Papers som omhandler utnyttelsen av vegetabilske omega-3 kontra marine omega-3 fettsyrer? Jeg tror det er relativt "kjent" om du har tilgang til ernæringsbøker på universitetsnivå? Metaboliseringen og produkter av denne metaboliseringene til de bioaktive komponentene i kroppen vår avhenger ikke bare av hvilket karbon den første dobbeltbindingen sitter (som for omega-3 fettsyrene er karbon nummer tre fra omega-enden), men er også avhengig av karbon kjedens kjedelengde, og hvor mange dobbeltbindinger som er tilstede. Det er derfor forskjell på de vegetabilske og de marine omega-3 fettsyrene. Tar du ett søk i litteraturen vil du finne at det er EPA og DHA som har beviste positive helse effekter, og ikke for eksempel alfalinolensyre (som også er en omega-3 fettsyre, men en kortere vegetabilsk en). Det er gjort mye studier på dette for å kartlegge forskjellene. Jeg har også en doktorgradsavhandling som går på dette temaet om det skulle vært av interesse
(send meg en PM i såfall, så slipper jeg og spamme denne tråden her med vitenskapelig pjatt;-) )
Når man snakker om tilskudd av omega-3 fettsyrer hos voksne mennesker er det snakk om å optimalisere forholdene, ikke noe som er nødvendig for å overleve. Dette er også grunnen til at legene sier at ett vegansk kosthold vil være fullverdig (bortsett fra med tanke på b12, som du nevner) for voksne mennesker. For voksne mennesker, som ikke er veganere, foreligger det heller ingen anbefaling om å ta omega-3 tilskudd. Grunnen til dette er at det ikke er ansett som nødvendig om man er normal, frisk og rask. I tillegg til at man,som du nevner over her, fint dekke behovet ved å spise for eksempel fisk
Anbefaling om inntak av omega-3 fettsyrene EPA og DHA (tran o.l) er derimot gjeldende for gravid og for små barn. Grunnen til dette er at disse fettsyrene er vist å optimalisere utviklingen av viktige vev (som hjerne, nerver og øyne) først på fosterstadiet og videre når de vokser som babyer. I perioder med høy vekst er også behovet naturligvis økt. Her er det igjen snakk om optimalisering, og tilskudd er anbefalt for å sikre tilgang til disse viktige fettsyrene. Det er derimot ikke krise om barnet ikke vil ta tran av ulike årsaker. Kroppen er jo lagd slik at barnet vil jo også få i seg endel gjennom morsmelken. Det kan derfor være en fordel for mor å ta tidlskudd av marine omega-3 fettsyrer når hun ammer