Tidleg ultralyd unnagjort

En tråd i 'November 2020' startet av LilleVannlilje, 27 Apr 2020.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. LilleVannlilje Betatt av forumet Novemberlykke 2020

  Etter kansellering av TUL i veke 7 på sjukehuset pga corona, og stengde klinikkar og gynekologar overalt i området av same årsak, kom eg endelig til privat! Fekk sjå ein liten sak med armar og bein som sprella rundt inni der, fine hjerteslag, magesekk og urinblære. Alt såg ut til å vera i skjønnaste orden. Med ein MA og ein SA bak meg, i tillegg til prøving i snart 3 år med diverse medisinar, prøvar og undersøkingar, kan eg endelig pusta litt letta ut. Er no 12+0 og byrjar så smått å tru på at dette faktisk skal gå bra denne gangen

  Sit igjen med eit par små spørsmål etter ultralydtimen. Gynekologen eg var til dreiv ingen form for fosterdiagnostikk, og målte difor heller ikkje nakkefold (kanskje det hadde vore for tidleg for det uansett). Er dette ein «standard» undersøkelse når ein går på tul, eller er det kun dei færraste som får dette målt? Fekk heller ikkje høyra hjerteslag, kun sett hjertet slå på skjermen. Syns alle snakkar om at dei får høyre hjerteslag, noko me ikkje gjorde. Sikkert forskjell på gynekolog til gynekolog, men tenkte berre å høyra kva som vanleg og ikkje. Aldri vore med på noko av dette tidlegare, så alt er veldig nytt og spennande!
   
  • Hjertelig Hjertelig x 4
  • Nyttig Nyttig x 1
 2. Mortilprins Elsker forumet

  Fosterdiagnostikk er noe annet enn vanlig ultralyd. Man må henvises til fostermedisinsk avdeling på et sykehus som gjør denne undersøkelsen. Det er ikke alle som får tilbud om det og det må gjøres mellom uke 11 - 13 hvis jeg husker rett.
   

  Vedlagte filer:

  • Liker Liker x 1
  Last edited: 27 Apr 2020
 3. mo9que Glad i forumet Novemberlykke 2020

  Jeg fikk ikke høre hjertet kun se på min tul. Gyn begrunnet dette med at hun da måtte bruke sterkere ultralyd og ville ikkje gjøre det med tanke på hvor mange ganger jeg hadde mistet. Hun mente det ikke var verdt risken,noe jeg også er enig i.
   
 4. Endelig Elsker forumet Marsboerne2017 Novemberlykke 2020

  Jeg fikk høre hjerteslag på TUL utvendig, han tok opptak og merka hjertet så vi kunne se pulsen og da fikk jeg også høre med lyd :Heartred fikk ikke høre noe innvendig (har vært på to innvendige)
   
 5. marley Elsker forumet Novemberlykke 2020 ❤️ Februarskattene 2019 ❤️

  Dette var nytt for meg! Høres rart ut at så mange gynekologer registrer hjertelyd dersom det skulle vært farlig?!
   
 6. mo9que Glad i forumet Novemberlykke 2020

  Ja ikke vet jeg... Var innvendig ul, om det har noe å si vet jeg ikke. Velger å tro at gyn vet hva hun snakker om?
   
 7. Martamus Andre møte med forumet

  Var på UL i uke 8 og i uke 10. Har bare sett hjertet slå, men ikke hørt hjertelyden enda. Tror dette er helt normalt.;)
   
  • Liker Liker x 1
 8. Endelig Elsker forumet Marsboerne2017 Novemberlykke 2020

  Det skal ikke være farlig å høre hjertelyden altså, det er helt vanlig doppler, det er bare bearbeiding av signalene som er forskjellig... Men det kan være at utstyret ikke er optimalisert for lyd ;)
   
 9. Pilea Andre møte med forumet

  Jeg tok og innvendig ul, men fikk både se og høre hjertelyd :) tok innvendig da jeg ikke visste hvor langt jeg var på vei, fikk vite at jeg da var 8+4
   
 10. LM Andre møte med forumet

  Jeg var på TUL 7+4 og både så hjerte slå, og hørte hjerte slå - 170 slag per minutt ❤️ Gyn. Sa det var tydlige sterke og fine slag. Var ikke noe problem å høre de
   
 11. Tyttetopp Andre møte med forumet

  Jeg går til privat jordmor for tul. Hun måler nakkefold, som nevnt mellom uke 11-14.
   
 12. forumNoob Betatt av forumet

  Trodde de var pålagt å sjekke nakkefold eller andre avvik i forbindelse med ultralyd? Mener å ha lest det et sted, at man må være forberedt på slik info når man drar på UL, så ikke man blir tatt på senga. Men er mulig jeg har misforstått?

  Mens videre fosterdiagnostikk er ikke noe som normalt gjøres, med mindre en har henvisning pga. alder eller andre forhold, eller at UL indikerer at videre sjekk kan være nødvendig.

  Har jeg kanksje misforstått dette? :confused004
   
 13. Mortilprins Elsker forumet

  På OUL gjør de mål på fosteret for å fastsette termin og da sjekker de også at alt er som det skal, men dette gjøres ikke før mellom uke 17-20. Mange tror OUL er for å finne ut kjønn, men det er altså bare en bonus av undersøkelsen :)
   
 14. Sozo Forelsket i forumet Marsboerne 20 18 Novemberlykke 2020

  Trodde det var normalt å sjekke nakkefold og evt andre avvik osv. på tidlig ultralyd så fremt det er mellom uke 11-14? Har skjedd i mitt tilfelle i allefall. :) for min del er det grunnen for at jeg tar en i det hele tatt, å se at alt står bra til før vi deler nyheten
   
  • Enig Enig x 1
 15. LilleVannlilje Betatt av forumet Novemberlykke 2020

  Var i grunnen det eg også trudde. Men fekk beskjed om at det kun var enkelte spesialistar som gjorde det. Greit nok med vidare fosterdiagnostikk, men trudde nakkefold var litt "inkludert" i sjekken om ein var der på rett tidspunkt. Men for all del. Er vel framleis nokså mange som ikkje er på ultralyd før den ordinære, så heilt obligatorisk kan det jo gjerne ikkje vere. Skal til jordmor seinare i veka, så kan spørja ho då. Ho har ikkje ultralyd sjølv, men snakka om å henvisa meg til TUL pga tidlegare abortar. Så me får sjå. Men då skal det vel gå bra utan dette målet også tenker eg
   
 16. Gullx2 Glad i forumet ❤ Juliskattene 2018 ❤

  Håpa du får TUL i Førde då! Eg fekk beskjed om at det ikkje ar vits å få TUL når det berre var 5,5 veke igjen til veke 18. Så eg venta fortsatt på time til OUL. Er 14+0 i dag, så håpa eg fått innkalling i løpet av veka...
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 17. forumNoob Betatt av forumet

  Jo, men gjør de ikke lignende undersøkelser på TUL? Men selvsagt tilpasset hva det er mulig å se på det stadiet i svangerskapet :)
   
 18. Mortilprins Elsker forumet

  De sjekker jo om alt ser bra ut, men ved en vanlig ultralyd kan de ikke si noe om barnet har eller kan utvikle alvorlig defekt, misdannelser eller sykdom. Jeg har vært på 2 TUL hittil og skal på en igjen imorgen. På TUL har de egentlig bare sjekket at det ikke er svangerskap utenfor livmoren, målt sånn ca hvor langt jeg er påvei og bekreftet hjerteaktivitet. Hvis noe ser uvanlig ut så henviser de gjerne videre til fosterdiagnostikk.

  Jeg har mistet 3 ganger så har time til kromosomanalyse neste uke på Rikshospitalet :)
   
 19. Sozo Forelsket i forumet Marsboerne 20 18 Novemberlykke 2020

  de ultralydene som jeg har tatt privat har sjekket nakkefold, og om hjertet slår, vitale organer og om alt ser normalt ut. Det er klart at man blir sendt videre til fosterdiagnostikken hvis noen av «markørene» slår feil ut fordi det krever grundigere undersøkelser enn kun UL (som morkakeprøve e.l).

  skjønner at der er ulik praksis rundt om kring, men for de UL som jeg har hatt er det litt misvisende å si at de ikke ser på om fosteret har misdannelser eller risiko for å utvikle kromosomfeil :)
   
  • Liker Liker x 1
 20. Sgsj Forelsket i forumet ❤ Oktoberbaby 2016 ❤ Novemberlykke 2020

  Jeg var på tidelig ul i går. Da målte hun nakkefolden men sa det bare i ei bisetning at den såg bra ut og at hun gjor d ettersom hun fikk et godt bilde å gjøre det på.. ellers så såg jeg hjerte slå og fikk høre hjerteslagene. Jeg var i går 12 uke akkurat ( basert på babyens mål) og hun tok da utvendig UL.
   

Del denne siden