Anbefaler de som lurer på når man skal til kontroll, hvem man skal gå til (lege? jordmor?), hva som blir gjort osv om å sjekke ut denne siden.
Utdrag:
Utdrag:
Første kontroll uke 8-12
På den første kontrollen i svangerskapet fyller fastlegen eller jordmor ut "Helsekort for gravide". Dette skjemaet skal følge deg gjennom hele graviditeten. Du må også ta helsekortet med på fødeavdelingen når du skal dit. Jordmor eller fastlege noterer forløpende resultater av prøver og undersøkelser, og du tar selv vare på helsekortet. Svar på blodprøvene som blir tatt ved første kontroll skal oppbevares sammen med helsekortet.
På første kontrollen vil også jordmor eller lege bruke tid på å kartlegge forhold som kan ha betydning for din og barnets helse, svangerskap og fødsel. Du skal også ha mulighet til å diskutere eller stille spørsmål om tema du ønsker å få belyst. Partneren din er velkommen til å være med på kontrollene.
Aktuelle temaer
- Generell helsetilstand og eventuelle kroniske sykdommer
- Arvelig sykdom i familien
- Tidligere svangerskap og fødsler
- Livssituasjon
- Eventuelle plager og bekymringer
- Vanlige plager i graviditeten
Målet med samtalen er at jordmor eller lege skal kunne gi råd og anbefalinger som er individuelt tilpasset og vurdere om du trenger å gå oftere til kontroll. Hyppigere oppfølging eller henvisning videre kan være aktuelt for kvinner med kroniske sykdommer eller særskilte behov. Jordmor og fastlege er også anbefalt å informere om:
- Hvordan svangerskapsomsorgen er organisert i kommunen og hvilke valgmuligheter som finnes
- Rutineundersøkelser og prøver i svangerskapet
- Hvor du ønsker å føde
- Stønadsmuligheter, rettigheter og plikter (NAV)
- Levevaner i graviditeten (kosthold, fysisk aktivitet, alkohol, tobakk)
Du blir informert om ultralydundersøkelsen som tilbys i uke 17-20 og så vil jordmor eller lege sende henvisning til poliklinikk for gravide. Undersøkelsen blir som regel utført på sykehuset der du har fødeplass. På forhånd får du tilsendt en brosjyre som forteller om hensikten med ultralydundersøkelsen.
Arbeidssituasjonen
Du blir også spurt om arbeidssituasjonen din. Dette gjøres for å vurdere om den utgjør en helserisiko for fosteret eller for deg som gravid. For de fleste kvinner er det trygt å være i aktivitet og fortsette å arbeide i svangerskapet. Får du barn mens du er i utdanning, kan du få foreldrestipend. Friske gravide som ikke kan fortsette å arbeide går over på svangerskapspenger i graviditeten.
Undersøkelser og prøver som tilbys på første konsultasjon:
- Blodprøve for å bestemme blodtype og antistoffer, blodprosent/hemoglobin, røde hunder, (rubella) HIV status og syfilisserologi.
- Hepatitt B og C tilbys dersom lege eller jordmor mener det er behov for det.
- Urinprøven undersøkes for protein og glukose
- Blodprøvene på svangerskapskontrollene