EDIT: Takk for tips! --- Mattips når man er ekstra sulten?

EndeligTrebarnsmamma

♡2014♡2023♡2025♡
Junibollene 2023
Mailykken 2025
I det siste har jeg vært mye sulten. Har dere tips til sunn mat som hjelper å holde seg mett? (Og gjerne som ikke forverrer halsbrann.)

En liten oversikt over hva jeg spiser:
Kl 7 frokost, stor porsjon havregrøt
Kl 10-11 lunsj, grovt brød/knekkebrød med variert pålegg
Kl 13-14 et par stk frukt og yoghurt med nøtter
Kl 17-18 middag

Likevel er det mange dager jeg ikke blir mett etter måltidene, men jeg har allerede gått opp 11kg... hjelp! :dead:

EDIT: Takk for alle svarene, det var virkelig nyttig! :)
 
Last edited:
Litt ekstra protein/fett? :)

Egg, gresk yoghurt/proteinyoghurt med valnøtter og frukt/bær, avokado…

Jeg blir fort sulten igjen av mye karbohydrater som havregrøt og brødmat.
 
I det siste har jeg vært mye sulten. Har dere tips til sunn mat som hjelper å holde seg mett? (Og gjerne som ikke forverrer halsbrann.)

En liten oversikt over hva jeg spiser:
Kl 7 frokost, stor porsjon havregrøt
Kl 10-11 lunsj, grovt brød/knekkebrød med variert pålegg
Kl 13-14 et par stk frukt og yoghurt med nøtter
Kl 17-18 middag

Likevel er det mange dager jeg ikke blir mett etter måltidene, men jeg har allerede gått opp 11kg... hjelp! :dead:
Enig med over her. Mer fett og protein. Fiberrike grønnsaker bidrar til metthetsfølelsen også, fordi de gjør at man tar opp karbohydratene saktere, får lavere blodsukkerstigning, mindre dump i blodsukkeret etterpå, og dermed mindre sulten/mett lenger.

Har selv slitt med halsbrann under svangerskap, men når jeg spiser sjelden og ikke for tett på leggetid hjelper det veldig. Har siste året før svangerskapet og under siste svangerskapet nå spist to måltider om dagen. Spiser meg da skikkelig mett i 10/11/12-tiden (ett måltid avhengig av når jeg blir sulten den dagen), og skikkelig mett til middag i 16/17-tiden. Prøvd under svangerskapet ikke å spise seinere enn kl. 18.00. Helst kl. 17.00.

Kan anbefale å låne boka blodsukkermagi, hva og når skal vi spise, og/eller glukoserevolusjonen på biblioteket. Alle bøkene handler blant annet om hvordan man kan regulere metthet og sultfølelse med hvordan man legger opp måltider og hva de bør inneholde.

Hvis du gjerne vil spise frokost, fordi du er sulten, så kan du f.eks. starte med å spise en fiberrik grønnsak mens du lager grøten. Du kan med fordel bløtlegge havregrynen i kjøleskapet kvelden i forveien. Da vil antinæringsstoffene i grynet forsvinne og du tar opp mer av kornets næring dagen etter. Du kan lage grøten med h-melk på morgenen, ha oppi litt meierismør og et egg på slutten av koketiden. Dropp gjerne sukkeret på toppen og bruk f.eks. chiasyltetøy som søtning eller frosne bær fra fryseren.

Knekkebrød metter ikke stort, og industribrød fra butikken metter mindre enn hjemmelagde. Et langtidshevet brød du setter om morgenen eller før du legger deg, og steker når du kommer hjem fra jobb eller når du står opp, er lett å røre sammen på to min, og metter mer. Også her blir antinæringsstoffene tatt hånd om mens deigen venter.

Avokado og egg metter godt. Nøttesmør er et annet alternativ til pålegg. Eller tunfisksalat. Sleng gjerne med noen fiberrike grønnsaker før du spiser brødskivene.

Mellommåltider kan gjøre deg mer sulten, fordi kroppen din går fra å forbrenne det du har lagret på kroppen, til å forbrenne det du tilfører utenfra. Når du da bare spiser litt, og raske karbohydrater attpåtil, som frukt, vil kroppen din kjenne på at den enten ikke blir mett, eller raskere sulten. Mellommåltider gir dessuten ikke tynntarmen hvile til å tømme seg helt for matrester og bakterier. Tynntarmen tåler dårlig bakteriefremvekst. Det skal skje i tykktarmen. Så uten gode pauser mellom måltidene, kan tynntarmen få betennelse. Tarmene er en vesentlig del av immunforsvaret, og bør ikke være betente.

Spiser du pasta, pizza, eller lignende karbohydratrik middag, kan du med fordel tilsette fetere produkter som creme fraîche, kremfløte, ost, h-melk eller lignende, eller kjøttdeig på pizzaen feks. Det er også lurt å spise en forrett med fiberrike grønnsaker som
nevnt over.

Personlig har jeg ingen grunn til å frykte naturlig fettrik mat fra renvarer, da forskning gjengitt i spesielt den ene boka, viser at det ikke er grunnlag for å frykte det. I tillegg har jeg før svangerskapet gått ned til min naturlige vekt, og ikke lagt på meg noe mer enn baby, morkake, ekstra blod, fostervann osv. under svangerskapet. Fødte for ni dager siden, og er tilbake til min normale kropp (ikke et mål å gjøre det - men sier det for å understreke at overnevnte kosthold ikke har medført usunn vektoppgang).

Kan også anbefale tyrkisk youghurt med 10% fett, bær og nøtter som et solid mettende måltid som hjelper deg å holde deg mett over lengre tid. Fin som frokost/første måltid.

I dag var dette mitt første måltid, spist kl. 11.00. Hadde lite grønnsaker igjen i dag, så ble mer frukt enn vanlig. Jeg spiser alltid grønnsakene først, så fett/protein, og til sist frukten. Da blir blodsukkeret bedre regulert.

(En stang fra en stangselleri, noen buketter blomkål, en gulrot, en halv spisspaprika, to egg, en halv avokado på surdeigsrundstykker, litt mango og et eple til dessert. Spiste også 4-5 mandler før jeg tok bildet. I glasset er det h-melk)
 

Vedlegg

  • IMG_8703.jpeg
    IMG_8703.jpeg
    551,2 KB · Visninger: 32
Last edited:
Enig med over her. Mer fett og protein. Fiberrike grønnsaker bidrar til metthetsfølelsen også, fordi de gjør at man tar opp karbohydratene saktere, får lavere blodsukkerstigning, mindre dump i blodsukkeret etterpå, og dermed mindre sulten/mett lenger.

Har selv slitt med halsbrann under svangerskap, men når jeg spiser sjelden og ikke for tett på leggetid hjelper det veldig. Har siste året før svangerskapet og under siste svangerskapet nå spist to måltider om dagen. Spiser meg da skikkelig mett i 10/11/12-tiden (ett måltid avhengig av når jeg blir sulten den dagen), og skikkelig mett til middag i 16/17-tiden. Prøvd under svangerskapet ikke å spise seinere enn kl. 18.00. Helst kl. 17.00.

Kan anbefale å låne boka blodsukkermagi, hva og når skal vi spise, og/eller glukoserevolusjonen på biblioteket. Alle bøkene handler blant annet om hvordan man kan regulere metthet og sultfølelse med hvordan man legger opp måltider og hva de bør inneholde.

Hvis du gjerne vil spise frokost, fordi du er sulten, så kan du f.eks. starte med å spise en fiberrik grønnsak mens du lager grøten. Du kan med fordel bløtlegge havregrynen i kjøleskapet kvelden i forveien. Da vil antinæringsstoffene i grynet forsvinne og du tar opp mer av kornets næring dagen etter. Du kan lage grøten med h-melk på morgenen, ha oppi litt meierismør og et egg på slutten av koketiden. Dropp gjerne sukkeret på toppen og bruk f.eks. chiasyltetøy som søtning eller frosne bær fra fryseren.

Knekkebrød metter ikke stort, og industribrød fra butikken metter mindre enn hjemmelagde. Et langtidshevet brød du setter om morgenen eller før du legger deg, og steker når du kommer hjem fra jobb eller når du står opp, er lett å røre sammen på to min, og metter mer. Også her blir antinæringsstoffene tatt hånd om mens deigen venter.

Avokado og egg metter godt. Nøttesmør er et annet alternativ til pålegg. Eller tunfisksalat. Sleng gjerne med noen fiberrike grønnsaker før du spiser brødskivene.

Mellommåltider kan gjøre deg mer sulten, fordi kroppen din går fra å forbrenne det du har lagret på kroppen, til å forbrenne det du tilfører utenfra. Når du da bare spiser litt, og raske karbohydrater attpåtil, som frukt, vil kroppen din kjenne på at den enten ikke blir mett, eller raskere sulten. Mellommåltider gir dessuten ikke tynntarmen hvile til å tømme seg helt for matrester og bakterier. Tynntarmen tåler dårlig bakteriefremvekst. Det skal skje i tykktarmen. Så uten gode pauser mellom måltidene, kan tynntarmen få betennelse. Tarmene er en vesentlig del av immunforsvaret, og bør ikke være betente.

Spiser du pasta, pizza, eller lignende karbohydratrik middag, kan du med fordel tilsette fetere produkter som creme fraîche, kremfløte, ost, h-melk eller lignende, eller kjøttdeig på pizzaen feks. Det er også lurt å spise en forrett med fiberrike grønnsaker som
nevnt over.

Personlig har jeg ingen grunn til å frykte naturlig fettrik mat fra renvarer, da forskning gjengitt i spesielt den ene boka, viser at det ikke er grunnlag for å frykte det. I tillegg har jeg før svangerskapet gått ned til min naturlige vekt, og ikke lagt på meg noe mer enn baby, morkake, ekstra blod, fostervann osv. under svangerskapet. Fødte for ni dager siden, og er tilbake til min normale kropp (ikke et mål å gjøre det - men sier det for å understreke at overnevnte kosthold ikke har medført usunn vektoppgang).

Kan også anbefale tyrkisk youghurt med 10% fett, bær og nøtter som et solid mettende måltid som hjelper deg å holde deg mett over lengre tid. Fin som frokost/første måltid.

I dag var dette mitt første måltid, spist kl. 11.00. Hadde lite grønnsaker igjen i dag, så ble mer frukt enn vanlig. Jeg spiser alltid grønnsakene først, så fett/protein, og til sist frukten. Da blir blodsukkeret bedre regulert.

(En stang fra en stangselleri, noen buketter blomkål, en gulrot, en halv spisspaprika, to egg, en halv avokado på surdeigsrundstykker, litt mango og et eple til dessert. Spiste også 4-5 mandler før jeg tok bildet. I glasset er det h-melk)

Takk for omfattende svar! Jeg spiser jo ikke lavkarbo, men spiser ikke mye karbohydrater (ville jeg tro) sammenlignet med andre. Jeg har cøliaki, så alt av brødmat o.l. er hjemmelagd med rene matvarer, og jeg spiser bare 1 brødmåltid om dagen.
Enig i at jeg kunne spist mer protein/fett. Jeg spiser ikke kjøtt, men kunne sikkert bruke egg, avokado og sånn litt oftere. Nøttesmør elsker jeg, det burde jeg bruke oftere! Kanskje jeg må rett og slett ha mer tilbehør til måltidene mine og spise litt større porsjoner? Jeg kunne sikkert pynte grøten med kjerner/nøtter og frukt...
Ellers har jeg som vane å spise 4-5 ganger om dagen og det fungerer fint for meg.

Kan legge til at jeg er hjemme med yngstemann på dagtid og så jobber jeg på kveldstid. Ikke for å bruke det som unnskyldning, men dette har ført til veeeldig lite trening dette svangerskapet.

Jeg er ellers normalvektig med BMI 20, derfor skjønner jeg ikke hvordan jeg kan ha en sånn vektoppgang og samtidig være så sulten. Jeg har alltid gått ned til startvekt få uker etter fødselene uten å gjøre noe spesielt, så det er ikke det som bekymrer meg. Men jeg vil ikke gå opp altfor mye (mer enn det som er anbefalt), og at det skal gå utover babyen sin helse. Og jeg har fortsatt to og en halv måned foran meg...

Jeg skal forresten se om jeg finner boken på biblioteket. Igjen, takk for masse tips!
 
Litt ekstra protein/fett? :)

Egg, gresk yoghurt/proteinyoghurt med valnøtter og frukt/bær, avokado…

Jeg blir fort sulten igjen av mye karbohydrater som havregrøt og brødmat.
Takk for tips! Jeg skal prøve å ha litt mer protein og fett til måltidene i noen dager og se om det hjelper. :)
 
Enig med det som blir skrevet over her - mer fett og protein. Min go-to frokost er 2-3 egg stekt i panne, helle over litt økologisk extra virgin olivenolje, en halv avokado, cherrytomater, valnøtter og salt + pepper. Holder meg mett i lang tid. Kan også ha kokt skinke vedsidenav.

Funker også med smoothie: Feks yoghurt/biola, frossen spinat eller brokkoli, banan, avokado og/eller valnøtter, øko olivenolje/øko kokosolje, litt havregryn, bær/mango, egg/bønner, appelsin/sitron. Metter skikkelig godt :happy:
 
Enig med det som blir skrevet over her - mer fett og protein. Min go-to frokost er 2-3 egg stekt i panne, helle over litt økologisk extra virgin olivenolje, en halv avokado, cherrytomater, valnøtter og salt + pepper. Holder meg mett i lang tid. Kan også ha kokt skinke vedsidenav.

Funker også med smoothie: Feks yoghurt/biola, frossen spinat eller brokkoli, banan, avokado og/eller valnøtter, øko olivenolje/øko kokosolje, litt havregryn, bær/mango, egg/bønner, appelsin/sitron. Metter skikkelig godt :happy:
Takk for super tips!

Grunnen til at vi spiser havregrøt til frokost er at det er det billigste alternativet som passer for alle og som alle liker her i huset. Men jeg skal se hva jeg kan gjøre med lunsjen min. :)
 
Takk for super tips!

Grunnen til at vi spiser havregrøt til frokost er at det er det billigste alternativet som passer for alle og som alle liker her i huset. Men jeg skal se hva jeg kan gjøre med lunsjen min. :)
Kan også blande i et egg i havregrøten når du koker den, så får du ekstra proteiner. Det bruker vi å gjøre, funker veldig bra og merker ikke at det er der. Også kan du koke havregrøt på helmelk for ekstra fett, som også gjør at du holder deg mett lengre ☺️
 
I det siste har jeg vært mye sulten. Har dere tips til sunn mat som hjelper å holde seg mett? (Og gjerne som ikke forverrer halsbrann.)

En liten oversikt over hva jeg spiser:
Kl 7 frokost, stor porsjon havregrøt
Kl 10-11 lunsj, grovt brød/knekkebrød med variert pålegg
Kl 13-14 et par stk frukt og yoghurt med nøtter
Kl 17-18 middag

Likevel er det mange dager jeg ikke blir mett etter måltidene, men jeg har allerede gått opp 11kg... hjelp! :dead:
Tenker at hvis du har gått opp 11 kilo er det ikke mange av de kiloene som er ekstra vekt/fett. Veldig mye av det er jo baby, morkake, fostervann, etc.

Men til det du spør om: Hvis jeg har dager jeg er mye sulten, så forsøker jeg å kjøre på med litt mer protein. Feks at du legger til et kokt egg til frokosten ved siden av havregrøten, og at du spiser ordentlig gresk yoghurt (den med 10 prosent fett) til det mellommåltidet mellom lunch og middag.. evt at du her spiser to kokte egg i tillegg til frukt og en liten yoghurt?

Tenker det viktigste er at du spiser nok MAT så du ikke går og snoker på godteri og snacks :Heartred
 
Takk for super tips!

Grunnen til at vi spiser havregrøt til frokost er at det er det billigste alternativet som passer for alle og som alle liker her i huset. Men jeg skal se hva jeg kan gjøre med lunsjen min. :)
Tror noen har svart det over, men jeg synes å tilsette valnøtter eller hasselnøtter til grøten eller yoghurten hjelper veldig på metthetsfølelsen. Jeg slet med dette i starten etter jeg fikk svangerskapsdiabetes at jeg ble så fort sulten og spiste hver andre time på grunn av det og det ble litt for ofte. Snakket med en ernæringsfysiolog og hun mente at det ville hjelpe hvis jeg tilsatte mat sånn at måltidet fikk et høyere kaloriinnhold, slik som advokado og nøtter osv. Mange gode tips på det over så jeg :D
 
Back
Topp