Fødselspenger og permisjon, hva har dere krav på?

En tråd i 'Svangerskap og fødsel' startet av Forumansvarlig Tamara, 11 Apr 2016.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. Neidajoda Glad i forumet Marsboerne 20 18

  Hvordan er det med ulønnet permisjon? Jeg ser det står man kun har rett på det om den tas umiddelbart etter vanlig permisjon. Men gjelder det rett etter en selv har hatt permisjon (altså at jeg må ta det rett etter mine permisjonsuker, før far har permisjon), eller etter hele permisjonstiden er brukt opp (altså at jeg kan først ta "vanlig" permisjon, så tar far "vanlig" permisjon, og så kan jeg ta ulønnet permisjon)?
   
 2. Finn Flørter med forumet

  Hei,
  Jeg vet jeg svarer det veldig sent, men gir det et forsøk allikevel.

  Du kan ha krav på sykepenger selv om du mottar AAP, og disse skal i så fall følge deg inn i foreldrepermisjonen. Var jeg deg, ville jeg tatt kontakt med veilederen din på NAV-kontoret, evnt ringt NAV Foreldrepenger på telefon. Det er vanskelig å gi et mer konkret svar uten å kjenne til saken din, men du kan ha krav på å få tatt med lønnen din i foreldrepengegrunnlaget.

  Så noen over her kommenterte om beste 6 av 10 siste måneder, men det gjelder når man har mottatt en kombinasjon av dagpenger og arbeidsinntekt - ikke AAP.
   
 3. Finn Flørter med forumet

  Ulønnet permisjon er noe du normalt avtaler med arbeidsgiver, og som ikke vedgår NAV. Hvis du skal ha ulønnet permisjon er det et par ting det er veldig viktig å tenke på. Ulønnet permisjon er for eksempel ikke sidestilt med arbeid i henhold til folketrygdloven. Det betyr at dersom du blir sykemeldt mens du har ulønnet permisjon, kan du risikere å ikke ha rett på sykepenger. Ulønnet permisjon har heller ikke noe å si for din maksdato på foreldrepenger og dato for når far skal søke. Hvis du for eksempel har siste dag med foreldrepenger 31/12-17, og så ulønnet permisjon fra 1/1-18 til 31/1-18, skal far søke om utsettelse eller uttak av sin fedrekvote fra 1/1-18, hvis ikke risikerer han å miste retten til deler av fedrekvoten.

  Ulønnet permisjon kan være en fin måte å forlenge tiden hjemme sammen med barnet på, men det er noen "fallgruver" man burde vurdere før man gjør det.
   
 4. Neidajoda Glad i forumet Marsboerne 20 18

  Ja, jeg er klar over fallgruvene. OM vi skal ha ulønnet perm, tenker vi å avslutte med 4 ukers ferie. Da opparbeider vi oss full rett til sykepenger innen vi begynner igjen på jobb.

  Men spørsmålet var heller om hvis jeg skal ha ulønnet perm, må jeg da ta den rett etter mine uker av den vanlige permen, eller kan jeg ta den etter far har hatt perm. For jeg ser at man kun har rett på ulønnet perm om man tar den ifbm den vanlige permen (man kan søke om ulønnet perm når som helst ellers også, men da har man ikke rett på å få det innvilget).

  Vi heller nok uansett mot å begge gå ned til 50% stilling, men om det blir vanskelig, må vi ty til ulønnet. Og da er det greit om vi kan ta den etter all den vanlige permen, siden vi ikke vet om vi får barnehageplass før august eller ei.
   
 5. Finn Flørter med forumet

  Da må du i så fall ta én dag på jobb før du avvikler ferien, ellers regnes ikke arbeidsforholdet som påbegynt igjen, og ferien teller heller ikke med som opptjeningstid.

  Angående spørsmålet ditt om ulønnet permisjon, er jo det noe du avtaler med din arbeidsgiver, og ikke noe NAV har noe med. Om du tar det direkte etter din permisjon, eller etter fedrekvoten blir opp til deg og arbeidsgiver å avtale.
   
 6. Neidajoda Glad i forumet Marsboerne 20 18

  Nei, det er ikke noe NAV har noe med som sådann. Poenget er at man kun har rett på denne permisjonen om man tar den umiddelbart i forbindelse med vanlig permisjon. Altså kan arbeidsgiver nekte en å ta ulønnet permisjon om man ber om å få den på "feil" tidspunkt.

  Så det er det jeg lurer på: når er det man må be om ulønnet permisjon for å ha rett på det? Rett etter en selv har hatt vanlig permisjon, eller kan man vente til far også har hatt vanlig permisjon. For om det er sånn at de teller fra jeg personlig har avsluttet min del av permisjonen, og jeg søker arbeidsgiver om ulønnet perm først etter at far også har hatt permisjon, risikerer jeg da at arbeidsgiver kan nekte meg ulønnet permisjon med loven på sin side.
   
 7. Finn Flørter med forumet

  Hm, ja. Det er jeg mer usikker på. Det bestemmes vel av arbeidsmiljøloven kapittel 12 om rett til permisjon: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-06-17-62#KAPITTEL_13

  I §12-5 om foreldrepermisjon står det "Hver av foreldrene har i tillegg til permisjon etter første ledd, rett til permisjon i inntil tolv måneder for hver fødsel. Denne permisjonen må tas ut umiddelbart etter foreldrenes permisjon etter første ledd." Når det står "umiddelbart etter foreldrenes" permisjon, leser i hvert fall jeg det som om du må søke direkte etter din endte permisjon.

  Har du kanskje en tillitsvalgt eller noen i fagforening på jobb som du kan spørre?
   
 8. Neidajoda Glad i forumet Marsboerne 20 18

  Ja, det er den paragrafen jeg sikter til. Har ikke noen å spørre på jobben, nei, graviditet er noe helt nytt på jobben her ;) Jeg kan høre med fagforeningen sitt juridiske kontor, de vet kanskje.
   
 9. Finn Flørter med forumet

  Ja, det ville jeg nok gjort. Evnt kan du ringe eller sende en epost til arbeidstilsynet, de skal jo ha ganske god greie på sånt :)

  Men sånn som jeg leser den lovteksten, så har du krav på inntil 12 måneder til, gitt at du søker direkte etter du er ferdig med din permisjon, altså før fedrekvoten. Lykke til, i alle fall.
   
 10. Peachypeach Blir kjent med forumet

  Skjønner ikke så mye av dette permisjonsgreiene.... skal nå søke om fødselspermisjon fra jobb. Skal velge 49 uker med 100 % lønn. Men søker jeg da om 39 uker permisjon fra jobb siden 10 av ukene er til far?
  Og har også fem ukers ferie som jeg skal bruke som en del av permisjonen, men det blir sikkert på slutten. Er dette noe jeg kan fikse når jeg er ute i permisjon eller søker jeg om både fødselspermisjon og ferie samtidig?
   
 11. 87'modell Forumet er livet

  Ferie har ikke NAV noe med, med mindre du skal ta pause fra permisjonen for å ha ferie.
  Du får god veiledning om søkeprosessen når du fyller inn skjemaet på nettet. :)
   
 12. Peachypeach Blir kjent med forumet

  Det er ikke i forhold til NAV jeg mener, det er jobben. Skjema til NAV skal jeg ordne med litt senere:happy: men må søke skriftlig med tanke på permisjon på jobben, og da må de vel vite dato man går ut i permisjon og dato man kommer tilbake etter lønnet permisjon, og da var jeg litt usikker på dette med lengden. Søker man da om 39 uker permisjon?
   
 13. 87'modell Forumet er livet

  Ah, skjønner. Nei, du informerer bare om de ukene du skal være borte fra jobb.
  Du må også informere om du skal ha gradert permisjon og om du skal ta ut ferie. Det er også viktig hvis de skal utbetale lønn på forhånd, så du ikke står der uten penger. ;)
   
  • Liker Liker x 1
 14. verpesyk Elsker forumet Sensommerbarna 2016 ❤ Aprilbarna19 ❤

  Jeg har nå ulønnet permisjon fra gutten er 1-2 år for vil ha litt ekstra tid med han siden han var et etterlengtet barn :) Jeg begynner å jobbe i august igjen, og kan nesten ikke vente med å starte med prøving på nummer to, men må jo opparbeide meg nye rettigheter for perm om det skulle skje fort. Tviler på det skjer fort altså siden nummer en var et vanskelig prosjekt, men man vet jo aldri.

  Det jeg lurer på er om man må ha jobbet 6 fulle mnd for å ha rett på ny perm, eller holder det at man har jobbet i 6 forskjellige mnd. Hvis jeg fikk barn nummer to rundt 1. Februar 2018 så ville jeg ha jobbet fra august 2017 til januar 2018, men gått ut i perm midt i januar da. Må man ha jobbet 6 mnd når man søker perm, eller 6 mnd før barnet blir født???
   
 15. 87'modell Forumet er livet

  Du må ha jobbet tilsammen 6 av de 10 siste månedene før du skal ut i permisjon, men dette går jo også på hvor mye man har tjent, så jeg ville snakket med NAV om situasjonen din, for å se hva som faktisk gjelder for dere.
   
 16. verpesyk Elsker forumet Sensommerbarna 2016 ❤ Aprilbarna19 ❤

  Det er litt kleint å spørre NAV om sånt FØR man er gravid liksom :p Men kan jo spørre på chatten deres da. Da er det kanskje like greit å starte med prøving til jeg vet at jeg 100% sikkert har jobbet 6 HELE mnd før jeg måtte gått ut i perm om et under skulle skjedd! :)
   
 17. Finn Flørter med forumet

  6 av 10 måneder før du går ut i permisjon, er tommelfingerregelen, men ikke en absolutt regel. 5 måneder og 26 dager kan for eksempel være tilstrekkelig.

  Perioden(e) må ikke være sammenhengende. Dersom det er opphold på mer enn 14 dager mellom hver gang du er på jobb, regnes arbeidsforholdet som opphørt, og dagene i mellom regnes ikke som opptjening. Du kan altså i teorien være på jobb hver 14. dag over en periode på seks måneder og samtidig ha opptjeningen i orden.

  Hva inntekten angår må den utgjøre minst en halv gang grunnbeløpet på det tidspunktet du skal ut i permisjon.
   
 18. verpesyk Elsker forumet Sensommerbarna 2016 ❤ Aprilbarna19 ❤

  Takk for grei info.

  Ja, da ville det vel kanskje ikke vært noe problem om jeg skulle blitt gravid i mai/juni. Jeg er sånn sett velsignet med fast jobb i fylkeskommunen og blir fort en halv gang grunnbeløpet siden jeg vil ha rundt 450 000 kr i årslønn når jeg begynner igjen, så selv om jeg hadde valgt 80% i starten ville det nok ikke blitt noe problem :)

  MEN, sikkert lurere å vente med prøving til jeg har begynt på jobb da jeg får en god del nye arbeidsoppgaver og mye og sette seg inn i, men samtidig blir jeg 32 i 2018, og vi strevde jo i 2-3 år før forrige ble til. Vil ikke bli for gammel heller. Men må nok ikke ha dårlig samvittighet for jobben om det skulle blitt sånn. Jeg har jo jobbet der 12 år 12 år før jeg fikk barn og kommer til å bli maaaange år i framtida. Dessuten vet de fleste om problemene våre med å få barn så vil tro de hadde kunne gledet seg med oss om det ble sånn og gjort det de kunne for at det skulle bli ok med opptjeningen min.

  Spennende år.
   
 19. 87'modell Forumet er livet

  Nei, hvorfor det? Det er jo mye bedre å være føre var. :)
   
 20. verpesyk Elsker forumet Sensommerbarna 2016 ❤ Aprilbarna19 ❤

  Hadde ikke våget å spørre noen rådgivere lokalt om det, men veldig greit å spørre på chat da. De fleste vil nok bare tenke «kan de ikke bare vente til hun har begynt å jobbe da» men føler tida renner fra oss :p siden det ok så lang tid før det gikk forrige gang.
   

Del denne siden