BLW-tråden

Tiaso

Elsker forumet
❤ Oktoberbaby 2016 ❤
Vi har tenkt å prøve oss på blw, barnestyrt mattilvenning.
Lille her er enda bare 3.5 måned så er jo en stund til vi setter igang, men hadde vært kjekt å høre fra andre som gjør det samme. Kanskje er det noen som ikke har hørt om blw og som ennå ikke har startet med grøt som joiner også? Vi tenker å gi henne helt samme mat som oss, starter gjerne med litt brokkoli eller fisk fra min tallerken, men tar det som det kommer.
Dere andre som vil kjøre blw, hva starter dere med eller tar dere det som det kommer?
 
Vi har tenkt å prøve oss på blw, barnestyrt mattilvenning.
Lille her er enda bare 3.5 måned så er jo en stund til vi setter igang, men hadde vært kjekt å høre fra andre som gjør det samme. Kanskje er det noen som ikke har hørt om blw og som ennå ikke har startet med grøt som joiner også? Vi tenker å gi henne helt samme mat som oss, starter gjerne med litt brokkoli eller fisk fra min tallerken, men tar det som det kommer.
Dere andre som vil kjøre blw, hva starter dere med eller tar dere det som det kommer?

Vi har fått beskjed om at mini får smake på alt vi spiser, på tross av salt, med enkelte unntak. Så hun fått smake på mye rart, masse forskjellige type sauser, fisk, potetmos, rotmospure, gryter, etc! Det meste faller i smak, hun får egen mat til middagen, i form av diverse grønnsakspureer også får hun stort sett alltid smake på vår mat :) etterhvert som hun skal begynne med mer ordentlig mat så tenkte jeg at hun kan spise akkurat det samme som oss og at jeg bare dropper salt så kan vi heller salte etterpå :)
 
Hvordan gjør dere det da? Er helt blank på dette ;) hvordan sitter de? Og får de rett fra fatet? De har jo ikke tenner til å tygge med :)

Jeg er sååå usikker på introduksjon av fast føde enda altså :/
 
Vi har fått beskjed om at mini får smake på alt vi spiser, på tross av salt, med enkelte unntak. Så hun fått smake på mye rart, masse forskjellige type sauser, fisk, potetmos, rotmospure, gryter, etc! Det meste faller i smak, hun får egen mat til middagen, i form av diverse grønnsakspureer også får hun stort sett alltid smake på vår mat :) etterhvert som hun skal begynne med mer ordentlig mat så tenkte jeg at hun kan spise akkurat det samme som oss og at jeg bare dropper salt så kan vi heller salte etterpå :)
Men det er mest mos og dere mater, eller spiser hun selv?
 
Hvordan gjør dere det da? Er helt blank på dette ;) hvordan sitter de? Og får de rett fra fatet? De har jo ikke tenner til å tygge med :)

Jeg er sååå usikker på introduksjon av fast føde enda altså :/
Begynner ikke før hun kan sitte uten støtte og nærmer seg 6 mnd. Da sitter hun i tripp trapp sete, ikke newborn seat, og får mat på brettet som er festet på stolen. Om maten er kokt så kan de tygge ganske bra med gommene. Gir ganske store biter som er lett å holde. Er ikke sikkert hun får i seg så mye i starten. Med blw så lærer de å tygge før de lærer å svelge så det er trygt og de spiser alt selv, ingen mating. De lærer som regel å spise med skje ganske tidlig. Man slipper stresset med å få i ungen mat som h*n ikke vil ha og får mindre kresne barn.
 
Vi gjorde det halvveis med storesøster :)

Det fungerte supert og hun var veldig matglad. Men hun var så glad i mat og ville veldig gjerne spise litt mer enn det hun fikk i seg på egenhånd.

Så her blir det begge deler nå også :) Snuppa blir jo ordentlig sint når hun har spist opp all tranen sin, så tydelig at hun ønsker noe annet å spise.

Kjøpt inn rismel, hirsemel, maismel og svisker, også vil hun få store biter av vår middag som hun kan holde og spise på selv.
Jeg husker at Brokkoli, agurk og kylling var en hit om jeg ikke tar helt feil til barnestyrt mattilvenning.
 
Vi gjorde dette med storebror.

Viktig at de er modne nok, sitter godt uten støtte (vippestol eller newborn seat er no-no!), og har begynt å faktisk vise reell interesse for mat; smatter, ser etter, griper mat og fører den til munnen. For de fleste er dette på plass en gang mellom 5-7,8 mnd. Man skal ikke mate babyen - den får servert mat i passe strl foran seg på bordet - for eksempel ihjelkokt brokkoli-kvast, fingerstore strimler av bakt søtpotet. Barnet skal selv føre maten til munnen, og dele den opp inni munnen. Poenget med dette er at barnet lærer seg og har kontroll over prosessen selv, de lærer å tygge før de lærer å svelge. Derfor også viktig at de sitter oppreist, for da fungerer brekningsrefleksen - bakoverlent i vippestol og med mos eller grøt som føres inn i munnen på skje vil dette overkjøres. Barnet kan få det aller meste av vanlig mat. Vi kokte og stekte ting litt lenger enn vanlig, og salta egen mat først etter å ha tatt av til babyen. De får fort for mye salt ift hva nyrene takler.

Metoden er genial, synes vi. Sosialt som i at vi har felles måltider og spiser det samme - helt fra starten. Billig, slipper å kjøpe egen barnemat. Slipper skummetmelkpulver og diverse tilsetninger i barnemat, slipper å støtte Nestlé. Praktisk, alle spiser i fred, i sitt tempo, ingen mating. Baby øver pinsettgrep, får glede av masse forskjellige smaker og teksturer. Ingen risiko for å presse på for mye mat, babyen styrer helt selv og rekker å kjenne metthet og stoppe - mens med mos-og grøtmating er det lett å ha dytta på en skje eller to før barnet rekker å si fra at det er mett. Det er jo individuelt, men mange babyer som får mos og grøt må tilvennes mat med klumper og tygging seinere, og bruker tid på å takle det. Eldste her gnagde kyllingbein og spiste vanlig kjøtt da han var 8-9 mnd, har ikke hatt noe problemer med det. Skjedde noen få ganger helt i starten at han brakk seg lett fordi maten kom bak til brekningsrefleks-området før den var most av gommene, etter det ingenting - har aldri satt noe i halsen heller. Trenger absolutt ikke tenner for å begynne.

Metoden er vel først og fremst egna for fullammede barn, tror det er fordi de fleste ikke er klare for fast føde før først ved 6 mnd, mens mme-ernærte barn anbefales fast føde tidligere.

En annen fordel er at metoden gjør det lettere å opprettholde amming. Hvis babyen får flere måltider daglig med most mat, som glir ned uten motstand og fyller magen lett, minsker fort behovet for, og interessen for, pupp - som jo må jobbes for. Mange mister interessen, og så tenker foreldrene at de har avvendt seg selv. Naturlig ammeslutt før ca 2 års alder skjer egentlig veldig sjelden - da er det heller fordi mengde og hyppighet grøt/mos tar for mye plass, eller at babyen har en forbigående periode med liten tålmodighet (men ville for eksempel diet masse om natten eller i søvn om dagen, hvis de fikk tilbudet) - og så avsluttes ammingen. Dette er verdt å være obs på dersom man ønsker å følge anbefalingene om
at morsmelk skal være hovedernæring (!) hele første leveår, og at man gjerne må amme utover det. Det er rett og slett ikke naturlig for babyens biologi å få så store mengder mos og grøt som mange gjør, mange helsesøstre rundt om er og med på å bidra til dette ved sine anbefalinger om hvor mange grøtmåltider babyene skal være oppe i ved gitt alder (noe som ikke stemmer med helsedirektoratets retningslinjer).

Vi kommer til å se an modning og interesse, men drøyer antakelig til hvertfall fylte 5 mnd. Sist kjørte vi ganske hard-core, mens nå tror jeg vi kommer til å gi noe mosa mat også, kanskje ett måltid i døgnet.
 
Vi har tenkt å prøve oss på blw, barnestyrt mattilvenning.
Lille her er enda bare 3.5 måned så er jo en stund til vi setter igang, men hadde vært kjekt å høre fra andre som gjør det samme. Kanskje er det noen som ikke har hørt om blw og som ennå ikke har startet med grøt som joiner også? Vi tenker å gi henne helt samme mat som oss, starter gjerne med litt brokkoli eller fisk fra min tallerken, men tar det som det kommer.
Dere andre som vil kjøre blw, hva starter dere med eller tar dere det som det kommer?
Vurderer denne metoden, men vet ikke så mye om den ennå. Må lese oss opp litt :) Jenta vår blir 4 mnd om noen dager og fullammes. Kommer ikke til å introdusere mat med det første, men følger tråden enn så lenge :)
 
Her tenker vi å kjøre på blw. Skal lese meg mer opp på det løpet av de neste 2 mnd (mini er 4 mnd nå og fullammes).
 
Vi gjorde dette med storebror.

Viktig at de er modne nok, sitter godt uten støtte (vippestol eller newborn seat er no-no!), og har begynt å faktisk vise reell interesse for mat; smatter, ser etter, griper mat og fører den til munnen. For de fleste er dette på plass en gang mellom 5-7,8 mnd. Man skal ikke mate babyen - den får servert mat i passe strl foran seg på bordet - for eksempel ihjelkokt brokkoli-kvast, fingerstore strimler av bakt søtpotet. Barnet skal selv føre maten til munnen, og dele den opp inni munnen. Poenget med dette er at barnet lærer seg og har kontroll over prosessen selv, de lærer å tygge før de lærer å svelge. Derfor også viktig at de sitter oppreist, for da fungerer brekningsrefleksen - bakoverlent i vippestol og med mos eller grøt som føres inn i munnen på skje vil dette overkjøres. Barnet kan få det aller meste av vanlig mat. Vi kokte og stekte ting litt lenger enn vanlig, og salta egen mat først etter å ha tatt av til babyen. De får fort for mye salt ift hva nyrene takler.

Metoden er genial, synes vi. Sosialt som i at vi har felles måltider og spiser det samme - helt fra starten. Billig, slipper å kjøpe egen barnemat. Slipper skummetmelkpulver og diverse tilsetninger i barnemat, slipper å støtte Nestlé. Praktisk, alle spiser i fred, i sitt tempo, ingen mating. Baby øver pinsettgrep, får glede av masse forskjellige smaker og teksturer. Ingen risiko for å presse på for mye mat, babyen styrer helt selv og rekker å kjenne metthet og stoppe - mens med mos-og grøtmating er det lett å ha dytta på en skje eller to før barnet rekker å si fra at det er mett. Det er jo individuelt, men mange babyer som får mos og grøt må tilvennes mat med klumper og tygging seinere, og bruker tid på å takle det. Eldste her gnagde kyllingbein og spiste vanlig kjøtt da han var 8-9 mnd, har ikke hatt noe problemer med det. Skjedde noen få ganger helt i starten at han brakk seg lett fordi maten kom bak til brekningsrefleks-området før den var most av gommene, etter det ingenting - har aldri satt noe i halsen heller. Trenger absolutt ikke tenner for å begynne.

Metoden er vel først og fremst egna for fullammede barn, tror det er fordi de fleste ikke er klare for fast føde før først ved 6 mnd, mens mme-ernærte barn anbefales fast føde tidligere.

En annen fordel er at metoden gjør det lettere å opprettholde amming. Hvis babyen får flere måltider daglig med most mat, som glir ned uten motstand og fyller magen lett, minsker fort behovet for, og interessen for, pupp - som jo må jobbes for. Mange mister interessen, og så tenker foreldrene at de har avvendt seg selv. Naturlig ammeslutt før ca 2 års alder skjer egentlig veldig sjelden - da er det heller fordi mengde og hyppighet grøt/mos tar for mye plass, eller at babyen har en forbigående periode med liten tålmodighet (men ville for eksempel diet masse om natten eller i søvn om dagen, hvis de fikk tilbudet) - og så avsluttes ammingen. Dette er verdt å være obs på dersom man ønsker å følge anbefalingene om
at morsmelk skal være hovedernæring (!) hele første leveår, og at man gjerne må amme utover det. Det er rett og slett ikke naturlig for babyens biologi å få så store mengder mos og grøt som mange gjør, mange helsesøstre rundt om er og med på å bidra til dette ved sine anbefalinger om hvor mange grøtmåltider babyene skal være oppe i ved gitt alder (noe som ikke stemmer med helsedirektoratets retningslinjer).

Vi kommer til å se an modning og interesse, men drøyer antakelig til hvertfall fylte 5 mnd. Sist kjørte vi ganske hard-core, mens nå tror jeg vi kommer til å gi noe mosa mat også, kanskje ett måltid i døgnet.
Dette høres spennende ut, og jeg vil gjerne prøve det med barnet jeg venter i juni. Synes nesten jeg allerede hører protestene fra familien som vil la babyen smake på alt fra 4 mnd.
Når gutten min var baby begynte jeg med grøt rundt fire mnd fordi jeg trodde han ikke fikk nok av melken min, men denne gangen skal jeg stå på mer. Men igjen så fikk jeg et ekstremt kresent barn som brakk seg av alt, og likte ingenting. Han er slik enda, 7 år, så er veldig åpen for denne teknikken! Lurer litt på hvordan dere gjør det på farten da, på kafé eller ute i skogen? Jeg fikk jo ikke mat i barnet mitt iløpet av dagen, kun kveldsgrøten, så for meg var det et problem uansett teknikk da... Hva kan være passende som måltid hvis vi har suppe eller pølse på tur, skal vi bare gi ei pølse liksom? Det er jo relativt lettmost mat så...
 
har tenkt litt på denne metoden også. Får se hva det blir til, inntil videre virker han fornøyd med pupp. Tror pappan gleder seg fælt til mating da.... Vil ihvertfall vente litt med tilbud om mat, han har hatt (og fortsatt litt) magevondt -så tenker tarmene skal få modnes en stund til.
 
Dette høres spennende ut, og jeg vil gjerne prøve det med barnet jeg venter i juni. Synes nesten jeg allerede hører protestene fra familien som vil la babyen smake på alt fra 4 mnd.
Når gutten min var baby begynte jeg med grøt rundt fire mnd fordi jeg trodde han ikke fikk nok av melken min, men denne gangen skal jeg stå på mer. Men igjen så fikk jeg et ekstremt kresent barn som brakk seg av alt, og likte ingenting. Han er slik enda, 7 år, så er veldig åpen for denne teknikken! Lurer litt på hvordan dere gjør det på farten da, på kafé eller ute i skogen? Jeg fikk jo ikke mat i barnet mitt iløpet av dagen, kun kveldsgrøten, så for meg var det et problem uansett teknikk da... Hva kan være passende som måltid hvis vi har suppe eller pølse på tur, skal vi bare gi ei pølse liksom? Det er jo relativt lettmost mat så...
Ville bare gitt fra min tallerken ja, de lærer seg fort å spise brød feks. Pølse også. Men melk bør fortsatt være hovednæringen fram til de spiser nok eller. Kan jo ta litt tid, siden det skjer i barnets tempo, men det kan også gå ganske fort, spesielt om barnet er sulten.
 
Det hørtes veldig interressant ut - er det samme metode for de som er 100% mme også? Helsesøster er veldig på at vi MÅ begynne med grøt når han fyller fire mnd.
 
Det hørtes veldig interressant ut - er det samme metode for de som er 100% mme også? Helsesøster er veldig på at vi MÅ begynne med grøt når han fyller fire mnd.
Litt usikker. Fant en artikkel som tok opp det, skal se om jeg finner den igjen.
 
Etter å ha googlet litt fant jeg nyere forskning som viser at fullamming i 6 mnd kan føre til B12 mangel hos barnet. Dette går ut over hjernens utvikling og den motoriske utviklingen. Studien er gjort på babyer med lav fødselsvekt, men de mener dette gjelder alle friske barn. Har ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre ennå mtp ammingen. Er redd hun mister interessen for puppen når hun får mat, men vil gjøre det som er best for den lille

http://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12887-015-0533-2
 
Etter å ha googlet litt fant jeg nyere forskning som viser at fullamming i 6 mnd kan føre til B12 mangel hos barnet. Dette går ut over hjernens utvikling og den motoriske utviklingen. Studien er gjort på babyer med lav fødselsvekt, men de mener dette gjelder alle friske barn. Har ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre ennå mtp ammingen. Er redd hun mister interessen for puppen når hun får mat, men vil gjøre det som er best for den lille

http://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12887-015-0533-2

Det er én studie, og denne studien var med i vurderingen da nye retningslinjer skulle fastsettes, og på bakgrunn av all forskning tilgjengelig, forble retningslinjene de samme - fullamming til 6 mnd er idealet, eneste endring er at det anbefales å se an i større grad om mor og barn trives med det. Altså helt trygt å fullamme til 6 mnd også med tanke på jern og B12. Det er gjort andre studier som viser at morsmelkernærte barn utnytter næringsstoffene på en mer effektiv måte, og at nivåene naturlig vil være lavere hos disse enn hos de som får mme, uten at det er problematisk. Google Gry Hay (tror det var det hun het) så finner du masse interessant materiale.
 
Det er én studie, og denne studien var med i vurderingen da nye retningslinjer skulle fastsettes, og på bakgrunn av all forskning tilgjengelig, forble retningslinjene de samme - fullamming til 6 mnd er idealet, eneste endring er at det anbefales å se an i større grad om mor og barn trives med det. Altså helt trygt å fullamme til 6 mnd også med tanke på jern og B12. Det er gjort andre studier som viser at morsmelkernærte barn utnytter næringsstoffene på en mer effektiv måte, og at nivåene naturlig vil være lavere hos disse enn hos de som får mme, uten at det er problematisk. Google Gry Hay (tror det var det hun het) så finner du masse interessant materiale.
Ok det skal jeg gjøre. Takk :)
 
Bumper denne.
Er det noen som har begynt med blw?
Lille blir 6mnd den 19 mars, men virker ikke helt klar endå. Hun kan ikke sitte, men prøvde å stjele brødskiven min her om dagen så vi nærmer oss!
 
Vi har startet og han elsker det! Helt utrolig å se hvor mye mat han faktisk får i seg! Vi startet på torsdag, og han blir 6 mnd på onsdag. Så langt er brødskive med hjemmelaget leverpostei favoritten[emoji2]
 
Back
Topp