Hei Klumpen2018,
Melk og meieriprodukter er den viktigste kilden til mineralene kalsium og jod i kostholdet. Dersom du ikke tåler melkeprotein er det lurt å ta kalsiumtilskudd, slik du skriver. Når man ikke tåler melkeprotein kan man jo ikke spise noe som helst som inneholder melkeprotein, heller ikke laktosefrie produkter.
Les mer: Hva er melkeproteinallergi?
Jodtilskudd bør også sterkt vurderes, da melk står for rundt 60% av inntaket, og hvit fisk for ca. 20%. Det skal imidlertid en del fisk til for å dekke hele behovet. Gravide og ammende har et ekstra høyt behov for jod, og jod er viktig for utviklingen til barnet. Helsemyndighetene anbefaler et tilskudd på 150 mikrogram jod, dersom den gravide ikke spiser melk eller fisk, eller har lite av dette i kostholdet. Jod er også viktig når du ammer.
Les mer: Derfor trenger du ekstra mye jod når du er gravid eller ammer
Melk er også en god kilde til vitamin B2 og vitamin B12. Animalske produkter er den viktigste kilden til B12, og ettersom du spiser kjøttprodukter har du fortsatt en kilde i kostholdet. Helsemyndighetene anbefaler imidlertid å begrense mengden bearbeidet og rødt kjøtt til 2-3 middager i uken. Dette kan du lese mer om under helsemyndighetenes kostrådene
her.
Les mer: Hva kan jeg spise når jeg har melkeallergi?
Lykke til!