Kutte ut gluten?

Ok, da skal jeg være litt forsiktig :) Hvorfor er ikke det så bra? Vet du det?
For en kropp som ikke tåler gluten vil den ha det bedre med produkter som er naturlig fritt for gluten fordi det er mye sukker i erstatningene. I de ferdiglagde erstatningene er det lite næring, lite vitaminer og mineraler, lite fiber, alt for lite proteiner og alt for mye stivelse og fett, og de er ofte fulle av sukker. Slikt er greit til fest. Med lite fiber og lite proteiner og mye stivelse så metter maten mindre og blodsukkeret blir ustabilt og alt dette fører igjen til at man spiser mye mer og man legger på seg, og med ustabilt blodsukker kan man også fort bli slapp og bli sugen på noe søty.
Om du spiser naturlig glutenfri mat i form av mer grønnsaker på bekostning av glutenholdige kornprodukter, og heller mer glutenfrie kornslag vil det derimot ikke ha noen negativ effekt på helsa. Men det har også lite for seg å spise glutenfritt dersom du ikke reagerer på gluten.
Men det å lære å bruke mat som er naturlig fritt for gluten er tidkrevende og en stor overgang, men over tid så er det verdt det om man er allergisk mot gluten. Hold deg unna glutenfri hylla på butikken, les deg frem til hva som er naturlig glutenfritt og lag mat fra bunnen av selv. Glutenfri melblanding og pasta i fra butikkhylla bør for helsa sin del kun nytes til jul og bursdag.
 
Tror de sjekket alt da de sjekket inni magen :(
Da er det ikke noe poeng i å leve glutenfritt. Da er det mye annet som kan prøves først. Kutt ut fiber i en periode. Altså alt av fiber, nøtter, frukt med mye fiber og grønnsaker. Prøv i 2uker funker ikke det kan du prøve å kutte ut alt med tilsetningsstoffer i 2 uker. Funker ikke det så kan du leve uten melkeprotein i 2uker. Osvsov. Slik fikk jeg selv beskjed om å prøve meg frem av sykehuset, det var 1.5år med ulik diett hver 2uke. Bortsett fra melkeproteinet, det holdt jeg meg unna hele tiden i tillegg til alt det andre jeg holdt meg unna i perioder .
 
Så barn ned i 2-3 år følger trenden de da? Denne forskingen du henviser til her er liten og kan ikke bevise at for alle ligger dette psykisk og ikke fysisk. Jeg kjenner jeg blir sint når leger bare blåser av fysiske symptomer og skylder på psyken til folk. Det kan få alvorlige konsekvenser og redusert livskvalitet for mange mennesker . Og man vet i dag at der leger har tidligere skyldt på psyken så har det senere funnet ut at det er en fysisk sykdom.
Her på sykehuset jeg hører til er de klare på at mange kan være intolerante mot gluten, og tar pasientene på alvor.
Jeg lurer på om disse legene som mener dette ligger psykisk hos pasientene kan forklare meg hvorfor mitt barn blir syk om det blir spist en vanlig brødskive, mitt barn vet ikke at nå han spiser gluten.
Heldigvis har de fleste leger kommet lenger enn dette i dag, og man kan lese fornuftig lesing om intoleranse på NCF.no :)
Ja, noen gjør dette som en trend, andre får faktisk anbefalt det av leger og kliniske ernæringsfysiologer og får ett nytt og bedre liv :)
Håper det snart kommer tester man kan ta, for det er alt for mange som lever glutenfritt unødvendig og har alt for lite kunnskap om kosthold til å leve sunt og glutenfritt.
 
Da er det ikke noe poeng i å leve glutenfritt. Da er det mye annet som kan prøves først. Kutt ut fiber i en periode. Altså alt av fiber, nøtter, frukt med mye fiber og grønnsaker. Prøv i 2uker funker ikke det kan du prøve å kutte ut alt med tilsetningsstoffer i 2 uker. Funker ikke det så kan du leve uten melkeprotein i 2uker. Osvsov. Slik fikk jeg selv beskjed om å prøve meg frem av sykehuset, det var 1.5år med ulik diett hver 2uke. Bortsett fra melkeproteinet, det holdt jeg meg unna hele tiden i tillegg til alt det andre jeg holdt meg unna i perioder .
Hva fant du ut at du ikke tålte? Men hvis du har irritabel tarm, så vet du også at man reagere på gluten, selvom det ikke slår ut på tester.
Spiste kun 1 kjeks i går og is-kjeks i dag med gluten. Har ellers vært forsiktig med mel etc, og ikke vært på langt nær så oppblåst og ikke luftsmerter. Sååå, for min del så tenker jeg at det er verdt et forsøk :)
 
Hva fant du ut at du ikke tålte? Men hvis du har irritabel tarm, så vet du også at man reagere på gluten, selvom det ikke slår ut på tester.
Spiste kun 1 kjeks i går og is-kjeks i dag med gluten. Har ellers vært forsiktig med mel etc, og ikke vært på langt nær så oppblåst og ikke luftsmerter. Sååå, for min del så tenker jeg at det er verdt et forsøk :)
For om slike dietter skal funke og vise om det virkelig noen effekt så må man holde seg helt uten, man kan ikke ta snarveier og tenke "at den isen og den kjeksen gjør det vel ingenting om jeg spiser" selvom det er egg, melk, gluten eller noe annet i det. Jeg tåler ikke melk eller for mye hvetemel, men gluten tåler jeg. Men etter å ha levd helt uten gluten og melk 1år så kunne jeg sakte tilføre melkeprodukter i kosten igjen, så nå er det bare melk jeg ikke drikker og er forsiktig med yoghurt. Jeg kan også spise litt hvetemel nå uten å bli dårlig, men da kun et par ganger i året.
 
Jeg har levd med irritabel tarm i 14 år, og jeg brukte de tre første årene med prøving og feiling, før jeg til slutt klarte å innsnevre hva jeg reagerte på. Jeg fikk et helt nytt liv da jeg kuttet ut laktose. Det skal sies at jeg aldri har testet meg for laktoseintoleranse, men spiser jeg en t-skje vanlig rømme til tacoen så får jeg luftsmerter og masse bobling og ulyder i tarmene etter bare noen minutter. De smertene jeg levde med på det verste, unner jeg ingen. Håper du finner ut av det ❤️
 
Jeg er ikke helt sikker, men tror det er noe mot luftplager i tarmen. Han får det av legen, og det hjelper han veldig. Har du tatt opp tilstanden din med legen din?
Ja, men han sendte meg til Coloskopi.
Kanskje høre om det når jeg skal til på fredag :)
 
Ja, men han sendte meg til Coloskopi.
Kanskje høre om det når jeg skal til på fredag :)
Ja, det er en del av utredningen. Og gastroskopi, hvis det er aktuelt. Tror mannen brukte 6 mnd og uendelige undersøkelser og div tester før det ble konstantert ibs. Det er viktig å utelukke alvorlige tilstander når plagene er uttalte og kan tolkes i mange forskjellige retninger :) lykke til hos legen :)
 
Jeg har irritabel tarm og kuttet ut kjøtt, kumelk og egg. Jeg har aldri vært i så bra form som nå :)
 
Du sier du tror de har sjekket for alt i magen din, men cøliaki ka ikke utelukkes eller diagnostiseres ved coloscopi. Det må taes blodprøver, og hvis en har forhøyede antistoffprøver blir du henvist til gastroscopi med biopsi.
Som flere her anbefaler jeg deg å teste ut lav foodmap-diet, da kan du finne ut om du er sensitiv for enkelte typer matvarer selv om det ikke vises på blodprøver ol., slik det ofte er med ibs.

Jeg har cøliaki selv, og prøver å leve så naturlig glutenfritt så mulig. Det innebærer at hvis jeg baker brød ol., bruker jeg havre, mandelmel, bokhvete og kokosmel (for å nevne noe). Det går nok veldig fint å endre til et glutenfritt kosthol, men det krever tid og energi.
Hvis du kun er litt sensitiv for gluten, er det ingen skade i å slutte å bruke rent hvetemel, gå heller over til havre og spelt. Mange kan bli bedre i magen kun av den endringen :)
Ellers anbefaler jeg å lage maten fra bunnen av. Ikke kjøp ferdigprodukter da de ofte inneholder både gluten, sukker, salt og div andre ting som i grunnen er unødvendig tilsetning i maten.
 
Noen som har prøvd det i noen uker?
Slitt med magesmerter i flere år. Mye luftplager når jeg spiser(spiser mye brød,knekkebrød,pasta). Generelle magesmerter. Halsbrann etc.
Tatt coloskopi og legen sa jeg hadde irritabel tarm...

Er det vanskelig å kutte ut gluten? Er alternativene godt som man får kjøpt? Er så glad i brød :D

Hvis du ikke har glutenallergi vil jeg ikke anbefale deg å kutte ut gluten. Har du fått sjekket om du er allergisk eller intolerant mot gluten? Irritabel tarm er kjedelig å ha, og jeg har mistenkt at jeg har hatt det selv, lenge. Men selv har jeg ikke glutenallergi. De jeg kjenner som ikke kan spise gluten har ikke vist noen symptomer, og har ikke hatt magetrøbbel. Men grundige tester viste at de slett ikke skulle ha i seg gluten.

Det å kutte ut gluten uten helsemessig grunn er egentlig helt meningsløst. Er blitt en trend også, dessverre.
 
Du sier du tror de har sjekket for alt i magen din, men cøliaki ka ikke utelukkes eller diagnostiseres ved coloscopi. Det må taes blodprøver, og hvis en har forhøyede antistoffprøver blir du henvist til gastroscopi med biopsi.
Som flere her anbefaler jeg deg å teste ut lav foodmap-diet, da kan du finne ut om du er sensitiv for enkelte typer matvarer selv om det ikke vises på blodprøver ol., slik det ofte er med ibs.

Jeg har cøliaki selv, og prøver å leve så naturlig glutenfritt så mulig. Det innebærer at hvis jeg baker brød ol., bruker jeg havre, mandelmel, bokhvete og kokosmel (for å nevne noe). Det går nok veldig fint å endre til et glutenfritt kosthol, men det krever tid og energi.
Hvis du kun er litt sensitiv for gluten, er det ingen skade i å slutte å bruke rent hvetemel, gå heller over til havre og spelt. Mange kan bli bedre i magen kun av den endringen :)
Ellers anbefaler jeg å lage maten fra bunnen av. Ikke kjøp ferdigprodukter da de ofte inneholder både gluten, sukker, salt og div andre ting som i grunnen er unødvendig tilsetning i maten.

Hvordan går det å bake med disse meltypene? Smaket det veldig annerledes? Og er det dyrt?

Jeg har vurdert å kutte ut hvetemel selv. Jeg har irritabel tarm, og har alltid blitt oppblåst av brødmat. Gikk på lavkarbo i en periode, og spiste ikke brød da. Både hodet, magen og kroppen generelt fikk det utrolig mye bedre.
 
Hvordan går det å bake med disse meltypene? Smaket det veldig annerledes? Og er det dyrt?

Jeg har vurdert å kutte ut hvetemel selv. Jeg har irritabel tarm, og har alltid blitt oppblåst av brødmat. Gikk på lavkarbo i en periode, og spiste ikke brød da. Både hodet, magen og kroppen generelt fikk det utrolig mye bedre.

Havre og bokhvete i kombinasjon med frø er veldig godt i brødbakst. Syns ikke det har noen rar smak. Kokos og mandel har litt annen konsistens og smak, der må man prøve seg litt mer frem.
Havre og bokhvete er dog ikke lavkarbo hvis du fortsatt vil prøve det.
Finnes flere gode oppskrifter på nett, i tillegg har funksjonell mat flere brødmikser som er enkle og veldig gode!
Det er nok dessverre litt dyrere, men lager du det meste fra bunnen av skal det ikke bli så mye dyrere.

Min favoritt er proteinrundstykker som jeg lager selv. Tar kort tid og er veldig gode. 1 stor boks cottage cheese, 3-4 egg, bakepulver og havregryn til rett konsistens. Kjøres med stavmikser. Stekes på varmluft 180-200 grader i ca 20 min.
Jeg bruker i tillegg ha krydder, ost og skinke i før jeg steker, så kan de spises rett som de er ;)
 
Back
Topp