vonde vs. gode julekaker/ hjemmelagede søtsaker

gravert

Elsker forumet
Jeg syns sandkaker smaker sand, for å si det sånn... Syns ikke noen sånne lyse julekaker er noe godt, og kan ikke forestille meg at andre gjør det heller...[8D]
 
Jeg MÅ lage julekaker for første gang i år, og jeg lurer på hva folk liker og ikke liker...
Hvilke typer julekaker og hjemmelagede søtsaker smaker fantastisk , og hva smaker drit???
 
... og hva har dere tenkt til å lage??
 
Er det forresten noen som lager noe som "aldri" blir spist, pga. tradisjoner??
 
Kolakaker er digg! Pepperkaker synes jeg er litt oppskrytt, og mammas meliskjeks kan jeg godt klare meg uten [:'(]
 
ORIGINAL: Krristy

Eg har nettopp laget 50 ristopper
og imårå ska eg lage Julemanner/kakemenn[:D][:D][:D]

 
Mmmmm, det er godt[:D][:D]
 
ORIGINAL: Aislin

Kolakaer er digg! Pepperkaker synes jeg er litt oppskrytt, og mammas meliskjeks kan jeg godt klare meg uten [:'(]

 
Hmmm... da skal jeg ta en titt på den opskriften[:)]
Pepperkaker er ikke helt fantastisk i smaken, men jeg syns det er veldig godt sammen med iskald melk![:D][:D] Men så blir det jo ikke heeelt jul uten pepperkaker da[8D] 
Meliskjeks har jeg ikke hørt om før[:-]
 
jeg er ikke glad i tørre kaker, og baker egene sjokoladekjeks og kjeks med vaniljefyll [:D] så lager jeg smultringer og kromkaker... også får vi kransekake.. det holder [:)] og pepperkaker da, er ikke så glad i det men må bake med Tobias
 
ORIGINAL: gravert

Hmmm... da skal jeg ta en titt på den opskriften[:)]
Pepperkaker er ikke helt fantastisk i smaken, men jeg syns det er veldig godt sammen med iskald melk![:D][:D] Men så blir det jo ikke heeelt jul uten pepperkaker da[8D] 
Meliskjeks har jeg ikke hørt om før[:-]


Enig, ender alltid opp med å lage pepperkaker på grunn av det [:D] Meliskjeks er to tynne, lyse, TØRRE kjeks med melisglasur i mellom... Smaker  skit. Søstera til farmor pleide å lage no kaker som var sjakkmønstra, 2 lyse og 2 brune felter... Lurer på hva de het, for de kunne jeg godt tenke meg å prøvd meg på.
 
ORIGINAL: Trine82

jeg er ikke glad i tørre kaker, og baker egene sjokoladekjeks og kjeks med vaniljefyll [:D] så lager jeg smultringer og kromkaker... også får vi kransekake.. det holder [:)] og pepperkaker da, er ikke så glad i det men må bake med Tobias

 
Det hørtes godt ut[:D][:D][:D]
 
ORIGINAL: Aislin

ORIGINAL: gravert

Hmmm... da skal jeg ta en titt på den opskriften[:)]
Pepperkaker er ikke helt fantastisk i smaken, men jeg syns det er veldig godt sammen med iskald melk![:D][:D] Men så blir det jo ikke heeelt jul uten pepperkaker da[8D] 
Meliskjeks har jeg ikke hørt om før[:-]

 


Enig, ender alltid opp med å lage pepperkaker på grunn av det [:D] Meliskjeks er to tynne, lyse, TØRRE kjeks med melisglasur i mellom... Smaker  skit. Søstera til farmor pleide å lage no kaker som var sjakkmønstra, 2 lyse og 2 brune felter... Lurer på hva de het, for de kunne jeg godt tenke meg å prøvd meg på.

 
Det hørtes spennende ut...[;)][:D] er det noe sånn konfektkake eller??
 
colakaker og sjakkmatter[:D] de beste uten tvil, er de jeg lager selv og[:)] og pepperkaker av tradisjon så klart, også lager jeg visstnok verdensbeste vaniljekjekser (hemmelig familieoppskrift etter bestemor[;)])
 
her er de jeg nevnte... de med vaniljefyll først, så sjokoladekjeks

Kakene:
100g sukker
250g smør
1 egg
3 ss fløte
1ts vaniljesukker
1ts bakepulver
1 1/2 dl Potetmel
ca 7 dl mel

Fyllet:
150g delfiafett
3dl melis
1ts sitronessens, (sånn konditorfarge eller hva det er... mormor sa det var det)
(måtte visst ha noen "runder" med fyllet.. men ikke lage for mye så det stivner helt..)

Kakene:
Mix margarin og sukker hvitt og porøst. Tilsett egg og så de andre ingrediensene. Sett kaldt i noen timer. Kjevl deigen ut i ca 2 mm tykt lag...deigen må være fast og kald...
Stikk ut små runde kaker (bruk eggeglass)
Stek midt i ovnen ca 175g, 7-8 (følg med !!)

Når kakene er kalde så kan du lage fyllet og putte det mellom 2 kaker:)

Fyllet:
Smelt delfiafett i vannbad, rør inn melis og tilsett essensen!

Lykke til:)



de er gooooooode






sjokoladekjeks:
300g sukker
200 g smør
2 egg
275g mel
1ts bakepulver
1pl. dronning kokesjokolade
100g mandler

Sukker og smør mixes sammen hvitt, rør i ett og ett egg. bland enn mel og bakepulver. Hakk, IKKE mal, mandler og sjokoladen.

Sett deigen i små klatter med teskje (topper) (de eser masse ut)
Stekes lysebrune midt i ovnen ved 200 grader... skal ikke stekes så alt for lenge.. bør sees på etter 5 min:)

Lykke til:)






Kolastenger/Brune pinner
200 g smør
200 g sukker
2 eggeplommer
1 ss lys sirup
½-1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 g hvetemel
perlesukker/hakkede mandler

Rør smør og sukker hvitt. Bland inn resten av ingrediensene. Elt deigen sammen og del i 4 emner. Trill pølser og legg på stekebrett. Trykk hver lengde til flate stenger. Pensle med egg og dryss på perlesukker og hakkede mandler. Stek midt i ovnen ved 175 grader i 10-12 minutter. Skjær opp stengene mens de ennå er varme.


Hvite kakemenn
100 g smeltet smør
3 dl sukker
2 dl melk
1 ts hornsalt
1 liter hvetemel

Rør sammen alt, dekk med plast og la stå i kjøleskap over natten. Kjevle ut til ca ½ cm tykkelse. Trykk ut kakemenn (eller andre ønskede former) og sett på stekebrett. Stek ved 175 grader i ca 7 minutter. De skal ikke bli gylne. Pynt med rosa glasur.


Pepperkaker (ca 300 stk)
300 g romtemperert smør
5 dl sukker
1 dl sirup
1 ss malt ingefær
2 ss kanel
2 ts malt nellik
2 ts kardemomme
1 ss natron
2 dl vann
ca 1,5 liter (900 g) hvetemel

Rør smøret smidig med sukker og sirup. Bland inn krydderne, natron, vanet og til slutt halvparten av melet. Arbeid inn resten av melet på kjøkkenbenken og la deigen hvile kjølig over natten. (Når deigen står godt tildekket og kjølig, kan den stå lenge før man behøver å bake den ut).
Stek ved 200 grader til de blir sprø og får fin farge.





Delfia kake kaken som ikke skal ikke stekes



I denne kaken kan du legge 2 - 3 lag kjeks, eventuelt 2 lag kjeks og ett lag marsipan


250 g mørk kokesjokolade
2 ss sterk kaffe
250 g delfiafett (kokosfett)
2 egg
2 ss sukker
½ pk Per-Kjeks el annen søt kjeks
marsipan
gelétopper


1) Kle en form med bakepapir el alum folie
2) Smelt kokesjokolade og kaffe i vannbad
3) Smelt delfiafettet og la avkjøle
4) Visp egg og sukker til eggedosis
5) Tilsett sjokoladen og visp dette godt.
6) Visp inn delfiafett, litt etter litt
7) Legg røren i bakeformen lagvis med kjeks og ev marsipan. Pynt med geletopper



Legg kaken i tett kakeboks og oppbevar den kjølig.


kromkaker:
3 egg
150 g smør
150 g sukker
150 g hvetemel
3/4 ts kardemomme


FREMGANGSMÅTE:Pisk egg og sukker. Rør inn det tørre.
Rør inn smeltet smør til slutt.

Stek i krumkakejern og krum de med en gang etterpå. Legges forsiktig på rist.


riskaker
ca. 40 små muffinsformer

250 g Delfia fett

200 g Freia Kokesjokolade 70%

1 egg

2 dl melis

1 l puffet ris


Smelt delfiafettet forsiktig på svak varme. Tilsett hakket sjokolade og la det smelte. Avkjøl litt. Pisk egg og melis til eggedosis. Vend sjokoladeblandingen forsiktig i eggedosisen. Bland inn puffet ris. Form små riskaker rett på brett med bakepapir eller i små muffinsformer. Oppbevares kjølig.
Flate riskaker:
Ris-sjokoladen legges på midten av et bakepapir. Bakepapiret rulles sammen til en pølse. Avkjøl og kutt i skiver.


adventskrans uten om d vanlige..

100 gr TineSmør

3,5 dl TineMelk Lett

50 gr gjær

100 gr sukker

1 stk. egg

500 gr hvetemel

1 gr safran eller 1/4 ts gurkmeie


Pensling:

1 stk. sammenvispet egg

20 gr rosiner


I stekeovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter




Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken. Rør i sukker, sammenvispet egg, safran eller gurkemeie og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse.




Strø litt mel på bordet, elt deigen godt og del den i to. Trill deigemnene til to tykke pølser, ca. 50 cm. Tvinn pølsene og form til en rund krans på stekeplaten. La den etterheve på et lunt sted under plast.




Pensle kransen med sammenvispet egg og stek den gyllen. Avkjøl på rist.




Sett gjerne noen lys i kransen ved servering og pynt med en sløyfe. Det gjør det spesielt stemningsfullt i adventstiden





Knekk gir ca. 50 stk.

2 dl sukker
2 dl kremfløte
2 dl sirup
1 - 2 ss smør eller margarin
1 dl mandler

Bland sukker, fløte og sirup i en vid tykkbunnet kjele. Kok massen i ca. 45 minutter og rør om av og til, men ikke for ofte. Kok til massen holder "kuleprøven". (Drypp noen dråper av massen i kaldt vann, kjenn om de kan formes til en kule. kan de det er massen ferdig kokt)

Skåld og hakk mandler. Tilsett mandlene og evt. smør. Rør om, og hell massen i knekkformer. La knekken stivne.
Oppbevar knekken helst tørt i bokser med tett lokk. Legg matpapir mellom hvert lag

Peanøttkjeks
75 g smør/margarin
2 dl sukker
1 egg
3dl lettkokte havregryn
1 ts bakepulver
100 g peanøtter
3ss hvetemel

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn egget. Tilsett havregryn, bakepulver, peanøtter og hvetemel. Legg kjeksen på bakepapirkledd stekeovnsplate med en liten skje.

Steketid: 200 grader i 10-12 minutter, midterste rille.

Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks.

Kokosmakroner-
3 egg
250 gr. sukker
250 gr. kokosmasse
1 ss. hvetemel


Pisk egg og sukker luftig.
Rør inn kokosmasse og hvetemel.
La deigen hvile ca. 15 minutter.
Legges med teskje på bakepapirkledd plate.
Steketid: 12 minutter, 180 grader, midterste rille.

Gammeldagse havremakroner
200 g smør eller margarin
200 g sukker
2 egg
ca. 240 g hvetemel
200 g havregryn
2 ts bakepulver
Rør smør og sukker til det er lett og lyst. Tilsett de øvrige ingrediensene og bland godt.

Smør eller papirkle stekeovnsplater. Sett røren med skje i topper på platen.
Stekes midt i ovnen på 200°C. Stek kakene til de har fått pen, gyllen farge. Pass nøye på - det går ganske raskt.

Rosettbakkels
ca. 100 g hvetemel
2 1/2 dl melk
3 egg
60 g sukker
Lag en blank jevning av mel og melk. La den svelle noe. Pisk sammen egg og sukker og ha dette i.

Bruk rosettbakkelsjern. varm dette i smultet. Rist smultet av jernet, stryk det mot et sammenlagt papirhåndkle. Dypp jernet i kakerøren så den står til øverste kant på jernet, men ikke over. Sett det i den varme smultgryten så smultet dekker. Stek bakkelsen til den er pent gyllen.
La den renne av på porøst kjøkkenpapir mens den avkjøles. ved servering kan du la kakene være som de er, dryss melis på eller fyll dem forsiktig med krem og syltetøy.

Serinakaker
500 g hvetemel
300 g margarin
250 g sukker
2 ts vaniljesukker
½ ts hornsalt
2 egg
perlesukker
mandler
Fremgangsmåte;
Alt det tørre siktes i en bolle. Smuldre deretter margarinen i dette. Rør i ett halvvispet egg. Kna alt sammen til en deig.
Trill små kuler og dypp dem i det andre sammenvispete egget. Sett kakene på en plate og strø over perlesukker og hakkede mandler.

Stekes midt i ovnen på 180 gr.
til de er lys gulbrune og sprø.

Brente mandler
Mandler 1/2 kg
Melis 250g
Vann 1 1/2 dl




1. Kok opp mandler, melis og vann og la vannet koke inn.
2. Når vannet er kokt inn begynner sukkeret å krystallisere seg og massen blir «tørr».
3. Skru opp varmen på plata og rør kraftig. Sukkeret som har lagt seg som et hvitt lag rundt mandlene skal nå smelte og gi mandlene en gylden farge. Det er nå viktig at du rører godt slik at de som ligger i bunnen ikke blir helt svarte.
4. Hell mandlene utover smurt plate og del de fra hverandre før de blir helt kalde.

Smultringer
3 eggg
250g sukker
5dl tine seterrømme
1 1/2 dl melk
4ts hornsalt
2ts kardemomme
750 g hvetemel.
Beregn 1 kg smult til 1 porsjon.


Visp egg og sukker til eggedosis, visp rømme og bland dette forsiktig.
LA DEIGEN STÅ TIL NESTE DAG.
Kjevle ut leiver ca 1 cm tykke. Stikk ut smultringene med smultringestikke, kok i smult
 
mor


Det hørtes spennende ut...[;)][:D] er det noe sånn konfektkake eller??


Neh, det er tørre kjeks liksom... Har på følelsen at de het et eller annet som ahdde semmanheng med noe tysk eller østerisk eller noe [8|]
 
Elsker knekk med mintsmak, og pepparkaker med sitrusessens oppi!

Disse skal jeg prøve meg på i år og gi vekk i present, de skjønneste kokos-reinsdyrene ever jo [:D] http://www2.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=23611
 
ORIGINAL: Aislin

mor


Det hørtes spennende ut...[;)][:D] er det noe sånn konfektkake eller??


Neh, det er tørre kjeks liksom... Har på følelsen at de het et eller annet som ahdde semmanheng med noe tysk eller østerisk eller noe [8|]

 
det var ikke de som ebbi nevnte her da??
 
Det er nam nam! Vet ikke hvor mange som liker det, men i sverige kan man kjøpe ferdige appelsinpepperkaker, og de selger godt, gir en friskhet i sammen med pepper synes jeg, som ellers har en spesiell ettersmak... Har ikke bakt reinsdyra før, men skal prøve i morgen (ble for seint idag) men dropper nok saffraen, kan jo ha de i en kartong og gi som gave, hvem vil ikke ha sånne? (om de sen smaker dritt så er de iaf søte å se på [:D])

ORIGINAL: gravert

ORIGINAL: xwp

Elsker knekk med mintsmak, og pepparkaker med sitrusessens oppi!

Disse skal jeg prøve meg på i år og gi vekk i present, de skjønneste kokos-reinsdyrene ever jo [:D] http://www2.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=23611


Pepperkaker med sitrus??? er det godt??[:)]

Nei for noen søøøte reinsdyr!!! Har du laget før???
 
ORIGINAL: xwp

Det er nam nam! Vet ikke hvor mange som liker det, men i sverige kan man kjøpe ferdige appelsinpepperkaker, og de selger godt, gir en friskhet i sammen med pepper synes jeg, som ellers har en spesiell ettersmak... Har ikke bakt reinsdyra før, men skal prøve i morgen (ble for seint idag) men dropper nok saffraen, kan jo ha de i en kartong og gi som gave, hvem vil ikke ha sånne? (om de sen smaker dritt så er de iaf søte å se på [:D])

ORIGINAL: gravert

Hmmm, da skal jeg se om jeg finner det i Sverige... Moro å prøve!!!
Kjempelott julegave!!![:D][:D]
ORIGINAL: xwp

Elsker knekk med mintsmak, og pepparkaker med sitrusessens oppi!

Disse skal jeg prøve meg på i år og gi vekk i present, de skjønneste kokos-reinsdyrene ever jo [:D] http://www2.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=23611


Pepperkaker med sitrus??? er det godt??[:)]

Nei for noen søøøte reinsdyr!!! Har du laget før???

 
Er heller ikke spesielt glad i sandkaker.  Liker kokosmakroner jeg!
 
ORIGINAL: ebbi

colakaker og sjakkmatter[:D] de beste uten tvil, er de jeg lager selv og[:)] og pepperkaker av tradisjon så klart, også lager jeg visstnok verdensbeste vaniljekjekser (hemmelig familieoppskrift etter bestemor[;)])


Utdyping av de sjakkmattene er du grei! Lurer på om det er det jeg er på jakt etter? [8|]
 
er ikke noe småkakeperson. men mintstengene til mamma er kanoooongode!!!! mmmm.... det er skikkelig snop! åsså klarer jeg få ned noen kokkosmakroner,og er glad i lefser. :)
 
Back
Topp