Anbefaler alle å lese "Fakta og myter om cannabis" fra Actis
https://www.actis.no/files/docs/rapport_3_2015_myter_og_fakta_om_cannabis_0.pdf
Ja, både til medisinsk og rekerasjonelt bruk.
1) Det er ett langt bedre mildt rusmiddel enn alkohol, både i form av at det er lite avhengighetsskapende og fører i svært liten grad til skadelig adferd (sammenlignet med alkohol som er dødelig å bli forgiftet av, samt at mange får utagerende adferd som skader andre av stoffet).
2) 99% av problemene rundt bruk av marihuana i dag kommer av at det er ulovlig, så folk går via ulovlige kanaler, støtter opp under forferdelige kriminelle nettverk og får tidvis ganske store/ødeleggende dommer for besittelse. Om det var mulig å kjøpe det over disk ala vinmonopolet, hvor folk kunne få veiledning i hva den enkelte plante innhold/hadde av egenskaper, hadde det vrt så mye bedre.
3) Det er selvsagt en liten andel som benytter seg av stoffet på en sånn måte at det går ut over livet deres og andres, men dette problemet tror jeg til en viss grad ville vært mindre heller enn større etter en eventuell legalisering.
1) ACTIS RAPPORT SIDE 18
Konsekvensene av høyt alkoholforbruk er på mange områder mer alvorlige enn konsekvensene av høyt cannabisforbruk. Risikoen for døds- fall, organskader og ulykker er høyere for alkohol.
Befolkningsstudier tyder imidlertid på at regelmessige cannabisbrukere oftere enn regelmessige alkoholbrukere rapporterer om problemer knyttet til bruken, blant annet problemer med å fungere i dagliglivet og i sosiale relasjoner (Caulkins 2014; Caulkins 2016).
Cannabisavhengighet blant unge voksne er forbundet med en rekke negative konsekvenser, slik som frafall i skolen, psykisk sykdom, svekkede kognitive ferdigheter, relasjoner og fungering i dagliglivet (Hall 2016; Caulkins 2014). Noen av disse sammenhengene skyldes trolig baken- forliggende forhold, men cannabis ser også ut til å spille en selvstendig rolle (Hall 2016). Hyppig bruk og bruk i ung alder øker sannsynligheten for å utvikle problemer (NAS 2017).
Norske studier viser at gruppen som røyker cannabis, i snitt drikker mer alkohol enn andre. Forskningen viser at blandingsbruk er normen, rene cannabisbrukere er unntaket. Man nner også at cannabis og alkohol kombineres i så mye som 80 prosent av brukstilfellene (Pape et.al 2009).
En svensk studie bekrefter dette inntrykket: De som røyker cannabis, har betydelig høyere alkoholforbruk enn de som ikke røyker cannabis (Guttormsson, Raninen og Leifman 2014). Undersøkelsen viser at 98 prosent av de som røyker cannabis, også drikker alkohol. Mengden alkohol øker med mengden cannabis:
Cannabisbruk har utvilsomt negative effekter både for brukerens helse og for tredjepart. Forskningen tyder på at få erstatter alkoholbruken med cannabis, cannabis kommer i tillegg.
2) s. 23
Det er en myte at folk får harde straffer for bruk av cannabis eller besittelse av brukerdoser. De vanligste reaksjonsformene er forelegg, påtaleunnlatelse eller en betinget påtaleunnlatelse med vilkår om rusfrihet (Riksadvokaten 1998 og 2007).
All befatning med cannabis vil i Norge kunne medføre straffeansvar. I praksis vil mengden av stoff, og i en viss grad også hvilken form stoffet foreligger i, få betydning for straffens størrelse (Øiseth et.al 2014).
I sine rundskriv har Riksadvokaten gradvis tatt til orde for en oppmykning av straffeutmålingen knyttet til narkotikaforbrytelser. I rundskrivet fra 2014 (Riksadvokaten 2014) fastslås det at brudd på legemiddellovens § 31 (bruk og besittelse) som regel skal resultere i bot, og at mindre narkotikaforbrytelser etter straffeloven også vanligvis skal straffes med forelegg.
Mener du virkelig at staten Norge skal tjene penger på andre menneskers lidelse? Eller enda verre, at kommersielle aktører skal tjene penger på dette? Det er jo totalt galskap.
Å gjøre noe lovlig, reduserer ikke det ulovlige markedet, det gir bare det ulovlige markedet større tilgang på stoffet. se S. 32
3) Actis s. 19
Beregninger viser at om lag 40 prosent av verdens befolkning har drukket alkohol siste år (WHO 2014). Til sammenlikning anslår FNs narkotikabyrå at mindre enn 4 prosent har brukt cannabis. Når vi ser på andre stoffer som kokain og heroin, er de beste anslagene under en halv prosent (UNODC 2014). Tallene gir en klar indikasjon på at forbud virker for å begrense bruk.
Viser for øvrig til tidligere svar over her.
Øvrig:
Vil for øvrig nevne noe av problematikken i Portugal. Der er det tillatt å ha 10 brukerdoser på seg. Dette har medført at de unge blir pushet på narkotika i skolegården. De som selger er vanskelig å ta, da det er tillatt å ha flere brukerdoser på seg. Det er vanskelig og ressurskrevende å bevise salg. Bruker av narkotika har gått opp i alle aldersgrupper siden avkriminaliseringen.
I Colorado økte andelen cannabisrelaterte trafikkdødsfall fra 10 prosent i 2009 til 21 prosent i 2015 (RMHIDTA 2016). I delstaten Washington, den andre staten som legaliserte i 2013, nner vi liknende tall: Fra 2010-2013 hadde mellom 7,9 og 8,5 prosent av førere involvert i dødsulykker THC i blodet. I 2014 hadde 17 prosent av førerne involvert i dødsulykker TCH i blodet. Også i Washington ser vi altså en dobling (Tefft, Arnold og Grabowski 2016).