Juleskinke fra gilde

Stressaførstegangsmamma

Betatt av forumet
Jeg har spist nesten en hel pakke med bøkerøkt juleskinke fra gilde (pålegg som er vakumpakket). Og når jeg spiste i dag ble jeg usikker på om jeg faktisk kan spise det (om det er trygt for gravide).

Jeg har jo allerede spist ganske mye av en pakke, så om det gjør noe skade så er jo skaden allerede gjordt:banghead: men jeg spiser ikke en eneste bit til om det ikke er trygt

jeg har runda nettet i søk om å finne ut om det er trygt, men finner ingenting:dead:
 
Jeg har spist nesten en hel pakke med bøkerøkt juleskinke fra gilde (pålegg som er vakumpakket). Og når jeg spiste i dag ble jeg usikker på om jeg faktisk kan spise det (om det er trygt for gravide).

Jeg har jo allerede spist ganske mye av en pakke, så om det gjør noe skade så er jo skaden allerede gjordt:banghead: men jeg spiser ikke en eneste bit til om det ikke er trygt

jeg har runda nettet i søk om å finne ut om det er trygt, men finner ingenting:dead:

Tror nok det skal gå helt fint:) Jeg spiser salami hver dag på brødskiva med masse agurk. Har gjort det i alle svangerskapene og spurte på sykehuset om det var greit og det var det:)
 
Tror nok det skal gå helt fint:) Jeg spiser salami hver dag på brødskiva med masse agurk. Har gjort det i alle svangerskapene og spurte på sykehuset om det var greit og det var det:)

Hæ? Hvordan mente de det var greit? Det er jo absolutt ikke anbefalt.
 
Tror nok det skal gå helt fint:) Jeg spiser salami hver dag på brødskiva med masse agurk. Har gjort det i alle svangerskapene og spurte på sykehuset om det var greit og det var det:)

Jøss, hvilket år var du gravid sist?
 
Er 11 år siden forrige men spurte nå også og det var ikke noe problem. Spiser salami med god samvittighet:) Det ble tross alt unger før i tiden også og skal man holde seg unna alt man blir anbefalt og ikke spise så sulter man nesten:hilarious:
 
Man må jo ta de valgene en selv mener er riktig for seg, men samtidig klarer jeg ikke la være å påpeke at fordi ting som oftest gikk bra før, så er det ikke det et godt argument for at man ikke skal anvende ny kunnskap og endre rådene når forskning viser noe nytt. Grunnen til at man ikke hadde de og de rådene for en del år siden var rett og slett fordi man ikke hadde kunnskapen eller man ikke var kjent med sammenhengen mellom f.eks. toksoplasmose/listeria, salami og økt risiko.

De aller fleste rister på hodet over argumenter om at man ikke behøver bilbelte, skikkelige bilstoler for babyer eller barn ikke behøver bruke sykkelhjelm, fordi man selv satt usikra i bil eller køllsykla uten hjem og har vokst opp uten varige mén. Man røyka jo også som gravid for en del år sida, og for ganske få år siden, typ de siste 25-30 årene, var det vanlig i mange hjem å røyke inne selv om det var barn der. Risikobildet på disse sammenligningene med salami er jo ikke helt det samme, men poenget er likevel: skal man slutte å forske, og skal man la være å anvende resultater fra forskning fordi vi er her den dag i dag og det har gått bra (for de aller fleste, men ikke alle)? Husk at før man visste sammenheng, har man heller ikke fullgod statistikk på årsakene til at ting kan ha gått galt. Mao.: det var nok de som det fikk konsekvenser for også, selv om det i stor grad er trygt å spise det meste i Norge pga svært strenge regler på området for matproduksjon generelt.

Jeg velger å lytte til rådene som gis. Noen velger å se bort fra de eller deler av de, og noen velger å praktisere rådene enda strengere for seg selv. Det må være opp til den enkelte familie - og deg også.

Mest sannsynligvis går det kjempefint å spise den salamien, så dette er ikke ment som en pekefinger på at du har tatt valg for deg. Men jeg klarte altså ikke la være å kommentere på akkurat dette med at det tross alt ble barn før i tida også :oops:
 
Man må jo ta de valgene en selv mener er riktig for seg, men samtidig klarer jeg ikke la være å påpeke at fordi ting som oftest gikk bra før, så er det ikke det et godt argument for at man ikke skal anvende ny kunnskap og endre rådene når forskning viser noe nytt. Grunnen til at man ikke hadde de og de rådene for en del år siden var rett og slett fordi man ikke hadde kunnskapen eller man ikke var kjent med sammenhengen mellom f.eks. toksoplasmose/listeria, salami og økt risiko.

De aller fleste rister på hodet over argumenter om at man ikke behøver bilbelte, skikkelige bilstoler for babyer eller barn ikke behøver bruke sykkelhjelm, fordi man selv satt usikra i bil eller køllsykla uten hjem og har vokst opp uten varige mén. Man røyka jo også som gravid for en del år sida, og for ganske få år siden, typ de siste 25-30 årene, var det vanlig i mange hjem å røyke inne selv om det var barn der. Risikobildet på disse sammenligningene med salami er jo ikke helt det samme, men poenget er likevel: skal man slutte å forske, og skal man la være å anvende resultater fra forskning fordi vi er her den dag i dag og det har gått bra (for de aller fleste, men ikke alle)? Husk at før man visste sammenheng, har man heller ikke fullgod statistikk på årsakene til at ting kan ha gått galt. Mao.: det var nok de som det fikk konsekvenser for også, selv om det i stor grad er trygt å spise det meste i Norge pga svært strenge regler på området for matproduksjon generelt.

Jeg velger å lytte til rådene som gis. Noen velger å se bort fra de eller deler av de, og noen velger å praktisere rådene enda strengere for seg selv. Det må være opp til den enkelte familie - og deg også.

Mest sannsynligvis går det kjempefint å spise den salamien, så dette er ikke ment som en pekefinger på at du har tatt valg for deg. Men jeg klarte altså ikke la være å kommentere på akkurat dette med at det tross alt ble barn før i tida også :oops:

Jeg er enig i dette. Og dessverre gikk jo faktisk ikke alt nesten alltid bra før. Hvertfall om man sammenligner med antall dødfødsler og krybbedød per år - det er faktisk stor forskjell på 1980 for eksempel og i dag, og enda mer om man går lenger tilbake i tid. Jeg synes vel egentlig det er mer riktig å si at det nesten alltid går bra nå, og ikke før, men det er jo nettopp på grunn av den kunnskapen man har i dag.
 
Jeg er enig i dette. Og dessverre gikk jo faktisk ikke alt nesten alltid bra før. Hvertfall om man sammenligner med antall dødfødsler og krybbedød per år - det er faktisk stor forskjell på 1980 for eksempel og i dag, og enda mer om man går lenger tilbake i tid. Jeg synes vel egentlig det er mer riktig å si at det nesten alltid går bra nå, og ikke før, men det er jo nettopp på grunn av den kunnskapen man har i dag.
Sant! Og man skal faktisk ikke lenger enn til Danmark før f.eks. salmonella er relativt vanlig, og hvor det faktisk er en salgspitch å hevde at eggene og kyllingen man selger er fri for salmonella og campylobaktorer. I Norge ville man jo blitt avskrekka av den slags markedsføring, fordi det forventer man da (selv om det selvsagt også kan forekomme her), men da jeg bodde i DK for 10 år siden var dette vanlig å omtale/garantere i TV-reklamer for enkelte matvarer.
 
Alt med skjønn selvfølgelig. Fikk servert risgrøt med spekepølse når jeg var innlagt med hyperemesisen og lå da på føde obs. Mere skeptisk til det enn salami som Gilde også sier er trygt. Skal sies at jeg jakter og f.eks slakting holder jeg meg unna når jeg er gravid. Vilt at det skal bli så mye styr for litt salami på brødskiva..
 
Alt med skjønn selvfølgelig. Fikk servert risgrøt med spekepølse når jeg var innlagt med hyperemesisen og lå da på føde obs. Mere skeptisk til det enn salami som Gilde også sier er trygt. Skal sies at jeg jakter og f.eks slakting holder jeg meg unna når jeg er gravid. Vilt at det skal bli så mye styr for litt salami på brødskiva..

Mye styr ble det vel ikke:) Ble bare overrasket over at de på sykehuset mente det var greit, når det frarådes å spise det under graviditet. Gilde sier forresten selv på sine hjemmesider at man skal unngå salami under graviditeten:)
 
Alt med skjønn selvfølgelig. Fikk servert risgrøt med spekepølse når jeg var innlagt med hyperemesisen og lå da på føde obs. Mere skeptisk til det enn salami som Gilde også sier er trygt. Skal sies at jeg jakter og f.eks slakting holder jeg meg unna når jeg er gravid. Vilt at det skal bli så mye styr for litt salami på brødskiva..

Nei akkurat hvorfor det er mange, inkludert meg sjæl, som reagerer på at du spiser salami, får det anbefalt som gravid av helsepersonell og synes det er helt greit å spise - det kan jeg jo ikke svare på :p men kanskje fordi jeg selv savner den salamiskiva SKIKKELIG mye :hilarious: da blir det kanskje viktigere å påpeke, om enn like mye for meg selv, at det faktisk er en reell årsak til at man anbefales å la være.

Hvorfor du får servert mat på nei-lista for gravide på obspost kan jeg ikke si, men generelt må man passe litt på selv også på sykehus hvor man skulle tro at de hadde rutiner med ikke å servere spekemat til gravide. Det er absolutt problematisk at de fortsatt i dag ikke har bedre rutiner på slik. Det her blir jo tidenes sånn skremselsgreie å ta frem, men det var en kvinne gravid med tvillinger som fikk servert rundstykke med brie på obspost på sykehus. Det skal en gravid såklart ikke ha. Men brie går fint så lenge den ikke har listeria/toksoplasmose, hvilket man aldri kan være helt sikker på når den ikke er varmebehandlet. Listeria og toksoplasmose er videre veldig sjeldent i Norge. Denne brien var på tross av dette dårlig og selv om kvinne var på sykehus, merket hun jo ikke umiddelbart at hun hadde spist noe med listeriasmitte og begge babyene døde faktisk i mors liv. Det er innmari uflaks alt sammen. Både den veldig lave sannsynligheten for listeria og videre er det ikke umiddelbart sånn at barnet dør om mor blir smittet. Men man merker jo ikke nødvendigvis at man er smittet med det samme. Dette er altså den samme risikoen man tar med å spise spekemat eller salami, så hvorfor du vil argumentere med at det går fint og at helsepersonell sier at det er greit, det reagerer jeg bittelitt på.
Man skal absolutt ikke bli hysterisk, men ser ingen grunn til å spise eller drikke ting som er på nei-lista dersom man kan la være. Det er jo bare 9 måneder. Selv om jeg såklart savner salamiskiva mi :p

Og hvis du lurer på om saken jeg referer til er sann, så er det link til den her. Det er med fare for å skremme noen, og det vil jeg ikke. Spiser man ikke ting på nei-lista er det ingenting å tenke på og kokt skinke er fortsatt like trygt som før.
https://www.aftenposten.no/norge/i/O3pdA/ufoedte-tvillinger-mistet-livet-etter-listeriasmitte
 
Takk for svar om skinka :happy:

Når det gjelder spising av salami og andre ting på «nei lista» av mat for gravide er det supert om man ikke skriver at det er «greit» å spise da forskning viser noe annet og vi blir sterkt frarådet å ikke spise noe som har vesentlig høyere sjangs for listeria enn andre matvarer. Greit at man ikke skal være hysterisk, det er jeg enig i. Og ja, man var gravid før i tiden og fikk friske barn selv om man spiste f.eks salami, men nå er vi veldig heldige som har mange år forskning å støtte oss på og er informerte om at det er en risiko med å spise spekemat/upasteuriserte/ikke varmebehandlede produkter.

Helt supert at folk gjør som de vil å spiser hva de vil, men vær snill å ikke antyd på internett (der det er mange forvirrede og usikkre gravide/førstegangsgravide) at det er ok å gjøre/spise noe som er sterkt frarådet/på nei lista for gravide.

stay safe mine medgravide nettvenner, og god jul:Heartred
 
Nei akkurat hvorfor det er mange, inkludert meg sjæl, som reagerer på at du spiser salami, får det anbefalt som gravid av helsepersonell og synes det er helt greit å spise - det kan jeg jo ikke svare på :p men kanskje fordi jeg selv savner den salamiskiva SKIKKELIG mye :hilarious: da blir det kanskje viktigere å påpeke, om enn like mye for meg selv, at det faktisk er en reell årsak til at man anbefales å la være.

Hvorfor du får servert mat på nei-lista for gravide på obspost kan jeg ikke si, men generelt må man passe litt på selv også på sykehus hvor man skulle tro at de hadde rutiner med ikke å servere spekemat til gravide. Det er absolutt problematisk at de fortsatt i dag ikke har bedre rutiner på slik. Det her blir jo tidenes sånn skremselsgreie å ta frem, men det var en kvinne gravid med tvillinger som fikk servert rundstykke med brie på obspost på sykehus. Det skal en gravid såklart ikke ha. Men brie går fint så lenge den ikke har listeria/toksoplasmose, hvilket man aldri kan være helt sikker på når den ikke er varmebehandlet. Listeria og toksoplasmose er videre veldig sjeldent i Norge. Denne brien var på tross av dette dårlig og selv om kvinne var på sykehus, merket hun jo ikke umiddelbart at hun hadde spist noe med listeriasmitte og begge babyene døde faktisk i mors liv. Det er innmari uflaks alt sammen. Både den veldig lave sannsynligheten for listeria og videre er det ikke umiddelbart sånn at barnet dør om mor blir smittet. Men man merker jo ikke nødvendigvis at man er smittet med det samme. Dette er altså den samme risikoen man tar med å spise spekemat eller salami, så hvorfor du vil argumentere med at det går fint og at helsepersonell sier at det er greit, det reagerer jeg bittelitt på.
Man skal absolutt ikke bli hysterisk, men ser ingen grunn til å spise eller drikke ting som er på nei-lista dersom man kan la være. Det er jo bare 9 måneder. Selv om jeg såklart savner salamiskiva mi :p

Og hvis du lurer på om saken jeg referer til er sann, så er det link til den her. Det er med fare for å skremme noen, og det vil jeg ikke. Spiser man ikke ting på nei-lista er det ingenting å tenke på og kokt skinke er fortsatt like trygt som før.
https://www.aftenposten.no/norge/i/O3pdA/ufoedte-tvillinger-mistet-livet-etter-listeriasmitte

Tragisk sak.. Savner også salami på brødskiva, men er ikke villig til å potensielt ofre livet til babyen i magen for den gitt. Det er kanskje harde ord, men det er faktisk den risikoen man tar (selv om den er liten).
Fikk selv snap fra ei venninne som satt og koste seg med spekemat her om dagen, hvorpå jeg svarte at jeg var litt misunnelig. Hun mente også at man da trygt kunne spise slikt her i Norge. Jeg orket ikke ta opp diskusjonen da vi er ganske ulike med hvor lett vi tar på slike ting, så jeg bare svarte kort at til tross for minimal risiko så forholdt jeg meg til anbefalingene. Jeg blir bare litt svett av hvor lett noen tar på disse anbefalingene. Man vil da virkelig ikke havne i gal ende av den statistikken :sour: Jeg hadde i så fall klandret meg selv i all overskuelig fremtid :sorry:
 
Hadde jeg fått beskjed på at jeg kunne spise noe som er direkte ikke-anbefalt hadde jeg aldri hørt på vedkommende eller klart å ta dem på alvor. Det er et faktum at flere fostre dør hvert år pga listeria-bakterie hos gravide her i Norge, og alle seriøse kilder bekrefter at en faktisk bør la være å spise det. Klart Gilde mener det går fint, de vil selge varer. Og de kan ikke garantere at produktene er listeria-fri, da hadde vel neppe anbefalingene forelagt. Hva har staten å vinne på å si at salami er potensielt skadelig, hvis det ikke er det?

Dessuten er det én ting hva man ønsker å gjøre i sitt eget private hjem, men å kimse av det på et anonymt forum og gå offentlig ut med at det liksom er helt greit, er faktisk ikke greit. Det får være opp til hver enkelt å vurdere, men det er ikke greit å trosse myndighetenes behandlinger og bagatellisere dem i et forum med andre som også bør forholde seg til dette. Dette er ikke ment som personangrep eller noe fra meg, bare for å ha det sagt ☺️ Jeg uttaler meg på generell basis til alle som er åpen om at de bryter anbefalinger på forum. Jeg brenner for korrekt informasjon, og i følge FHI er det 18 ganger større sjanse for å få listeria når man er gravid, enn når man ikke er det. Og da mener jeg at det er sjansespill å spise matvarer som kan inneholde bakterien. Det er mye som trolig går fint under en graviditet, men som man allikevel ikke bør gjøre..
 
Trodde aldri jeg skulle bli kappa hodet av når jeg skreiv dette men det ble jeg jaggu..
Kunne diskutert en hel evighet hva som er greit og ikke i et sv.skap men det har ikke mye for seg.
En ting er ihvf sikkert og det er at det er MYE som er potensielt skadelig når man er gravid. Og ja, salamien blir lagt på hylla til lille kommer..
 
Tror nok det skal gå helt fint:) Jeg spiser salami hver dag på brødskiva med masse agurk. Har gjort det i alle svangerskapene og spurte på sykehuset om det var greit og det var det:)
Jeg må bare si at jeg også har salami på skiva i ny og ne.
Er klar over risikoen, men jeg velger å ta sjansen på at det går fint. Så du er ikke helt alene :Heartred
 
Noen som vet om den servelat-salami-kombo pålegget er trygt? Så at sparbutikken hadde servelat med salamibiter i? Er alt kokt? Finner ikke noe på nett om den. :anyone
Hilsen ei som savner spekemat og salami MEGET mye mer enn hva hun trodde hun kom til å gjøre.
 
Back
Topp