Byggmels - eller havremelsgrøt
2 ss mel
1 1/2 dl vann
3 måleskjeer melkepulver
Bland vann og mel sammen. Varm opp under omrøring, og la grøten koke i
2-3 minutter ved svak varme under lokk. Trekk kjelen til side, og rør i melkepulveret.
Havregrynsgrøt
2 1/2 - 3 ss lettkokte havregryn
1 1/2 dl vann
3 måleskjeer melkepulver
Bland gryn vann kaldt sammen. Varm opp under omrøring, og la grøten koke ca 2 minutter. Trekk kjelen til side og rør i melkepulveret.
Grøt av sammalt mel
2 ss fin sammalt hvete
1 1/2 dl vann
3 måleskjeer melkepulver
Bruk gjerne det spesielle sammalte melet som er tilsatt jern. (Min kommentar; Jeg tror ikke dette melet finnes lengre, men jeg er ikke sikker) Sammalt rug kan også være en fin variasjon.
Bland kaldt vann og sammalt hvete sammen. Varm den opp under omrøring og la grøten koke 5-10 minutter ved svak varme under lokk. Trekk gryten av platen og rør i melkepulveret.
Røregrøt
Bak dette navnet skjuler det seg ingen spesiell oppskrift. Prinsippet er at du tørker grovt brød eller grove rundstykker og så maler det til grøtpulver. Grøten lages som kavringgrøte. Du kan godt lage den av hjemmebakte brød.
Det er en fordel å lage større porsjoner, og det er fint å tørke brødet i stekovnen (ca 100grader) og deretter male det i hurtigmikseren eller på kjøttkvernen. Det ferdige pulveret kan du oppbevare på glass. Ved bruk rører du pulveret bare ut i morsmelkserstatningen evt vann, til du får grøt. NB! Dette pulveret sveller mer enn kjøpepulveret. Husk å bruke mye sammalt i brødet for at grøtpulveret skal inneholde jern.
Kavringgrøt
1 kavring (ca 1/2 dl, helst grov)
4 ss vann
1 1/2 måleskje melkepulver
Kavringen knuses og væsken tilsettes til grøten blir passe tykk. Varm opp til den er passe lunken, trekk gryten av platen og rør i melkepulveret. Grøten kan tilsettes revet eple eller moset banan. Bruk grove skonrokker, ba vil grøten inneholde noe mer jern og B-vitaminer.
Brødgrøt
(Brødgrøten kan være en fin overgang fra grøt til brødskiver)
1 skive grovt brød
melkeerstatning/morsmelk
Brødskiven smuldres fint og bløtes i melkeerstatningen/morsmelk. Varmes opp til den er passe lunken. Grøten er rask å lage og den gir god tyggeøvelse.
Hirsegrøt med eple
1 1/2 dl vann
2 ss hirseflak
1 ss eplemos
4 1/2 måleskje melkepulver.
Kok opp vann. Visp hirseflakene i det kokende vannet, og la det småkoke et par minutter. Trekk gryten av platen og rør i melkepulveret. Eplemosen tilsettes til slutt.
Hirsegrøt med nypesmak
1 1/2 sl vann
2 ss hirseflak
1 ts nypeskalmel eller
1/2 ts nypeekstrakt
4 1/2 måleskjeer melkepulver
Bland hirseflak og nypeskalmel. Kok opp vannet, og visp inn hirseflak- og nypeskalmelblandingen. La det svelle et par minutter (smak evt til med litt sukker). Trekk gryten av platen og rør inn melkepulveret.
Brukes nypeekstrakt kan sukker utelates, da den allerede inneholder sukker!