Hei har har snoket litt her en stund og har etter mange timer på nettet funnet litt forskjellig som kansje kan være til hjelp for MANGE som har tenkt seg en tur på Atkinson dietten ;-)skal selv i gang når blodprøven er klar (har sjekket ut kolestrol nivået mitt før jeg begynner slik at jeg ikke blir dårlig om jeg ikke skal få i meg så mye fett kuren tilsier :)) Har også forhørt meg med legen min og levaxin (lavt stoffskifte i mitt tilfelle)bruk har ingen ting å si når man går på Atkinson (for deg som lurte på det ;-)) Jeg har ikke begynt enda men skal det når jeg får klar signal :)
1. INDUKSJONEN:
Denne fasen skal vare i minst 14 dager, og noen velger å fortsette i et par måneder, kanskje lenger. Dette er imidlertid ikke anbefalt uten oppfølging av en lege som har kunnskaper innen emnet (feks. Lindberg-klinikken). Det er helst svært overvektige personer, eller personer som går veldig sakte ned i vekt, som kan ha nytte av å utvide induksjons-fasen.
Under induksjonen skal du ikke innta mer enn 20 gram karbohydrater daglig!
Denne fasen anses som streng av noen, men egentlig er den ikke så vanskelig å følge.
De første dagene kan mange oppleve et sug, eller faktisk absinenser etter sukker. Det er fordi kroppen er vandt med å innta det, og vil protestere på ditt nye kosthold.
Du kan også oppleve litt svimmelhet, hodepine, tretthet og andre varierende symptomer de første par dagene, men det går fort over og uvelheten blir erstattet av en energi og metthet, samt et så stabilt blodsukker at den som tidligere var avhengig av sjokolade, nå kan gå rett forbi sjokoladehyllen uten å SE på den i det hele tatt. Jeg garanterer det! Jeg er et levende eksempel.
Du bør ta multivitaminer i denne fasen, da du ikke kan spise frukt, og kanskje spiser litt lite grønnsaker.
Her er listen over tillatte matvarer på induksjonen:
DU KAN FRITT SPISE:
KJØTT
Nesten alt kjøtt, men pass på at det ikke inneholder sukker. Jeg ble faktisk forundret over hvor mye kjøtt som inneholder sukker. Kan nevne de fleste typer bacon, kokt skinke, kyllingpålegg, kalkunpålegg, pølser, burgere osv.
FISK
Nesten all fisk, men unngå panert fisk og sukret fisk (makrell i tomat feks).
FJÆRKRE
Så og si alt, men unngå panert kylling, som feks. chicken nuggets og lignende.
SKALLDYR
Alle skalldyr (rent "kjøtt")
EGG
Alt av egg (eggerøre, kokte egg, speilegg, omeletter, osv)
OST
Nesten alle oster, men ikke cottage cheese.
GRØNNSAKER PÅ INDUKSJONEN:
SALATGRØNNSAKER
Bladsalat, romersalat, escarolesalat, issalat, aubergine, endive, sikorisalat, syre maissalat, kinakål, agurk, reddiker, fennikel, paprika, bladselleri, grønnkål, sopp, morkler, oliven.
URTER:
Alle maturter.
GRØNNSAKER I TILLEGG TIL SALATGRØNNSAKER
Asparges, snittebønner, voksbønner, kål, rødbeteblader, blomkål, bladbete, aubergine, grønnkål, kålrabi, tomat, løk, rabarbra, sjalottløk, purreløk, spinat, squash, okra, gresskar, nepe, avokado, bambussskudd, vann-nøtt, vårløk, grønnkål, løvetannblader, brokkoli, sellerirot, rosenkål, artisjokkhjerter, palmekjerner, sukkererter.
SALATGARNERING:
Knust, sprø bacon, revet ost, opphakket hardkokt egg, SETER-rømme, opphakket stekt sopp, ansjos.
KRYDDER:
Alle slags krydder, bare de ikke inneholder sukker!
DRIKKER
Vann, mineralvann, farris med smak, koffeinfri kaffe eller te, kildevann, club soda, urtete, klar buljong uten sukker, sitron- eller limesaft.
FETT OG OLJER
Mange typer fett, spesielt visse oljer, er av avgjørende betydning for god ernæring. Alle vegetabilske oljer er tillatt. De beste er:
raps-, valnøtt-, soyabønne-, linfrø-, solsikke-, og safrantistelolje. De bør være merket "kaldpresset".
Smør er absolutt tillatt.
Harde margariner (Per, Melange osv) må unngås fordi de er en potensiell helserisiko. Majones er tillatt. Fettet på kjøttet er tillatt.
Ikke spis eller dritt lettmat (jeg drikker lettbrus, men noen kan få stopp i vektnedgangen, det må hver enkelt selv tilpasse). Lettrømme, lettmajones osv inneholder MER karbohydrater istedetfor fettet som er tatt bort. Der er med andre ord slett ikke sunnere, men mer kunstige. Spis seterrømme og ekte majones med god samvittighet.
KUNSTIG SØTSTOFF:Jeg har brukt Natreen, som er et kunsig søtstoff tillatt på Atkins. Canderel er ikke tillatt. Splenda bruker jeg også, det er anbefalt av Atkins, men må bestilles fra USA. Det kommer til Norge neste år tror jeg.
Stevia er også et ypperlig søtningsmiddel, og det er naturlig. Selges i helsekosten. Kjøp
PULVERET FRA KAL, det er uten bismak.
FASE 2, VEDVARENDE VEKTTAP:
Nå kan dere øke karboinntaket med 5 gram per uke til du ser at vekten stagnerer. Gjør den det, kutter du karbsene med 5 gram igjen. Går du ned i vekt da, har du funnet ditt karbohydrat-nivå, der du skal ligge til du har gått ned de kiloene du behøver. Dette nivået kan variere fra 25-100 karbohydrater daglig, kanskje mer. Det varierer fra person til person.
Nå kan du inkludere noen nye matvarer i kostholdet.
-Nøtter, helst rå.
-Bær
-Enkelte frukter.
Sjekk karbohydratlisten for antall karbohydrater i den maten du spiser i begynnelsen, etterhvert vil du kunne det utenat. Jeg lærte det veldig fort.
FASE 3, PRE-VEDLIKEHOLDSFASEN:
Når du har nådd denne fasen, har du ikke så mye vekt igjen å ta av. Her skal du øke antallet karbohydrater til du tar av mindre enn 0,5 kg i uken! Her skal det gå LANGSOMT slik at vekten holder seg stabil. Dette er nøkkelen til et varig vekttap.
FASE 4, VEDLIKEHOLDSFASEN:
Nå har du mistet alle dine overflødige kilo. Du er i mål!
Du bør spørre deg; "hvilket nivå av karbohydratinntak føler jeg meg mest vel på?". Noen kan ligge så høyt som 100 gram eller mer uten å legge på seg igjen, men de kan allikevel føle seg uvel over å innta så mye karber, når kroppen er vant til mye mindre nå. Kjenn etter selv.
Høres dette vanskelig ut? Egentlig er det ikke det. Kanskje i begynnelsen da alt er nytt. Men les boken, les matlistene, pløy gjennom karbohydratlisten, så kommer du fort inn i det!
På induksjonen kan du spise så mye du vil, og det er poenget også. Jeg var VELDIG sulten de første 2-3 dagene, spiste hele tiden, men på dag 3-4 kjente jeg plutselig at jeg ikke var sulten lenger. Jeg kan spise en omelett til frokost, og ikke mer før middag. Jeg er ikke sulten. Jeg som er avhengig av sjokolade, eller rettere sagt VAR avhengig, kan sitte sammen med venner som gafler innpå, og si nei takk uten at det kjennes noe sted.
Om dere enda, til tross for disse listene, sliter med å sette opp en meny, har jeg en liste jeg selv ofte bruker her:
Kokt egg med majones el smør
speil egg
eggerøre
eggerøre med paprika
eggerøre med paprika og purre
eggerøre med purre
eggerøre med paprika og løk
reker med majones
reker med majones og egg
krepsehaler med majones
krepsehaler med majones og egg
røkelaks med ost
røkelaks med eggerøre
røkelaks med majones
egg og bacon
burger med ost
burger med løk og ost
ytrefileet med fløtesaus
biff med fløtesaus
indrefileet med fløtesaus
entrecote med fløtesaus
kyllingvinger
kyllinglår
kyllingklubber
kylling
tunfisk med salat og rømmedressing
tunfisk med salat og balsamico+olje
kylling med salat + som over
torsk stekt i fløte sammen med brokkoli
laks med pepper og fløtesaus, serveres med grønne grønnsaker
sei med løk
tacokrydret kjøttdeig med chili, paprika og løk servert med litt salat
biffstrimler med løk og paprika og masse smør
macadamianøtter
paranøtter
valnøtter
usaltede peanøtter
Svinekoteletter
lammekoteletter
kalkun biff
fenalår
birkebeinerskinke
parma skinke
kalkunskinke
kokt skinke
rømme
ost
st paulin ost
baby-bel ost
creme fraiche
smør
Udo's Choice
Cocosa Extra Virgin
bacon crisp
kjøttkaker med løk i
kalkunkaker
fløte
Osv.
En typisk dagsmeny kan se slik ut:
FROKOST: omelett med skinke og cheddar, gressløk og et par ss rømme. Rør sammen og stek. Denne er jeg mett av i 4-5 timer faktisk! Bruker 2 egg.
LUNSJ: Stor salat med ingredienser fra listen ovenfor. Evt en tallerken med ost, røkt fisk, avocado med reker etc. Velg det du har lyst på.
MIDDAG: Torsk med brokkoli og eggesmør, eller biff med bearnaisesaus og brokkoli.
KVELDS: en håndfull nøtter, eller en ostetallerken.
MELLOMMÅLTIDER/DESSERT: pisket krem med bær, nøtter, osv. Se listen over.
Jeg pleier å bestille atkins-bars (som Nutrilett-barene, bare ekstremt mye sunnere og Atkins-vennlige, sukkerfrie) fra shopen på
www.atkins.com .
De smaker veldig godt, spesielt mocha crunch. Og er ypperlige å ha med på tur.
Som sagt, dette er kun en kortversjon av det Atkins anbefaler, så kjøp boken folkens!
KARBOHYDRAT-TELLELISTE:
Gram karbohydrat pr. 100 g
Melkeprodukter:
Helmelk - 4,3
Lettmelk - 4,8
Skummet melk - 4,8
Kremfløte - 2,9
Lettfløte - 3,8
Husholdningsfløte - 4,1
Seterrømme - 2,4
Lettrømme - 3,8
Créme Fraiche - 3,0
Cultura - 4,4
Yoghurt naturell - 5,7
Soyamelk (usøtet) - 2,2
Oster:
Camembert - Ubetydelig
Cottage cheese - 1,5
Gammelost - 0,5
Jarlsberg F45 - Ubetydelig
Jarlsberg H30 - Ubetydelig
Hvit geitost - Ubetydelig
Norsk Cheddar - Ubetydelig
Norsk Edamer - Ubetydelig
Norsk Port Salut - Ubetydelig
Norsk Sveitser F45 - Ubetydelig
Norvegia - Ubetydelig
Nøkkelost - Ubetydelig
Pultost - Ubetydelig
Ridder F60 - Ubetydelig
NB: Alle brunoster inneholder mye karbohydrater
Nøtter og frø:
Cashewnøtter - 26,5
Hasselnøtter - 9,3
Mandler - 12,9
Macademianøtter - 13,4
Paranøtter - 8,1
Peanøtter - 12,5
Pistasjnøtter - 24,8
Valnøtter - 5,9
Linfrø - 6,6
Sesamfrø - 18,9
Solsikkefrø - 18,6
Squashfrø - 17,8
Grønnsaker:
Agurk slange - 1,5
Artiskokk (artisjokk...?) - 2,7
Asparges - 2,0
Aubergine - 3,1
Blomkål - 2,7
Brekkbønner - 4,2
Brokkoli - 1,8
Endivsalat - 1,0
Erter fryst - 9,3
Gressløk - 1,7
Grønnkål - 3,4
Gulrot - 2,9
Hodekål - 2,8
Hvitløk - 31,5
Kinakål - 2,2
Kålrot - 6,7
Løk - 9,1
Paprika grønn - 2,6
Paprika gul - 6,3
Paprika rød - 1,9
Persille - 2,7
Persillerot - 5,5
Purre - 2,9
Reddik - 1,9
Rosenkål - 4,1
Salat issalat - 1,9
Sikorisalat - 2,8
Sopp - 1,2
Sopp, hermetisk sjampinjong - 2,4
Spinat - 1,6
Spinat fryst - 1,0
Squash - 3,0
Stangselleri - 1,1
Sukkererter - 6,0
Tomat - 3,3
Bær:
Bjørnebær - 6,9
Blåbær - 6,5
Bringebær - 4,6
Jordbær - 8,8
Kirsebær - 11,5
Moreller - 10,5
Rips - 9,1
Solbær - 7,8
Stikkelsbær - 4,4
Tyttebær - 10,9
Frukt:
Ananas - 11,7
Appelsin - 8,9
Aprikos - 9,0
Avokado - 1,9
Banan - 20,3
Drue - 15,4
Eple - 10,9
Fersken - 7,8
Fiken tørket - 60,5
Grapefrukt - 6,5
Kiwi - 10,6
Mandarin - 8,3
Mango - 14,1
Melon honning - 6,6
Melon vann - 7,1
Pære - 11,2
Sitron - 3,2