Vin bra for babyen

En tråd i 'Mai 2019' startet av Løkkamamma84, 14 Des 2018.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. Malvinka Forumet er livet Aprillykke 2016 Julibarna 2019

  Halv glass rødvin om dagen virket blodfortynnende og kan motvirke mange sykdommer, særlig hos kvinner
   
  • Enig Enig x 1
 2. Vinterbarn16 Gift med forumet It's gonna be May 2019 Februarlykke 2016

  Og hvilke negative effekter har et glass om dagen? et sunt kosthold gjør vel samme nytten?
   
 3. Malvinka Forumet er livet Aprillykke 2016 Julibarna 2019

  Det er lite mat som har en blodfortynnende virkning på kroppen så er Faktisk ikke lett å oppnå samme effekten av mat. Et halvt glass vin om dagen har for en voksen person strengt tatt ikke så mye negative virkninger med mindre man har problemer med lever eller magesår
   
 4. Løkkamamma84 Betatt av forumet Septemberlykke 2016

  Her er jeg uenig med deg. Jeg mener at det ikke er feil å si at det absolutt ikke vil ha noen påvirkning på babyen. All forskning viser jo kun til at det bare er høyt alkoholforbruk som har negativ påvirkning på babyen. og at i de tilfelle der mor har hatt moderat forbruk så har det ikke hatt noen innvirkning på babyen. Flere undersøkelser viser dette, og noen viser til og med at det har hatt positiv effekt. Det blir jo, i mine øyne, iallfall HELT likt som lakrisspising. Forskning viser at høye mengder av lakris-spising kan ha negativ og skadelig effekt på babyen (500 g i uka). Men siden moderat forbruk av lakris ikke er bevist at er skadelig for babyen,, så er det likevel ikke sånn at myndigheten går ut og fraråder gravide fra å spise lakris i det hele tatt.

  Når det gjelder at babyen får samme promille som mor så er det jo, i dette tilfelle absolutt ikke snakk om at mor skal drikke til noen promille i det hele tatt. Kroppen forbrenner 0,1 - 0.2 promille alkohol i timen.. så om man bruker en 3-4 timer på å nyte et glass vin så vil mor aldri ha en promille.
   
  • Enig Enig x 2
 5. Malvinka Forumet er livet Aprillykke 2016 Julibarna 2019

  Realistisk så er det vel ingen som bruker 3-4 timer på et glass vin. Men selvfølgelig om det er snakk om å bruke 3-4 timer på et glass så er det jo ikke noe promille å snakke om og derfor heller ingen risiko. Samme som at det ikke er farlig å smake på en slurk vin i ny og ne
   
 6. Eiddwen Forumet er livet Assistert-jentene

  Studiene viser en MULIG positiv effekt, ingen av studiene viser at alkoholen er sikker årsak til dette funnet. Og alle forskerne etterspør flere studier. F.eks. kan gruppen "null alkohol" ha en stor andel syke gravide (som ikke orker eller kan drikke alkohol), og dermed har de fått økt forekomst av negative utfall enn "litt alkohol"-gruppen. Da betyr det i så fall at alkohol ikke hadde noen positiv effekt i det hele tatt, men dårlig helse ellers gir økt risiko for negative utfall.

  Om du drikker så sakte at du ikke får promille i det hele tatt (selv med gravid-kropp som fungerer tregere og kvitter seg med alkohol trgere enn ikke-gravid kropp), så har det sannsynligvis ingen effekt.

  Alle studiene du har vist til oppsummerer med at man ikke vet sikker verken negative eller positive effekter ved lavt alkohol-inntak, og det trengs flere studier. Også forfatteren av Aftenposten innlegget innrømmer dette flere steder. Man vet ikke.

  Forskjellen på lakris og alkohol er vel at man vet at alkohol kan endre celler. Det kan påvirke f.eks. hjerneceller. Så at man vil være føre-var med noe som kan påvirke celler er veldig logisk. Og følger også oppsummeringene til forskerne - at det trengs mer forskning fordi man verken vet sikkert om alkohol har positive eller negative effekter ved lavt inntak.

  Om f.eks. et glass vin (på normal tid, ikke 5 timer+) påvirker babyens hjerneceller så kan det hende man ikke kan se virkningene av det før barnet når skolealder. Og at effekten er liten (la oss si litt lavere IQ, noe økt risiko for konsentrasjonsproblemer e.l.) Dette er omtrent umulig å påvise. Da må man ha enorme studier over veldig lang tid, med ekstremt gode kriterier for å skille gruppene fra hverandre. Forskerne vet ikke om dette skjer. Man vet ikke. Babyen vil jo være helt frisk. Alle normale undersøkelse av babyen vil være godkjent.
   
  • Enig Enig x 2
  • Liker Liker x 1
  Last edited: 16 Des 2018
 7. Løkkamamma84 Betatt av forumet Septemberlykke 2016

  Jo. i mitt eksempel så er det ganske realistisk. Altså gravide som er veldig glad i smaken av vin og gjerne vi ha et glass som de nyter i løpet av en hel kveld. f. eks julaften. Har en legevenninne som gjorde dette med største trygghet og selvsikkerhet på barchelonatur unner sin graviditet. men som ble uglesett av alle venninnene sine.. Synes det er synd
   
 8. Løkkamamma84 Betatt av forumet Septemberlykke 2016

  Tror vi bare kan være enige om å være uenige. de avslutter iallfall med at gravide kan ta seg et glass til maten eller en pils med venner i ny og ne, uten dårlig samvittighet og at det er like sannsynlig at det kan ha positiv effekt.
  Det kan nemlig hende at den som virkelig vil være føre var bør ta seg et glass i ny og ne.
  "Legene bør gi sine pasienter råd i samsvar med forskningen, ikke hva politiske myndigheter ønsker."

  Jeg tenker at det blir veldig pirkete å vente helt til skolealder og kanskje være redd for om barnet muligens kanskje viser en liten effekt da, når de ser at det ikke har effekt på de minste. I allefall ikke om det er snakk om et glass som man strekker ut over lang tid for å nyte av smaken uten å få promille.
  Må si jeg føler at jeg stoler mer på de legene som kaller en spade for en spade, enn de som anbefaler totalavhold. Slik som hun her fra en annen Aftenposten-artikkel, som kritiserer de som mener det er feil å stole på at man ikke ser noen virkning på de minste barna fordi man ikke vet hva som skjer når de når skolealder..:

  Professor i klinisk bakteriologi Agnes Wold mener det er feil av myndighetene ikke å opplyse om at man ikke har belegg for å påstå at fosteret får skader hvis man drikker et par glass i uken.
  – Jeg mener at man kan si at man anbefaler totalavhold, men man kan ikke si at man risikerer skader ved et ubetydelig alkoholinntak. Man får ikke finne på sånt, sier hun.

  Professoren viser til flere danske studier og til en metaanalyse fra 2014. På spørsmål om hva hun tenker om professor Skranes’ kritikk av en av de danske studiene, og at den bare fulgte barna opp til skolealder, ler hun.

  – Når skal man se det? Når de blir tretti, sikkert. Hva skal man si? Det er jo ikke slik at man skal bevise at rådet er feil, det er den som går ut og påstår at det er farlig som må vise at det er riktig, sier hun.

  Wold mener også at myndighetenes anbefalinger om amming viser at de ikke har brydd seg om fakta i saken, men vært moraliserende.

  – Det er slik når det gjelder kvinner, man elsker å være moraliserende. Spesielt mot kvinner og småbarnsforeldre, sier Wold.


  "Det kan nemlig hende at den som virkelig vil være føre var bør ta seg et glass i ny og ne."
   
 9. Malvinka Forumet er livet Aprillykke 2016 Julibarna 2019

  Når man snakker om alkoholinntak så er det jo nettop promillen man argumenterer mot. Får man ikke promille er det heller ingen fare. Jeg syns du blander litt tema egentlig når du på en side sier at myndighetenes råd er feil, men samtidig så påpeker du at det er viktig å ikke drikke på seg promille. Får ikke du promille så får ikke fosteret promille og dermed er alle anbefalninger ikke riktige. Men igjen, normale "vindrikkere" bruker ikke 3-4 timer på et glass vin og man kan ikke basere råd på enkelte untakk. ALLE råd som kommer fra norske myndigheter handler nettopp om promille så det er ingen selvmotsigelser til studier som sier at man fint kan drikke vin unaturlig sakte
   
  • Liker Liker x 1
 10. Malvinka Forumet er livet Aprillykke 2016 Julibarna 2019

  Jeg vil forøvrig påpeke at professor Agnes Wold er Bakteriolog som har spesifisert seg på bakterier, tarmflora og allergier. Hun har ut fra det jeg kan se ikke jobbet direkte med forskning av spedbarnsutvikling knyttet til alkohol og da med fokus på promille hos en gravid kvinne og hva det gjør med fosteret. En prosessor kan ta feil som alle andre mennesker og har rett til egne personlige meninger basert på andre sin forskning. Bare for man er intervjuet av en avis gjør den en ikke til en ekspert på temaet ;)
   
  • Liker Liker x 3
 11. Eiddwen Forumet er livet Assistert-jentene

  Altså på alle medisiner og på kosthold generelt så er det selvsagt at man følger med på virkninger som vil affisere barnet etter at de når skolealder. Om man får alvorlige konsentrasjonsproblemer gjennom skole- og arbeidsliv så er det jo verdt å jobbe mot. Jeg synes det er veldig rart at du er uenig i det. I kostholdsforskningen har man funnet effekter av mors kosthold i svangerskapet så sent som i voksen alder for barnet.

  Jan Arild Snoen er forøvrig "en norsk skribent og debattant" i følge Wikipedia.

  Så. Hvis vi slutter å lese hva tilfeldige mennesker mener i avisene, og går over til forskningen de kommenterer så finner vi følgende, først noen av studiene Snoen brukte som eksempel i Aftenposten:  Henderson (m. fl, 2007):
  "CONCLUSIONS:
  This systematic review found no convincing evidence of adverse effects of prenatal alcohol exposure at low-moderate levels of exposure. However, weaknesses in the evidence preclude the conclusion that drinking at these levels during pregnancy is safe."

  På norsk:
  Konklusjon: Denne systematiske oversikten fant ingen sikre beviser på skadelige effekter av alkoholeksponering på foster i lav til moderat nivå. Likevel er svakhetene i funnene slik at man ikke kan si at det er trygt å drikke alkohol i disse nivåene i løpet av svangerskapet." Med andre ord: Det er ikke funnet trygt å drikke i svangerskapet.

  Robinson (m. fl. 2010):
  Fra konklusjonen:
  "Despite the fact that our analyses have controlled for socioeconomic status, the results of our study may still reflect other unmeasured psychosocial differences between women who drink small amounts of alcohol during pregnancy and those who are abstainers, and future studies addressing this issue require a very careful assessment of maternal and paternal alcohol consumption and sociodemographic factors."

  På norsk:
  Selv om vi i våre analyser har kontrollert for sosiøkonomisk status kan likevel resultatene våre reflektere andre psykososiale forskjeller mellom kvinnene som drakk små mengder alkohol i svangerskapet og kvinnene som ikke drakk noe. Nye studier som skal se på disse sammenhengene må ha veldig nøye målinger av mors- og fars- aloholkonsum og sosiodemografiske faktorer."

  Det er dette jeg flere ganger i denne tråden har sagt at er en stor svakhet ved disse studiene: Hvem er kvinnene som ikke drikker noe alkohol i studiene? Hvorfor drikker de ikke noe alkohol? Har de ikke råd til alkohol? Er de innlagt på sykehus pga. annen sykdom? Er de tidligere alkoholikere? Det er mange som ikke drikker, men som gjerne ville drukket om de kunne - så det er ikke sikkert dette er en representativ gruppe for gravide kvinner som velger å la være å drikke mtp sitt ufødte barn. Forskerne her er klar over at dette er en svakhet ved studien sin. Det betyr at man ikke vet at det finnes noen positiv effekt. Og da faller hvert fall Snoen sin argumentasjon helt bort - at føre-var prinsippet blir feil.

  Og Robinson studerte barna til langt inn i skolealder (14 år), nettopp fordi man vet at alkohol kan ha effekter på hjernen. Så de forskerne (om det finnes noen i det hele tatt) som mener at det holder å se på barn til før skolealder er jo hvert fall ikke verdt å lytte til.

  Hvilken meta-analyse Wold siktet til fra 2014 er ikke nevnt, så den finner jeg ikke sånn uten videre (orker ikke å tråle gjennom alt, hun sier ingenting om hvor den kommer fra eller hvem som er forfatter, det er dårlig stil når man henviser til forskning.)

  Så vi kan gjerne være enige om å være uenige, jeg holder meg til forskningen, og i dette tilfelle har jeg kun referert til forskning som Wold og Snoen gidder å nevne.

  Kan jo slenge med en tilfeldig helt annen kilde som kom opp da jeg forsøkte å finne referansen fra 2014, som referer til forskning som viser skadelig effekt av moderat inntak:
  https://tidsskriftet.no/2005/02/medisin-og-vitenskap/fosterskade-ved-alkoholbruk-i-svangerskap (Kilde nr 11, effekt av moderat alkoholinntak på barns IQ og evne til å lære.) Det kommer også opp flere studier av hjernens sammensetning og endringer i hjernen etter alkohol-inntak, både på mennesker og i dyreforsøk. Hvor de også ser endringer av lavt/moderat inntak. Så jeg holder meg fortsatt til: Man vet ikke sikkert fullt ut om verken mulige positive eller mulige negative effekter av lavt alkohol-inntak i svangerskapet. Det er også studier som tyder på at noen av oss (eventuelt noen fostre) tåler alkohol bedre enn andre, så det kan være forskjell på om man tåler 0 glass eller 1 glass, og man vet jo ikke da hvem som tåler hva. Det er også elementer av flaks og uflaks her (hvert fall frem til vi vet mer sikkert), da det kan hende at det ikke er farlig å ta 1 glass på et tidspunkt i graviditeten, men på et annet tidspunkt kan det glasset påvirke en prosess som er viktig for fosteret. Vi vet ikke. Og de positive effektene har man ikke gode nok studier til å si at skyldes alkoholen, så derfor er det ikke konklusjonen at det er trygt å drikke.
   
  • Liker Liker x 2
  • Enig Enig x 2
  Last edited: 17 Des 2018
 12. alille Glad i forumet Assistert-jentene

  Denne kronikken er fra 2010.Bare så det er klart, den er snart 9 år gammel!

  Jeg tar hvertfall ingen sjanser, all den tid det finnes flere forskningsartikler som sier at jo, det er en sannsynlighet for at alkohol gir skader. Jeg skal hvertfall ikke være den som sitter med et barn med for eksempel ADHD og lurer på om det er min feil.

  https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/9RWVW/ny-undersoekelse-alkohol-kan-skade-svaert-unge-fostre

  ** Dersom den gravide drakk fem glass vin ukentlig før hun visste at hun var gravid, var det tre til fire ganger økt sjanse for å få hyperaktivitet, adferds-vansker eller følelsesmessige vansker.

  ** De fant også at det da er tre til fem ganger økt sjanse for søvnvansker og vanskelig temperament i seks måneders alder.
  Undersøkelsen vekker nå oppsikt ut over Norges grenser. Nylig ble den publisert i det internasjonale tidsskriftet «Alcoholism: Clinical and experimental research».


  https://www.tv2.no/a/6778254/

  "
  Ifølge Skranes er det ingen som til nå har klart å påvise en trygg nedre grense for inntak av alkohol i svangerskapet. Årsaken er at det varierer hvor sårbart fosteret er. Fosteret kan ha varianter av gener som gjør det vanskelig å bryte ned alkohol.

  – Et slikt foster vil da være ekstra utsatt overfor alkohol i svangerskapet. Mens andre fostre, som har en god evne til å bryte ned alkohol, vil være mindre sårbare – og tåle alkohol bedre, sier Skranes.
  "

  Dette er kjempevanskelig å forske på, og det er tilnærmet umulig å få forskningsresultater som er helt sikre, med mindre man vil kjøre et ufattelig uetisk eksperiment. Derfor følger jeg selv føre-var-prinsippet, i tråd med flere forskningsresultater. Å drikke alkohol er ikke naturlig for mennesket hvis vi ser på historien i et langt perspektiv, så det er hvertfall ikke noe vi trenger. Derfor avstår jeg, selv om jeg elsker vin.

  Men seriøst. Man bør ikke forholde seg til nesten 10 år gamle kronikker som på uvitenskapelig vis hevder alkohol er helt trygt. Les nå i det minste all tilgjengelig forskning, også fra tiden etter 2010, og vurder den, før man konkluderer med at offentlige råd bare er skremselspropaganda. Jeg skulle hatt ganske mange år med forskning som entydig sa at alkohol er trygt før jeg tok sjansen, hvertfall. Ikke en tilfeldig artikkel i histen og pisten.
   
  • Enig Enig x 2
  • Liker Liker x 1
 13. alille Glad i forumet Assistert-jentene

  Det blir veldig pirkete? Det er jo det som er interessant å se! Det er ikke pirkete å være interessert i å se hva som påvirker barns helse og psyke, og da man faktisk se over tid, til over skolealder, for det er da mange av de store utfordringene et menneske kan få begynner å vise seg. Man kan jo ikke bare utelukke resten av livet og si at så lenge babyen er frisk er allting bra.

  Derfor er denne forskningen så vanskelig, fordi den tar tid, og det er umulig å få til en god kontrollert studie hvor en gruppe blir pålagt å drikke under svangerskapet, og en annen ikke.

  Ja, et glass vin drukket over 5 timer er høyst sannsynlig trygt. Men det er ikke normen å bruke så lang tid på et glass vin, og helsemyndighetene kan ikke begynne å dra frem slike nyanser, fordi veldig, veldig mange i målgruppen ikke vil klare å forholde seg til dem. Retningslinjene må være tydelige. Vi vet ikke hvor lang tid det er ok å bruke på et glass vin, og hvor kort tid som ikke er ok. Da er det bedre med klare retningslinjer som alle kan forstå, så kan heller spesielt interesserte resonnere seg frem til hvor mange slurker i timen som er innafor.
   
  • Liker Liker x 2
 14. Kindermamma Elsker forumet It's gonna be May 2019 Februarhjertene2017

  Men samtidig er det ikke anbefalt å ta Ibux (NSAIDs) da det er studier som viser at det kan føre til spontanabort og problemer med blodsirkulasjonen i siste del av svangerskapet. Ibux har også en blodfortynnende effekt, på lik linje med rødvin. Så jeg vet ikke jeg. Har dette blitt forsket på?

  For min del er det for lite sikker forskning som tilsier at det faktisk er trygt til at jeg føler meg trygg på at vin er innafor. Så bedre føre var enn etter snar.

  Dessuten finnes det mange brukbare alkoholfrie viner man kan drikke disse FÅ månedene i livet det er snakk om. Jeg drakk selv alkoholfri vin forrige gang og sa meg fornøyd med det. Synes nesten det blir på kanten til å ha et problem med alkohol dersom det glasset med vin er viktigere enn sikkerheten til barnet en bærer frem og man ikke kan holde seg til alkoholfrie alternativer den korte perioden det er snakk om. Men det er bare min personlige mening.
   
  • Liker Liker x 1
 15. Malvinka Forumet er livet Aprillykke 2016 Julibarna 2019

  Ibux frarådes da det kan føre til slimhinneblødninger. Forøvrig har vin mange andre sunne egenskaper. Det er ingen som fraråder å drikke vin, man fraråder å drikke alkohol. Man kan fint drikke alkoholfri vin og få de positive helseeffektene.
  Å påstå at det er på kanten til alkoholisme bare for man argumenterer for positive effekter av vin er å tøye strikken fryktelig langt over grensen. Alkoholikere drikker for å få rus, her går alle diskusjonene ut på å drikke vin slik at man ikke bygger opp en promille altså rus.


  Jeg er forøvrig veldig glad i vin og har en hobbyinteresse for vin og kan ut fra personlig mening si at det finnes ingen brukandes viner som er alkoholfrie. Om man på død og liv skal drikke alkoholfri vin for man har et behov for å drikke vin uansett om det er alkoholfri eller ikke så gjør man ihvertfall ikke det for smakens skyld. Det finnes mange gode alkoholfri alternativer, men vin er ikke en av dem :)
   
  • Enig Enig x 1
 16. MaiMor19 Forelsket i forumet

  Jeg har sett hva FAS (Føtalt AlkoholSyndrom) gjør med et menneske, og for meg sier det mer enn tusen forskningsrapporter. Når et barn får så store skader av at mor drikker alkohol, tar jeg virkelig ikke den sjansen. For hva om ditt foster blir påvirket negativt av det glasset med vin du bare skulle kose deg med? For meg er det ingen sannsynlighet for en gang å tenke på et glass alkohol...

  https://nhi.no/sykdommer/psykisk-helse/alkohol/fotalt-alkoholsyndrom/
   
  • Liker Liker x 1
  • Enig Enig x 1
 17. Løkkamamma84 Betatt av forumet Septemberlykke 2016

  Nei. Jeg blander ikke tema. Jeg kritiserer rådet om total avholdenhet i svangerskapet når forskning viser at et glass eller to ikke har negativ innvirkning på barnet. Det med å bruke lang tid på det for å ikledd promille er vel min egen sikkerhetsmargin fordi jeg også blir påvirket av rådene dra helsemyndighetene. Og nei.. jeg har ikke drukket vin under svangerskapet om noen skulle lure
   
 18. Løkkamamma84 Betatt av forumet Septemberlykke 2016

  Her ser jeg at han skrev om det på nytt i 2016 og fant noen som hadde forsker på det opp til skolealder også.. ingen effekt

  https://www.minervanett.no/ta-et-glass/
   
 19. Løkkamamma84 Betatt av forumet Septemberlykke 2016

  Her kommer en nyere artikkel der han har undersøkt flere forskningsprosjekter. (Vet at han er en journalist.. men de kan jo fint finne og sitere forskningsartikler. Han legger det jo ikke frem som egne meninger) Også noen som følger barna over lenger tid. Her sier også de fleste forskerne at det har ingen eller positiv effekt med noen få glass. https://www.minervanett.no/ta-et-glass/
   
 20. Eiddwen Forumet er livet Assistert-jentene

  Han siterer ikke forskerne. Jeg klippet ut fra forskerne han "siterer" i går. De sier at det ikke er bevist noen positiv effekt og at det ikke er gode nok data til å si at det er trygt med lavt inntak av alkohol i svangerskapet.
   

Del denne siden