Visste du... ?

277875d9252bd6de3aad7bb4ce57305f.png


Av alle de rundt 4000 stoffene som finnes i tobakk, blant annet tjære, kullos, blåsyre og nikotin, er nikotin det som det er mest forsket på og som vi vet mest om virkningene av. Nikotin går over i melken og den oppkonsentreres og blir faktisk høyere enn i morens blod.

Om du ikke klarer å stumpe røyken helt, viser forskningen at det likevel er bedre for barnet å fortsette å amme fremfor å gå over til morsmelkerstatning.

Det anbefales å røyke/snuse rett etter amming, slik at mest mulig av nikotinen er ute innen du skal amme neste gang. Nikotininnholdet i melken har en halveringstid på 90 minutter. Halveringstiden skal ganges med 5 for å finne ut når et stoff er brutt ned. Det betyr at det er 450 minutter (7,5 time) før all nikotin er ute av melken. Kilde: Thomas Hale: Medication and Mother's Milk 2014


Når mor røyker/snuser utskiller hun mindre av det melkeproduserende hormonet prolaktin, som gir utslag i lavere melkeproduksjon. Røykingen/snusing kan også gi en svakere utdrivningsrefleks. Røyking/snusing kan også sette smak på morsmelken, og noen barn reagerer på dette.

Barn av røykende mødre har større sjanse for å få kolikk, astma, lungebetennelse, bronkitt og øreverk. På sikt viser det seg at barn av røykende er mer syke og borte fra skole og barnehage. Til tross for dette vil likevel morsmelk være det beste alternativet framfor morsmelkerstatning, siden den har beskyttende effekter.
 
Amming beskytter mer mot sykdom enn vaksiner gjør :)
 
https://www.newyorker.com/tech/anna...ZJW3Y34vZ8C6fk763iCFyE76fkMM7Jp5UntD-XmEoPmfQ

Visste du at morsmelk ikke bare er mat for barnet, men også inneholder mat til bakteriene i tarmen?

Alle pattedyr produserer noe som kalles oligosakkarider, men menneskemelk inneholder mange flere typer enn noen andre typer melk: Forskere har så langt klart å identifisere over to hundre ulike typer oligosakkarider i menneskemelk. Det er fem ganger flere typer enn i kumelk, og mengden er flere hundre ganger større.

Oligosakkarider er den tredje største bestanddelen i morsmelk, rett etter laktose og fett. Det er mat for bakteriene i tarmen, som blant annet beskytter mot sykdom.
 
Back
Topp