Det er en veldig liren risiko, like liten som at barnet lan dø av andre årsaker, mor kan havne i bilulykke osv. Dessuten når man er så langt på vei at alt på barnet er dannet så er det ikke farlig. Velger å stole på lege og jordmor jeg og leve et normalt liv selv om jeg er gravid. Gått bra de to andre gangene
Sent from my GT-I9195 using BV Forum mobile app
Ja, det er jo nettopp det jeg mener. Det er din kropp, og du velger selv hvordan du ønsker å forholde deg til myndighetenes kostholdsråd.
Jeg ville bare poengtere at det ikke er risikofritt. Det hadde vært tragisk hvis noen her spiser spekemat i den tro at det er helt 100% trygt, og så blir smittet.
At det er ufarlig når man er så langt på vei stemmer ikke. Sjansen for å overføre eventuell smitte til barnet er mye større sent i svangerskapet.
Fostere som smittes med toxo etter 1. trimester har ved fødselen ofte ingen ytre tegn på infeksjonen. Skaden hos barnet kan først bli synlig etter flere år (som regel hjerneskade/synsskade). Nyere forskning antyder at senskader oppstår hos ca. 80 % av barn som er smittet ved fødselen, hos mange først i voksen alder.
Forskere mener 50-60 % av alle toxo-tilfeller blant gravide i Norge kunne vært unngått dersom gravide hadde hatt mer kunnskap om farene ved rått kjøtt i svangerskapet (herunder spekemat/fårepølse/salami).
Listeriose er like farlig sent i svangerskapet som tidlig. Hvis mor blir smittet så overføres bakterien til fosteret i 25% av tilfellene, enten via morkaken eller fødselskanalen. Smitte under svangerskap/fødsel kan føre til abort, dødfødsel, prematur fødsel (ofte med multiorgansvikt) og hjernehinnebetennelse. Det er høy dødelighetsrate for fostre/spedbarn som smittes, selv med antibiotikabehandling.
For meg blir det helt ulogisk å argumentere med at det finnes så mye annet som er farlig at jeg kan like gjerne spise spekemat også. Noen ting er utenfor vår kontroll (selvsagt kan man ikke bure seg inne i 9 mnd), men de tingene som kan unngås vil hvertfall jeg styre unna.
Men det er mitt valg, og hvordan hver enkelt ønsker å leve i graviditeten er jo opptil en selv, jeg dømmer ingen. Så lenge ikke noen prøver å fortelle andre usannheter som at det er helt trygt å spise spekemat fordi det er behandlet. Risikoen er som sagt forsvinnende liten, men den er der. Det er mitt poeng, alle må velge sin egen vei og vurdere hvilke valg man tar.