Fenalår til jul, or not?

Har fått høre at man kan spise spekemat så lenge pakken er ny åpnet.. Mener selv dette ikke kan stemme, like skummelt om pakken åpnes i dag og spises eller ligger en mnd før den åpnes... Er uansett ikke så gla i spekemat, så klare fint å holde meg unna...
 
Jeg har lyst å starte prøving på neste sommer 2016. Så da får jeg jul 2015 til spekemat og slik kos:)
Tror to julee på rad uten spekemat kunne blitt tøft:p
Hehe.. . Dere er gode!! fremdeles gravide og snart høygravide :p og planlegger allerede neste mann :P ;)
 
Håper du hadde en fin jul .. Selv liker jeg ikke sånn mat / spekemat generelt :P ;) men skal kose meg med pinnekjøtt :D hehe
Det hadde jeg vet du :) jeg hadde faktisk aldri smakt det, men ble så kvalm og lei kaker pg da var det utrolig godt med no sånt :) er så mye de sier man ikke kan gjøre, dette er mitt 3 svangerskap og jeg har levd på sqmme måte hver gang jeg har vært gravid som når jeg ikke har vært gravid. Så i går ble det et herlig boblebad med de to andre barna :)

Sent from my GT-I9195 using BV Forum mobile app
 
Det får vel være opptil hver enkelt hvorvidt man ønsker å gamble på at det går bra, risikoen er jo liten. Det viktigste er at alle er klar over at fenalår kan være en kilde til både toksoplasma og listeria. Begge deler er potensielt dødelig for fosteret (eller kan forårsake hjerneskade hos barnet), så hvis man velger å spise det så bør man hvertfall være klar over risikoen slik at det blir et bevisst valg. Spiller ingen rolle om pakken er fryst, nyåpnet eller man bare spiser bittelitt. Risikoen finnes der uansett. Forøvrig er det større sjans for toxo i fenalår og spekeskinker enn i spekepølser, så hvis man absolutt må spise spekemat så ville jeg i så fall valgt salami, morrpølse e.l.
 
Det får vel være opptil hver enkelt hvorvidt man ønsker å gamble på at det går bra, risikoen er jo liten. Det viktigste er at alle er klar over at fenalår kan være en kilde til både toksoplasma og listeria. Begge deler er potensielt dødelig for fosteret (eller kan forårsake hjerneskade hos barnet), så hvis man velger å spise det så bør man hvertfall være klar over risikoen slik at det blir et bevisst valg. Spiller ingen rolle om pakken er fryst, nyåpnet eller man bare spiser bittelitt. Risikoen finnes der uansett. Forøvrig er det større sjans for toxo i fenalår og spekeskinker enn i spekepølser, så hvis man absolutt må spise spekemat så ville jeg i så fall valgt salami, morrpølse e.l.
Enig med deg, men risikoen er nokså stor i spekepølser også siden der er utsiden (som er det stedet på kjøttet som har bakterier) blandet inn så hele pølsa er på en måte en eneste stor bakteriebit. Det som gjør spekepølsene snevet trygge er at de er tilsatt en bakteriekultur som er ment å ta over så ikke de farlige bakteriene får noe mat og forhåpentligvis dør. Men det er alltid en risiko for at f eks listeria overlever. Og listeria er spesielt farlig i tredje trimester. Det kan føre til fosterdød.

Men for å ha sagt det så er det som regel hverken listeria eller toxoplasmose i spekepølser eller spekemat, men fordi man vet det kan forekomme og fordi konsekvensene er så store bør man droppe å spise det.
Jeg har sendt mange lange blikk mot fenalåret i jula, men jeg vil ikke ha konsekvensen om det skulle gå galt.
 
Det får vel være opptil hver enkelt hvorvidt man ønsker å gamble på at det går bra, risikoen er jo liten. Det viktigste er at alle er klar over at fenalår kan være en kilde til både toksoplasma og listeria. Begge deler er potensielt dødelig for fosteret (eller kan forårsake hjerneskade hos barnet), så hvis man velger å spise det så bør man hvertfall være klar over risikoen slik at det blir et bevisst valg. Spiller ingen rolle om pakken er fryst, nyåpnet eller man bare spiser bittelitt. Risikoen finnes der uansett. Forøvrig er det større sjans for toxo i fenalår og spekeskinker enn i spekepølser, så hvis man absolutt må spise spekemat så ville jeg i så fall valgt salami, morrpølse e.l.

Det er en veldig liren risiko, like liten som at barnet lan dø av andre årsaker, mor kan havne i bilulykke osv. Dessuten når man er så langt på vei at alt på barnet er dannet så er det ikke farlig. Velger å stole på lege og jordmor jeg og leve et normalt liv selv om jeg er gravid. Gått bra de to andre gangene :)

Sent from my GT-I9195 using BV Forum mobile app
 
Det er en veldig liren risiko, like liten som at barnet lan dø av andre årsaker, mor kan havne i bilulykke osv. Dessuten når man er så langt på vei at alt på barnet er dannet så er det ikke farlig. Velger å stole på lege og jordmor jeg og leve et normalt liv selv om jeg er gravid. Gått bra de to andre gangene :)

Sent from my GT-I9195 using BV Forum mobile app

Ja, det er jo nettopp det jeg mener. Det er din kropp, og du velger selv hvordan du ønsker å forholde deg til myndighetenes kostholdsråd.

Jeg ville bare poengtere at det ikke er risikofritt. Det hadde vært tragisk hvis noen her spiser spekemat i den tro at det er helt 100% trygt, og så blir smittet.

At det er ufarlig når man er så langt på vei stemmer ikke. Sjansen for å overføre eventuell smitte til barnet er mye større sent i svangerskapet.

Fostere som smittes med toxo etter 1. trimester har ved fødselen ofte ingen ytre tegn på infeksjonen. Skaden hos barnet kan først bli synlig etter flere år (som regel hjerneskade/synsskade). Nyere forskning antyder at senskader oppstår hos ca. 80 % av barn som er smittet ved fødselen, hos mange først i voksen alder.

Forskere mener 50-60 % av alle toxo-tilfeller blant gravide i Norge kunne vært unngått dersom gravide hadde hatt mer kunnskap om farene ved rått kjøtt i svangerskapet (herunder spekemat/fårepølse/salami).

Listeriose er like farlig sent i svangerskapet som tidlig. Hvis mor blir smittet så overføres bakterien til fosteret i 25% av tilfellene, enten via morkaken eller fødselskanalen. Smitte under svangerskap/fødsel kan føre til abort, dødfødsel, prematur fødsel (ofte med multiorgansvikt) og hjernehinnebetennelse. Det er høy dødelighetsrate for fostre/spedbarn som smittes, selv med antibiotikabehandling.

For meg blir det helt ulogisk å argumentere med at det finnes så mye annet som er farlig at jeg kan like gjerne spise spekemat også. Noen ting er utenfor vår kontroll (selvsagt kan man ikke bure seg inne i 9 mnd), men de tingene som kan unngås vil hvertfall jeg styre unna.

Men det er mitt valg, og hvordan hver enkelt ønsker å leve i graviditeten er jo opptil en selv, jeg dømmer ingen. Så lenge ikke noen prøver å fortelle andre usannheter som at det er helt trygt å spise spekemat fordi det er behandlet. Risikoen er som sagt forsvinnende liten, men den er der. Det er mitt poeng, alle må velge sin egen vei og vurdere hvilke valg man tar.
 
Ja, det er jo nettopp det jeg mener. Det er din kropp, og du velger selv hvordan du ønsker å forholde deg til myndighetenes kostholdsråd.

Jeg ville bare poengtere at det ikke er risikofritt. Det hadde vært tragisk hvis noen her spiser spekemat i den tro at det er helt 100% trygt, og så blir smittet.

At det er ufarlig når man er så langt på vei stemmer ikke. Sjansen for å overføre eventuell smitte til barnet er mye større sent i svangerskapet.

Fostere som smittes med toxo etter 1. trimester har ved fødselen ofte ingen ytre tegn på infeksjonen. Skaden hos barnet kan først bli synlig etter flere år (som regel hjerneskade/synsskade). Nyere forskning antyder at senskader oppstår hos ca. 80 % av barn som er smittet ved fødselen, hos mange først i voksen alder.

Forskere mener 50-60 % av alle toxo-tilfeller blant gravide i Norge kunne vært unngått dersom gravide hadde hatt mer kunnskap om farene ved rått kjøtt i svangerskapet (herunder spekemat/fårepølse/salami).

Listeriose er like farlig sent i svangerskapet som tidlig. Hvis mor blir smittet så overføres bakterien til fosteret i 25% av tilfellene, enten via morkaken eller fødselskanalen. Smitte under svangerskap/fødsel kan føre til abort, dødfødsel, prematur fødsel (ofte med multiorgansvikt) og hjernehinnebetennelse. Det er høy dødelighetsrate for fostre/spedbarn som smittes, selv med antibiotikabehandling.

For meg blir det helt ulogisk å argumentere med at det finnes så mye annet som er farlig at jeg kan like gjerne spise spekemat også. Noen ting er utenfor vår kontroll (selvsagt kan man ikke bure seg inne i 9 mnd), men de tingene som kan unngås vil hvertfall jeg styre unna.

Men det er mitt valg, og hvordan hver enkelt ønsker å leve i graviditeten er jo opptil en selv, jeg dømmer ingen. Så lenge ikke noen prøver å fortelle andre usannheter som at det er helt trygt å spise spekemat fordi det er behandlet. Risikoen er som sagt forsvinnende liten, men den er der. Det er mitt poeng, alle må velge sin egen vei og vurdere hvilke valg man tar.

Det er jeg helt enig med deg i, opp til hver og en :) jeg derimot er ikke bekymret for noen ting, jeg har kost meg litt med fenalår nå i julen og for meg er det helt greit :) det sies jo at boblebad og er fy fy mår man er gravid, egentlig en del som ikke er anbefalt. Men jeg forholder meg helt rolig, wneste jeg holder meg unna som ganske logiskt er farlig er røyk og alkohol. Smitte fra matvarer kan man jo få fra ganske mye annet enn bare spekemat så for meg blir der helt feil å ikke spise det jeg føler for .

Sent from my GT-I9195 using BV Forum mobile app
 
Det er jeg helt enig med deg i, opp til hver og en :) jeg derimot er ikke bekymret for noen ting, jeg har kost meg litt med fenalår nå i julen og for meg er det helt greit :) det sies jo at boblebad og er fy fy mår man er gravid, egentlig en del som ikke er anbefalt. Men jeg forholder meg helt rolig, wneste jeg holder meg unna som ganske logiskt er farlig er røyk og alkohol. Smitte fra matvarer kan man jo få fra ganske mye annet enn bare spekemat så for meg blir der helt feil å ikke spise det jeg føler for .

Sent from my GT-I9195 using BV Forum mobile app

Jeg var nok litt som deg før, men etter å ha opplevd en senabort for to år siden så har jeg gått fra å tenke 'det skjer nok ikke meg' til å tenke 'hvis det kan skje, så skjer det nok meg'.. Forhåpentligvis får vi friske, fine bebiser begge to. :)
 
Jeg var nok litt som deg før, men etter å ha opplevd en senabort for to år siden så har jeg gått fra å tenke 'det skjer nok ikke meg' til å tenke 'hvis det kan skje, så skjer det nok meg'.. Forhåpentligvis får vi friske, fine bebiser begge to. :)
Det gjør vi nok <3 skjønner at du tenker sånn da, jeg hadde nok gjort det samme hvis noe hadde skjedd.

Sent from my GT-I9195 using BV Forum mobile app
 
Back
Topp