Veldig kort fortalt er det todelt, mor har større risiko for komplikasjoner enn når hun ikke er gravid (sannsynligvis sammenheng med redusert lungekapasitet), og fordi fosteret tåler influensaviruset veldig dårlig, det samme med nyfødte, og vaksinerer man seg i 2-3 trimester så beskyttes også den nyfødte.
Fra Folkehelseinstituttet:
"Gravide har likevel noe høyere risiko enn andre friske kvinner for komplikasjoner av influensasykdom, for eksempel lungebetennelse. Denne risikoenser ut til å øke utover i svangerskapet. Hvis mor utvikler alvorlige komplikasjoner utgjør dette også en fare for fosteret. Det er vist at influensa under svangerskapet øker risikoen for dødfødsel.
Vaksinasjon av mor under graviditeten kan beskytte barnet mot influensa den første tiden etter fødselen."
Det går stort sett bra til tross for influensa sent i svangerskapet, men komplikasjonene av en influensa er mye høyere enn av influensavaksina, så det er jo en billig beskyttelse. Man kan ikke opparbeide seg immunitet av influensa på egenhånd, da viruset muterer fra år til år, så om du får influensa i år så er du beskyttet mot årets, ikke neste års. Dog er det jo i ulike år varierende grad av likhet mellom virusene, så noen år vil det kunne fungere delvis. Det er ikke alle sykdommer som det "lønner seg" å la kroppen ordne opp i selv, vaksinene vi har i vaksineprogrammet beskytter jo mot sykdommer som faktisk har høy dødelighet uten, og hvor man kan få store komplikasjoner i ettertid om man overlever. Influensa er en slik sykdom for nyfødte barn og barnet i magen.
http://tidsskriftet.no/article/3294551 her er også en kort redegjørelse fra legeforeningen.