Støttetråd for førstegangsmødre i mammaperm

En tråd i 'Juli 2020' startet av Pilfink, 4 Aug 2020.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. IngeridElisabeth Elsker forumet Julikulene 2020

  Det kan tyde på at han ikke klarer å koble søvnsykluser sammen. det du kan prøve er å være klar etter ca 25 minutter, for å finne en måte å støtte han på slik at han sovner videre igjen når han kommer i den lette søvnen. Det kan være alt fra å holde hånda på han, forsiktig byssing, vugging, rugging på vogna osv. Unger som ikke klarer å koble søvnsyklusene sammen, våkner når de er i lett søvn i stedenfor å sovne videre igjen. Men de klarer ofte å sovne videre igjen hvis de får den støtten de trenger for å sovne dypt igjen før de våkner.. så er det bare å finne riktig støttemetode da - lettere sagt enn gjort noen ganger :bookworm::hilarious: (eldste vår slet med å koble søvnsykluser frem til ca 10 måneders alder, hun sov etterhvert i vogn og jeg måtte ut å bysse på vogna hvert 40ende minutt (hun hadde søvnsykluser på 40 minutt).).
   
  • Nyttig Nyttig x 3
 2. Pregosaur Forelsket i forumet Julikulene 2020

  Ja, jeg leste litt om dette etter at jeg skrev det forrige svaret her, og har testet ut dette nå i bæresele - det funker!! I dag har alle lurene vært på 1 time eller mer :woot: Håper det kan begynne å funke i vogna også, der våkner han selv om vi triller kontinuerlig, usikker på hva slags ekstra støtte vi kan gi der hvis vi allerede triller... Ønsker meg lengre trilleturer nemlig :hilarious:
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 3. IngeridElisabeth Elsker forumet Julikulene 2020

  Med eldste måtte jeg trille kun på grusveier en periode :hilarious: da sov hun lett i 2-4 timer liksom.... men med en gang underlaget ble jevnt så våknet hun.....
   
  • Morsom Morsom x 1
 4. Pilfink Flørter med forumet

  For å oppdatere min egen oppdatering: prøvde dette igjen i dag, og det funket like bra.
   
  • Vinner Vinner x 2
  • Liker Liker x 1
 5. Bkno0761410 Flørter med forumet

  Interessant! Gjaldt dette bare på dagtid? Har hatt to som kanskje er litt sånn, men har kun slitt på dagtid.... kan det stemme?
   
 6. IngeridElisabeth Elsker forumet Julikulene 2020

  Det kan nok variere men er mest et problem når det kommer til hviler på dagtid hos de fleste ja
   
  • Liker Liker x 1
 7. Ursaminor90 Andre møte med forumet

  For oss fungerte det bedre når han ble lagt OPPÅ dyna på ryggen med et teppe over seg, da virket det som han fikk nok støtte til å ikke riste i humper. Noen ganger bruker vi også et sammenrulla babyteppe under overkroppen hans, som gir samme effekt. Nå kan han sove lenge i vogna
   
  • Liker Liker x 2
 8. Pregosaur Forelsket i forumet Julikulene 2020

  Prøvde det i dag jeg og, funka ikke i det hele tatt :hilarious: han sovna ikke i vogna. Sovna i bæresele og jeg fikk lagt han ned i vogna etterpp, men han sov bare i 30 minutter selv med aktiv trilling...
   
 9. Pilfink Flørter med forumet

  Nei, noen mirakelkur er det ikke. Funka ikke her heller i dag. Han sov en drøy halvtime også ble det full krise. Er så fortvila over at han ikke får til å sove på dagtid, og i hvert fall ikke når vi er hjemme. Så blir han overtrøtt og sinna på ettermiddagen når mannen min kommer hjem. Skulle ønske han fikk oppleve den deilige og blide ungen som jeg er sammen med hver formiddag. Han sovner hjemme i bæresjal, men det blir så varmt for oss begge, pluss at jeg må holde med i bevegelse ellers sp våkner han. Hvordan får dere til soving på dagtid?
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 10. Pregosaur Forelsket i forumet Julikulene 2020

  Vi pleier å få til noen timer med dagsøvn totalt per dag. Vi prøver første lur i babynest på stua, det funker av og til. Der sover han maks 30 minutter (hvis han sovner i det hele tatt). Så prøver vi en trilletur, hvor han kanskje sovner og kanskje ikke... Begge disse lurene tar vi fram bæresele om han ikke sovner i nestet eller vogna. resten av lurene på dagtid tar vi i bæresele.i bæresele klarer vi nå å forlenge lurene, noen ganger opp til 2 timer! Det er deilig for han og for meg :hilarious: Han kan sove i bæresele selv om vi setter oss ned, så lenge vi har vært i bevegelse når han sovna. Etter 30 minutt blir han urolig og vi må opp og gå litt igjen, men kan sette oss ned når han har roet seg :happy: da får jeg tid til litt TV-titting eller å lese bok, det er sykt deilig :hilarious: i dag har vi fått til 4 timer med søvn på dagtid, hvordan 30 minutt var i vogn og resten i bæresele :happy:
   
  • Liker Liker x 2
 11. Pilfink Flørter med forumet

  Nyttig å høre om andres rutiner, da føler jeg ikke at vi er så håpløse allikevel. :) Vår dag så ca sånn ut: sov halvannen time sammen i senga etter at jeg hadde spist frokost (han må ha puppen i munnen, men det får være), så sovnet han nesten ved neste måltid noen timer senere og jeg la han rett i vogna. Tok et kvarter å roe han ned, men så sov han i vogna en halvtime. Våkna og gråt nesten hele veien hjem. Så var han blid som en sol hjemme, vi spiste litt til, også la vi oss i senga igjen rundt fire, han duppa av litt (stadig med puppen i munnen), ga etterhvert opp soving, så sto vi opp, ny mating for mor og baby, sovnet ved puppen og sov i armen mine i en halvtime. Så kom mannen min hjem og han sov ca to timer i bæresjal på han. Det var gull! I morgen blir det bæring siden jeg vet det funker, så skal jeg heller tenke rutiner om noen uker.
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 12. Pilfink Flørter med forumet

  Hvilken bæresele bruker du forresten? Jeg har en Ergobaby 360, men synes den er så stor til å bruke innendørs. Særlig når babyen er så liten at vi lå bruke det nyfødtinnlegget. Og dessuten er det borrelåsbeltet som man har rundt livet så bråkete at det er UMULIG å ta babyen ut av sela mens han sover og får han til å sove videre. Våkner alltid av lyden.
   
 13. Pregosaur Forelsket i forumet Julikulene 2020

  Åh, om Lillegutt bare ville sovna ved puppen så hadde det vært greiere... Han gjør det nesten aldri lenger.... må alltid støtte på andre måter for at han skal sovne. (Utenom på natt)

  Dagsøvn er visst det vanskeligste, så tror man skal være fornøyd om ungen virker høvelig opplagt :happy:

  'Dagtid' for oss er mellom 11 og 19, så 4 timer er ikke så verst i det tidsrommet for oss, og lillegutt virker stort sett glad når han er våken, som tyder på nok søvn. På natta har han blitt skikkelig flink til å sove, og kan sove opptil 12-13 timer mellom 19 og 11. (Med ammepauser såklart). Han pleier å.få ca 14,5-16,5 timer søvn per døgn som er ca det de skal ha i denne alderen, så jeg føler han får det han trenger, skulle bare gjerne hatt han til å sove mer i vogn eller i senga så jeg slipper å ta fram bæreselen hele tiden! Gutten er tung også, ligger over 97. prosentil.

  Vi har Ergobaby 360 omni med cool air mesh, men blir litt varmt likevel... Den bråker ikke når man tar han ut av den da!
   
 14. Oslomamma86 Andre møte med forumet

  Åh, 14-16 timer hadde vært noe! Her er det 11 timer i døgnet og dermed langt under anbefalt timeantall, men kan jo ikke tvinge ungen i søvn heller! Lege og HS sier at noen barn bare trenger mindre søvn, så da må jeg liksom slå meg til ro med det....
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 15. Oslomamma86 Andre møte med forumet

  Har vi alle gutter, forresten? Har hørt de er hakket mer krevende babyer.
   
 16. Pilfink Flørter med forumet

  Jeg har en sønn, ja. :) Ikke hørt at de skal være mer krevende, men det er en interessent teori.
   
 17. Pilfink Flørter med forumet

  Min gutt på snart ti uker sover maks fem timer i løpet av dagen. Kanskje to halvtimes-dupper ved puppen, og en lengre på mellom 1-2 timer i bæresele. Kanskje får vi til en tur ut i bæresele og, og da sover han kanskje en time, men ofte bare en halv. Merker stor forskjell på humøret hans de dagene vi ikke får han til å sove på dagtid. For oss ble «redningen» å kjøpe en Angelpack bæresele som jeg kan bære han i innendørs (som ikke er så stor og varm). Kjøpte den forrige lørdag, og er kjempefornøyd. :)
   
 18. Pregosaur Forelsket i forumet Julikulene 2020

  Altså, i dag er jeg bare superoppgitt og sliten. Jobba med legging av gutten fra 18:30 til 00:30 I går. Han sovner, men våkner etter kort tid for å jobbe med magen, så må man legge på nytt... Eller våkner av noe annet.... Og så av at han er sulten såklart...
  Det har skjedd hver kveld de siste 5 dagene at han våkner etter en halvtime for å bæsje og så er det like lang legging igjen.... En legging er slitsom nok, men de to siste kveldene har det vært typ 4-5 runder før han endelig finner roen og sover lengre enn 30 minutter... Blir så sykt sliten av lang legging!!! Har ikke hatt en kveld med TV-titting eller annen avslapping siden han ble født egentlig. Tilbringer liksom hele kvelden på soverommet med byssing og amming og bleieskift og å prøve å få han til å sove...

  På dag sover han også kun i bæresele, og han er over 97. Prosentil så gutten er tung også. Jeg har aldri tid til å dusje eller gjøre noe med mindre mannen er hjemme og kan ta gutten. Så da har jeg liksom bare de to-tre timene mellom 16 og 18/19 til å gjøre alt jeg gjerne skulle fått gjort alene (dusje, spise middag...), men gutten skal jo ammes også i denne tiden så det blir jo bare veldig oppstykkede minutter jeg har tilgjengelig.

  Blir sååååå provosert av å møte andre i barselgruppa og se i forum og på Facebook at andre har så 'enkle' babyer som sover i vogn så man kommer seg ut, babyer som kan sove i seng på dag så man kan få gjort litt ting for seg selv, og babyer som bare kan sovne ved puppen eller av å ligge inntil. Og babyer som sover lengre enn 30 minutter...Gutten trenger så mye støtte for å sovne at jeg føler jeg bruker hele dagen på det!!

  :arghh::arghh::arghh:
   
  • Hjertelig Hjertelig x 7
 19. IngeridElisabeth Elsker forumet Julikulene 2020

  Det er vel motsatt? ;-) «alle» sier at guttebabyer er for førstegangsmødre og jentebabyer er for de erfarne. Det er min erfaring også. Men er sånn sett glad vi fikk den krevende jenta først sånn at vi kun hadde henne å holde fingrene i. Lillebror er så bedagelig anlagt at :) det samme sier alle jeg kjenner som har en av hver - at gutta de bryr seg bare ikke :p men alle babyer er selvsagt forskjellige!
   
 20. IngeridElisabeth Elsker forumet Julikulene 2020

  Babyer utvikler seg hele tiden, det som fungerer i dag trenger absolutt ikke å fungere i morgen. Det som er et problem nå trenger ikke å være et problem lenger neste uke :) med nr 1 var jeg opphengt i hviletider og leggetider. Det ble bare stress og mas og den ungen sover fortsatt jævla dårlig i dag og hun er 2,5 år. Så nå med nr 2 gir jeg faen i alt som heter leggetid og hviletid. Jeg ser på ungen og lar dagen «flyte» uten noe særlig rutiner - og så kommer rutinene litt av seg selv med denne ungen siden vi allerede har ei med rutiner. Jeg tåler også mye bedre å la ungen «syte litt» denne gangen, enn hva jeg tålte som førstegangsmor. Så lenge jeg vet at han ikke er syk eller har vondt, ja da får han bare ligge å klage på stellematta (på gulvet selvsagt) mens jeg dusjer ferdig. Av og til ender det i en illsint baby, men jaja, det er snakk om 2-3 minutter så det går bra ;-) det klarte jeg ikke å gjøre så mye med nr 1. Ikke bry deg så mye om hva alle andre klarer og får til, særdeles få er ærlige om de tøffe tingene. Alle sliter med sitt, men veldig få tørr å dele.
   
  • Enig Enig x 3
  • Hjertelig Hjertelig x 2

Del denne siden