1. Du bestemmer det meste, så langt det er forsvarlig. Føder du på et mindre travelt sykehus, er sjansen større for at du kan velge i større grad, fordi de har bedre tid og flere ressurser per pasient. De er aldri flere enn nødvendig inne hos deg, for det er å sløse bort ressurser. Du har nok hørt mye rart som ikke stemmer.
Det er ikke lege med under fødselen med mindre det er komplikasjoner. De fleste jordmødre er damer dog, og hvis det finnes kvinnelig lege på jobb, og du trenger lege, kan du jo ønske deg dette på forhånd i et fødebrev.
Hvis fødselen går normalt, er det du, evt. partner, og jordmor.
De river ikke opp klærne dine, og ting skjer veldig mye saktere enn du kanskje ser for deg når alt går som det skal. Du får velge om du vil ha babyen til deg, og det vil nok føles mer naturlig enn du tror både å være naken, og å få babyen på deg, med kroppsvæsker og alt. Det er så mye hormoner i sving, at man gjerne glemmer alle sånne "hang ups" man har.
2. Nei, de bruker ikke keisersnitt om det er mulig å ta babyen med tang eller vakuum. Sjansen for permanente skader er veldig små, og det er ikke risikofritt med keisersnitt heller. Hovedmålet til føden er alltid å få ut barnet friskt og uskadd. De velger ikke "enkleste" løsning, men den sunneste for mor og barn. Skader gjør det vanskeligere for føden, så de velger alltid den løsningen som gir minst sjanse for det.
3. Det at du er overvektig fører sikkert med seg noen komplekser, det kan fort smitte over på andre ting, som følelsen av at kroppen kan svikte deg. Men din kropp er laget for å føde, og overvekten gjør det nok ikke noe spesielt mye vanskeligere. Hvis du er såpass overvektig at det fører med seg mer risiko, tar de høyde for det når du blir tildelt fødested.
4. Ja, det er vanlig, men det er ikke sikkert du merker det, for det er vanskelig å skille på følelsen av hva som kommer ut hvor. Det skjer jo under den aller siste fasen, når du presser for å få babyen ut. Innen den tid er hormonene i full sving, og du er gjerne ganske sliten. Hvis det skjer, vasker jordmor det bare bort så fort det skjer, og det er jo ikke sånn at det kommer mengder. Ingen gjør noe nummer ut av det, og det er glemt før du rekker å tenke over det. Tarmen tømmer seg gjerne før fødselen, fordi sånn er kroppen laget. Det er ikke noe du trenger å bekymre deg over.
5. Det er litt vondt å få epidural, men det er vondt i et par sekunder, så går det over. Det kan gi bivirkninger, og være skadelig for deg, men de bivirkningene er jo sjeldne, og noe du må veie for og imot under fødselen. Kanskje rekker du ikke få epidural, kanskje trenger du det ikke. Du kan få morfin (frem til et visst punkt i fødselen), bruke lystgass, og varmt vann som smertelindring. Varmt vann, enten i dusj, badekar, eller med varmeflaske kan hjelpe mye.
Du kan velge å røre på deg og snu deg under fødselen hvis det fungerer med tanke på hvordan babyen ligger, hva som må kobles til av utstyr, at jordmor kommer til osv., men dette får man ikke forberedt seg noe særlig på, fordi det er uforutsigbart.
Det beste for deg er nok å ta en samtale med jordmor, og gjerne få en omvisning på føden. Da kan du høre hvordan ting
faktisk foregår fra noen som er nøytrale og nøkterne til det.
Husk at man gjerne husker ting verre enn de var, og at man har en tendens til å overdrive i etterkant.