her er de jeg nevnte... de med vaniljefyll først, så sjokoladekjeks
Kakene:
100g sukker
250g smør
1 egg
3 ss fløte
1ts vaniljesukker
1ts bakepulver
1 1/2 dl Potetmel
ca 7 dl mel
Fyllet:
150g delfiafett
3dl melis
1ts sitronessens, (sånn konditorfarge eller hva det er... mormor sa det var det)
(måtte visst ha noen "runder" med fyllet.. men ikke lage for mye så det stivner helt..)
Kakene:
Mix margarin og sukker hvitt og porøst. Tilsett egg og så de andre ingrediensene. Sett kaldt i noen timer. Kjevl deigen ut i ca 2 mm tykt lag...deigen må være fast og kald...
Stikk ut små runde kaker (bruk eggeglass)
Stek midt i ovnen ca 175g, 7-8 (følg med !!)
Når kakene er kalde så kan du lage fyllet og putte det mellom 2 kaker:)
Fyllet:
Smelt delfiafett i vannbad, rør inn melis og tilsett essensen!
Lykke til:)
de er gooooooode
sjokoladekjeks:
300g sukker
200 g smør
2 egg
275g mel
1ts bakepulver
1pl. dronning kokesjokolade
100g mandler
Sukker og smør mixes sammen hvitt, rør i ett og ett egg. bland enn mel og bakepulver. Hakk, IKKE mal, mandler og sjokoladen.
Sett deigen i små klatter med teskje (topper) (de eser masse ut)
Stekes lysebrune midt i ovnen ved 200 grader... skal ikke stekes så alt for lenge.. bør sees på etter 5 min:)
Lykke til:)
Kolastenger/Brune pinner
200 g smør
200 g sukker
2 eggeplommer
1 ss lys sirup
½-1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 g hvetemel
perlesukker/hakkede mandler
Rør smør og sukker hvitt. Bland inn resten av ingrediensene. Elt deigen sammen og del i 4 emner. Trill pølser og legg på stekebrett. Trykk hver lengde til flate stenger. Pensle med egg og dryss på perlesukker og hakkede mandler. Stek midt i ovnen ved 175 grader i 10-12 minutter. Skjær opp stengene mens de ennå er varme.
Hvite kakemenn
100 g smeltet smør
3 dl sukker
2 dl melk
1 ts hornsalt
1 liter hvetemel
Rør sammen alt, dekk med plast og la stå i kjøleskap over natten. Kjevle ut til ca ½ cm tykkelse. Trykk ut kakemenn (eller andre ønskede former) og sett på stekebrett. Stek ved 175 grader i ca 7 minutter. De skal ikke bli gylne. Pynt med rosa glasur.
Pepperkaker (ca 300 stk)
300 g romtemperert smør
5 dl sukker
1 dl sirup
1 ss malt ingefær
2 ss kanel
2 ts malt nellik
2 ts kardemomme
1 ss natron
2 dl vann
ca 1,5 liter (900 g) hvetemel
Rør smøret smidig med sukker og sirup. Bland inn krydderne, natron, vanet og til slutt halvparten av melet. Arbeid inn resten av melet på kjøkkenbenken og la deigen hvile kjølig over natten. (Når deigen står godt tildekket og kjølig, kan den stå lenge før man behøver å bake den ut).
Stek ved 200 grader til de blir sprø og får fin farge.
Delfia kake kaken som ikke skal ikke stekes
I denne kaken kan du legge 2 - 3 lag kjeks, eventuelt 2 lag kjeks og ett lag marsipan
250 g mørk kokesjokolade
2 ss sterk kaffe
250 g delfiafett (kokosfett)
2 egg
2 ss sukker
½ pk Per-Kjeks el annen søt kjeks
marsipan
gelétopper
1) Kle en form med bakepapir el alum folie
2) Smelt kokesjokolade og kaffe i vannbad
3) Smelt delfiafettet og la avkjøle
4) Visp egg og sukker til eggedosis
5) Tilsett sjokoladen og visp dette godt.
6) Visp inn delfiafett, litt etter litt
7) Legg røren i bakeformen lagvis med kjeks og ev marsipan. Pynt med geletopper
Legg kaken i tett kakeboks og oppbevar den kjølig.
kromkaker:
3 egg
150 g smør
150 g sukker
150 g hvetemel
3/4 ts kardemomme
FREMGANGSMÅTE:Pisk egg og sukker. Rør inn det tørre.
Rør inn smeltet smør til slutt.
Stek i krumkakejern og krum de med en gang etterpå. Legges forsiktig på rist.
riskaker
ca. 40 små muffinsformer
250 g Delfia fett
200 g Freia Kokesjokolade 70%
1 egg
2 dl melis
1 l puffet ris
Smelt delfiafettet forsiktig på svak varme. Tilsett hakket sjokolade og la det smelte. Avkjøl litt. Pisk egg og melis til eggedosis. Vend sjokoladeblandingen forsiktig i eggedosisen. Bland inn puffet ris. Form små riskaker rett på brett med bakepapir eller i små muffinsformer. Oppbevares kjølig.
Flate riskaker:
Ris-sjokoladen legges på midten av et bakepapir. Bakepapiret rulles sammen til en pølse. Avkjøl og kutt i skiver.
adventskrans uten om d vanlige..
100 gr TineSmør
3,5 dl TineMelk Lett
50 gr gjær
100 gr sukker
1 stk. egg
500 gr hvetemel
1 gr safran eller 1/4 ts gurkmeie
Pensling:
1 stk. sammenvispet egg
20 gr rosiner
I stekeovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter
Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken. Rør i sukker, sammenvispet egg, safran eller gurkemeie og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse.
Strø litt mel på bordet, elt deigen godt og del den i to. Trill deigemnene til to tykke pølser, ca. 50 cm. Tvinn pølsene og form til en rund krans på stekeplaten. La den etterheve på et lunt sted under plast.
Pensle kransen med sammenvispet egg og stek den gyllen. Avkjøl på rist.
Sett gjerne noen lys i kransen ved servering og pynt med en sløyfe. Det gjør det spesielt stemningsfullt i adventstiden
Knekk gir ca. 50 stk.
2 dl sukker
2 dl kremfløte
2 dl sirup
1 - 2 ss smør eller margarin
1 dl mandler
Bland sukker, fløte og sirup i en vid tykkbunnet kjele. Kok massen i ca. 45 minutter og rør om av og til, men ikke for ofte. Kok til massen holder "kuleprøven". (Drypp noen dråper av massen i kaldt vann, kjenn om de kan formes til en kule. kan de det er massen ferdig kokt)
Skåld og hakk mandler. Tilsett mandlene og evt. smør. Rør om, og hell massen i knekkformer. La knekken stivne.
Oppbevar knekken helst tørt i bokser med tett lokk. Legg matpapir mellom hvert lag
Peanøttkjeks
75 g smør/margarin
2 dl sukker
1 egg
3dl lettkokte havregryn
1 ts bakepulver
100 g peanøtter
3ss hvetemel
Rør smør og sukker hvitt. Rør inn egget. Tilsett havregryn, bakepulver, peanøtter og hvetemel. Legg kjeksen på bakepapirkledd stekeovnsplate med en liten skje.
Steketid: 200 grader i 10-12 minutter, midterste rille.
Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks.
Kokosmakroner-
3 egg
250 gr. sukker
250 gr. kokosmasse
1 ss. hvetemel
Pisk egg og sukker luftig.
Rør inn kokosmasse og hvetemel.
La deigen hvile ca. 15 minutter.
Legges med teskje på bakepapirkledd plate.
Steketid: 12 minutter, 180 grader, midterste rille.
Gammeldagse havremakroner
200 g smør eller margarin
200 g sukker
2 egg
ca. 240 g hvetemel
200 g havregryn
2 ts bakepulver
Rør smør og sukker til det er lett og lyst. Tilsett de øvrige ingrediensene og bland godt.
Smør eller papirkle stekeovnsplater. Sett røren med skje i topper på platen.
Stekes midt i ovnen på 200°C. Stek kakene til de har fått pen, gyllen farge. Pass nøye på - det går ganske raskt.
Rosettbakkels
ca. 100 g hvetemel
2 1/2 dl melk
3 egg
60 g sukker
Lag en blank jevning av mel og melk. La den svelle noe. Pisk sammen egg og sukker og ha dette i.
Bruk rosettbakkelsjern. varm dette i smultet. Rist smultet av jernet, stryk det mot et sammenlagt papirhåndkle. Dypp jernet i kakerøren så den står til øverste kant på jernet, men ikke over. Sett det i den varme smultgryten så smultet dekker. Stek bakkelsen til den er pent gyllen.
La den renne av på porøst kjøkkenpapir mens den avkjøles. ved servering kan du la kakene være som de er, dryss melis på eller fyll dem forsiktig med krem og syltetøy.
Serinakaker
500 g hvetemel
300 g margarin
250 g sukker
2 ts vaniljesukker
½ ts hornsalt
2 egg
perlesukker
mandler
Fremgangsmåte;
Alt det tørre siktes i en bolle. Smuldre deretter margarinen i dette. Rør i ett halvvispet egg. Kna alt sammen til en deig.
Trill små kuler og dypp dem i det andre sammenvispete egget. Sett kakene på en plate og strø over perlesukker og hakkede mandler.
Stekes midt i ovnen på 180 gr.
til de er lys gulbrune og sprø.
Brente mandler
Mandler 1/2 kg
Melis 250g
Vann 1 1/2 dl
1. Kok opp mandler, melis og vann og la vannet koke inn.
2. Når vannet er kokt inn begynner sukkeret å krystallisere seg og massen blir «tørr».
3. Skru opp varmen på plata og rør kraftig. Sukkeret som har lagt seg som et hvitt lag rundt mandlene skal nå smelte og gi mandlene en gylden farge. Det er nå viktig at du rører godt slik at de som ligger i bunnen ikke blir helt svarte.
4. Hell mandlene utover smurt plate og del de fra hverandre før de blir helt kalde.
Smultringer
3 eggg
250g sukker
5dl tine seterrømme
1 1/2 dl melk
4ts hornsalt
2ts kardemomme
750 g hvetemel.
Beregn 1 kg smult til 1 porsjon.
Visp egg og sukker til eggedosis, visp rømme og bland dette forsiktig.
LA DEIGEN STÅ TIL NESTE DAG.
Kjevle ut leiver ca 1 cm tykke. Stikk ut smultringene med smultringestikke, kok i smult