Kjempegode tips!
Jeg vil bare tipse om én ting, eller lufte det i tematikken. Kanskje særlig for senere, om han føler at mamma har skjult noe for han. Du sier han ønsker å være vegetarianer fordi han har funnet sin empati og omtanke for dyr, det er en fantastisk egenskap. Vi trenger flere slike mennesker i verden. Og for en naturlig empatisk evne, hjertet mitt smelter <3
Men jeg fikk umiddelbart en tanke om vegetarianer og hva det innebærer (ikke spise kjøtt, men allikevel produkter indirekte fra dyr som egg, melk, fisk osv).
Har du snakket med han om f.eks produksjonen av egg? Tatt opp temaet med at alle mannlige kyllinger puttes i en shredder og shreddes levende fordi de er "ubrukelige" i eggeproduksjonen? Også fra økologiske frittgående høns. Vi har et tiltak her i landet jeg bor som heter "bror-hane", et merke som står på eggepakken som betyr at jeg betaler mer for eggene, men 80% av de mannlige kylligene får leve og blir til suppehøne eller annet. Teoretisk er det nesten umulig å ha annet enn egenproduksjon av egg for at det ikke skal innebære død og lidelse hos individer, og det er et veldig vondt og tildels traumatiserende tema.
Det samme gjelder melkeproduksjon, som på mange måter er enda mer grusom enn f.eks produksjonen av vanlig biffkjøtt. For å produsere melk må mammakua hele tiden være slik vi er nå: hun må være gravid, hun må føde, kalven må røskes bort så snart den er født slik at all melka går til TINE eller Q-Meieriene framfor til kalven. Kun på denne måten får vi forbrukere kjøpt billig melk. Disse kuene blir mer og mer ekstremavlet, med jur som er så store at de knapt kan gå i den perioden av livet de er produktive (altså at de produserer kalver = at de produserer melk). Svake og dårlige kalver blir "bortglemt" bakom bondegården og ofte bare drept fordi de er verdiløse, selve verdien av livet til en kalv er mindre enn prisen for en dyrelegebehandling. Dermed lønner det seg ikke å hjelpe de (utenom enkelte av de ettertraktede kvinnelige kalvene, for de kan jo produsere melk når de blir stor!!). Disse kalvene som kan produsere senere blir da flasket opp i isolat og befruktet så snart det lar seg gjøre for å sette dem inn i befruktning => svangerskap => melkeproduksjon => repeat. Ikke alle har unlimited plass for nye kuer på gården, så både okse og kukalver som er sterke nok til å vokse opp blir ofte solgt til utlandet. Dette innebærer lange transportetapper i et uregulert marked. I landet her jeg bor blir de ofte solgt til Marokko, Tyrkia, Kazakhstan, og liknende. Transportene kan ta oppmot 14 dager og er et enormt traume for dyrene, fysisk så vel som psykisk. Mange dør på vegen, særlig i sommermånedene med overoppheting. Dette er prisen for melk, smør, yogurt, rømme, creme fraiche og alle andre melkeprodukter. Jeg søker enda etter et godt alternativ, selv her i landet jeg bor med 80 millioner mennesker er det vanskelig å finne en bonde som lar kalven gå med kua og allikevel produserer melk. Er villig til å betale 30kr/literen om jeg må, men dessverre går EUs subsidier til industrigårdene og ikke til den hyggelige bonden som mot normalen (dessverre i dagens samfunn) er mer glad i dyrene sine enn i pengene sine.
Jeg ble helt forferdet da jeg ble invitert inn i verdenen av dyreplageri hva gjelder eggeproduksjon og melkeproduksjon. På mange måter synes jeg egg og melk er verre enn selve slakten/drapet av et dyr for kjøtt - for å leve et liv på en okei økologisk gård og bli slaktet lokalt uten lange transportveger på et lite slakteri som ikke innebærer unødig lidelse høres bedre ut enn å bli gjort tvangsgravid i 2-3 år før du slaktes fordi du ikke produserer nok melk. Og at alle barna dine lider enormt gjennom systemet som enten setter dattera inn i samme slaveri, eller som sender barna dine til et fjernt land i østen uten noen dyrevernsregler. Ei melkeku som lever et "fritt liv" (pensjonistliv) på spesielle steder som f.eks Hof Butenland kan bli over 20 år, så gjennomsnittslivet til ei melkeku på 4år er menneskeskapt. Derfor ville jeg alltid tatt en prat om hvorvidt man er bestemt på å være vegetarianer, eller om man ønsker å være fleksitarianer, eller eller..
Forøvrig er jo også fiske et betydelig tema, som ikke bør glemmes. Er industrielt fiske moralsk riktig? Lider fisken? Hva er påvirkningen på økosystemene gjennom industrielt fiske? Hvilke andre arter påvirkes av den fisken man spises? Er man klar over hva kjøpet av enkelte fiskesorter betyr for miljøet? (Delfiner, albatrosser og skilpadder er direkte tapere og dør som bifangst i fisket etter tunfisk, selv med såkalt "sertifisert tunfiskfangst"-label. For eksempel).
Igjen, jeg skriver ikke for å dømme, og skjønner om man ønsker å beskytte barna sine mot dyreindustrien som er noe av det mest grafiske og forferdelige vi har i vårt samfunn siden andre verdenskrig. Det er jo også til ettertanke at selv jeg - som innbitt dyrevenn - vurderer å skåne mine barn fra den virkelige sannheten av hva en bondegård egentlig innebærer og hva som egentlig ligger bak pølsa og melkepakken på butikken. Altså, hvor groteskt er det egentlig, når man synes at sannheten er på høyde med å la barnet sitt se en SAW-film... Det er horribelt hva vi mennesker egentlig har satt i system for å få melk til 10kr/literen osv
Nuvel. Dagens hjertesukk.