Når og hos hvem skal dere ha/ har dere hatt første svangerskapskontroll?

Jeg er i uke 9 når jeg har time hos legen. Jeg er veldig usikker på om jeg bare skal gå til jm eller begge deler denne gangen. Fikk ikke så veldig mye ut av det sist, hverken hos lege eller jm. Men det skyldtes nok meg også... Vanskelig valg!
 
1.kontroll hos lege 17.sept.. Da er jeg 10+0 ☺
 
Lege i uke 12. Har tatt privat ultralyd før det.
 
Hvilke blodprøver er det man tar og når bør de tas? Jeg er 8+2, men har ikke bestilt noe time enda.


Sent from my iPhone using BV Forum
 
Hvilke blodprøver er det man tar og når bør de tas? Jeg er 8+2, men har ikke bestilt noe time enda.


Sent from my iPhone using BV Forum

I følge min lege skal blodprøvene tas i u12. De ser på jern, blodprosent, ulike antistoffer og finner blodtype i alle fall..
 
Hvilke blodprøver er det man tar og når bør de tas? Jeg er 8+2, men har ikke bestilt noe time enda.


Sent from my iPhone using BV Forum

Fant dette :-)





Svangerskapsomsorgen

Av Randi Boge, jordmor og Kristine Skaug Karlsen, jordmor

Hvem utfører svangerskapsomsorgen?

Det finnes tre profesjoner i Norge i dag som ivaretar den gravide under svangerskapet. Det er allmennpraktiserende leger, gynekologer og jordmødre.

Det eksisterer ulike modeller for hvordan svangerskapskontrollen er lagt opp. Her må kvinnen selv undersøke på sitt hjemsted hvilke tilbud om svangerskapskontroll hennes kommune kan tilby.

Ofte er svangerskapskontrollen organisert i regi av helsestasjoner der jordmor og lege samarbeider om oppfølgingen av den gravide. Andre steder går den gravide til kontroll hos sin private lege eller gynekolog som også kan formidle kontakt med jordmor.

Svangerskapskontrollen er et forebyggende og frivillig tilbud til den gravide. I kommunal regi er svangerskapskontrollen gratis.

Hva er formålet med svangerskapskontrollen?

Svangerskapskontrollen skal:

Være et tilbud om støtte og veiledning i den endringsprosessen som svangerskapet er, slik at kvinnen og hennes partner i størst mulig grad blir i stand til å ta vare på seg og sitt barn.Sikre at svangerskap og fødsel forløper på en naturlig måte, slik at mors helse og sosiale velvære bli best mulig.Sikre fosterets helse, slik at det fødes levedyktig og uten skade og sykdom som kunne vært forhindret.Oppdage og behandle sykdom og andre helsetruende forhold hos moren, slik at svangerskapet medfører lavest mulig risiko for henne og barnet.Biståmed råd og veiledningom valg av fødested, slik at morens rettigheter, forventninger og ønsker i størst mulig grad kan oppfylles, med eventuell avveining mot krav til sikkerhet.I dag blir begrepene svangerskapskontroll og svangerskapsomsorg ofte brukt om hverandre.
Begrepet svangerskapsomsorg understreker helheten i oppfølgingen av den gravide og hennes familie, herunder også stimulering til egenomsorg. En er ikke bare opptatt av å kontrollere magemål og fosterlyd, men også av å formidle informasjon og kunnskap om svangerskap, fødsel og barseltid til det vordende foreldrepar.

Uansett hvilket begrep man bruker, vil en god svangerskapskontroll/svangerskapsomsorg bygge på et velfungerende samarbeid mellom lege og jordmor der både fysiske, psykiske og sosiale aspekter hos den gravide blir vektlagt.


Hvor ofte går man til svangerskapskontroll?

I Norge anbefaler man at kvinnen går til 10-12 svangerskapskontroller i første svangerskap. Ved senere graviditeter går man 8-12 ganger til kontroll dersom alt er normalt. De første 32 ukene er det vanlig å gå til svangerskapskontroll én gang i måneden. Deretter en gang hver 14. dag frem til uke 36. Fra uke 36 går den gravide til kontroll én gang i uken frem til fødselen.

Antall svangerskapskontroller tilpasses den enkeltes behov i størst mulig grad. Noen gravide vil ha behov for flere kontroller, andre for færre. Tid, trygghet og tillit er viktige, brobyggende forutsetninger for at den gravide skal føle at hennes behov i svangerskapet blir ivaretatt både når hun er hos jordmor og lege.

Medisinsk sett er det trygt for mange kvinner å gå til færre kontroller enn det som er vanlig. Den gravide bør be om en individuell vurdering når antall kontroller skal fastsettes.


Hva skjer på den første svangerskapskontrollen?
.
Helsekort for gravide skal medbringes på
hver kontroll hos lege og jordmor.
Dette er en journal som gir opplysninger
om svangerskapets utvikling.Ved den første kontrollen fyller lege/jordmor ut et såkalt helsekort for gravide. Helsekort for gravide er en standardisert svangerskapsjournal som skal følge kvinnengjennom hele svangerskapet. Kortet er kvinnens eiendom.

Helsekortet er av stor betydning for kommunikasjon mellom svangerskapsomsorgen og fødeavdelingen. Alle opplysninger skal gis på frivillig basis. Det inneholder opplysninger om:

Kvinnens navn, fødselsdata og adressePartner/barnefars navn og adresseSivilstand, utdanning, yrke, yrkesaktivitet, statsborgerskap og trossamfunnTidligere svangerskapTidligere sykdommer, inkludert spørsmål om stoffmisbruk og arvelige sykdommerLivsvaner med hensyn til alkohol og tobakkDet aktuelle svangerskapet, med siste menstruasjon, termin og status ved første undersøkelse og kontroller senereOppsummeringsrubrikk

Kortet får en særlig betydning der det foreligger komplikasjoner og i tilfeller der det må treffes raske avgjørelser.

Det er vanlig at lege/jordmor avsetter ekstra tid tilden første svangerskapskontrollen. Her skal kvinnen og jordmor/lege bli kjent med hverandre. Kvinnen får informasjon om rutiner og
det avtales videre oppfølging i svangerskapet.

Blodprøver som tas på den første svangerskapskontrollen:

Blodtyping og rhesusbestemmelse. Samtidig blir det tattHIV-test, og prøve på om kvinnen er smittet med syfilis(Wassermanns test). Wassermannreaksjon er en obligatorisk blodprøve. Hiv-testen er derimot et frivillig tilbud til den gravide. Er kvinnen rhesus negativ blir det tatt nye blodprøver i uke 32 og i uke 36. Den gravide får disse prøvesvarene på et eget ark som hun skal ta med til fødeavdelingensammen med helsekortet.Prøve for å se om den gravide har hatt røde hunder(rubella).Jernlagrene (serum-ferritin) sjekkes. Er serum ferritin under 20, betyr det at kvinnens jernlagre er tomme og hun bør ta jerntabletter i graviditeten.Blodprosent. Denne sjekkes ca. én gang per måned (eller sjeldnere) gjennom hele svangerskapet.Noen tar også blodprøve med tanke på Hepatitt B- og C-virus og toxoplasmose
 
Jeg skal i morgen, men vet ikke hvor langt jeg er på vei.. det er nettopp derfor jeg har bestilt meg en time til legen som har ULapparat. Siste mens var i starten av juli en gang, men har ikke hatt mens mer enn to ganger etter forrige fødsel, så jeg tror ikke jeg kan være så mye mer enn 7 uker likevell... Men vi får nå se om jeg blir noe klokere i morgen. Så er det JMkontroll den 29. september..
 
Har vært en del hos legen, men pga sykemld. Ingen offisiel svangerskapskontroll enda. Gleder meg til helsekortet :p
Har fått time hos jordmor 25 september, da er jeg litt over 10 uker :)
 
I følge min lege skal blodprøvene tas i u12. De ser på jern, blodprosent, ulike antistoffer og finner blodtype i alle fall..
Takk! Da stresser jeg ikke med å bestille time riktig enda ;)


Sent from my iPhone using BV Forum
 
Skal til jordmor imorgen, da tar jeg alle prøver. Her tar de heller ingenting før uke 12.


Sent from my iPhone using BV Forum
 
Skal til lege oå første kontroll. Har ikke bestilt time enda. Regner med å bestille time mandag. Da er jeg 11 uker :-)
 
Back
Topp