Det evige (??) spørsmålet om salami/spekemat

Skjønner godt at det er forvirrende.. problemet er vel at rådene går omhverandre :) listeria, bakterie, vil man ta knekken på via frysing (det er grunnen til at man f.eks kan spise rå fisk om den har vært fryst først). Toksoplasmose er derimot en parasitt som kan finnes i kjøtt. Parasitter er ikke like greit å ta knekken på, så her hjelper ikke frysing, her må man varmebehandlet for å ta knekken på den :) for å oppsummere; kjøttpålegg som har vært fryst er sikker for listeria, men ikke nødvendigvis toksoplasmose. Da må kjøttet varmebehandles [emoji1]

Det har eg skjønt ja :) Frysing for ein ting og varmebehandling for den andre..Men råd til gravide frå Gilde er:
"Risikoen for toxoplasma kan imidlertid elimineres ved frysing av spekemat og spekepølser i en uke ved minst minus 18 grader. Hvis du er glad i spekemat skal du altså fryse produktene før du spiser dem".

Og på nettsida altformamma:
"Listeria er ikke i stand til å vokse i spekepølse, blant annet pga lav pH og nokså høyt saltinnhold Det bekreftes av svar gitt fra EUs matmyndigheter. Toxoplasma er i henhold til gjeldende kunnskap heller ikke i stand til å være levedyktig i spekespølser, av to grunner: kjøttråstoffet som brukes er fryst før produksjon, og spekeprosessen gjør forholdene ulevelig for parasitten."

Jepp! Ikkje så rart ein blir litt forvirra gitt :S
 
Hvor står det?
Ser på gilde.no at de anbefaler å holde seg unna spekemat og salami..
Rett under der skriv dei:
"Risikoen for toxoplasma kan imidlertid elimineres ved frysing av spekemat og spekepølser i en uke ved minst minus 18 grader. Hvis du er glad i spekemat skal du altså fryse produktene før du spiser dem".
 
Det har eg skjønt ja :) Frysing for ein ting og varmebehandling for den andre..Men råd til gravide frå Gilde er:
"Risikoen for toxoplasma kan imidlertid elimineres ved frysing av spekemat og spekepølser i en uke ved minst minus 18 grader. Hvis du er glad i spekemat skal du altså fryse produktene før du spiser dem".

Og på nettsida altformamma:
"Listeria er ikke i stand til å vokse i spekepølse, blant annet pga lav pH og nokså høyt saltinnhold Det bekreftes av svar gitt fra EUs matmyndigheter. Toxoplasma er i henhold til gjeldende kunnskap heller ikke i stand til å være levedyktig i spekespølser, av to grunner: kjøttråstoffet som brukes er fryst før produksjon, og spekeprosessen gjør forholdene ulevelig for parasitten."

Jepp! Ikkje så rart ein blir litt forvirra gitt :S
Jeg ville hørt på matportalen foran altformamma! Har rålyst på spekemat jeg også, men tør ikke ta sjansen
 
Jeg ville hørt på matportalen foran altformamma! Har rålyst på spekemat jeg også, men tør ikke ta sjansen
Handla meir om kven som omtaler dette på altformamma enn at det var den nettsida. Men ja, kjem nok til å fortsette som før..salami kun på pizza/toast..altså godt varmebehandla ;-) Då skjer det vertfall ikkje noko gale! Berre litt "irriterande" med så motstridende ekspertråd på noko så konkret.. :S Jaja liten fillesak i den store samanhengen!
 
Handla meir om kven som omtaler dette på altformamma enn at det var den nettsida. Men ja, kjem nok til å fortsette som før..salami kun på pizza/toast..altså godt varmebehandla ;-) Då skjer det vertfall ikkje noko gale! Berre litt "irriterande" med så motstridende ekspertråd på noko så konkret.. :S Jaja liten fillesak i den store samanhengen!
Ser den. De burde gi samme råd over alt
 
Handla meir om kven som omtaler dette på altformamma enn at det var den nettsida. Men ja, kjem nok til å fortsette som før..salami kun på pizza/toast..altså godt varmebehandla ;-) Då skjer det vertfall ikkje noko gale! Berre litt "irriterande" med så motstridende ekspertråd på noko så konkret.. :S Jaja liten fillesak i den store samanhengen!
Husk at rådene fra matportalen var fra 2013 :) er jo lenge siden[emoji1]
 
Husk at rådene fra matportalen var fra 2013 :) er jo lenge siden[emoji1]

Hm, det har eg ikkje lagt merke til ein gong! :S Godt observert! Hugsa eg sjekka kor tid artikkelen som står i altformamma var frå (juni 2014), men tok det som ein selvfølge at matportalen var heilt up to date på sine sider/råd!
 
Hm, det har eg ikkje lagt merke til ein gong! :S Godt observert! Hugsa eg sjekka kor tid artikkelen som står i altformamma var frå (juni 2014), men tok det som ein selvfølge at matportalen var heilt up to date på sine sider/råd!
De endrer det bare om de ser det nødvendig. Så det er fortsatt gjeldende selv om det ble skrevet for 4 år siden.
 
Skjønner ikke hvorfor man ikke bare kan holde seg unna? Hvorfor ta sjansen liksom? Noen sier det er greit og spise, noen sier også at et glass vin er greit for å sette det på spissen. Så lenge den ikke er varmebehandlet da ER risikoen der! Hvorfor ta den selv om den er liten? Skjønner ikke dette her jeg, at man skal gamble med noe sånn.
 
Skjønner ikke hvorfor man ikke bare kan holde seg unna? Hvorfor ta sjansen liksom? Noen sier det er greit og spise, noen sier også at et glass vin er greit for å sette det på spissen. Så lenge den ikke er varmebehandlet da ER risikoen der! Hvorfor ta den selv om den er liten? Skjønner ikke dette her jeg, at man skal gamble med noe sånn.
Jeg er delvis enig. Det er greit å følge rådene:) Men enkelte blir helt hysteriske og tør ikke spise hverken det ene eller det andre. Så jeg tenker at man må bruke litt sunn fornuft også. Alt er ikke farlig selv om vi er gravide.
For å sette det litt på spissen så si det samme om å kjøre bil. Hvorfor ta sjansen? ;)
 
Jeg er delvis enig. Det er greit å følge rådene:) Men enkelte blir helt hysteriske og tør ikke spise hverken det ene eller det andre. Så jeg tenker at man må bruke litt sunn fornuft også. Alt er ikke farlig selv om vi er gravide.
For å sette det litt på spissen så si det samme om å kjøre bil. Hvorfor ta sjansen? ;)
helt greit å ikke være hysterisk, det er jeg enig i men dette er jo et råd på matportalen. Mener du det er hysterisk å følge de rådene da? :p
 
helt greit å ikke være hysterisk, det er jeg enig i men dette er jo et råd på matportalen. Mener du det er hysterisk å følge de rådene da? :p
Jeg tenker at man skal følge rådene :) Men at mange blir skremt av det og derfor overdriver veldig.
 
Skjønner ikke hvorfor man ikke bare kan holde seg unna? Hvorfor ta sjansen liksom? Noen sier det er greit og spise, noen sier også at et glass vin er greit for å sette det på spissen. Så lenge den ikke er varmebehandlet da ER risikoen der! Hvorfor ta den selv om den er liten? Skjønner ikke dette her jeg, at man skal gamble med noe sånn.

Eg tok det opp fordi legen min sa eg kunne ete spekemat (fordi saltnivået i kroppen var veldig lågt..vore rimeleg dårleg kan du sei). Stor forskjell for meg då å smøre niste med salami kvar dag (frukost og lunsj) til jobb, og "kun" ete salami på toasten eg av og til lagar meg (heime).. Eg har holdt meg unna dei to andre svangerskapa,så det går nok bra denne gongen også! Men som sagt, legen anbefalte det altså...Så då tenkte eg at kanskje det faktisk er andre (meir oppdaterte enn frå sist eg var gravid) råd no. Kjenner vel etter å ha lese ein del om det at det var meir "eintydig" råd på dette for seks-sjå år sidan..
 
Det er nok omvendt: toxoplasmose blir drept av frysing, ikke listeria.

Jeg har holdt meg unna spekemat siden jeg er ganske bekymret for listeria, men har undersøkt litt mer i det siste hvor velbegrunnet de anbefalingene er.

Listeria er skjeldent i alle matvarer. Og så vidt jeg kan finne er det ALDRI påvist listeria i kjøttmat i norge. Aldri!

Jeg tenker at jeg har ikke tenkt til å holde meg unna en hel matvaregruppe som aldri er påvist farlig, fordi det er en liten, helt teoretisk mulighet for at det hypotetisk sett kan være skadelig. Da kan jeg passe meg for ting som er bevist skadelig.
 
I andre land finnes det stadig listeria i melon. Det har jeg aldri hørt om i Norge.
Noen som vet noe mer ang det?
 
Eg tok det opp fordi legen min sa eg kunne ete spekemat (fordi saltnivået i kroppen var veldig lågt..vore rimeleg dårleg kan du sei). Stor forskjell for meg då å smøre niste med salami kvar dag (frukost og lunsj) til jobb, og "kun" ete salami på toasten eg av og til lagar meg (heime).. Eg har holdt meg unna dei to andre svangerskapa,så det går nok bra denne gongen også! Men som sagt, legen anbefalte det altså...Så då tenkte eg at kanskje det faktisk er andre (meir oppdaterte enn frå sist eg var gravid) råd no. Kjenner vel etter å ha lese ein del om det at det var meir "eintydig" råd på dette for seks-sjå år sidan..
Det kan godt være legen din da veide opp grunnene for å få i deg salt tyngre enn faren for listeria. Men det er et råd din lege har gitt deg spesifikt. Ikke meg og ikke noen andre her inne [emoji4]
 
Selv om sjansen for å få både det ene og det andre er mikroskopisk holder jeg meg unna, er en grunn til at det er anbefalt..
Men de som vil får bare gamble, jeg klarer å holde meg unna i ni mnd:)
Å så skal jeg kose meg skikkelig med salami og spekemat på barsel:D
Det smaker ekstra godt etter så mange mnd uten;)
 
Back
Topp