Celleforandringer i svangerskapet

En tråd i 'Oktober 2020' startet av Snorkfrøken_83, 30 Mar 2020.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. Snorkfrøken_83 Flørter med forumet

  Hei! Nå har det vært litt mye i det siste. Hadde en blødning på lørdag. Er 9+6 i dag. Var sikker på at det var starten på en SA, men det gav seg etter noen timer. Var på ul i dag og alt var heldigvis fint. :Heartred Men.. fikk vite i dag at det er påvist celleforandringer etter celleprøve jeg tok for snart to uker siden. Jeg må fortsette med celleprøver gjennom svangerskapet hver 6. uke og ta vevsprøve på 6-ukerskontroll etter fødsel. Er jo litt bekymret for dette, men mest glad for at alt er bra med nurket i magen. noen som har noe erfaring med celleforandringer og oppfølging av dette igjennom svangerskapet?
   
 2. Mammatilenprins18 Andre møte med forumet

  Har ikke opplevd det selv, men har hørt om venninner som har blitt fulgt opp sånn som du sier, og det har gått helt uproblematisk for seg :Heartbigred Håper det ordner seg for deg også!
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 3. Seawave Elsker forumet

  Når tok du celleprøve sist? Hvis celleprøve relativt kort tid før svangerskapet var uten celleforandringer, så er det ganske sannsynlig at celleforandringene kommer av svangerskapet, og da kan det gå tilbake av seg selv etter fødsel. Isåfall er det ikke sikkert det er noe mer å tenke på enn at du må ta disse hyppige kontrollene frem til etter fødsel :happy:
  Hvis det er lenge siden forige celleprøve er det vanskeligere å vite om celleforandringene var der fra før, eller oppstod i svangerskapet. Men dette har vel kanskje gyn snakket med deg om? Isåfall kan det hende du må inn til konsiering (fjerne deler av livmorhalsen) etter fødsel. Dette er somregel ganske uproblematisk, og du kan fortsette livet som normalt, med både barn og samleie etterpå :)
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 4. Snorkfrøken_83 Flørter med forumet

  Takk for svar. Det er 2 og et halvt år siden sist. Fikk bare dårlig info av helsesekretæren hos gyn, skal dit i mai, så håper på litt mer info da.
   
 5. forumNoob Betatt av forumet Novemberlykke 2020

  Hei! Sniker fra novembergjengen her :)
  Jeg har ingen erfaring med oppfølging av celleforandringer under svangerskapet, men har selv blitt konisert ganske nylig. Har du fått påvist celleforandringer tidligere? Vært behandlet for det?
   
 6. Isla Elsker forumet Marsipanene 2019 ❤️ Februarskattene 2019 ❤️

  Jeg hadde celleforandringer under svangerskapet i 2009. De sjekket pga ekstreme blødninger fra uke 18 til 30. Fant forandringer men de gjorde ikke noe mer før på 6 ukers kontroll etter fødsel. Ny prøve. Den var fin. Er vist helt normalt å ha celleforandringer under svangerskapet og derfor de helst ikke tar det når man er gravid. Håper det er uskyldig for deg også ❤️
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 7. Snorkfrøken_83 Flørter med forumet

  Nei, aldri. Fått beskjed om at jeg må ta vevsprøve når graviditeten er over. Men det er ikke det samme som konisering?
   
 8. Snorkfrøken_83 Flørter med forumet

  Var det derfor du hadde blødninger?
   
 9. forumNoob Betatt av forumet Novemberlykke 2020

  Vevsprøve er bare en annen og mer nøyaktig måte å teste celleforandringer på. Så at du må ta en vevsprøve betyr ikke nødvendigvis at du må koniseres :)

  Jeg opplevde å få veldig lite informasjon rundt dette da jeg først fikk beskjed om at jeg hadde celleforandringer som måtte undersøkes videre. Det resulterte i at jeg fikk mange undøvendige bekymringer, spesielt siden vi var i en prøveperiode for å bli gravid. Om du er bekymret vil jeg anbefale at du snakker med legen din eller gyn, og "tvinger" dem til å forklare litt. Jeg måtte i alle fall aktivt selv søke informasjon, og mener det hadde vært bedre om legen min hadde tatt seg bryet med å forklare fra start. De skjønte nok ikke at jeg hadde dette behovet, for de så ikke på celleforandringene mine som særlig alvorlig eller kritisk, men for meg føltes det veldig ille :(

  Nå vet jeg ikke hvor alvorlige forandringer de fant hos deg, men kan fortelle litt rundt slik det var for meg :) Jeg hadde moderate/uttalte forandringer. Det jeg sitter igjen med av info er at lette celleforandringer ofte går tilbake av seg selv, og selv om du ikke hadde vært gravid ville de antakelig ikke gjort noe med disse forandringene før etter tidligst seks mnd, for å se om det kanskje går tilbake. Deretter, dersom det fortsatt er forandringer, kan de vurdere behovet for en konsiering. Da tar de først en vevsprøve for å vurdere dette nærmere. Selv da er man fortsatt årevis i fra å utvikle en potensiell livmorhalskreft :)

  Ettersom du får så tett oppfølging i svangerskapet ville jeg ikke bekymret meg for dette. Som de over her skriver kan det jo hende det er forandringer som kommer som følge av graviditeten bare :)
   
 10. Snorkfrøken_83 Flørter med forumet

  Tusen takk for utfyllende og beroligende svar. Det stod ingenting i brevet om graden av celleforandringer, men regner jo med de hadde informert meg om det var alvorlig. Søsteren min fikk påvist livmorhalskreft tidligere i år, så har opparbeidet meg noe kunnskap om det. Men hun tok celleprøve som var «ren» ett år tidligere så det var en spesiell type. Gikk heldigvis bra. Det er skumle greier, men som du sier tar det jo vanligvis lang tid før det utvikler seg til kreft. Jeg ble bare så usikker på gangen i det når man er gravid.
   
 11. Mollyver Betatt av forumet

  Vevsprøve er som forumNoob skriver at de tar en liten vevsbit for å sjekke celleforandringene mer nøye. Når du blir konisert fjerner de den ytterste delen av livmorhalstappen med laser, siden det er der celleforandringene som regel sitter. Jeg har vært konisert selv. Jeg ville ringt og spurt hvilken grad av celleforandringer du har. Min celleprøve viste grad 3, og jeg måtte derfor koniseres. 3 år tidligere hadde celleprøven min vært helt fin, så det kan gå fort også, spesielt for oss som er litt yngre. Slikt utvikler seg ofte litt senere for de som er 50+. Spør om det var grad 1, 2 eller 3 du hadde. Det er bare grad 3 som opereres. Grad 1 er helt uproblematisk og kan like gjerne gå over av seg selv. Grad 2 skal følges med på. Det er sikkert pga celleforandringene du blødde, man kan blø litt i svangerskapet om man har celleforandringer. Lykke til :)
   
  • Informativ Informativ x 1
 12. Snorkfrøken_83 Flørter med forumet

  Tusen takk. Skal til fastlegen min på mandag til svangerskapskontroll så skal spørre om han har info om grad da.
   
 13. Snorkfrøken_83 Flørter med forumet

  Viser seg at jeg har grad 3. Gynekologen har dessverre ikke mellommenneskelige evner og skremte vettet av meg med å si at jeg i verste fall må avbryte svangerskapet om det utvikler seg veldig. Ble jo naturligvis livredd og helt fra meg. Noen som har noe mer oppløftende info?
   
 14. Mollyver Betatt av forumet

  Sender deg gode klemmer :Heartred Jeg vet litt om det siden jeg har vært gjennom det, men jeg har ikke lyst å skremme deg, så du må ikke få panikk, for dette kan gå veldig fint altså :) Jeg var ikke gravid når jeg fikk CIN 3 (celleforandringer grad 3) og ble derfor oprerert ganske raskt. Det er viktig at du vet at selv om du har CIN 3 så er det ikke kreft du har, men det kan på sikt utviklet seg til det, i verste fall. Det er slett ikke sikkert det gjør det, men de oprerer for å være på den sikre siden. På nettsiden til kreftforeningen forklarer de det slik:

  Forstadier til livmorhalskreft kalles CIN (cer-vical intraepitheliel neoplasi) og deles i tre grader:

  CIN 1: Lette forandringer
  CIN 2: Moderate forandringer
  CIN 3: Uttalte forandringer

  Ved CIN 3 er det uttalte forandringer av cellene i slimhinnen, men disse har ikke trengt inn i selve livmorhalsen og er altså ikke kreft. Det er ikke sikkert at de utvikles til kreft uten behandling, men man vet ikke hvilke som utvikler seg videre til kreft og hvilke som ikke gjør det. Man anbefaler derfor behandling av alle som utvikler CIN 3.


  Men det er viktig at du tar celleprøve hyppig gjennom svangerskapet nå, slik at de får følge med at det ikke utvikler seg videre. Kanskje dette svaret fra Lommelegen vil berolige deg litt? :)
  https://www.lommelegen.no/gynekologi/legesvar/gravid-med-celleforandringer-ma-jeg-ta-abort/68995934

  Ønsker deg masse lykke til! :):Heartred
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 15. Snorkfrøken_83 Flørter med forumet

  Tusen takk. :Heartred Håper bare jeg klarer å glede meg litt over svangerskapet og ikke bare være redd hele tiden.
   
 16. Mollyver Betatt av forumet

  Ja det håper jeg du klarer :) Prøv å tenk at så lenge de tar regelmessige celleprøver av deg gjennom svangerskapet, så er du i trygge hender :)
   

Del denne siden