Jeg leser så mye forskjellig.. Blir så forvirret.. Hva kan man egentlig ikke spise? Er det sant at man ikke kan spise reker?
Sent from my iPhone using BV Forum
Du kan spise reker. De er kokt.
Matportalen har en fin oversikt over hva helsemyndighetene anbefaler og ikke.
http://www.matportalen.no/rad_til_s...eg_spise_reker_og_jordbaer_mens_jeg_er_gravid
http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/gravide/kostraad_til_gravide
Les gjerne alt på den nederste linken. Her er et lite utdrag:
SPIS OG DRIKK GJERNE:
Minst 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag gjennom hele året.
Spis fisk til middag 2-3 ganger i uken, og fisk som pålegg flere ganger i uken. Halvparten av fisken bør være fet fisk.
Velg magre meieriprodukter, slik som skummet melk, ekstra lett melk, lettmelk eller lett yoghurt.
Velg myk vegetabilsk margarin på brød og flytende margarin eller vegetabilsk olje til matlagningen.
Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter.
Velg grovt brød, poteter, ris og pasta. Bruk gjerne fullkornsalternativer.
Velg gjerne matvarer merket med Nøkkelhullet.
Vann anbefales som drikke til maten og som tørstedrikk.
Hvor mye skal du spise?
Når du er gravid, trenger du mer mat, men ikke mange flere kalorier. I gjennomsnitt trenger du så mye ekstra mat hver dag:
1.–3. måned: En frukt, for eksempel et eple.
4.–6. måned: Et mellommåltid, for eksempel en brødskive - og en frukt, for eksempel en appelsin.
7.–9. måned: To mellommåltider, for eksempel havregrøt - og en frukt, for eksempel en pære.
Se flere gode råd i artikkelen Hverdagsmat mens du er gravid
Se også svar på spørsmålet Hvor mye bør jeg gå opp i vekt i løpet av svangerskapet?
Vitaminer, mineraler og kosttilskudd
Den beste måten å få i deg de vitaminene og mineralene du og barnet ditt trenger, er gjennom maten. Noen næringsstoffer er spesielt viktige for deg som er gravid, og helsemyndighetene anbefaler tilskudd av folat og vitamin D
DETTE BØR DU UNNGÅ:
Rakfisk (bakterier).
Selkjøtt (fremmedstoffer).
Blåkveite over tre kilo (fremmedstoffer).
Ferskvannsfisk av typen: All gjedde, abbor over 25 cm, ørret over en kilo, røye over en kilo (fremmedstoffer).
Eksotisk fisk som: Hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt (fremmedstoffer).
Fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel Svolværpostei og Lofotpostei (fremmedstoffer).
Brunmat i krabbe og hummer, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell (fremmedstoffer).
Unngå fisk og skalldyr fra visse havner, fjorder og innsjøer
Ferskvannsfisk og kvikksølvforurensing
Barn, gravide og ammende bør ikke spise brun krabbemat
Ikke spis fiskelever fra selvfangst
VÆR SPESIELT OPPMERKSOM PÅ:
Gravet eller røkt fisk bør spises godt innenfor holdbarhetsdato (bakterier).
Gravide kan spise sushi laget av rå, fersk marin fisk, men bør unngå produktene på listen over. Dersom du skal lage sushi selv, se Slik lagar du sushi som er trygg å ete fra Mattilsynet (bakterier).
Melk og meieriprodukter
Generelt: Unngå upasteuriserte meieriprodukter (pasteurisering betyr at produktet er varmebehandlet). Flere oster kan være laget av upasteurisert melk (rå melk). Osteprodusentene i Norge og EU er påbudt å merke disse ostene spesielt. Unngå også myke oster laget av pasteurisert melk, som brie, camembert og blåmuggoster (bakterier). Faste oster av upasteurisert melk, som grana padano og parmesan, regnes som trygge.
Se mer informasjon om ost under fanen "Spørsmål og svar".
Egen fangst av fisk og plukking av fugleegg, sopp, bær etc.
Enkelte havner og fjorder langs kysten av Norge er spesielt forurenset. Se Kostråd for Fisk og skalldyr fra visse havner og fjorder. Generelt bør gravide unngå fisk og skalldyr som er fanget nær eksisterende eller tidligere industriområder (fremmedstoffer).
Les mer om Unngå fisk og skalldyr fra visse havner, fjorder og innsjøer
Måseegg inneholder høyt nivå av fremmedstoffer. Gravide bør derfor ikke spise måseegg. Egg fra andre ville fugler er ikke undersøkt, men egg fra andre typer fiskespisende fugl har mest sannsynlig også høyt hold av miljøgifter (for eksempel ærfuglegg).
Her kan du lese advarselen Barn, gravide, ammende og kvinner i fruktbar alder bør ikkje ete måseegg
På grunn av forurensning etter Tsjernobyl-ulykken i 1986 kan matvarer fra enkelte områder i Norge - blant annet reinkjøtt og vilt ferskvannsfisk, sopp og ville bær - fortsatt inneholde noe radioaktivitet. Gravide bør ikke få i seg mer enn 40.000 becquerel i året.
Se kostsråd for Mat forurenset med radioaktivitet
Se
Koffeinholdige drikker
Kaffe, te og cola og såkalte ”energidrikker” inneholder koffein. Koffein i store mengder under graviditeten kan øke risikoen for spontanabort. Maksimal anbefalt mengde under graviditeten er 100-200 mg daglig.
KOFFEININNHOLD I ULIKE TYPER KAFFEDRIKKER ER (PER DL DRIKKE):
Koke- og filterkaffe: 50-60 mg.
Pulverkaffe: 40 mg.
Espresso: 120 mg.
Te: 26 mg.
Coca Cola: 13 mg.
Energidrikk: 12-32 mg (avhengig av produkt)
❤Jente Juli 2013❤
❤Januarspire 2015❤