Brød i ovn med skinke og ost
1 loff
4 ss. Brelett eller annet smør
2 ss tomatpure
2 ss. sennep
salt
pepper
paprikapulver
150 gr. skinke i tynne skiver
200 gr. ost
Skjær brødet i 1 cm. store skiver – men ikke helt igjennom – brødet skal henge sammen i bunnen.
Rør smøret mykt og bland det med sennep, tomatpure og krydder.
Fordel kryddersmør, skinke og osteskiver mellom brødskivene slik at det blir en ledig skive på hver side av fyllet, så man kan holde rundt et dobbelt stykke med fyll mellom når det skjæres løs.
Sett brødet i ovnen. Dersom brødet spriker for mye, kan du binde en bomullstråd rundt brødet.
Steketid:200 grader, nederste rille, ca. 15-20 minutter til osten er smeltet og brødet er blitt gyllen.
Gratinert bacon og kyllingform
(5-6 personer)
300 gr pasta (sløyfer, skruer el.l.)
1 hønsebuljongterning
150 gr smårettebacon
1 ferdig grillet kylling
2 poser bearnèsauspulver
ost til gratinering
Kok pasta som angitt på pakken med hønsebuljongterning i.
Lag bearnèsausen.
Stek baconet. Rens den grillede kyllingen i passe store biter.
Bland kokt pasta, sprøstekt smårettebacon og kyllingbiter.
Ha oppi ferdig bearnèsaus og bland alt godt sammen.
Ha dette i en ildfast form. Dryss over med revet ost.
Gratiner i ovnen på 225 grader i ca. 10 minutter, til retten er passe gyllen.
Serveres med en frisk salat, gjerne med litt frisk frukt i. Baguetter eller småbrød bør også være med.
Tips:
Denne retten kan lages ferdig i god tid før måltidet, du bare gratinerer den når den skal nytes.
Kringle med ost og skinke
50 gr gjær
2 dl melk
150 gr margarin
400 gr hvetemel
1 egg
200 gr gulost, revet
100 gr kokt skinke, finhakket
1 ½ dl purre, finsnittet eller litt hakka vanlig løk
egg til pensling
litt revet ost til dryss på toppen
Rør gjæren ut i lunken (37 grader) melk. Bland i smeltet smør, mel og egg, og lag en jevn deig. Hev i ca 30 mi nutter.
Trill deigen ut til en lang pølse og kjevle den flat. Fordel ost, skinke og purre langs midten av deigen. Rull sammen, og løft deigen over på stekeplaten. Form deigen som en kringle med skjøten ned mot platen.
La den etterheve ca 15 minutter. Pensle med egg og dryss med litt revet ost eller sesamfrø.
Serveres lunken.
Stekes i ovn på 225 grader, nederste rille i ca 30 minutter.
Makaroniform med pølser
Smør en ildfast form. Legg i:
300 gr. kjøttpølser skåret i skiver,
5 dl. kokt makaroni
1 liten purreløk i ringer
1 rød paprika i terninger
1 boks mais
Visp sammen:
4 egg
4 dl. melk
1 ts. salt
1/ ts. pepper
Hell blandingen over ingrediensene i formen.
Strø over litt reven ost hvis man ønsker det.
Steketid: 225 grader, ca. 30 minutter, nederste rille.
Serveres med for eksempel brød og salat.
Makaronigrateng med skinke
(4 porsjoner)
5 dl kokt makaroni
250 gr skinke fra boks
ca ½ purre eller gressløk
1 stk rød paprika
½ fersk chilipepper
1 liten boks mais
4 egg
4 dl melk
1 ts salt
½ ts pepper
1 ts tørkede urter
Smør en ildfast form. Legg i kokt makaroni, skinke i terninger, finsnittet purre eller gressløk, paprika i
terninger, fint hakka chilipepper og mais uten lake. Bland lett sammen.
Visp sammen egg, melk, salt og krydder og hell eggeblandingen over i formen. Stek på nederste rille i ovn
på 225 grader i ca 45 minutter.
Moussaka
Kjøttsaus
500 gr. kjøttdeig
1 ss. olje
1 løk
1 dl. tomatpurè
1 dl. vann
(1 grønn paprika)
1 bunt persille
1 ½ ts. salt
¼ ts. pepper
2 ts. timian
(el.1 ts.oregano)
1-2 hvitløksbåter
½ ts. kanel
Ostesaus:
2 ss. margarin
3 ss. hvetemel
2-3 dl.melk
1 dl. yoghurt
2 egg
½ ts. salt
2-3 dl.revet hvit ost
ca. 300 gr. poteter
Varm oljen i en gryte og brun den hakkede løken. Tilsett kjøttdeigen og la den surre til den har skiftet farge.
Bland i hvitløk, tomatpurè, vann, paprika, hakket persille og krydder, og la kjøttrøren surre under lokk ca. 10 minutter.
Smelt margarinen til ostesausen. Rør inn hvetemel, og spe med melken. La dette koke 2-3 minutter.
Tilsett så yoghurt og egg. Rør godt og pass på at det ikke koker nå. Bland i revet ost og smak til med salt.
Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Legg halvparten av potetene i et smurt ildfast fat, og fordel halvparten av kjøttrøren over. Tøm litt av ostesausen over. Legg resten av potetene og deretter resten av kjøttblandingen over. Dekk med resten av ostesausen.
Legg lokk eller folie over.
Sett formen i ovnen i 200 grader, ca. 1 time. Fjern lokket (folien) etter ½ time.
Server evt. pariserloff til, eller grovbrød. Godt tilbehør er tomatsalat eller Feta-salat.
Ost og skinkepai
Bunn:
150gr. margarin
200gr. hvetemel
2ss. vann
Fyll:
150gr. skinke
hakk opp ca.10cm. purreløk
250gr. revet Norvegia, eller Jarlsberg ost
4egg
2 ½ dl. melk
½ ts. salt
½ ts. pepper
Paiform: 24cm. i diameter
I stekeovnen: 200 gr. I ca.15 min. ( forsteking av bunn ). 175 grader i 35 minutter ( m/fyll ).
Ha kald margarin og hvetemel i foodprocessoren, kjør maskinen ca. 15 sekunder, tilsett vannet og kjør maskinen til deigen samles til en ball, ( det går veldig raskt ).
( Dersom du ikke har foodprocessor kan deigen lages slik:
Smuldre margarin og mel. Rør inn vannet og lag en jevn deig. )
Trykk deigen ut i paiform og prikk bunnen med en gaffel. Forstek bunnen.
Hakk skinke og purreløk. Legg det i bunnen av paiskallet, dryss på litt av den revne osten. Visp lett sammen egg, melk og krydder, og hell blandingen i formen. Dryss på resten av den revne osten. Stek paien og server den varm.
Ovnsbakt pasta med cheddar og skinke
(4 pers.)
ca. 250 gr skinke ( fra boks ) evt. pølse
250 gr pastaskruer flerfarget evt. makaroni
1 gulrot
½ løk
2 ss margarin
3 ss hvetemel
¼ ts pepper
ca 7,5 dl melk
200 gr cheddar eller annen hvit ost
1/2 paprika
( 1/3 fersk chillipepper)
Kok opp vann i en stor gryte og tilsett pastaen. Kok etter anvisning på pakken. Skrell gulroten og skjær i fyrstikk store strimler og la dem koke med de siste 2 min. av koketiden til pastaen. Slå av vannet. Finhakk løk og fres den i litt margarin til den er myk og blank. Rør inn mel og pepper og tilsett melken. Rør sausen kraftig og la den koke opp og bli tykk og boblende. Riv opp osten og tilsett mesteparten i sausen og la den smelte. Skjær opp paprika, chilli og skinke i terninger. Rør sammen saus, pasta, paprika, chilli og skinke og hell i en ildfast form. Dryss over ost og sett formen i stekeovnen.
Stekes 175 grader, midt i ovnen eller rillen under i ca 25-30 minutter.
Server retten som den er, eller lag en frisk salat og brød attåt.
Pasta med skinke
(2 personer)
250 gr. kokt skinke i strimler
200 gr. frisk sopp
1 fedd hvitløk
2 ss. finhakket persille
1 dl. buljong (vann + terning)
1 dl. H-melk
½ ss. sitronsaft
salt
pepper
1 ts. frisk basilikum
(litt strø ost eller 20 gr. parmesanost)
1 ss. Smør
Del soppen i skiver. Fres den lett sammen med presset hvitløk.
Hell over buljong og melk, og la det koke litt inn.
Bland i skinke og persille, og smak til med salt og pepper.
Kok pastaen etter anvisning på posen og anrett den på et fat.
Hell over skinkeblandingen.
Stø på litt vanlig ost eller parmesanost, og pynt med frisk basilikum.
Pizza-ruller
½ liter vann
½-1 pakke gjær
1 egg
50 gr. sukker
50 gr. margarin
ca.700-800 gr. hvetemel
Smelt margarinen, lunk vannet og løs opp gjæren i det. Bland i sukker, egg og smeltet margarin. Bland i hvetemel til passe deig.
Hev til dobbel størrelse.
Fyll:
Tomatpure + vann
skinke el. kjøttdeig
masse reven ost
pizza krydder
Kjevle deigen ut til et rektangel. Bland tomatpure med litt vann, og smør det utover leiven. Dryss oppå skinke eller stekt kjøttdeig, og masse ost. Ha på pizza krydder. Rull sammen til en rull med skjøten ned. Skjær rullen opp i skiver, ca. 1 ½ cm. tykke, og legg dem på bakepapirkledd plate (akkurat som kanelruller ). Dryss på mer reven ost.
Hev igjen ca. ½ time.
Steketid:200 grader, midterste rille, ca. 10 minutter.
Pølse i ostesaus
(4 porsjoner)
400 gr. falukorv eller middagspølse
1 ss. margarin
3 dl. melk
1 dl. husholdningsfløte
3 ts. maisenamel
½ terning hønsebuljong
1 ½ dl. revet ost
2 dl. frosne grønne erter
salt, pepper
Skjær pølsene i tynne strimler.
Smelt margarinen i en kjele og fres pølsestrimlene i 3-5 minutter.
Bland i melk, fløte, maisenamel og buljongterning. La sausen koke i 3-5 minutter.
Bland i osten og ertene og la det koke til ertene er møre.
Smak til med salt og pepper.
Strø over rikelig med persille og server retten.
Serveringstips:
Server pølsegryten med en god salat og pasta til.
Potetfristelse med skinke
4 porsjoner
8-10 poteter
1 boks skinke
4-5 ss. sennep
4-5 dl revet ost
salt og pepper
3-4 dl. husholdningsfløte eller fløte/ melk blanding
1 ts. salt
½ -1 ts. pepper
1) Skrell potetene og skjær dem i skiver, bruk gjerne foodprocessor.
2) Smør sennep på skinkeskivene.
3) Legg skinke, poteter og ost lagvis i en smurt ildfast form. Legg poteter og ost øverst. Strø salt og pepper mellom lagene.
4) Bland sammen fløte, salt og pepper, og hell fløten i formen.
5) Stek retten midt i ovnen ved 200-225 grader i ca. 50 minutter.
6) Server gratengen.
7) Server gjerne med baguette og grønn salat.
Denne retten er rask og lettvint å lage!
Pølse og makaronigrateng
(4 porsjoner)
250 gr. makaroni
½ liter melk
4 pølser
2 egg
salt og pepper
Du kan også blande i 5 cm. finhakka purre dersom du vil ha litt mer smak.
Revet ost til å ha på toppen.
Kok makaronien i melken. Rør ofte i makaronien så den ikke setter seg fast i bunnen (bruk tykk bunnet gryte). Pølsene skjæres i biter og blandes i den ferdigkokte makaronien. Rør inn eggene.
Ha røren i en ildfast form og dryss over revet ost.
Stekes nederste rille, 200 grader i ca 30-40 minutter.
Serveres med en frisk salat og godt brød.