Vegetarmat

Sniker: Veganeren.com har også masse. Og VeganMisjonen :) Mari Hult har to bøker, sykt godt og sykt enkelt. Jane H. Johansen har også flere kokebøker. Sistnevnte bruker stort sett "vanlige" ingredienser, og lite spesial ting du trenger.
Takk for tips. Skal sjekkes ut
 
Det er leit at det å "ta praten" om realitetene i en bransje som er preget av multimillioner og lobbyisme alltid skal avfeies som "fanatiker" og dyttes til en side av ekstremisme bare fordi man forholder seg til virkeligheten. Som nevnt spiser jeg både kjøtt, egg og noen ganger melkeprodukter da jeg er et svakt menneske med lyster - men man kan allikevel ta innover seg virkeligheten og stille seg moraletiske filosofiske spørsmål og ha diskusjoner om situasjonen som er.

Forøvrig er det ingen ting som tilsier at barn er avhengig av melk eller egg for å ha et sunt kosthold, men jeg kjenner til problematikken med at Prior og TINE har en eeeeenorm lobbyering i norsk samfunn hvor de gjentar et mantra gjennom reklame, såkalte matråd som egentlig bare er direktetråd fra industrien selv (disse såkalte "opplysningskontorene for egg og kjøtt" f.eks. Er bare en lobbyvirksomhet fra Prior og Nortura) - gjerne spesialtilpasset til barn ("TINE-stafetten" osv) til det blir sant...
Om du oppfattet at jeg avfeide det hele som fanatisk så føler jeg at du misset hele poenget i det jeg skrev.
 
Det er leit at det å "ta praten" om realitetene i en bransje som er preget av multimillioner og lobbyisme alltid skal avfeies som "fanatiker" og dyttes til en side av ekstremisme bare fordi man forholder seg til virkeligheten. Som nevnt spiser jeg både kjøtt, egg og noen ganger melkeprodukter da jeg er et svakt menneske med lyster - men man kan allikevel ta innover seg virkeligheten og stille seg moraletiske filosofiske spørsmål og ha diskusjoner om situasjonen som er.

Forøvrig er det ingen ting som tilsier at barn er avhengig av melk eller egg for å ha et sunt kosthold, men jeg kjenner til problematikken med at Prior og TINE har en eeeeenorm lobbyering i norsk samfunn hvor de gjentar et mantra gjennom reklame, såkalte matråd som egentlig bare er direktetråd fra industrien selv (disse såkalte "opplysningskontorene for egg og kjøtt" f.eks. Er bare en lobbyvirksomhet fra Prior og Nortura) - gjerne spesialtilpasset til barn ("TINE-stafetten" osv) til det blir sant...

Enig. Spiser selv alt det nevnte og skal ærlig innrømme at jeg setter på meg skylapper. Har prøvd to ganger å kutte ut kjøtt etc men prislappen har til slutt blitt for høy og jeg har gått tilbake til vanlig mat. Jeg synes det er ekstremt vanskelig å se på et dyr og tenke at det ikke har en form for livsglede selv om den ikke nødvendigvis er lik vår. Mennesker gjør grusomme ting mot alle slags dyr men heldigvis har vi de som tar tak i det og redder mange også. Vi får ikke reddet alle, men en er bedre enn ingen. ❤️
 
Om du oppfattet at jeg avfeide det hele som fanatisk så føler jeg at du misset hele poenget i det jeg skrev.

Det var iallefall lett å forstå det slik når du kom med "motargument" om at du ikke ønsker at barnet ditt skulle bli noen fanatiker som gråter av å se en slaktebil. For å ta den enkleste responsen først: når forholdene i en slaktebil kan være så grusomme at dyrene ikke har fått vann på en transportstrekke på 8 timer i 35grader så er det vel egentlig intet annet enn helt normal folkeskikk og empati å bli lei seg om man visste hvordan forholdene var der inne. Er det fanatisk å føle tristhet over slike scener?
1155107548-tiertransport-1Bf9.jpg


For det andre så var det ingen som sa at man forventet at man skulle påvirke barna sine til å "bli en fanatiker". Tanken min bak innlegget var å legge fram fram andre moraletiske problemer som finnes i vårt samfunn i dag. Litt som at jeg ikke tar hull i ørene på mine barn uten å la de vokse opp til å bli individer som kan velge selv hva som skjer med kroppene deres, tenker jeg at det er et rent filosofisk viktig prinsipp at barn med tanker om empati og medmennesklighet for de individene uten stemme også får vite om hva som ligger bak egg og melk. Det er lett å gå etter svin og storfe da de må drepes for å lage mat, det er en direkte konsekvens. Færre barn får vite om de indirekte konsekvensene av moderne landbruk, og jeg står ovenfor samme dilemma selv: hvor mye, og hva er riktig å dele med sine barn. På hvilket tidspunkt. Særlig når forholdene er som plukket ut av en SAW-film.
 
Forøvrig sier det sitt at helt vanlige bilder fra helt vanlige scener i norske bondegårder er moderert bort av moderatorene fordi bildene er "støtende" og "grafiske". I say no more.... (ingen kritikk til mods altså, jeg benytter bare anledningen til å påpeke hvor groteske forholdene er, når selv et bilde fra en bås på en bondegård er for grafisk for forumreglene... yikes).
 
Green Bonanza har mange gode oppskrifter både på bloggen og i form av kokebøker. De er veganske, og selv om vi vanligvis spiser kjøtt, lager vi gjerne mat fra oppskriftene hennes. Uavhengig av matfilosofi, er instagrammen hennes verdt å følge. Hun er ikke en som "prakker" på deg en vegansk livstil, men lager både reflekterte og spennende innlegg om vegansk mat og en mer miljøvennlig livsstil. @greenbonanza der altså :)

Aicha Bouhlou (bergensbasert matblogger) har et rikt utvalg av digge oppskrifter på vegetarmat, samt en hel del med fisk (og kjøtt). Hun har også et par veldig fine kokebøker, med nydelige bilder! Selv den mest ihuga kjøtteter vil gjerne bli fristet av vegetarrettene hennes.
 
Forøvrig sier det sitt at helt vanlige bilder fra helt vanlige scener i norske bondegårder er moderert bort av moderatorene fordi bildene er "støtende" og "grafiske". I say no more.... (ingen kritikk til mods altså, jeg benytter bare anledningen til å påpeke hvor groteske forholdene er, når selv et bilde fra en bås på en bondegård er for grafisk for forumreglene... yikes).

Jeg vil si det er ekstremt provoserende at du trekker alle bønder og dyrehold under en kam. Det blir å si at alle som jobber med eldre er mordere fordi ei nettopp fikk til å koke en bruker. For oss som har vært masse/jobbet i fjøs, gått landbruksskole og for di som er bønder vet man vel hvordan realiteten er i norsk landbruk bedre enn en utenforstående.
Dessuten kommer dyrevelferden i størst grad på kappen til forbrukeren, er man villig til å betale mer så dyrene skal ha det bedre eller vil man tvinge bonden til å ha flest mulig dyr på minst mulig plass så han kan konkurrere med kjøtt produsert utenfor Norge.
Alle som driver med noe slags dyr vet også at dyrene produserer best når de har det bra, dette vet værtfall den Norske bonden som ikke har plass til å ha slike industrifjøs som i andre land. Så i Norge i 80% av fjøsene er det kvalitet over kvantitet.
I forhold til melkekua i Norge er NRF på verdenstoppen innen både helse og melkeproduksjon, og ingen av gangene jeg har melket kyr har jeg sett ei NRF som plages med å gå pga store jur.
 
Green Bonanza har mange gode oppskrifter både på bloggen og i form av kokebøker. De er veganske, og selv om vi vanligvis spiser kjøtt, lager vi gjerne mat fra oppskriftene hennes. Uavhengig av matfilosofi, er instagrammen hennes verdt å følge. Hun er ikke en som "prakker" på deg en vegansk livstil, men lager både reflekterte og spennende innlegg om vegansk mat og en mer miljøvennlig livsstil. @greenbonanza der altså :)

Aicha Bouhlou (bergensbasert matblogger) har et rikt utvalg av digge oppskrifter på vegetarmat, samt en hel del med fisk (og kjøtt). Hun har også et par veldig fine kokebøker, med nydelige bilder! Selv den mest ihuga kjøtteter vil gjerne bli fristet av vegetarrettene hennes.
Tusen takk for gode tips, de skal sjekkes ut:happy:
 
Vi bruker mye bønner, linser og sopp i stedet for kjøtt i mange retter. Sånn typ, vanlige retter ikke noe spesifikke vegetarretter. Soppen for tekstur og bønner/linser for protein. Det er mange midtøstiske retter som ikke baserer seg på kjøtt i det hele tatt, med mye gode smaker :) da tenker jeg daal, linsegryter, vindaloo og så litt mer kjente smaker som chili sin carne. Paneer, halloumi og tofu er også gode tilsetninger i mat, så det kan være verd å sjekke ut :)
 
Jeg vil si det er ekstremt provoserende at du trekker alle bønder og dyrehold under en kam. Det blir å si at alle som jobber med eldre er mordere fordi ei nettopp fikk til å koke en bruker. For oss som har vært masse/jobbet i fjøs, gått landbruksskole og for di som er bønder vet man vel hvordan realiteten er i norsk landbruk bedre enn en utenforstående.
Dessuten kommer dyrevelferden i størst grad på kappen til forbrukeren, er man villig til å betale mer så dyrene skal ha det bedre eller vil man tvinge bonden til å ha flest mulig dyr på minst mulig plass så han kan konkurrere med kjøtt produsert utenfor Norge.
Alle som driver med noe slags dyr vet også at dyrene produserer best når de har det bra, dette vet værtfall den Norske bonden som ikke har plass til å ha slike industrifjøs som i andre land. Så i Norge i 80% av fjøsene er det kvalitet over kvantitet.
I forhold til melkekua i Norge er NRF på verdenstoppen innen både helse og melkeproduksjon, og ingen av gangene jeg har melket kyr har jeg sett ei NRF som plages med å gå pga store jur.

Fine ord, men linkene på forrige side motsier det du beskriver. Forøvrig er det en solid stråmann du serverer når du mener at det jeg skriver er det samme som å si at alle som jobber med eldre er mordere fordi ei nettopp "kokte en bruker". (For det første var det en timesansatt som var uvant med rutinene, for det andre var det en funksjonshemmet person og ikke en eldre - kritikken i den saken bør i første rekke komme mot de som hele tiden benytter seg av timesvikarer foran faste ansatte fordi det skaper hull i sikkerhetsnettet som man bygger opp gjennom rutine og kursing). Videoene på forrige side er filmet i fjøsene og slakteriene i Norge. Avsløringene kommer fra mennesker som har jobbet i fjøs, som har hatt landbruksutdanning eller som har jobbet som slaktere. Hvis man er så bevandret så bør reaksjonen være "ja fytti dette er dårlige forhold som det bør gjøres noe med sporenstreks" og ikke fornektelse og late som at det ikke er tilfelle. Videoene og bildene viser at det ER tilfelle, det kan ingen ta i fra en. Jeg jobber i en skitten bransje og jeg forsøker aldri å late som at de overgrepene vi gjør mot mennesker og miljø "ikke finnes". Er det noe jeg savner i diskusjonen innenfor landbruk, så er det at man slutter å fornekte sannheten og heller forsøker å forbedre et system som åpenbart ikke er bra for hverken dyr eller mennesker.
 
Veldig glad i å lage pai! Det er så enkelt!
Spinatpai!
Trines matblogg har en serdeles enkel og god gulrotsuppe! Anbefaler å lage den med sånne tortillalefser til med ost inni!

Enkel pizza med ost er igså bra, lasagne med vegetarkjøttdeig kan lages på vanlig måte som en toroklassilkker fra pakke.

Finnes et utallig kjøtterstatninger, men skal jeg anbefale et merke er det Fry’s. Lover, om du finner den så slår den andre typer erstatninger på smak og konsistens.
 

Vedlegg

  • 93872EBC-5A61-4464-8820-AF0B45B4264E.jpeg
    93872EBC-5A61-4464-8820-AF0B45B4264E.jpeg
    57 KB · Visninger: 2
Fine ord, men linkene på forrige side motsier det du beskriver. Forøvrig er det en solid stråmann du serverer når du mener at det jeg skriver er det samme som å si at alle som jobber med eldre er mordere fordi ei nettopp "kokte en bruker". (For det første var det en timesansatt som var uvant med rutinene, for det andre var det en funksjonshemmet person og ikke en eldre - kritikken i den saken bør i første rekke komme mot de som hele tiden benytter seg av timesvikarer foran faste ansatte fordi det skaper hull i sikkerhetsnettet som man bygger opp gjennom rutine og kursing). Videoene på forrige side er filmet i fjøsene og slakteriene i Norge. Avsløringene kommer fra mennesker som har jobbet i fjøs, som har hatt landbruksutdanning eller som har jobbet som slaktere. Hvis man er så bevandret så bør reaksjonen være "ja fytti dette er dårlige forhold som det bør gjøres noe med sporenstreks" og ikke fornektelse og late som at det ikke er tilfelle. Videoene og bildene viser at det ER tilfelle, det kan ingen ta i fra en. Jeg jobber i en skitten bransje og jeg forsøker aldri å late som at de overgrepene vi gjør mot mennesker og miljø "ikke finnes". Er det noe jeg savner i diskusjonen innenfor landbruk, så er det at man slutter å fornekte sannheten og heller forsøker å forbedre et system som åpenbart ikke er bra for hverken dyr eller mennesker.

Dette er ikke riktig tråd for denne diskusjonen så legger det død etter dette.
Men jeg har aldri sagt at alle er feilfri, men som sagt sier jeg at i 80% av fjøs blir alle regler overholdt og bonden tar vare på sine dyr, og dyrene får det de trenger. Om reglene er for dårlig er en annen diskusjon, men siden Norge har det strengeste reglementet på dyrevelferd er det værtfall bedre forhold her enn andre plasser.
Eksemplet gikk på at det er noen som bryter reglene eller gjør en dårlig jobb i alle yrker og interesser. Om du ser på statestikkene til mattilsynet ser du ekstremt mange personer med kjæledyr som blir dømt for dårlig dyrevelferd og du kan både se og høre om mennesker som behandler kjæledyrene sine dårlig, men dette betyr ikke at alle som har kjæledyr er slemme mot dyrene sine.
Synes også det er interessant at du ikke svarer på det med at forbrukeren har sitt ansvar, her skriver jo jeg at det må skje endringer så bonden kan få drive bedre, noe du overså.
Men til avslutning er min personlige mening at man heller burde komme med forslag til forbedring istedenfor å pumpe ut med negativitet mot yrke til ekstremt mange mennesker som gjør en av de mest samfunnsnyttige jobbene i Norge, nemlig produsere mat og ta vare på kulturlandskapet i Norge.
 
Det var iallefall lett å forstå det slik når du kom med "motargument" om at du ikke ønsker at barnet ditt skulle bli noen fanatiker som gråter av å se en slaktebil. For å ta den enkleste responsen først: når forholdene i en slaktebil kan være så grusomme at dyrene ikke har fått vann på en transportstrekke på 8 timer i 35grader så er det vel egentlig intet annet enn helt normal folkeskikk og empati å bli lei seg om man visste hvordan forholdene var der inne. Er det fanatisk å føle tristhet over slike scener?
Akkurat det der tar jeg med klype salt.
Dyretransport i Norge er godt regulert med lover og regler. Dyrene kan oppholde seg maks 8 timer på en slaktebil men de fleste har MYE kortere reisevei, det er krav om både plass og ventilasjon. Sjåfører av dyretransport er også untatt kjøre-og hviletid for dyrenes beste.

Jeg fremstår kanskje som kald og lite empatisk i det jeg skriver men du skal lete lenge etter en mer ihuga dyrevenn. Jeg spiser selv lite kjøtt og animalske produkter, mest fordi jeg ikke liker det.
Jeg har også hatt min periode som vegetarianer, for mange år siden da det ikke fantes kjøtterstattere på markedet.
Men jeg står også på bonden sin side. Det er mange som har det som levebrød og gjør alt for at dyrene skal ha det best mulig fram mot slakt. Økologisk og kortreist mat er populært som aldri før og bra er det. Mange velger også å slakte dyrene sine hjemme på gården.
Men ikke alle bønder har mulighet til å legge om driften på gården sin over natta.
Og det å rakke ned på alle bønder synes jeg blir helt feil.
Det finnes dyremishandlere men det blir feil å si at alle som holder dyr mishandler dem.
 
Vi bruker mye bønner, linser og sopp i stedet for kjøtt i mange retter. Sånn typ, vanlige retter ikke noe spesifikke vegetarretter. Soppen for tekstur og bønner/linser for protein. Det er mange midtøstiske retter som ikke baserer seg på kjøtt i det hele tatt, med mye gode smaker :) da tenker jeg daal, linsegryter, vindaloo og så litt mer kjente smaker som chili sin carne. Paneer, halloumi og tofu er også gode tilsetninger i mat, så det kan være verd å sjekke ut :)
Tusen takk for gode tips. Hvilke linser og bønner bruker du?
Veldig glad i å lage pai! Det er så enkelt!
Spinatpai!
Trines matblogg har en serdeles enkel og god gulrotsuppe! Anbefaler å lage den med sånne tortillalefser til med ost inni!

Enkel pizza med ost er igså bra, lasagne med vegetarkjøttdeig kan lages på vanlig måte som en toroklassilkker fra pakke.

Finnes et utallig kjøtterstatninger, men skal jeg anbefale et merke er det Fry’s. Lover, om du finner den så slår den andre typer erstatninger på smak og konsistens.
Takk for gode tips.
Har funnet en sånn kjøttdeigerstatter i frysedisken ikke prøvd den enda men kunne egentlig tenkt meg å lage selv.
 
Æææ, skummelt å lese alle dere som mener matindustrien er horribel og unødvendig!!
dere er ikke oppvokst på gård, det er lett å se ut fra argumenter og meninger!
Ja det er nok mye verre i utland enn i Norge, men det gjelder også oppvekst for barn, de med en annen legning enn heterofile, kvinnesyn, sør Afrika topper statestikken for kvinnevold! En 19 åring student gikk på postkontoret i sør Afrika, postkontoret! Der låste en ansatt døren, torturert, voldtok og drepte henne! Er alle menn slik da? Siden alle bønder, ifølge noen her, lar dyrene leve under forferdelige forhold!

At folk er vegetarianer er opp til hver enkelt. Men Landet vårt hadde ikke sett ut om vi ikke hadde dyr til å å holde beiter og mark.
Kumelk er veldig viktig for å få i seg f.eks Jod. Siden jeg ikke liker og dermed ikke drikker melk så må jeg ta tilskudd. Det er ikke bare for kosen sin del at vi har melk altså!

Kuene de har det supert! Jeg har familie og venner med melkekyr, og er selv oppvokst med storfe. Kuene blir melket om morgenen, så er de ute på enger og springer fritt, koser seg, spiser deilig gress og holder dermed syklusen på gressveksten, kommer inn igjen, blir melket og sover til neste dag. De lever lenge, flere år. Og da kan vi bruke skinnet til møbler og kjøttet til mat. Ikke alle blir det, men de fleste blir det. De får kos og oppmerksomhet og frihet! Noen får kalver, noen lever med kalver.

Noen mennesker ødelegger for dette, da de ikke har godt dyrehold. MEN det er noen FÅ.
Man kan ikke ta alle under en kam! Sikker på dere hører at det høres dumt ut å si at alle menn er voldelige, fordi noen er det.

Jeg er oppvokst på gård, der vi lærte fra vi lå i magen at vi skal behandle dyrene med respekt fordi de gir oss så mye av det vi trenger i livet! Uten sauene hadde ikke bratte Lier og fjell sett fine ut (de spiser nemlig og holder naturen fin;) ) vi hadde heller ikke fått varme ullklær, pinnekjøtt på julaften eller fårikål. Uten kyr og okser hadde ulendt terreng grodd igjen, ingen biff, eller gjødsel til å ha på busker og trær for å gi oss god vekst til epler og plommer f.eks.
Mange nordmenn hadde vært uten jobb og uten mat om det ikke var for dyrene. De fortener vår respekt og skal behandles godt. Slik kjenner jeg bøndene der jeg kommer fra, slik vil neste generasjon bli fostret opp til å tenke, slik vil neste generasjon klare å holde liv i mennesker og natur. Slik fostrer jeg opp mine barn! Alt liv har sin plass i syklusen. Vi skal behandle dyrene med respekt.
Livet syklus krever at dyrene får komme til nytte
❤️ Please out ✌
 
Æææ, skummelt å lese alle dere som mener matindustrien er horribel og unødvendig!!
dere er ikke oppvokst på gård, det er lett å se ut fra argumenter og meninger!
Ja det er nok mye verre i utland enn i Norge, men det gjelder også oppvekst for barn, de med en annen legning enn heterofile, kvinnesyn, sør Afrika topper statestikken for kvinnevold! En 19 åring student gikk på postkontoret i sør Afrika, postkontoret! Der låste en ansatt døren, torturert, voldtok og drepte henne! Er alle menn slik da? Siden alle bønder, ifølge noen her, lar dyrene leve under forferdelige forhold!

At folk er vegetarianer er opp til hver enkelt. Men Landet vårt hadde ikke sett ut om vi ikke hadde dyr til å å holde beiter og mark.
Kumelk er veldig viktig for å få i seg f.eks Jod. Siden jeg ikke liker og dermed ikke drikker melk så må jeg ta tilskudd. Det er ikke bare for kosen sin del at vi har melk altså!

Kuene de har det supert! Jeg har familie og venner med melkekyr, og er selv oppvokst med storfe. Kuene blir melket om morgenen, så er de ute på enger og springer fritt, koser seg, spiser deilig gress og holder dermed syklusen på gressveksten, kommer inn igjen, blir melket og sover til neste dag. De lever lenge, flere år. Og da kan vi bruke skinnet til møbler og kjøttet til mat. Ikke alle blir det, men de fleste blir det. De får kos og oppmerksomhet og frihet! Noen får kalver, noen lever med kalver.

Noen mennesker ødelegger for dette, da de ikke har godt dyrehold. MEN det er noen FÅ.
Man kan ikke ta alle under en kam! Sikker på dere hører at det høres dumt ut å si at alle menn er voldelige, fordi noen er det.

Jeg er oppvokst på gård, der vi lærte fra vi lå i magen at vi skal behandle dyrene med respekt fordi de gir oss så mye av det vi trenger i livet! Uten sauene hadde ikke bratte Lier og fjell sett fine ut (de spiser nemlig og holder naturen fin;) ) vi hadde heller ikke fått varme ullklær, pinnekjøtt på julaften eller fårikål. Uten kyr og okser hadde ulendt terreng grodd igjen, ingen biff, eller gjødsel til å ha på busker og trær for å gi oss god vekst til epler og plommer f.eks.
Mange nordmenn hadde vært uten jobb og uten mat om det ikke var for dyrene. De fortener vår respekt og skal behandles godt. Slik kjenner jeg bøndene der jeg kommer fra, slik vil neste generasjon bli fostret opp til å tenke, slik vil neste generasjon klare å holde liv i mennesker og natur. Slik fostrer jeg opp mine barn! Alt liv har sin plass i syklusen. Vi skal behandle dyrene med respekt.
Livet syklus krever at dyrene får komme til nytte
❤️ Please out ✌

Stort sett enig med hva du skriver jeg, ang norsk landbruk og dyrevelferd. Men jeg føler du trykket "uenig" på mitt innlegg kun fordi jeg skrev at kyr på verdens basis ikke er bra for klimaet, og at du da trodde jeg mente død over norske bønder. (sarkasme)
Jeg sa ingenting om at kyr i Norge ikke er bra for norsk fauna, eller norsk økonomi.

Den måten kveg blir drevet i andre deler av verden, særlig i USA og Sør Amerika, er veldig skadelig for klimaet vårt med tanke på hvor mange tusen dyr de stapper sammen i små områder, deres gassutslipp, hvor mye vann det må samles opp for hver enkelt dyr, for mange millioner mål med jord som brukes kun for å dyrke mat til kyrene. Det produseres altfor mange kyr til kjøtt og melkeproduksjon i verden.
Ikke spesifikt i Norge.
Jeg vet godt at norske dyr har det bedre enn 99% av alle andre. Det betyr ikke at vi ikke burde slutte med kyr på verdensbasis, allikevel.

Vi kan bruke andre dyr til å beite ned områder, eller bruke de samme områdene til å dyrke mer mat til oss selv. Vi kan begynne å spise mer av sauekjøttet vi produserer, og vi kan gi grisene mer plass som ikke kyrene opptar. Vi kan gi bøndene jobber innenfor akkurat det de har nå, bare at de ikke har kyr på gården.
Og vi kan alle ha godt av å kutte ned på kjøttforbruket vårt. Både for klimaet, dyrevelferd og vår egen helse.

Og du selv er jo et godt eksempel på at man kan få i seg jod fra andre ting enn melk.
Man kan ikke leve evig på gamle tradisjoner, og nekte å endre seg i takt med verden.
 
Akkurat det der tar jeg med klype salt.
Dyretransport i Norge er godt regulert med lover og regler. Dyrene kan oppholde seg maks 8 timer på en slaktebil men de fleste har MYE kortere reisevei, det er krav om både plass og ventilasjon. Sjåfører av dyretransport er også untatt kjøre-og hviletid for dyrenes beste.

Jeg fremstår kanskje som kald og lite empatisk i det jeg skriver men du skal lete lenge etter en mer ihuga dyrevenn. Jeg spiser selv lite kjøtt og animalske produkter, mest fordi jeg ikke liker det.
Jeg har også hatt min periode som vegetarianer, for mange år siden da det ikke fantes kjøtterstattere på markedet.
Men jeg står også på bonden sin side. Det er mange som har det som levebrød og gjør alt for at dyrene skal ha det best mulig fram mot slakt. Økologisk og kortreist mat er populært som aldri før og bra er det. Mange velger også å slakte dyrene sine hjemme på gården.
Men ikke alle bønder har mulighet til å legge om driften på gården sin over natta.
Og det å rakke ned på alle bønder synes jeg blir helt feil.
Det finnes dyremishandlere men det blir feil å si at alle som holder dyr mishandler dem.

Jeg skjønner ikke helt problemet: jeg har sagt at jeg selv spiser kjøtt heller enn melk og egg (i Norge). At jeg selv betaler i dyre dommer for å få kjøtt, melk og egg fra bønder som gjør det på ordentlig måte. Hvorfor skal man da få oppramsinger om at det er "stakkars folk som har det som levebrød og man må støtte de også"? Støtter jeg de ikke nok når jeg betaler 50kr for en 6pakning med egg, i et land hvor gjennomsnittslønna er halvparten av det som er i Norge? Støtter jeg de ikke nok når jeg betaler 32kr/literen for melk fra kyr som har fått lov å gå med kalven sin helt til den var stor nok til å gå alene som kjøttokse, og attpåtil må koke den melka opp selv fordi det er råmelk rett fra gården som ikke har hatt noen transportveg eller mellompart? Når jeg kjøper ost og yogurt direkte hos denne produsenten? Når jeg betaler 200kr/kiloet for svinekjøtt som kommer fra gris som har gått ute på jorde hele livet sitt og fått grisunger i egenlaget hule? Og jeg stadig vekk søker opp disse bøndene, snakker med de, støtter de? Skal jeg ikke få lov å ha meninger om det som vises på video og bilder da?

Forøvrig er det urgamle avleggs argumentasjoner du kommer med. Bøndene i tyskland har hatt 30 år på å kvitte seg med den såkalte "kastenstand" - nemlig at grisepurka legges i bås hvor hun ikke kan annet enn å ligge på siden når hun får grisunger. Det samme gjelder en lovendring som skal gjøre det ulovlig å skjære av ballene på grisunger uten bedøvelse, noe som i dag er lovlig fordi det koster for mye å hente dyrelege inn for bedøvelse for hver griseunge. Tap av penger, shø. "Men ikke alle bønder har mulighet til å legge om driften på gården sin over natta." var argumentet for titalls år siden også, både for kastenstand og kastrasjon uten bedøvelse. I år har de utsatt avgjørelsen enda en gang, og foreslås nå en permanent endring i lovgivningen for å tillate dette permanent. Hvem profiterer? Det er ikke stakkars Gunnar som forsøker å la grisen sin gå fritt mens den får grisunger, den som profitterer er familien Tönnies som slakter 17 millioner griser i året, og eksporterer 70% av det til Kina. Jo større masse, jo lavere enhetskost, jo mer peng. Med en årsomsats på 7 MILLIARDER euro (70 MILLIARDER NORSKE KRONER) i 2017. Tönnies som tilfeldigvis årlig donerer millioner av kroner til det største politiske partiet som ofte sitter på siste makta hva gjelder lovendringer. Lobbyisme og korrupsjon av verste art. Jeg orker ikke høre om at de ikke har råd til å gjøre livet *litt* bedre for de stakkars dyrene de utnytter for milliard-profitt, det er ikke den stakkars bonden som ikke har råd det går utover. Samme gjelder i Norge, det er ikke den "stakkars bonden" som ikke har råd til det det går utover, det er de store firmaene som har nok lobbypeng til å motsette seg endringer og lovendringer. De som *vil* de kan, det er flotte eksempler på økologiske bondegårder i hele Norge, selv i Nord-Norge får de det til. De fortjener hver en krone og tilskudd de får, og de holder hodet over vannet. De viser at det går an. At gammeldagse profittmakere sprer rundt seg med gamle myter er bare leit.

Men jeg har aldri sagt at alle er feilfri, men som sagt sier jeg at i 80% av fjøs blir alle regler overholdt og bonden tar vare på sine dyr, og dyrene får det de trenger.

Kilde eller bare en anekdotisk antakelse?
 
Stort sett enig med hva du skriver jeg, ang norsk landbruk og dyrevelferd. Men jeg føler du trykket "uenig" på mitt innlegg kun fordi jeg skrev at kyr på verdens basis ikke er bra for klimaet, og at du da trodde jeg mente død over norske bønder. (sarkasme)
Jeg sa ingenting om at kyr i Norge ikke er bra for norsk fauna, eller norsk økonomi.

Den måten kveg blir drevet i andre deler av verden, særlig i USA og Sør Amerika, er veldig skadelig for klimaet vårt med tanke på hvor mange tusen dyr de stapper sammen i små områder, deres gassutslipp, hvor mye vann det må samles opp for hver enkelt dyr, for mange millioner mål med jord som brukes kun for å dyrke mat til kyrene. Det produseres altfor mange kyr til kjøtt og melkeproduksjon i verden.
Ikke spesifikt i Norge.
Jeg vet godt at norske dyr har det bedre enn 99% av alle andre. Det betyr ikke at vi ikke burde slutte med kyr på verdensbasis, allikevel.

Vi kan bruke andre dyr til å beite ned områder, eller bruke de samme områdene til å dyrke mer mat til oss selv. Vi kan begynne å spise mer av sauekjøttet vi produserer, og vi kan gi grisene mer plass som ikke kyrene opptar. Vi kan gi bøndene jobber innenfor akkurat det de har nå, bare at de ikke har kyr på gården.
Og vi kan alle ha godt av å kutte ned på kjøttforbruket vårt. Både for klimaet, dyrevelferd og vår egen helse.

Og du selv er jo et godt eksempel på at man kan få i seg jod fra andre ting enn melk.
Man kan ikke leve evig på gamle tradisjoner, og nekte å endre seg i takt med verden.

Vi kan ikke slutte med kyr her fordi det er for mange kyr andre steder i verden. Trodde alle forstod etter corona at vi trenger mer industri i Norge. Mer selvforsyning. Så vi kan holde landet i gang når grensene stenger. Så vi klarer oss.

Å kuttet kyr og erstatte det med et annet dyr gjør jo ikke samme jobben. Ikke alle dyr fungerer over alt, og spesielt på Vestlandet. Vi kunne ikke hatt griser der vi har kyr og okser nå, det går ikke. Det er to dyr med stor forskjell i preferanser.. På Vestlandet ligger ikke gårdene som på Østlandet. En kan heller ikke dyrke korn og annet over alt. Et annet dyr smaker heller ikke det samme.

Og jeg, jeg er et eksempel på at man får mangler i kroppen ved å kutte basis varer i maten. Jeg er et eksempel på at man trenger dyrene for å få i seg alt. Uten å sjekke opp i det vil jeg tro det er bedre å få i seg jod fra naturlig melk enn fra tabeletter. Vi kan og bør ikke erstatte variert kost med piller.
 
Tusen takk for gode tips. Hvilke linser og bønner bruker du?

Takk for gode tips.
Har funnet en sånn kjøttdeigerstatter i frysedisken ikke prøvd den enda men kunne egentlig tenkt meg å lage selv.

Vi bruker mye kindeybønner og kikerter, men også hvite bønner og svarte bønner. Hver til sitt bruk :) Har kjøpt inn litt diverse tørre bønner som mung beans og svartøyebønner som vi skal prøve i løpet av sommeren :) jeg foretrekker røde linser, men grønne fungerer også bra :) de tørre som må bløtlegges er jo selvfølgelig best men det tar jo så lang tid å forberede :hilarious:

Vi bruker også mye søtpotet i rettene vi lager, den gir en god smak, er sunn og passer i så og si alle retter.
 
Vi bruker mye kindeybønner og kikerter, men også hvite bønner og svarte bønner. Hver til sitt bruk :) Har kjøpt inn litt diverse tørre bønner som mung beans og svartøyebønner som vi skal prøve i løpet av sommeren :) jeg foretrekker røde linser, men grønne fungerer også bra :) de tørre som må bløtlegges er jo selvfølgelig best men det tar jo så lang tid å forberede :hilarious:

Vi bruker også mye søtpotet i rettene vi lager, den gir en god smak, er sunn og passer i så og si alle retter.
Tusen takk for mange gode tips. Røde linser og kidneybønner bruker jeg endel når jeg lager gryteretter og sånn så de kjenner jeg til.
Har fått mange gode tips så nå får vi prøve oss litt frem tenker jeg:happy:
 
Back
Topp