Smaksprøver

MarianneBo

Andre møte med forumet
Hei!
Jeg ønsker å begynne å smake så vidt på frukt, grønt og grøt når baby er 4mnd! Men er dette når han er 4mnd korrigert (er for tidlig født med ca 4uker), eller fra fødedato? Og hva lønner det seg å starte med?

Tusen takk for svar
 
Hei MarianneBo,

Den generelle anbefalingen er å starte med fast føde til spedbarn som får morsmelk, fra 6 måneders alder. Dersom barnet virker spesielt interessert i maten eller sultent kan man introdusere fast føde ved 4 måneders alder. For at barnet skal kunne håndtere fast føde ved denne alderen er det viktig å forsikre seg om at barnet har god hodekontroll, kan sitte og bøye seg fram, og kan gi signal om at det er mett (eks ved å snu hodet bort).

Man bør ikke introdusere fast føde før 4 måneder, da barnets tarmsystem ikke er ferdig utviklet for den type mat.
Det står ikke spesifisert i helsedirektoratets retningslinjer om 4-6 mnd er fra fødedato eller ikke. Jeg ville kanskje ventet til 5 måneder for å være sikker, dersom barnet ditt er født 4 uker for tidlig. Forhør deg aller helst med helsetasjonen.

Det er ingen bestemt regel for hva man begynner med, annet enn at det helst bør være mat som lett lar seg mose og som har en myk konsistens. Kokte grønnsaker som er most, banan eller avokado, eller grøt er det mange som velger å starte med. Bland gjerne med morsmelk eller -erstatning. Husk å kun gi små smaksporsjoner i starten (1 teskje), og test ut kun en matvare av gangen, for å kunne registrere om barnet får eventuelle allergier. Etter en periode med små smaksprøver kan man øke porsjonene gradvis. Men husk at morsmelk fortsatt er den viktigste næringen for barnet frem til det er 12 måneder.

Du kan lese mer om introduksjon av fast føde i veilederen til helsedirektoratet her :happy:

Lykke til!
 
Back
Topp