Farlig med salami?

Ugla95

Forelsket i forumet
Påskekyllingene 2020
Etter en del googling fant jeg liksom ikke et konkret svar. Vet også om de som spiser det selvom de er gravide, men "det gikk bra med meg" er liksom ikke et argument godt nok :p
Så, noen som vet om salami er farlig?
 
Etter en del googling fant jeg liksom ikke et konkret svar. Vet også om de som spiser det selvom de er gravide, men "det gikk bra med meg" er liksom ikke et argument godt nok :p
Så, noen som vet om salami er farlig?

Ja, salami som ikke er varmebehandlet over 70 grader er farlig. Ikke hver enkelt salami såklart, men du vet ikke hvilken som eventuelt kan inneholde listeriasmitte som vil være farlig for babyen. Resultatet da kan være forsterdød, og bare for å vise til at det stemmer så var det en høygravid dame med tvillinger for noen år siden som av ukjent grunn fikk servert brie mens hun var innlagt til observasjon (dette var i Norge og du kan finne saken ved et enkelt søk). Den hadde listeriasmitte og begge barna døde i mors liv. Så salami og all annen spekemat og vellagret ost vil man ikke gamble med.

Sjekk her matportalen.no
Og finn sidene for kosthold for gravide :) da kan du droppe Google - alt du trenger å holde deg unna står her.

Og ja, en del ting er i kategorien KAN være farlig, men det har også gått bra at noen har spist det. Men så vet man jo aldri hvilket svangerskap som feks ikke tåler at mor snuser jevnlig i starten sånn at morkakeutviklingen kan bli for dårlig helt i starten når den etableres eller hvem som er uheldig og spiser brie med listeriasmitte. Hvis helsedirektoratet setter noe på nei-lista ligger det mange gode grunnet bak. Men det er heldigvis ikke uendelige mengder ting man skal avstå fra. Hvis du Google kan ca alt bli farlig å spise :smiley-bounce012
 
Ja, salami som ikke er varmebehandlet over 70 grader er farlig. Ikke hver enkelt salami såklart, men du vet ikke hvilken som eventuelt kan inneholde listeriasmitte som vil være farlig for babyen. Resultatet da kan være forsterdød, og bare for å vise til at det stemmer så var det en høygravid dame med tvillinger for noen år siden som av ukjent grunn fikk servert brie mens hun var innlagt til observasjon (dette var i Norge og du kan finne saken ved et enkelt søk). Den hadde listeriasmitte og begge barna døde i mors liv. Så salami og all annen spekemat og vellagret ost vil man ikke gamble med.

Sjekk her matportalen.no
Og finn sidene for kosthold for gravide :) da kan du droppe Google - alt du trenger å holde deg unna står her.

Og ja, en del ting er i kategorien KAN være farlig, men det har også gått bra at noen har spist det. Men så vet man jo aldri hvilket svangerskap som feks ikke tåler at mor snuser jevnlig i starten sånn at morkakeutviklingen kan bli for dårlig helt i starten når den etableres eller hvem som er uheldig og spiser brie med listeriasmitte. Hvis helsedirektoratet setter noe på nei-lista ligger det mange gode grunnet bak. Men det er heldigvis ikke uendelige mengder ting man skal avstå fra. Hvis du Google kan ca alt bli farlig å spise :smiley-bounce012
Takk for utfyldende svar :)
 
Salami er på lista over ting man skal holde seg inne/være forsiktig med. Fordi det er rått kjøtt.

I 99%(?) går det bra, men man vet aldri hvilke ganger det ikke gjør det. Eksempelvis har det blitt påvist listeria i både kjøttkaker og Salmalaks nylig. Det er eksempler på ganger det kan gå galt, for de som ikke varmebehandler karbonadene.
 
Man skal holde seg unna spekemat, hvis du har veldig lyst på så mener jeg å ha lest at man kan legge den noen timer/et døgn frysen for så å tine den. Da har du drept de farlige bakteriene.

Da jeg var hos jordmor understrekte hun at hvis man skulle glemme seg/har spist det tidligere så hadde hun ikke bekymret seg.. Særlig norsk spekemat er veldig trygg. Men, det kan skje så ikke noe vits i å gamble :)
 
Man skal holde seg unna spekemat, hvis du har veldig lyst på så mener jeg å ha lest at man kan legge den noen timer/et døgn frysen for så å tine den. Da har du drept de farlige bakteriene.

Da jeg var hos jordmor understrekte hun at hvis man skulle glemme seg/har spist det tidligere så hadde hun ikke bekymret seg.. Særlig norsk spekemat er veldig trygg. Men, det kan skje så ikke noe vits i å gamble :)

Det holder dessverre ikke å fryse spekemat, det tar bare toxoplasmaparasitten, og ikke listeriabakterien. https://www.matportalen.no/rad_til_..._spekemat_dersom_man_fryser_ned_kjottet_forst

Det man kan er jo å varmebehandle den, da! Spekeskinke på pizza går fint, salami på ostesmørbrød ... Mange muligheter :)

Og, som du sier, norsk spekemat er i hovedsak veldig trygg, men det er nå best å være på den sikre siden.
 
Vet at det har vært en type salami på markedet som har vært kokt, og den er isåfall trygg å spise :)
 
https://altformamma.no/artikler/141/article/item


http://www.gilde.no/graviditet-og-kjott/targetText=Graviditet og kjøtt,våre kjøttpålegg bortsett fra roastbiff.

Man blir ikke så klok av informasjonen på internett, når det noen plasser står at man kan spise salami, mens andre nettsider sier NEI! :hilarious:

Kildekritikk er tingen ;) Best å holde seg til offisiell informasjon på matportalen.no, dette er kvalitetssikrede råd med tung forskning bak. Så kan vi jo sjekke med hver enkelt produsent om kjøttet er varmebehandlet, for det er dét som teller. Jeg fikk ikke til å åpne linken fra gilde, forresten, men hvis det er slik at de varmebehandler alt er det jo utrolig bra. Hvis de bare frysebehandler er det ikke godt nok, ref link til matportalen et par innlegg opp.
 
Kildekritikk er tingen ;) Best å holde seg til offisiell informasjon på matportalen.no, dette er kvalitetssikrede råd med tung forskning bak. Så kan vi jo sjekke med hver enkelt produsent om kjøttet er varmebehandlet, for det er dét som teller. Jeg fikk ikke til å åpne linken fra gilde, forresten, men hvis det er slik at de varmebehandler alt er det jo utrolig bra. Hvis de bare frysebehandler er det ikke godt nok, ref link til matportalen et par innlegg opp.

Klarte forresten å søke opp informasjonen Gilde gir. Det de skriver går ikke imot matportalen, selv om de formulerer seg noe forvirrende:

«Når du er gravid kan du spise de aller fleste produkter fra Gilde, med noen få unntak:

  • Unngå å spise spekemat, spekepølse inkludert alle types salami på grunn av toxoplasma og listeria. Dette er etter råd fra Myndighetene.
  • Du kan spise alle våre kjøttpålegg bortsett fra roastbiff»
Videre anbefaler de å følge med på Matportalen.
 
Kildekritikk er tingen ;) Best å holde seg til offisiell informasjon på matportalen.no, dette er kvalitetssikrede råd med tung forskning bak. Så kan vi jo sjekke med hver enkelt produsent om kjøttet er varmebehandlet, for det er dét som teller. Jeg fikk ikke til å åpne linken fra gilde, forresten, men hvis det er slik at de varmebehandler alt er det jo utrolig bra. Hvis de bare frysebehandler er det ikke godt nok, ref link til matportalen et par innlegg opp.
Så absolutt! Men det er også greit å sjekke eventuelle kildehenvisninger i andre artikler, da de ikke nødvendigvis skriver bare svada. I dette tilfellet fra altformamma.no er artikkelen henvist til norturas kvalitetsjef uttaleleser om salami og graviditet :happy:
Men folk må så absolutt være kildekritiske når de leser på nettet - der finnes det mye rart! :smiley-bounce012
 
Så absolutt! Men det er også greit å sjekke eventuelle kildehenvisninger i andre artikler, da de ikke nødvendigvis skriver bare svada. I dette tilfellet fra altformamma.no er artikkelen henvist til norturas kvalitetsjef uttaleleser om salami og graviditet :happy:
Men folk må så absolutt være kildekritiske når de leser på nettet - der finnes det mye rart! :smiley-bounce012

Det er et godt eksempel på en kilde jeg mener man ikke kan stole mer på enn myndighetenes matråd - Nortura vil først og fremst selge kjøtt.

Det er ikke det at det bare er svada - det er jo liten sannsynlighet for å få i seg farlige parasitter og bakterier. Likevel - om en googler fordi en ønsker å være helt sikker på at en spiser trygge matvarer - er det lurt å lene seg mer på forskningen som formidles enkelt på matportalen enn på kjøttprodusenters uttalelser.
 
Da holder jeg meg unna salami, for å være sikker:)
 
https://altformamma.no/artikler/141/article/item


http://www.gilde.no/graviditet-og-kjott/targetText=Graviditet og kjøtt,våre kjøttpålegg bortsett fra roastbiff.

Man blir ikke så klok av informasjonen på internett, når det noen plasser står at man kan spise salami, mens andre nettsider sier NEI! :hilarious:

Tror Gilde har måtte trekke det innlegget med linken over og har nå dette på sin side:

http://www.gilde.no/graviditet-og-kjott

(oppsumert: ikke spis salami og spekeskinke som gravid)
 
Den over ble jo helt rotete, men trykk på bildene for å se mer :)
Denne salamien er kokt.
 
Back
Topp