Vi som bruker Pergo/Letrozol/Femar

En tråd i 'Vi som prøver / Før svangerskapet' startet av Lilla86, 16 Okt 2014.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
Tags: Add Tags
 1. Lilla86 Forumet er livet Assistert-jentene

  Hei!

  Jeg tenkte at vi kan ha en egen tråd for oss som får litt hormonhjelp. Det er jo en god del av oss nå:)

  Her kan vi dele erfaringer om alt som har med dette å gjøre. For eksempel hvorfor vi bruker det, hvordan vi gjør det og forhåpentligvis mange suksesshistorier etterhvert:)

  Om noen er og sniker, og har brukt noen av disse legemidlene selv, er de hjertelig velkommen til å dele sine erfaringer også:)
   
  • Liker Liker x 2
  • Vinner Vinner x 1
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 2. Lilla86 Forumet er livet Assistert-jentene

  Jeg fikk Pergotime hos gynekologen min fordi jeg har uregelmessig eggløsning. Planen er tre kurer, med pause i mellom hver. Først enkel, deretter dobbel x2.

  Nå er jeg ferdig med første kur, og ble dessverre ikke gravid, men jeg hadde ihvertfall EL. :) Spent på hvordan pausemåneden blir. Håper jeg får EL nå også.
   
 3. Eimsa Prøver på nr 3 <3

  I mars fikk jeg provera for å få en regelmessig mens, skulle gå på dette i 3 mnd å så kontroll, dette virket ikke som det skulle på meg men fikk mens, men bare med 50 dager mellom hver :p desverre så var det ennå ikke registret eggløsning (både tempet, testet, blodprøver og ul..) på ul i september (cd 15) etter andre mens så ble det ikke funnet noen "voksende" egg så dro til privat gynekolog i Stavanger der hun skrev ut Letrozol.

  Skulle vente 2 uker med å ta det, (måtte teste etter graviditet først) men før de to uken gikk så fikk jeg mens av meg selv (altså uten medidisn) :D
  begynte på Letrozol 2 tab daglig fra cd 3 å tok siste tab cd 7..(totalt 5 dager)

  I to dager nå har jeg hatt litt ubehag i venstre eggstokk å i dag på cd 12 fant gyn ett stort egg på venstre eggstokk så femar har endeli fått i gang eggene så håper vi det slipper å blir befruktet om noen dager :D
   
  Last edited: 16 Okt 2014
 4. Lykkeliten_86 ♥ Håper på en liten en ♥ Tilgangsansvarlig Maiblomstene 2016 VIP Himmelbarn Assistert-jentene

  Jeg har fått Letrozol fordi jeg ikke har blitt gravid på nytt etter MA i februar, nå er jeg i pp 9 etter MA'en. I fjor høst derimot ble jeg gravid fire ganger på 6 pp'er, så noe har endret seg etter MA. Jeg har også fått Lutinus (progesteron) som jeg tar etter EL, og Albyl-E som jeg skal ta fra positiv test.

  Jeg fikk besøk av tr i dag, så dette blir andre syklus med Letrozol.

  Jeg skal ta 1 tablett daglig fra syklusdag 4 til 8 (totalt 5 dager).

  Jeg tror egentlig ikke at dette kommer til å hjelpe meg, da jeg har endometriose og trenger nok egentlig en ny operasjon for å fjerne mer endo før jeg kan bli gravid på nytt. Jeg venter på å få vite hva gynekologen tenker om ny operasjon.
   
  • Kreativ Kreativ x 1
 5. Lilla86 Forumet er livet Assistert-jentene

  Så spennende, håper det er er ekte gullegg som slipper!:D
   
 6. Lilla86 Forumet er livet Assistert-jentene

  Jeg håper fortsatt at kroppen overrasker deg med en spire:)

  Er det ikke vanlig å ha pausemåned med Letrozol, slik som med Pergo?
   
 7. Eimsa Prøver på nr 3 <3

  Ja får krysse det som krysses kan :p
   
  • Liker Liker x 1
 8. Lykkeliten_86 ♥ Håper på en liten en ♥ Tilgangsansvarlig Maiblomstene 2016 VIP Himmelbarn Assistert-jentene

  Nei. Ikke noe behov for det. Pergo gir redusert livmorslimhinne og mindre fruktbar utflod. Det gjør ikke Letrozol. :)
   
 9. Lilla86 Forumet er livet Assistert-jentene

  Aha, skjønner mer og mer at jeg skal be om å få prøve Letrozol også etterhvert.:) Jeg har hørt at Pergo pleier å henge i såpass lenge at èn kur funker over to sykluser, er det ikke sånn med letrozol?
   
 10. Lykkeliten_86 ♥ Håper på en liten en ♥ Tilgangsansvarlig Maiblomstene 2016 VIP Himmelbarn Assistert-jentene

  Det er visst sånn at pergo kan ha en viss effekt syklusen etterpå også, men det er vel mest effekt den syklusen man tar tilskuddet, hormoner er jo ganske "kortvarig" i kroppen normalt sett. Utfordringen blir jo bare at den da negative bivirkningen til pergo kan bli så sterk at man uansett ikke får "nyttiggjort" seg av en god eggløsning dersom man ikke tar pauser. Hvis du forstår hva jeg mener? Ideelt sett skulle man sikkert tatt EL-stimulerende hver måned, men lar det være pga. bivirkningene. Begge medikamentene har så kort halveringstid at de skal være ute av kroppen etter EL. Dette er viktig, siden begge medikamenter kan gi fødselsdefekter dersom de taes når man er gravid. Så jeg tror jo man helst ville tatt pergo hver syklus om det ikke hadde gjort noe med livmorslimhinnen.

  Letrozol kommer i pakke med 30 tabletter, og de fleste skal ta 5 stk/syklus. Dersom man ikke blir gravid i løpet av 6 pp'er (én pakke) på Letrozol må man ha annen hjelp, det var hvert fall det jeg fant at en del amerikanske gynekologer konkluderte med. Noen kvinner får prøve dobbeldose Letrozol også. Siden Letrozol ikke har noen negative bivirkninger har det ingen hensikt å ha pausesyklus sånn egentlig da. Jeg har ikke lest om noen som har tatt eller anbefaler pauser på Letrozol.
   
 11. Lykkeliten_86 ♥ Håper på en liten en ♥ Tilgangsansvarlig Maiblomstene 2016 VIP Himmelbarn Assistert-jentene

  Pergo/clomid versus Letrozol/femar (http://www.cincinnatifertility.com/infertility-treatment/ovulation-drugs)

  Pergo/clomid har vært godkjent brukt for fertilitetsbehandling i 40 år.

  Pergo/clomid er best om man bruker laveste anbefalte dose. Det taes oralt. Det er typisk å ta 1 til 3 tabletter daglig fra syklusdag 3-4 og i fem dager. Det stimulerer utslipp av FSH og LH, hormoner som skal gi EL. Det er vanligvis ikke noe poeng i å bruke pergo i mer enn 6 sykluser dersom man ikke har oppnådd graviditet. Pergo/clomid er antiøstrogene og kan derfor få den fruktbare utfloden til å "fortykkes" (da vil man kanskje oppleve at man har mindre utflod) og den kan få livmorslimhinnen til å bli for tynn. Dette er bivirkninger som gjør at selv om pergo/clomid kan gi en flott eggløsning, så vil den allikevel kunne jobbe med å motvirke graviditet.

  Pergo/clomid gir 7 - 10 % sjanse for flerlinger.

  Pergo/clomid gir bivirkninger som humørsvingninger og hetetokter. Fødselsdefekt-risikoen er 4,7 % som regnes som nokså tilsvarende som risikoen for den generelle befolkningen (3 - 4 % risiko).

  Letrozol/femar er ikke godkjent brukt til fertilitetsbehandling. Det er egentlig en medisin som skal brukes for brystkreftbehandling hos postmenopausale kvinner (altså de som har kommet i overgangsalderen). Det brukes oftere og oftere i fertilitetsbehandling, og forhåpentligvis blir det godkjent for bruk etter hvert.

  Letrozol/femar tas oralt. Det er en aromatasehemmer som gis i brystkreftbehandling til kvinner som er sensitive for østrogen. Det hemmer utskillelsen av østrogen midlertidig, og da vil kroppen automatisk produsere mer LH og FSH, og dermed fungerer den EL-stimulerende. Typisk program er 1 tablett daglig i 5 dager fra syklusdag 3-5. Siden det kun er en midlertidig effekt på østrogen vil det ikke ha bivirkninger på utflod og livmorslimhinne senere i syklusen, slik som pergo/clomid har.

  Letrozol/femar gir 2 - 4 % sjanse for flerlinger.

  Letrozol/femar gir bivirkninger som kvalme og hetetokter, men vanligvis mindre/mildere bivirkninger enn pergo/clomid. Fødselsdefekt-risikoen er 2,4 - 4,7 % som regnes som nokså tilsvarende som risikoen for den generelle befolkningen (3 - 4 % risiko). Den har kortere halvertingstid enn pergo/clomid, og er derfor raskere ut av kroppen.

  Begge preparater har en total graviditetsrate på 30 - 40 %, men for noen så fungerer ikke pergo/clomid, men kun letrozol/femar. Det kan være pga. de antiøstrogene egenskapene til pergo/clomid. For mange behandlere er pergo/clomid førstevalget, siden det er godkjent til denne type bruk, men da kan det være man skal be om å få prøve letrozol/femar dersom bruk av pergo/clomid ikke ender i graviditet.

  Begge medisiner skal IKKE taes under graviditet, så ved ustabil syklus/uklare blødninger må man ta g-test slik at man er helt sikker på at man ikke er gravid ved oppstart på disse medikamentene. Risikoen for fødselsdefekter er høyere dersom de taes under graviditet. Det vil også være sånn at om man søker på disse medikamentene om fødselsdefekter så er det mange som blander inn studier hvor det har vært vist skadelig effekt av å ta preparatene under graviditet. Det er ikke det samme som å ta medikamentene ferdig før syklusdag 10!
   
  • Informativ Informativ x 3
  • Liker Liker x 1
  • Vinner Vinner x 1
 12. Enkefalos Forumet er livet VIP Septemberbarna 2019 Oktoberlykke 2019 Assistert-jentene Aprillykke 2017

  Åh, så fint med en sånn tråd nå som jeg også faller innunder den kategorien! :)

  Jeg ble gravid i pp 2 for et år siden, mistet i uke 12+6 i januar, og siden har jeg slitt med å bli gravid igjen. Har uregelmessige og lange sykluser. Jeg var hos gyn i dag og fikk påvist PCO. Mannen skal sjekke soldatene sine, og så skal jeg begynne på pergo hvis alt er ok der. Jeg vet ikke noe særlig mer enn det foreløpig, annet enn at jeg skal komme og ta blodprøve ved dag 25-27 for å sjekke om jeg har hatt EL.

  Jeg luftet letrozol for gyn også, men hun bet ikke helt på. Det virket som hun ikke hadde vært så mye borti det. Lykkeliten postet en studie om at letrozol er bedre egnet for PCO-kvinner enn pergo. Jeg skal lese den og tenker å sende den til gyn også og se hva hun sier. Evt er det vel mulig å først prøve pergo, og så letrozol, men det er jo litt kjipt å bruke unødig tid på pergo hvis det er letrozol som er nøkkelen. Vi får se. Jeg er ikke så flink til å kreve ting av legene mine.. :p
   
  • Liker Liker x 1
  • Vinner Vinner x 1
 13. Lykkeliten_86 ♥ Håper på en liten en ♥ Tilgangsansvarlig Maiblomstene 2016 VIP Himmelbarn Assistert-jentene

  Det var en del av PCOS damene som ble gravide på Pergo også, så bortkastet er det ikke sikkert det blir for deg. Det bare virker utfra studien som at det er bedre sjanse med Letrozol enn Pergo. :) Det skader jo ikke å vise studien til legen din, det er en seriøs studie.
   
 14. Enkefalos Forumet er livet VIP Septemberbarna 2019 Oktoberlykke 2019 Assistert-jentene Aprillykke 2017

  Japp, det var det jeg tenkte også. Så kan hun vurdere selv ut ifra det :) Det er jo kjipt at pergo har en del bivirkninger som er direkte uheldige for spireproduksjon. Men jeg tar det jeg får. Noe er det i alle fall :p Hun virket heller ikke helt fremmed for preparatet, men det var tydeligvis ikke hennes førstevalg.
   
 15. Lilla86 Forumet er livet Assistert-jentene

  Vi er så heldige som har deg her inne Lykkeliten! Tusen takk for så god info:D
   
  • Liker Liker x 2
 16. Lilla86 Forumet er livet Assistert-jentene

  Endelig har du vært hos gynekologen, ja. Spennende at du også skal prøve Pergo! Håper det ikke er lang ventetid på soldatsjekkingen, så dere får komme raskt i gang:)
   
 17. Mariann23 Flørter med forumet

  Jeg og min x prøvde i 1,5 år uten å bli gravide. Så dro jeg til gynekolog og fikk pergo. Fikk beskjed om å ta enkel kur i 2 mnd så deretter skulle jeg ta dobbel kur. Ingen ting skjedde gikk på dobbel kur i 4mnd, så blei det bestemt at det skulle sendes inn søknad til riksen på ivf. Samme uka jeg fikk innkallelse til riksen fant jeg ut at jeg var gravid dette var i 09 og jeg fikk ei frisk og skjønn prinsesse. Da prinsessa mi var 9mnd blei jeg gravid på ny da jeg fikk meg ny samboer og vi skulle prøve å få barn skjedde det ikke noe. Mnd etter mnd blei jeg skuffet av å ikke bli gravid. Så bar deg til gynekologen igjen. Fikk forskrevet pergotime enkel kur. Dette gikk jeg på i 2mnd og nå er jeg gravid i uke 24 + 4 med tvillinger


  Sent from my iPhone using BV Forum
   
  • Liker Liker x 2
 18. Lilla86 Forumet er livet Assistert-jentene

  Jeg skjønner hva du mener:) Gynekologen har bedt meg ta dobbel dose pergo etter pausemåneden, men jeg lurer på om det er lurere å ta enkel på nytt, siden jeg hadde "god eggløsning" med enkel dose. Progesteron var på 71, og mener hun sa at 19-85 var vanlig når man har hatt EL. Må kanskje ringe henne og spørre om det.
   
 19. Lilla86 Forumet er livet Assistert-jentene

  Så koselig med en solskinnshistorie❤️ Gratulerer med tvillinger i magen! Det er drømmen min:)
   
  • Liker Liker x 1
 20. Enkefalos Forumet er livet VIP Septemberbarna 2019 Oktoberlykke 2019 Assistert-jentene Aprillykke 2017

  Ja, endelig!! Det er heldigvis drop-in på Riksen, så vi slipper ventetid for sjekk av soldatene :) Jeg hadde deg og mannen i bakhodet da det ble snakk om sjekk av soldatene, så jeg ble utrolig glad da hun sa at det bare var å møte opp :) Nå skjer det endelig noe! Og innmari gøy at du fikk EL med pergo. :D Nå skal det klaffe for hele hurven her! Hehe.
   
  • Liker Liker x 2

Del denne siden