Hjelp!! Kvalme.

lysengeln

Forelsket i forumet
Novemberskattene 2014 <3
Hei. Jeg er nå i uke 6, og i helga startet kvalmen for fullt, og jeg får ikke i meg noe annet enn rits saltkjeks og guava iste eller vann. Og jeg kjenner at jeg sliter, for jeg har ikke energi til noe. Noe som er litt krise med 2 barn på skolen og ei i bhg'en. Noen kjempe gode råd? Alt av matlukt ender med oppkast, og jeg er allerede kjempe lei..
 
Klarer du smoothie kan det være en fin måte å få i seg litt. Ellers: hvil så mye du kan, la partneren din gjøre mer enn deg i denne perioden. Det er lov å holde seg til et minimum av det man må gjøre av husarbeid etc.
 
Jeg sliter også grusomt med kvalme nå! Spesielt når jeg må stå opp kl.06 om morgenen for å komme meg på jobb. Får ikke i meg mat, får svettebyger og går å svimler på jobb :hungover: litt spent på hvor lenge jeg holder ut sånn som dette :dead:
 
Hvis det er så gale ville jeg ha tatt en prat med legen:)
 
Jeg er selv lege og hardt rammet av dette. Rådene over her, som å spise hyppig og små porsjoner, hvile osv er viktige poeng. Dersom du blir hardt rammet ville jeg tatt kontakt med legen din. Det finnes mange medisiner man kan behandle svangerskapskvalme med, fra «lette» til mer kraftige saker. Flere av disse er velutprøvd i svangerskap uten at man har noen som helst mistanke om at de kan skade fosteret. Men dette er selvsagt dersom andre tiltak ikke er tilstrekkelige.
Jeg fant denne artikkelen som jeg syntes var informativ; https://relis.no/content/4768/Behandling-av-svangerskapskvalme----Hva-ma-farmasoyter-vite Egentlig tenkt for farmasøyter til bruk på apotek, men den har mange gode poeng som alle kan ha nytte av å lese om
 
Jeg er selv lege og hardt rammet av dette. Rådene over her, som å spise hyppig og små porsjoner, hvile osv er viktige poeng. Dersom du blir hardt rammet ville jeg tatt kontakt med legen din. Det finnes mange medisiner man kan behandle svangerskapskvalme med, fra «lette» til mer kraftige saker. Flere av disse er velutprøvd i svangerskap uten at man har noen som helst mistanke om at de kan skade fosteret. Men dette er selvsagt dersom andre tiltak ikke er tilstrekkelige.
Jeg fant denne artikkelen som jeg syntes var informativ; https://relis.no/content/4768/Behandling-av-svangerskapskvalme----Hva-ma-farmasoyter-vite Egentlig tenkt for farmasøyter til bruk på apotek, men den har mange gode poeng som alle kan ha nytte av å lese om
Obs, her har det også kommet ny informasjon ang ingefær, det anbefales ikke lenger mot svangerskapskvalme.
https://www.matportalen.no/rad_til_..._ingefaershots_og_kosttilskudd_med_ingefaer-1
 
Det gjelder bare høykonsentrert ingefær i form av kosttilskudd eller shots. Vanlig ingefær i mat er helt ok. Så både sushien og pepperkakene er reddet
Fjo! :hilarious: Neida! Jeg er glad i sushi, men har ikke noe stort behov for det akkurat nå. Men da er det greit å vite at jeg kan spise ingefæren også. :)
 
Fjo! :hilarious: Neida! Jeg er glad i sushi, men har ikke noe stort behov for det akkurat nå. Men da er det greit å vite at jeg kan spise ingefæren også. :)
Generelt er det veldig få ting som er farlige for gravide i små/normale mengder. Matportalen er omfattende, og om man googler finner man hundrevis av påstander. Men egentlig er det sånn at det eneste som er bevist skadelig for baby selv i små mengder, er cellegift og endel andre medisiner. Ikke en gang alkohol har man noen absolutt nedre grense for hva som faktisk er skadelig. Men siden man ikke vet, har man i Norge lagt seg på nulltoleranse. Andre land har andre anbefalinger. Og dette gjelder egentlig veldig mye. Siden man ikke vet hvor mye som er ok, så anbefaler man å unngå det eller redusere det. Evt bare spise variert
Litt annerledes med ting som potensielt kan inneholde smitte, sånn som upasteuriserte produkter. De vil jo i flesteparten av tilfellene være helt trygge å spise, men så kan man være uheldig å spise akkurat den biten som er fordervet. Men også der er det mest sannsynlig trygt, det er bare ikke mulig å vite.
 
Hei!

Jeg fikk skrevet ut postafen, hjelper pittelitt, men ikke nok til at jeg ikke kaster opp. Dette finnes reseptfritt, men en god del dyrere da. Akkurat som deg er jeg veldig kvalm, i tillegg til at jeg er svimmel og det svartner for meg når jeg går. Har litt lavere blodtrykk nå en ønskelig (er vel vanlig å ha litt lavt blodtrykk som gravid). Jeg ble gradert sykemeldt noen uker (40%). Jeg ville tatt en prat med lege om jeg var deg..
 
Føler med deg, jeg er på 5. Uka med kvalme. Har ikke funnet noe særlig som hjelper. Har fått postafen og er 50% sykemeldt. Her prøver jeg bare å få dagene til å gå og håper at det gir seg når man kommer over 1. Trimester...
 
Hei, tusen takk for alle svar :)
Idag var jeg i så dårlig form at jeg dro til lege og fikk time med engang. Jeg er dehydrert, så fått beskjed om å drikke myye. Jeg fikk og resept på kvalmesstillende (huske ikke i farta hva de het), og beskjed om å ta det fullstendig med ro ei uke. Så skal inn igjen på mandag.
Det ble og tatt blodprøver for å sjekke leververdier, når de har vært ett kjent problem i tidligere svangerskap. Så er veldig spent på hva de sier neste uke om prøvene.
 
Generelt er det veldig få ting som er farlige for gravide i små/normale mengder. Matportalen er omfattende, og om man googler finner man hundrevis av påstander. Men egentlig er det sånn at det eneste som er bevist skadelig for baby selv i små mengder, er cellegift og endel andre medisiner. Ikke en gang alkohol har man noen absolutt nedre grense for hva som faktisk er skadelig. Men siden man ikke vet, har man i Norge lagt seg på nulltoleranse. Andre land har andre anbefalinger. Og dette gjelder egentlig veldig mye. Siden man ikke vet hvor mye som er ok, så anbefaler man å unngå det eller redusere det. Evt bare spise variert
Litt annerledes med ting som potensielt kan inneholde smitte, sånn som upasteuriserte produkter. De vil jo i flesteparten av tilfellene være helt trygge å spise, men så kan man være uheldig å spise akkurat den biten som er fordervet. Men også der er det mest sannsynlig trygt, det er bare ikke mulig å vite.
Min lege sa for mange år siden at jeg ikke trengte frykte spekemat eller salami, fordi i Norge er vi så nøye på hygiene. Vet også at all mat går igjennom flere sjekkpunkter før de kommer ut i butikk. Hva tenker du? Jeg har spist salami med alle mine barn og det har gått greit. Spiser av den når den er nyåpnet.
 
Min lege sa for mange år siden at jeg ikke trengte frykte spekemat eller salami, fordi i Norge er vi så nøye på hygiene. Vet også at all mat går igjennom flere sjekkpunkter før de kommer ut i butikk. Hva tenker du? Jeg har spist salami med alle mine barn og det har gått greit. Spiser av den når den er nyåpnet.
Personlig er jeg enig med deg. Matkontrollen i Norge er veldig god, og kravene til oppbevaring under lagring og transport er høye. Man skal virkelig ha maks uflaks om man treffer på en salami som er fordervet. Jeg spiser både salami og en del skinker og sånn. Jeg spiser også biff som ikke er gjennomstekt, men jeg spiser ikke rå kjøttdeig (f.eks hamburgere som er røde i midten). Og så styrer jeg unna myke muggoster. Og sushi av tunfisk. Ellers tenker jeg at mest sannsynlig går det helt fint, og livet er en risiko - jeg kan bli overkjørt av bussen på vei til jobb med eller uten salami på matpakken.
Men dette er bare min måte å takle det på. Som lege prøver jeg å forklare at risikoen er liten (samme som fastlegen din gjør vil jeg tro), men at man aldri har noen garantier. Hvis man er veldig bekymret, er det enklere å forholde seg til matportalen enn å gå rundt og hele tiden være redd for å gjøre noe galt. Men mange gravide tror nok at mye av det som står der er farligere enn det har vist seg å være, altså, de tenker f.eks at bittelitt koffein mer enn grensen omtrent garanterer at man vil få et lite barn eller føde tidlig. Slik er det jo ikke. De fleste vil kunne drikke mye kaffe og allikevel føde normalstore barn til termin. Men når man gjør opp store tall, viser det seg at høyt koffeininntak gir en viss risiko for lav vekt eller tidlig fødsel. Det er ikke det samme. Jeg er nok mer tolerant for den lille risikoen i mange ting, enn det andre er. Det er litt personavhengig tror jeg.
 
Personlig er jeg enig med deg. Matkontrollen i Norge er veldig god, og kravene til oppbevaring under lagring og transport er høye. Man skal virkelig ha maks uflaks om man treffer på en salami som er fordervet. Jeg spiser både salami og en del skinker og sånn. Jeg spiser også biff som ikke er gjennomstekt, men jeg spiser ikke rå kjøttdeig (f.eks hamburgere som er røde i midten). Og så styrer jeg unna myke muggoster. Og sushi av tunfisk. Ellers tenker jeg at mest sannsynlig går det helt fint, og livet er en risiko - jeg kan bli overkjørt av bussen på vei til jobb med eller uten salami på matpakken.
Men dette er bare min måte å takle det på. Som lege prøver jeg å forklare at risikoen er liten (samme som fastlegen din gjør vil jeg tro), men at man aldri har noen garantier. Hvis man er veldig bekymret, er det enklere å forholde seg til matportalen enn å gå rundt og hele tiden være redd for å gjøre noe galt. Men mange gravide tror nok at mye av det som står der er farligere enn det har vist seg å være, altså, de tenker f.eks at bittelitt koffein mer enn grensen omtrent garanterer at man vil få et lite barn eller føde tidlig. Slik er det jo ikke. De fleste vil kunne drikke mye kaffe og allikevel føde normalstore barn til termin. Men når man gjør opp store tall, viser det seg at høyt koffeininntak gir en viss risiko for lav vekt eller tidlig fødsel. Det er ikke det samme. Jeg er nok mer tolerant for den lille risikoen i mange ting, enn det andre er. Det er litt personavhengig tror jeg.
Jeg er så enig med deg :) Godt det ikke bare er jeg som bannes i kirka:oops:
 
Back
Topp