Chili Con Carne
1 pk kjøttdeig
250 gr kidney bønner
1 boks hermetiske tomater
1 løk
2 hvitløk
1 ts kajennepepper
1 ss oregano
1 rød paprik
1-2 ss tomatpure
Gulrøtter
Salt
Pepper
Chilisaus
Rømme
Tortilla chips
Stek kjøttdeigen og kutt opp paprika, hvitløk og løk og rasp gulrot. Stek grønnsakene litt sammen med kjøttdeigen. Ha alt over i en gryte.
Kjør hermetiske tomater i en stavmixer og ha de over i kjøttdeig gryta. Tilsett krydderet, tomatpure, salt, pepper og gjerne litt chilisaus. La dette stå en liten stund på svak varme. Til slutt tilsetter du bønnene og lar det stå til de er blitt varme.
Server med rømme og tortillachips. Gjerne en frisk salat også.
_________________________________
Fylt tortillalefse
Tortillalefse
Krydderost
Salat
Sukkererter
Paprika
Rødløk
(Tomat)
Smører krydderosten på lefsa, strør alle grønnsakene som jeg har finhakket i en remse og legger spekeskinke oppå. Ruller den sammen, deler på midten, vips- namnam
Det er også veldig godt med roastbiff, potetsalat, sukkererter, sprøstekt løk og kanskje litt purre
______________________________________
Kremet pastasalat
Pastasalat: Stor porsjon
500 gram penne/pastaskruer
2 pk smårettskinke
1 bunt vårløk
1 liten boks mais
1 pk sukkererter
1 agurk
2 røde paprika
Dressing:
2 bokser lettrømme
2 poser med ekte majones
2 hvitløksfedd
Salt
Pepper
Sitron
Kok pastaen etter pakkens anvisning. La den bli avkjølt. Skyll den gjerne i kaldt vann.
Bland rømme og majones godt i en egen bolle. Tilsett finhakket hvitløk, salt, pepper og presset sitron.
Kutt opp alt av grønnsaker og ha dette i en stor og god bolle og tilsett skinken.
Når pastaen er kald, har du den i den store bollen. Bland dette godt sammen. Pass på å få med alt som legger seg i bunnen.
Hell over dressingen og bland enda en gang. Rør godt rundt i bollen sånn at alt kommer med og at alt blir blandet godt sammen.
Kan fint stå i kjøleskap 1 dag eller 2 så lenge den er dekket godt igjen.
_____________________________________
Souvlaki
Pitabrød
Svinekjøtt
Hvitløk
Chili
Salt
Pepper
Tzatziki
Kinakål
Tomater
Rødløk
Oregano
Sitron
Smør eller olje til steking
Tzatziki:
1 Beger mat yoghurt naturell
1 slangeagurk
2 fedd hvitløk
Salt
Pepper
Olje
Tzatzikien kan gjerne lages en stund i forveien. Den blir veldig god jo lenger den står, gjerne 1 times tid
Ha yoghurten i en bolle. Riv agurken med et rivjern og la den renne av seg, opp mot 15 minutter. Gjerne i et kaffefilter, da det trekker til seg litt fuktighet. Ha agurken i yoghurtbollen, tilsett finhakket hvitløk, salt og pepper og litt olje.
Sett ovnen på til pitabrødene.
Finhakk hvitløk og kutt chili i ringer. Hvitløken og chilien legger du i en bolle for seg selv. Denne bollen må kunne romme væske og kjøtt.
Strimle svinekjøttet i tynne strimler, stek de raskt i panna med salt og pepper. Stek litt og litt, kok ut panna for hver gang, dette heller du oppi bollen med hvitløk og chili, sammen med kjøttet. Når alt kjøttet er stekt, hiver du alt tilbake i panna. La dette småkoke bittelitt.
Putt pitabrødene i ovnen, følg anvisningen på pakken hvis du ikke baker de selv. Kutt opp kinakål, rødløk og tomater.
Fyll pitabrødet med tzatziki, rødløk, tomater og kjøtt. Strø gjerne litt oregano og drypp litt sitron på
________________________________________
Italiensk pizza
Tynn pizzabunn:
4dl hvetemel
1/2 pakke tørrgjær , med fersk blir den tykk
1 klype salt
ca 2 dl lunket vann
Bland alt godt til en fin og fast deig. Ta gjerne litt og litt av vannet, og ha på mer om det trengs.
La den heve i ca 30 minutter på et lunt sted.
Italiensk pizzasaus:
1 boks hermetiske tomater
1 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 ts basilikum
1/2 ts sukker
1 ss tomatpuré
1 ss olje
3-4 små tomater, kan fint sløyfes
Salt og pepper etter ønske
2 pk fersk mozarella
1 pk revet mozarella ost
Serranoskinke/skinke
Kjør hermetiske tomater i en stavmikser for å få en fin jevn saus. Hell over i en gryte og sett på svak varme.
Ha i tomatpurén og rør det godt, slik at du får det blandet godt inn. Ha i den lille dæsjen med sukker for å fjerne den bitre smaken.
Finhakk sjalottløk, hvitløk og tomatene. Ha det så fint som du kan før du har det oppi gryta.
Ha i oljen, basilikum, salt og pepper. Smak deg gjerne litt frem til mengden salt og pepper. La den stå å småputre en god stund. Jo lenger den står, jo tykkere blir den
Ha deigen ut på melet bord. Jeg bruker en liten sikt for å få melet på bordet med. Jeg snur deigen flere ganger under kjevling, sånn at den ikke skal sette seg fast. Strø mel på begge sider. Når den er så tynn som du ønsker, legger du deigen i en langpanne med bakepapir.
Smør pizzasausen utover og legg skivet fersk mozarellaost oppå sausen. Strø revet ost over og legg serranoskinken på toppen.
Settes nederst i oppvarmet ovn. La den fremdeles stå på full styrke. Tiden kan være forskjellig fra ovn til ovn, så følg godt med første gangen
Det funker fint med vanlig skinke på også, og det er ekstra godt med ruccola på toppen. Bare så det er sagt
___________________________
Junes Mousakka
Gratinerte poteter :
4-6 poteter
1 boks kremfløte
1/2 Løk
1-2 fedd Hvitløk
Salt og pepper
Jeg finkutter løk og hvitløk først, legger det litt til siden og skreller og skjær potetene i tynne skiver. Når jeg er nesten helt ferdig med å kutte potetene, steker jeg løk og hvitløk lett i gryta. Gir det kun litt farge, for så å ha i potetene og fløten. Fløten skal dekke potetene. Har du mer poteter enn fløte, kan du ha på litt melk også. Du må salte og pepre underveis. Det spørs veldig hvordan smak du vil ha, ifh til mengden. Jeg har ikke peiling på hva jeg bruker... Dette skal småputre til potetskivene er møre.
Kjøttsaus:
Kjøttdeig/karbonadedeig
1 boks Hermetiske tomater
1-2 ss Tomatpure
1/2 Løk
1-2 fedd Hvitløk
1-3 ts Basilikum
1-2ts Oregano
1/2ts Sukker
Salt og pepper
Stek kjøttdeigen på vanlig måte, mot slutten har du i finhakket løk og hvitløk. La det steke noen minutter til.
Kjør hermetiske tomater i stavmikseren før du har den i kjøttdeigen ( bytt gjerne over til en gryte for å få plass til alt ). La det surre litt. Ha i tomatpure og LITT sukker. Kanskje 1/2 ts, ikke mer i allefall. Det er kun for å få bort den bitre smaken av purén. La det småkoke litt før du har i krydderet.
Ta litt og litt og prøv deg frem. Noen ganger trenger man mer, andre ganger mindre. Jeg brukte ikke samme mengden sist jeg lagde denne, ifh til første gangen. Noen liker mer smak av en ting, og da er det greit å kunne prøve seg litt frem.
Ha kjøttsausen over i en ildfast form og hell potetene over kjøttsausen. La den gjerne stå en times tid eller mer, hvis du har tid, før du har på revet ost. Jeg syns den blir bedre når den får stått litt, men du ødelegger den ikke om du steker den med en gang
I ovnen på ca 220 grader til osten er gyllen
Serveres med baguetter og salat.
__________________________________
Ostefylt kyllingfilet med paprikasaus
Fylte kyllingfileter:
2 kyllingfileter
1/5 rød paprika
40 g original krydder kremost
1/5 ts salt
1/5 ts pepper
2 skiver parmaskinke, eller annen spekeskinke
Potetbåter:
Poteter
Olje
Salt
Pepper
Hvitløk
Paprikasaus:
2 dl fløte
1 ts hvetemel
1 hønsebuljong
1 hvitløksbåt, finhakket
Resten av kremostpakken
2 ss finhakket gressløk
Skjær poteter i båter, gjerne med skallet på. Ha de i en bolle med olje, salt, pepper og hvitløk. Stekes i ovnen på 200 grader til de er gjennomstekt.
Skjær et snitt i filetene og fordel krydderosten og hakket paprika i lommen.
Ha salt og pepper på filetene.
Surr en skinkeskive rundt. Kan festes med en smakløs tre-tannpirker.
Stekes i ovnen på ca 200 grader i 20-30 minutter.
Visp sammen fløte og mel i en gryte.
Del buljongen i små biter å ha de i fløten.
Tilsett finhakket hvitløk og krydderosten.
La sausen trekke noen minutter mens du rører.
Ha i gressløk rett før servering.
Vi har så og si alltid stekte potetbåter til dette, men originaloppskriften er med couscous.
______________________________________
Kjøttsuppe
Grytekjøtt eller annet ønsket kjøtt
Løk
Chili
Tomater
Gulrøtter
Paprika
Aspargesbønner
Salat
Pepper
Kutt kjøttet i små terninger. Brun kjøttet raskt i en panne. Stek litt og litt kjøtt, sånn at det ikke koker i panne, men blir brunet. Kok ut panna med litt vann etter hver runde. I siste runde av kjøttsteking har du i opphakket løk og lar det surre litt til løken er gyllen.
Ha alt over i en gryte og fyll på litt mer vann slik at det blir dekket godt. La det småkoke til kjøttet er mørt sammen med chili og gulrøtter.
Når gulrøttene er nesten ferdig tilsetter du resten av grønnsakene. La dette koke til alt er ferdig. Ser kanskje litt kjedelig ut, men suppa sparka godt fra seg
________________________