Uforklarlig barnløs? Test deg for bakteriell vaginose!

En tråd i 'Vi som har prøvd lenge (over 1 år)' startet av rafiki_, 4 Mai 2021.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
Tags: Add Tags
 1. rafiki_ Andre møte med forumet

  Deler denne erfaringen her i håp om at det kan hjelpe flere enn meg.

  Vi har prøvd i 1 år uten så mye som en antydning til et strek på graviditetstest. Var på fertilitetstest hos Medicus etter noen måneder med prøving, alt så bra ut hos både meg og samboer (stabil syklus, masse egg, bra hormonnivåer, åpne eggledere, bra slimhinne, bra sædkvalitet). Jeg gikk også på enkel stimulering (letrozol) uten hell. Både to gynekologer hos Medicus + en offentlig gynekolog sa at nå var det ikke noe mer å sjekke/gjøre og at det bare var å starte med IVF.

  Heldigvis (!) bytta vi over til Hausken for å starte med IVF, og de gjorde en ny undersøkelse og tester. Alt så likt ut som på Medicus, men de tok også en prøve for bakterier og sopp i skjeden - dette hadde ingen av de tre andre gynekologene gjort før. Det viste seg da at jeg har bakteriell vaginose (BV). Jeg har ikke merket noen symptomer til dette (det er visst bare halvparten som gjør det).

  Hausken satte meg da på en kort antibiotikakur (Donaxyl). Og rett etterpå ble jeg gravid helt av meg selv, gitt!

  Dette KAN selvfølgelig være tilfeldig. Men i følge gynekologen på Hausken kan BV både påvirke befruktning (lager dårlig miljø for sperm + at det kan føre til hevelser i "systemet"), festing og tidlig SA. BV kan derfor også gjøre det mindre sannsynlig at IVF lykkes. Jeg har også funnet noen studier som viser at BV er tre ganger så vanlig hos uforklarlig barnløse kvinner som hos andre kvinner, og at dette antagelig er en undervurdert årsak til uforklarlig barnløshet.

  Jeg vil tro at man kan teste seg for BV også hos fastlegen - dette er en relativt vanlig tilstand å ha.

  Så, til dere som ikke finner ut hva som er er galt - test dere for BV! :Heartred
   
  • Informativ Informativ x 4
  • Hjertelig Hjertelig x 4
  • Nyttig Nyttig x 2
 2. Dipsy Elsker forumet Himmelbarn Assistert-jentene

  Signerer denne! Har selv hatt to MA'er på et halvt år, og nå ett år etter vi hadde første forsøk har jeg fått påvist bakteriell infeksjon (bl.a. bakteriell vaginose), og fått en heftig kur med antibiotika. Jeg hadde heller ingen tegn til BV.
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 3. Spirehybelen Forelsket i forumet

  Kan man be en vanlig gynekolog om denne testen? Har ikke noen symptomer, bortsett fra uforklarlig barnløshet.
   
 4. Kelsey Elsker forumet Assistert-jentene

  Var det noen grunn for at de tok testen? Jeg har også vært på hausken, men de tok ikke en slik test.
   
 5. rafiki_ Andre møte med forumet

  Jeg vil tro det! Det var bare en enkel test med en q-tip inni skjeden som ble sendt til dyrking et sted. Vil nesten tro at man også kan gjøre det hos fastlegen også, det er en veldig vanlig diagnose hos kvinner i fertil alder.
   
 6. rafiki_ Andre møte med forumet

  Til oss sa de at det var rutine ved fertilitetstest, så var ikke noen spesiell grunn. Jeg hadde ingen symptomer.

  Hvilken Hausken er du på (vi var i Oslo)? Og var du der på fertilitetstest eller noe annet? Jeg har en venninne som ble utredet et annet sted før hun kom på Hausken, og hun tror heller ikke at hun ble testet for dette. Så det er mulig man må be om det hvis det er utenom fertilitetstest.
   
 7. Kelsey Elsker forumet Assistert-jentene

  Fertilitetsutredning ja, Oslo, så mulig de har gjort det uten at jeg fikk det med meg? Eller ville jeg merket det om de gjorde det? :bored:

  Er egentlig veldig sikker på at det kun var celleprøve (jeg spurte om dette selv) og ultralyd av eggstokkene/livmor, men om det er rutine burde de ha gjort det da. Ikke akkurat billig den utredning... :p
   
 8. rafiki_ Andre møte med forumet

  Det var bare en sånn pinne de stakk oppi der. Litt som en celleprøve. Men hvis du er usikker på om de gjorde det så kan du jo også spørre dem :happy:
   
 9. Bkno5093420 Andre møte med forumet

  Oi dette var nyttig informasjon! Takk for at du deler.
  Er det noen sammenheng mellom BV og sopp?
  Og når i syklusen bør en ta medikamentene? Under mens? Dersom en tar det rett etter mens rekker en da å bli klar til EL?
   
 10. rafiki_ Andre møte med forumet

  Beklager, jeg så ikke denne før nå! Usikker på om det er noen sammenheng mellom BV og sopp, annet enn at du jo får antibiotika mot BV og det kan gi sopp med mindre de gir riktig type antibiotika (den jeg fikk er også bra mot sopp). Du kan ta det når som helst etter det blir oppdaga, men du må ta pause de dagene du blør mest under mens (antibiotikaen er stikkpiller til skjeden).
   
 11. MiniMe80 Forumet er livet Tilgangsansvarlig VIP Vi som prøver :)

  Når ble du gravid etter antibiotika kuren? Var det samme syklus som du tok den eller syklusen etter?
  Jeg har BV og fikk i går en antibiotika kur. Har fått noe før men kort kur på tre dager (vaginalt). Denne gangen er det 10 dager både oralt og vaginalt. Jeg rekker da ikke å bli ferdig med kuren før EL er her når jeg har tenkt å begynne etter at TR er ferdig.
  Gratulerer med graviditeten!!
   
  • Liker Liker x 1
  Last edited: 11 Jun 2021
 12. rafiki_ Andre møte med forumet

  Takk for det!:happy:

  Jeg ble gravid samme syklus som jeg tok antibiotika, og jeg begynte ikke på den før 11 DPO. Som jeg skrev i innlegget så kan BV påvirke både befruktning, festing og tidlig spontanabort. Så hos meg var det tydeligvis ikke befruktningen som var problemet, men hvorvidt det befruktede egget ble sittende der. Det er nok forskjellig fra person til person, så vanskelig å si hvordan det virker hos deg. Men medisinen har jo også effekt fra du starter på den, så det er uansett ikke sikkert at det er avgjørende at du er ferdig med kuren før EL. Uansett: lykke til, håper det virker for deg!:joyful:
   
 13. MiniMe80 Forumet er livet Tilgangsansvarlig VIP Vi som prøver :)

  Takk for svar!! Ikke helt bestemt meg for når i syklusen jeg skal ta den enda. Vil jo ta det når det er optimalt. IKM senere i uka så har noen dager på meg til å bestemme meg.
  Tusen takk!! Håper det hjelper på med en antibiotika kur og at det klaffer snart :D
   
 14. Iva82 Glad i forumet Himmelbarn

  Jeg sitter her med ny SA, tredje på rad, syvende alt i alt. Skal snakke med fastlege i dag om det. Tenker også å endelig sende mens prøve til Hellas. Gratulerer med graviditeten!
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 15. Iva82 Glad i forumet Himmelbarn

  Så nei, det er ikke noe å gjøre med aborter hun sa. Ja, veldig rart at man kan miste så mange ganger, det vet ikke årsaken men samtidig vil ikke prøve noe annet eller teste litt mer. :bored:
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 16. Alfakrøll Flørter med forumet

  Takk for veldig godt tips! Pga det så hev jeg meg rundt i går og fikk time hos gynekolog, så jeg fikk tatt prøver før mens i dag. Så nå rekker jeg ta behandling før ny EL :D

  Ganske sikker på at jeg har en ubalanse (symptomene er en mellomting av sopp og BV), men har prøvd å la kroppen ordne opp selv.. Har prøvd på baby i 6 mnd nå uten klaff, og hatt to runder med canesten som har fungert sånn halvveis i noen uker, før symptomene er tilbake.. Og når jeg tenker meg om, husker jeg at jeg slet med lignende plager da jeg var prøver i 1,5 år for noen år siden også (ble aldri klaff) :eek:

  Veldig spent på om dette kan hjelpe :nailbiting:
   
  • Liker Liker x 1
  Last edited: 18 Jun 2021 kl 11:15
 17. rafiki_ Andre møte med forumet

  Så bra, håper det funker for deg! Jeg har stor tro på at dette er en veldig undervurdert årsak til at det ikke klaffer...
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1

Del denne siden