Vin bra for babyen

En tråd i 'Mai 2019' startet av Løkkamamma84, 14 Des 2018.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. alille Glad i forumet Assistert-jentene

  Jeg har drevet med forskning selv (på et heeeelt annet felt, riktignok), så jeg er derfor for det første ekstremt skeptisk til journalisters gjengivelse av forskningsrapporter (og nettopp derfor går ikke jeg dypt inn i artiklene han nevner, for jeg vet jeg er på tynn is), og for det andre like skeptisk til forskningsresultater fra vitenskapelige artikler basert på tvilsomme metoder (og av etiske grunner er det bare tvilsomme metoder vi kan bruke på dette feltet). Så lenge det finnes materiale (som PhD-studien nevnt i den første posten min) som antyder at alkohol kan skade fosteret, og at man ikke greier å finne den nedre grensen, så er det nok grunn for min del å ligge unna. Helsedirektoratet benytter seg også av forskere og fagfolk på dette fagområdet som gjennomgår nesten alt av tilgjengelig forskning (og de gjennomgår mye mer enn det de bruker som kilder, men alt er ikke godt nok til å bli brukt som kilder) når de utvikler sine retningslinjer, og jeg stoler mer på dem enn på en hissig journalist.

  Man opplever jo det samme på alle offentlige råd. Rådene om fullamming for eksempel ble møtt av stor motstand fra enkelte som dro frem en dårlig artikkel som argument. Rådene om toxo og listeria blir også stadig debattert av folk som mener de "vet bedre". Og det kan jo hende de gjør det. Men jeg personlig legger heller min lit til en større gruppe av fagfolk som har satt seg inn i alt materiale før de utformer rådene, og tar ikke sjanser. Og som allerede nevnt er det viktig å huske på at Helsedirektoratet snakker generelt til en hel gruppe mennesker. De kan ikke ta sjansen på at alle i målgruppen greier å håndtere et råd av typen "ok å drikke et glass vin hvis du bruker 5 timer på det", fordi det finnes så mange nyanser.

  Men jeg er helt for at man tar debatten, og at man stadig utfordrer myndighetene på dette, slik at de fortsetter å holde seg oppdaterte og ikke bare holder seg til 20 år gamle råd fordi det er det rimeligste. :)
   
  • Enig Enig x 3
  • Liker Liker x 1
 2. Løkkamamma84 Betatt av forumet Septemberlykke 2016

  2010 Robinson et al, Western Australia på adferd målt over 14 år. Viser positiv effekt.

  “Light drinking and moderate drinking in the first 3 months of pregnancy were associated with child CBCL z-scores indicative of positive behaviour over 14 years after adjusting for maternal and sociodemographic characteristics. These changes in z-score indicated a clinically meaningful reduction in total, internalising and externalising behavioural problems across the 14 years of follow up.”

  Danske undersøkelser publisert i 2012, femåringer. Ingen viser negative effekter. Kan leses her, her, her, her og her. Studie fra 2015, Kilburn et al, gir samme resultat.

  Lewis et al, 2012 – britiske data, målt IQ hos 8-åringer, etter gentype.

  Fant negativ effekt for noen genetiske varianter.

  Kelly et al: 2013, forskning på 7- åringer, britiske data:

  ”In this large, nationally representative study of 7-year-olds, there appeared to be no increased risk of a negative impact of light drinking in pregnancy on behavioural or cognitive development. Prior to statistical adjustment, children born to light drinkers appeared to have more favourable developmental profiles than children whose mothers did not drink during their pregnancies, but, after statistical adjustment, the differences largely disappeared.»

  Flak m. fl., 2014. Metastudie som, basert på tre studer av høy kvalitet, finner en sammenheng mellom moderat alkoholinntak og problematisk adferd, men, basert på et større utvalg av studer, ikke for andre mulige negative utfall:

  «We detected no consistent evidence that mild or moderate prenatal alcohol exposure was associated with attention, cognition, language skills, and visual or motor development.»

  O’Keeffe, 2014, effekt på språkutvikling, oppsummerer to studier fra USA, en fra Australia

  ” All three studies, (United States (2) and Australia (1)) indicated that language was not impaired as a result of low to moderate alcohol consumption during pregnancy.”

  Faktisk viser en av dem en positiv effekt, men den er ikke signifikant.

  Lundsberg et al 2015, amerikanske data

  “Our results suggest low-to-moderate alcohol exposure during early and late gestation is not associated with increased risk of low birthweight, preterm delivery, intrauterine growth restriction, and most selected perinatal outcomes.”
   
  • Nyttig Nyttig x 1
 3. Eiddwen Forumet er livet Assistert-jentene

  Nettopp. Alle skriver at man ikke vet enda.

  Robinson 2010, var den jeg skrev om i går. At man burde følge mye lenger enn til skolestart, og det har de gjort her. Og Robinson har skrevet:
  ""Despite the fact that our analyses have controlled for socioeconomic status, the results of our study may still reflect other unmeasured psychosocial differences between women who drink small amounts of alcohol during pregnancy and those who are abstainers, and future studies addressing this issue require a very careful assessment of maternal and paternal alcohol consumption and sociodemographic factors."

  Med andre ord: Forskerne i studien vet ikke at alkohol har noen positive effekter overhodet i svangerskapet, og det trengs mer forskning for å finne sikre effekter av lavt alkoholinntak (både positive og negative).

  Kelly 2013 skriver at forskjeller mellom litt alkohol og null alkohol forsvinner når du justerer for forskjeller mellom gruppene. Akkurat det samme problemet: Man har ikke en representativ gruppe "null alkohol" og kan dermed ikke si noe konkret om positive eller negative effekter.

  At en journalist tolker dette som positive funn (i så dårlig studiemateriale) overrasker jo ikke, men forskerne han klipper passende sitater fra (og dropper konklusjoner og svakheter) har heldigvis vett på å fortelle: Våre data er ikke gode nok til å si at det finnes positive effekter av litt alkohol i svangerskapet, og det trengs mer og bedre forskning for å finne ut om det er negative effekter.

  Den danske studien har allerede fått sterk kritikk for at den slutter ved 5 år, iom at dyreforsøk og forskning på hjernen helt klart peker på endringer som vil komme tydeligere til uttrykk senere. Det skriver de også selv i konklusjonen sin, at det egentlig er for tidlig å se på effekter på IQ, og at det trengs studier som ser på senere barndom og ungdomstiden. De danske forskerne skriver også tydelig i konklusjonen sin at konservative råd for alkoholkonsum i svangerskapet må anbefales, siden man ikke har funnet noe akseptabelt laveste nivå enda. "Thus, the most conservative advice for women is not to drink alcohol during pregnancy to avoid any possibility of adverse effects." De sier også at studien deres kan være et utgangspunkt for videre studier (mer enn at man skal bruke den som grunnlag for noe på nåværende tidspunkt.) I den tredje linken din fra det danske materialet har de en veldig god diskusjon som forklarer utfordringer med statistiske analyser for å se på potensielle farer ved lavt eller moderat inntak (i motsetning til høyt inntak) i et såpass lite datamateriale som de har. Og påpeker igjen at man ikke vet noe sikkert nedre nivå. De kan ha for lite datamateriale og for kort oppfølging til å se skadelige effekter av lavt inntak. De diskuterer også hvorfor de ikke fant skadelige effekter av "fyll", selv om det er kjent at det er skadelig. Den siste linken oppsummerer hva de mangler for å kunne se bedre på lavt alkoholinntak, som burde gjøres i nye studier. De understreker også at man ikke må bruke deres studie for å endre anbefalinger om alkohol i svangerskapet, siden de ikke har klart å påvise skadelige effekter med sin studieprotokoll, men det fortsatt kan være det.

  Kilburn 2015 skriver at andre tidligere studier har funnet negative effekter av lavt og moderat alkoholinntak på hvor lang tid barnet bruker på å prosessere informasjon. De finner ikke det samme i dette datamaterialet. De skriver videre at større studier designet med formål å se på dette er helt nødvendig for å vite mer om virkning av lavt alkoholinntak.

  Flak oppsummerer at man i deres review ikke kan konkludere med noe trygt nedre nivå for alkoholkonsum i svangerskapet. De skriver: "Effects of prenatal alcohol exposure on neurodevolpment might start at levels <1 drink a day during the prenatal period, and drinking at this level may have substantial implications for public health at the population level." Igjen: De ønsker flere gode studier for å finne ut konkret om eventuelle negative effekter av lavt (og moderat og høyt) inntak.

  O'Keeffe skriver i konklusjonen at man ikke kan konkludere verken positive eller negative effekter utav de studiene som er med i review'en. Og det trengs flere studier, særlig for å finne representative grupper for å kunne gjøre studiene på. Og man må fortsette å anbefale gravide å avstå fra alkohol i svangerskapet.
   
  • Enig Enig x 2

Del denne siden