Skjønner godt at det er forvirrende.. problemet er vel at rådene går omhverandre listeria, bakterie, vil man ta knekken på via frysing (det er grunnen til at man f.eks kan spise rå fisk om den har vært fryst først). Toksoplasmose er derimot en parasitt som kan finnes i kjøtt. Parasitter er ikke like greit å ta knekken på, så her hjelper ikke frysing, her må man varmebehandlet for å ta knekken på den for å oppsummere; kjøttpålegg som har vært fryst er sikker for listeria, men ikke nødvendigvis toksoplasmose. Da må kjøttet varmebehandles [emoji1]
Det har eg skjønt ja Frysing for ein ting og varmebehandling for den andre..Men råd til gravide frå Gilde er:
"Risikoen for toxoplasma kan imidlertid elimineres ved frysing av spekemat og spekepølser i en uke ved minst minus 18 grader. Hvis du er glad i spekemat skal du altså fryse produktene før du spiser dem".
Og på nettsida altformamma:
"Listeria er ikke i stand til å vokse i spekepølse, blant annet pga lav pH og nokså høyt saltinnhold Det bekreftes av svar gitt fra EUs matmyndigheter. Toxoplasma er i henhold til gjeldende kunnskap heller ikke i stand til å være levedyktig i spekespølser, av to grunner: kjøttråstoffet som brukes er fryst før produksjon, og spekeprosessen gjør forholdene ulevelig for parasitten."
Jepp! Ikkje så rart ein blir litt forvirra gitt :S