Ultraprosessert mat

Kine 95

Elsker forumet
Hot topic for tiden. Skal dere prøve å unngå det, eller tenker dere at det går fint?

Generelt er gjerne ultraprosessert mat mindre næringsrikt, kan inneholde stoffer som tuller med hormon balansen samt endre tarmfloraen, blant mange andre ting.
 
Vi har akkurat begynt å bruke appen FRIFOR til å scanne varer for velge beste alternativet som er mest mulig renvare. Av og til er ting veldig vanskelig siden ting jeg bare har automatisk tenkt er greit (f.eks. naturell kalkunpålegg) viser seg å ikke være det. Så nå skal jeg lage mitt eget kalkunpålegg, vakuumere og fryse ned i mindre pakker. Jeg er også på sjokoladejakt pga jeg ikke klarer å kvitte meg helt med sjokolade :smiley-ashamed004
 
Vi har akkurat begynt å bruke appen FRIFOR til å scanne varer for velge beste alternativet som er mest mulig renvare. Av og til er ting veldig vanskelig siden ting jeg bare har automatisk tenkt er greit (f.eks. naturell kalkunpålegg) viser seg å ikke være det. Så nå skal jeg lage mitt eget kalkunpålegg, vakuumere og fryse ned i mindre pakker. Jeg er også på sjokoladejakt pga jeg ikke klarer å kvitte meg helt med sjokolade :smiley-ashamed004

Kan evt lage egen, ellers så er det f.eks Coop sin 70% sjokolade. Men mørk sjokolade inneholder jo mer koffein og, så....

Vi har allerede hatt et prosjekt, og prøver velge mest mulig renvare; men det er faktisk utrolig vanskelig, og man blir litt sliten og lei av å skulle prøve gjøre absolutt alt selv. Jeg baker egne brød, siden det er veldig få brød som ikke inneholder drit; men spiser selv gjerne sånne frøknekkebrød, da. Og ordner egne tacolefser..

Har allerede konkludert med at man ikke kommer til å slutte helt med UP. Det går ikke. Men det går an å redusere. Vi har f.eks kuttet sånn 80% av Pepsi Max forbruket, og drikker mer vann..

Velger bort mye pålegg, men.. noe.må.man vel ha; og det er nok ikke helt aktuelt å koke skinke osv for å lage selv :p
 
Jeg har allerede kuttet ut UP gjennom prøvingen, så har vel ikke spist UP på over 1 år egentlig. Eller jeg spiser UP når jeg er på besøk hos folk og blir invitert på middager og sånn. Litt i ferien hvis jeg ferierer sammen med andre for da kan det bli litt sært å spise helt egne måltider. Men jeg spiser likevel ikke MYE UP, og i hverdagen spiser jeg ingenting. Jeg spiser også endel prebiotiske matvarer for å balansere tarmfloraen. Så for meg blir det mest å fortsette med den samme livsstilen. Men det er tøft å endre, særlig hvis du har endel UP matvarer i kostholdet. Jeg brukte 1,5 år på å endre helt- og for 1 år siden klarte jeg det da. Jeg vil si at det er mye enklere enn jeg følte i starten å kutte ut UP. Men det handler nok om vaner ;)
 
Jeg har allerede kuttet ut UP gjennom prøvingen, så har vel ikke spist UP på over 1 år egentlig. Eller jeg spiser UP når jeg er på besøk hos folk og blir invitert på middager og sånn. Litt i ferien hvis jeg ferierer sammen med andre for da kan det bli litt sært å spise helt egne måltider. Men jeg spiser likevel ikke MYE UP, og i hverdagen spiser jeg ingenting. Jeg spiser også endel prebiotiske matvarer for å balansere tarmfloraen. Så for meg blir det mest å fortsette med den samme livsstilen. Men det er tøft å endre, særlig hvis du har endel UP matvarer i kostholdet. Jeg brukte 1,5 år på å endre helt- og for 1 år siden klarte jeg det da. Jeg vil si at det er mye enklere enn jeg følte i starten å kutte ut UP. Men det handler nok om vaner ;)
Så utrolig bra jobba! Hvilke konkrete bytter / ting du har kuttet ut?

Jeg prøver å begrense ultraprosessert, er nok mer bevisst enn gjennomsnittet. Men spiser både kjøpe brød og kjøpte tacolefser som eksempel over her, så er nok lang vei igjen likevel :p

Gjerne skriv ned konkrete bytter for dere som har byttet ut ultraprosesserte matvarer!
 
Så utrolig bra jobba! Hvilke konkrete bytter / ting du har kuttet ut?

Jeg prøver å begrense ultraprosessert, er nok mer bevisst enn gjennomsnittet. Men spiser både kjøpe brød og kjøpte tacolefser som eksempel over her, så er nok lang vei igjen likevel :p

Gjerne skriv ned konkrete bytter for dere som har byttet ut ultraprosesserte matvarer!
Jeg har også kuttet ut gluten og melk en periode, og det var verre!!

Når det gjelder brød så spiser jeg minimalt med brød, men spiser frøknekkebrød. Og taco spiser jeg heller taco-salat.

Til frokost spiser jeg ofte havregrøt med frukt/bær/kanel. Eller kjøleskapsgrøt/chiapudding. Jeg bruker ofte kokos yoghurt (fra kolonihagen) og havremelk til å lage grøt/pudding.

Kan også spise egg/bacon og grønnsaker hvis det er helgefrokosten så jeg har litt tid :smiley-ashamed004

Av pålegg fungerer det med de fleste oster (gitt at du kan spise melk!), ellers liker jeg makrell i tomat, avokado, hummus, spekeskinke (ikke nå da:smiley-ashamed004), røkelaks/gravlaks.

Et veldig lett bytte er jo alltid å velge Snøfrisk istedenfor Philadelphia ost. Snøfrisk er renvare, Philadelphia er UP.

Ellers spiser jeg mye middagsrester til lunsj. Og middag er bare ren mat.

Et annet tips er jo å velge litt fetere produkter, f.eks. når det gjelder rømme etc. Hold deg generelt unna lett-produkter. De har ofte måtte tilsette så matvarer som er renvare i opprinnelig form, kan bli UP når det er et lett-produkt.

Jeg velger også alltid Røros meieri produkter hvis jeg kan. Eller produkter fra Kolonihagen.
 
Jeg har allerede kuttet ut UP gjennom prøvingen, så har vel ikke spist UP på over 1 år egentlig. Eller jeg spiser UP når jeg er på besøk hos folk og blir invitert på middager og sånn. Litt i ferien hvis jeg ferierer sammen med andre for da kan det bli litt sært å spise helt egne måltider. Men jeg spiser likevel ikke MYE UP, og i hverdagen spiser jeg ingenting. Jeg spiser også endel prebiotiske matvarer for å balansere tarmfloraen. Så for meg blir det mest å fortsette med den samme livsstilen. Men det er tøft å endre, særlig hvis du har endel UP matvarer i kostholdet. Jeg brukte 1,5 år på å endre helt- og for 1 år siden klarte jeg det da. Jeg vil si at det er mye enklere enn jeg følte i starten å kutte ut UP. Men det handler nok om vaner ;)

Så utrolig bra ❤️ her handler det litt om hva man har lyst å gi opp også. Vi fant f.eks ikke noe god erstatning for brus, og gjennom en måned hvor vi holdt oss helt unna, så hadde vi ikke lyst å kutte det helt ut.
Prøvde med diverse safter og å evt lage kullsyrevann med smak, men det slo ikke helt an.

Også nytter det ikke alltid heller når man er mange i huset, for NOEN kjøper alltids noe, også hvis man skal lage noe selv, så går det så i mengder :dead:
 
Så utrolig bra ❤️ her handler det litt om hva man har lyst å gi opp også. Vi fant f.eks ikke noe god erstatning for brus, og gjennom en måned hvor vi holdt oss helt unna, så hadde vi ikke lyst å kutte det helt ut.
Prøvde med diverse safter og å evt lage kullsyrevann med smak, men det slo ikke helt an.

Også nytter det ikke alltid heller når man er mange i huset, for NOEN kjøper alltids noe, også hvis man skal lage noe selv, så går det så i mengder :dead:
Det er sant! Det er vanskligere å endre vaner når man er flere (jeg er alene), og så kommer det sikkert litt an på hvordan du kjenner det på kroppen.

Jeg endret kostholdet fordi jeg trengte å redusere oksidativt stress så eggene mine ikke var så fragmenterte (det funka!!). I tillegg så var nok kroppen litt nedkjørt etter en utbrenthet for 3 år siden, så jeg merket ganske fort en mye bedre hverdag med mye mer energi, mindre hodepine og generelt bedre helse. Det ga jo meg skikkelig blod på tann og da hjelper det jo veldig! Jeg vet om flere som ikke har merket så stor forskjell i kroppen når de har prøvd å bytte, og da er det jo noe litt annet. Det er nok forskjell på hvor mye vi tåler hver og en av oss. Har jeg spist UP over litt tid (feks i ferien) så merker jeg det skikkelig :smiley-ashamed004
 
Det er sant! Det er vanskligere å endre vaner når man er flere (jeg er alene), og så kommer det sikkert litt an på hvordan du kjenner det på kroppen.

Jeg endret kostholdet fordi jeg trengte å redusere oksidativt stress så eggene mine ikke var så fragmenterte (det funka!!). I tillegg så var nok kroppen litt nedkjørt etter en utbrenthet for 3 år siden, så jeg merket ganske fort en mye bedre hverdag med mye mer energi, mindre hodepine og generelt bedre helse. Det ga jo meg skikkelig blod på tann og da hjelper det jo veldig! Jeg vet om flere som ikke har merket så stor forskjell i kroppen når de har prøvd å bytte, og da er det jo noe litt annet. Det er nok forskjell på hvor mye vi tåler hver og en av oss. Har jeg spist UP over litt tid (feks i ferien) så merker jeg det skikkelig :smiley-ashamed004
Ikke sant! Jeg kunne nok godt ha redusert veldig mye, men det blir ekstra stress med det når f.eks åtteåringen får godis hos sin far, men ikke hos meg. Når gubben ikke vil gi slipp på DEN sausen, og ikke orker bruke tacokrydderet jeg lager til - men heller kjøper posene (.. som er 20% sukker). Dessuten, gubben har cøliaki, og å finne glutenfrie alternativer som ikke er UP..... Og å lage selv er ekstremt mye pes - for dårlige resultater. Pleier ikke bli spesielt populære de glutenfrie brødene f.eks.. Så ja. Alene tror jeg det hadde vært lettere.
 
Ikke sant! Jeg kunne nok godt ha redusert veldig mye, men det blir ekstra stress med det når f.eks åtteåringen får godis hos sin far, men ikke hos meg. Når gubben ikke vil gi slipp på DEN sausen, og ikke orker bruke tacokrydderet jeg lager til - men heller kjøper posene (.. som er 20% sukker). Dessuten, gubben har cøliaki, og å finne glutenfrie alternativer som ikke er UP..... Og å lage selv er ekstremt mye pes - for dårlige resultater. Pleier ikke bli spesielt populære de glutenfrie brødene f.eks.. Så ja. Alene tror jeg det hadde vært lettere.
Det er stress! Og glutenfritt er så ofte UP :dead: Når jeg skulle holde meg unna gluten så endte jeg opp med å ikke spise brødvarer i det hele tatt…

Når det gjelder tacokrydder er det som REMA 1000 selger (det billig-merke deres!) helt uten sukker og helt naturlig! Bare masse gode krydder, og smaker det samme som de andre synes jeg:happy119
 
Det er stress! Og glutenfritt er så ofte UP :dead: Når jeg skulle holde meg unna gluten så endte jeg opp med å ikke spise brødvarer i det hele tatt…

Når det gjelder tacokrydder er det som REMA 1000 selger (det billig-merke deres!) helt uten sukker og helt naturlig! Bare masse gode krydder, og smaker det samme som de andre synes jeg:happy119

Det er kanskje et greit et, ja! Jeg har jo gjerne bare mikset selv, og synes egentlig det blir bra, men... Hvis gubben insisterer på poser, liksom..
Egentlig er jeg i mot EMV, men når produktet deres er faktisk bedre... :bag:
 
Jeg begynte på lavkarbo i januar og holdt på til og med mai. Poenget vårt var jo å komme oss i form da, så vi lagde for det meste mat fra bunnen av, droppet brød, sukker, ris, pasta osv. Spiste hovedsakelig frøknekkebrød (lagde selv eller de fra coop). Generelt sett går egentlig lavkarbo og å unngå UP ganske i ett, så lenge man ikke prøver å finne erstatninger for alt man ikke kan få mens man går på lavkarbo. På lavkarbo unngikk jeg også godteri helt, men nå har jeg egentlig lyst til å ha muligheten til å spise litt søtsaker innimellom hvis jeg ønsker :) Tror kanskje de Hvaler sjokoladene som man kan kjøpe på blant annet Europris er renvare? Ut ifra FRIFOR appen iallfall :love7
 
Jeg begynte på lavkarbo i januar og holdt på til og med mai. Poenget vårt var jo å komme oss i form da, så vi lagde for det meste mat fra bunnen av, droppet brød, sukker, ris, pasta osv. Spiste hovedsakelig frøknekkebrød (lagde selv eller de fra coop). Generelt sett går egentlig lavkarbo og å unngå UP ganske i ett, så lenge man ikke prøver å finne erstatninger for alt man ikke kan få mens man går på lavkarbo. På lavkarbo unngikk jeg også godteri helt, men nå har jeg egentlig lyst til å ha muligheten til å spise litt søtsaker innimellom hvis jeg ønsker :) Tror kanskje de Hvaler sjokoladene som man kan kjøpe på blant annet Europris er renvare? Ut ifra FRIFOR appen iallfall :love7
Ja, lavkarbo fungerer visstnok veldig bra hvis man vil unngå UP :happy119 Hvordan synes du at formen har vært på lavkarbo?
 
Det er kanskje et greit et, ja! Jeg har jo gjerne bare mikset selv, og synes egentlig det blir bra, men... Hvis gubben insisterer på poser, liksom..
Egentlig er jeg i mot EMV, men når produktet deres er faktisk bedre... :bag:
Jeg er heller ikke veldig for det, men så vil man jo spise rent og da har jeg måtte gjøre noen kompromiss:bag: Men ja, hadde heller likt at flere matvareprodusenter var mer bevisst. Sukker i taco krydder er jo liksom helt unødvendig
 
Jeg er heller ikke veldig for det, men så vil man jo spise rent og da har jeg måtte gjøre noen kompromiss:bag: Men ja, hadde heller likt at flere matvareprodusenter var mer bevisst. Sukker i taco krydder er jo liksom helt unødvendig
Tror de er ganske bevisst, jeg.
Bevisst på hva som gir billigst produksjon og bedre smak, på bekostning av helse :smiley-angry019
 
Ja, lavkarbo fungerer visstnok veldig bra hvis man vil unngå UP :happy119 Hvordan synes du at formen har vært på lavkarbo?
Det tar kroppen ca 3 uker å vende seg til lavkarbo, også burde man ta kalsium og magnesium tilskudd. Så lenge man gjør det så vil man bare ha noen uker med mindre energi. Etter de 3 ukene derimot så har man så jevn energi hele tiden, det er kjempe behagelig :) Man får jo ikke de blodsukker stigningene, og man trenger ikke power napp lengre, også sover man veldig bra på natten :)
 
Det tar kroppen ca 3 uker å vende seg til lavkarbo, også burde man ta kalsium og magnesium tilskudd. Så lenge man gjør det så vil man bare ha noen uker med mindre energi. Etter de 3 ukene derimot så har man så jevn energi hele tiden, det er kjempe behagelig :) Man får jo ikke de blodsukker stigningene, og man trenger ikke power napp lengre, også sover man veldig bra på natten :)
Høres fantastisk ut :love7
 
Jeg tenker det går fint. Snart 40 år, med god helse og godt immunforsvar. Hater å lage mat, så å lære meg masse nytt nå orker/gidder jeg ikke. :hilarious: Prøver å spise næringsrikt og variert. Men synes det er helt innafor med grandiosa og posesupper også.
 
Back
Topp