Likevel fremstår du som mer bestemt enn det jeg leser de offentlige rådene å være. Der er det tatt visse forbehold:
"Gravide og ammende bør ta et daglig kosttilskudd med 150 mikrogram (µg) jod dersom de:
- har et lavere daglig inntak enn 6 dl kumelk/yoghurt (men spiser hvit saltvannsfisk regelmessig), eller
- spiser lite/ingen hvit saltvannsfisk og samtidig har et lavere daglig inntak enn 8 dl kumelk/yoghurt.
Sitat, helsenorge.
Dette er jo gjerne sett i sammenheng med at stadig flere spesielt unge kvinner velger vegetarisk/vegansk kosthold, eller av andre årsaker velger å bytte ut melkeprodukter med havre melk, soyamelk o. L. Da er det helt klart at jod inntak kan være kritisk lavt.
Jeg er heller ikke bekymra for at jeg får i meg for mye jod selv om den torsken gir nærmere 600 microgram på et måltid, men det var heller ikke poenget.. Kroppen har jo evne til å lagre jod, så den porsjonen med torsk dekker alene 3 dagers behov. Jeg sier ikke at man ikke bør ta jodtilskudd, jeg synes bare innlegget var unødvendig skarpt. Fint å gjøre folk oppmerksom på at de kan være i risikosonen, men trenger ikke "arrestere" folk.
Hva var det med innlegget mitt som arresterte folk? Fordi jeg opplyser om at folk burde ta tilskudd av jod i tillegg så er det for bastant og anklagende?
Det er ikke alle som vet at man burde ta tilskudd av jod som gravid for det eneste det er fokus på er folat. Beklager at du oppfattet meg som bestemt, men jod debatten er noe jeg engasjerer meg sterkt i da norske myndigheter bryr seg mer om salg av kumelk enn mennesker. Det har vært oppe til diskusjon flere ganger å gå over til salt slik som who anbefaler og som har vist seg mer effektiv, men på grunn av at norge vil selge befolkningen melk så vil de ikke gjøre det. Til tross for at mange ikke en gang tåler meieriprodukter. Det er ikke sånn at jod finnes naturlig i melk heller for de forer jod til kuene. Norges jod problem er så omfattende at det får global oppmerksomhet, det er tragisk.
Anbefalingene fra norske helsemyndigheter er 175mikrogram til gravide og 200mikrogram til ammende. Så rådene fra helsenorge stemmer ikke overens med rådene til fhi som er merkelig. Who der i mot anbefaler 250mikrogram til både ammende og gravide.
Selv om jeg skriver folk bør ta tilskudd så velger de jo selv om de vil ta det i form av tabletter eller mat. Det viktigste for meg er at folk er klar over inntaket sitt. Meieriprodukter alene er ikke nok for å få i seg jod og siden du tar opp fisk så dekker det gjennomsnittlig bare 20-30% av inntaket.
Spiser man torsk minst 3 ganger i uken i tillegg så ja, men de fleste pleier ikke spise 200gram torsk 3 ganger i uken. 200g er en ganske stor porsjon og mengden jod varierer også fra fisk til fisk også når på året fisken er fisket, så man kan ikke være 100% sikker på innholdet. Spiser man laks, ørret eller makrell så er det ikke mye jod i det at det dekker behovet. Jeg prøvde å finne ut hvor mye jod det var i forskjellige fiskesorter og det var ikke lett tilgjengelig noe som er merkelig. Fhi sin hadde kun torsk, og en annen studie fra 2006 jeg fant skrev at kveite hadde enormt høyt innhold, men at det varierte stort fra fisk til fisk og hva den fisken hadde spist.
Jeg kjenner i hvert fall ingen som drikker melk som drikke eller spiser utelukkende torsk 3 ganger i uken hver uke.
Og å få i seg 6 dl melk daglig er drøyt. Så beklager for at jeg prøver å spre awareness til andre gravide om at jod er viktig og at man ikke får i seg nok av å spise meieriprodukter. Jeg var vegetarianer i 5 år og spiser fremdeles for det meste vegetarisk, så jeg har måttet opplyse meg selv om dette.
Det høres for meg ut som du ikke har lest så mye om debatten før du nå kommenterte siden du skriver at jod problemet skyldes at flere velger et plantebasert kosthold, for folk som velger et plantebasert kosthold er somregel mer beviste på å få i seg det de mangler av vitaminer. Det finnes selvfølgelig noen unntak, men det største problemet for folk på plantebasert kosthold er at mange bruker tang som kilde og får i seg alt for mye. Uansett så utgjør de en veldig liten prosentandel av den gruppen dette gjelder for.
Denne diskusjonen var ikke det trådstarter spurte om så jeg legger dette dødt så får folk ta å gjøre research selv og finne ut hva de trenger av jod. Viktig er det i hvert fall å være bevist på det og det var den eneste hensikten jeg hadde med innlegget før jeg ble trigget av kommentaren din som kalte kommentaren min for bastante påstander og sa at jeg arresterte folk. Jeg nevnte kun meieriprodukter og man kan ikke få i seg nok jod fra det, det er fakta at de aller fleste gravide kvinner og kvinner i fruktbar alder får i seg alt for lite jod, jeg har ikke hentet ut det fra løse luften. At absolutt alle bør ta tilskudd er det eneste jeg kan se tilbake på at var litt harsh, for har du god kontroll på inntak så selvfølgelig, men de aller fleste har ikke det.