Klemmeposer med frukt/fruktgrøt

En tråd i 'Spør ernæringsrådgiveren' startet av rødkløver, 8 Des 2017.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. rødkløver Forelsket i forumet Marsboerne2017 Januarlykke 2020

  Hei.

  Jeg har en gutt på snart 9 måneder. Han får vanligvis tilbudt 4 måltider fast føde per dag. Vanligvis er det 1 eller 2 av disse måltidene der han spiser ganske lite. Til frokost og middag serverer vi han det samme som vi spiser (Brød med leverpostei eller makrell i tomat f.eks - innimellom er brødet/leverposteien hjemmelaget med lite salt), og gjerne litt frukt ( f.eks pære, banan, kiwi eller mandarin i biter). Til middag spiser han vanligvis kjøttdeig/fisk eller blodpølse med jernrike grønnsaker og eventuelt poteter eller pasta.

  På dagtid får han to måltider, og da får han gjerne middag på klemmepose eller fra glass eller hjemmelaget most mat (grønnsaker feks søtpotet med paprika eller brokkoli med erter+kjøtt eller fisk). Han får av og til grøt, men han er ikke noe glad i de melkebaserte grøtene.

  Han får innimellom også litt fruktmos enten hjemmelaget eller fra klemmepose. Jeg lurerer på hvor mye frukt/fruktmos som er passende å gi pr dag? HS mener at man bør gi maks en klemmepose i uka, og jeg syns det høres veldig lite ut. (HS mener også at han skal få grøt 2 ganger om dagen, pg grøtpulveret inneholder 8.5% pærejuicekomnsentrat, så om vi følger hennes råd vil han jo få ganske mye fruntsukker gjennom grøten i tillegg). Han får kanskje 3 poser med frukt eller fruktgrøt i uka samt omtrent like mye frukt i biter. Er dette for mye?

  Om det er relevant så får han morsmelk i tillegg til fast føde, en sjelden gang mme, og ligger stabilt mellom 80 og 90 percentilen mtp vekt, men han har også hele tiden vært ganske lang, så han er ikke "overvektig".
   
 2. Thea fra Melk.no Flørter med forumet

  Hei Rødkløver,

  Fra 9 måneders alder kan barnet begynne å få 3-4 måltider per dag, og eventuelt 1-2 mellommåltider ved behov.
  Frukt og grønt er en viktig del i en sunt og variert kosthold. Det er viktig at ikke den lille magesekken blir fylt opp av for mye frukt, men at man også inkluderer moste grønnsaker. 5 om dagen med 2 frukt og 3 grønnsaker gjelder også for barn (men ikke tenk for mye på dette før barnet er fylt 12 måneder), men da mindre porsjoner enn for voksne. Dette kan du lese mer om her.

  Frukt kan også kombineres sammen med yoghurt og korn, for å inkludere ekstra mange næringsstoffer.

  Les mer: Hva skal små barn spise?

  Klemmeposer med varierende innhold er praktisk å ha med seg på farten. Helsemyndighetene anbefaler ikke at klemmeposer erstatter vanlig mat for ofte, fordi posemat ikke bidrar til den spisemotoriske utviklingen hos barnet. I tillegg får ikke barnet det samme forholdet til matens utseende og lukt.

  En annen utfordring med klemmeposer er at de inneholder most og flytende mat, og man får dermed plass til mer energi og mat i én klemmepose. Dermed kan det være fort at barnet får i seg undøvendig mye energi på kort tid. I klemmeposer med frukt vil dette gi ekstra mye fruktsukker og energi på kort tid.

  Det høres ut som dere har et sunt og godt kosthold. Det som er viktig å tenke på er at klemmeposer med frukt ikke må ta for mye plass i magesekken slik at det går utover inntaket av grønnsaker eller andre viktige matvarer. Gi derfor klemmeposer med frukt når du normalt ville gitt frukt eller mindre mellommåltider, og ikke som erstatning for andre matvarer.

  Lykke til!
   

Del denne siden