Svangerskapsdiabetes

Nr3DaKanskje<3

Glad i forumet
Augustbarna 2021
Hei ladies :happy:
Hadde svangerskapsdiabetes i forrige svangerskap. Ble oppdaget i uke 30 (glukosebelastningstesten var innenfor i uke 12ish).

Klarte å holde det i sjakk med kosthold og aktivitet. Fikk ekstra oppfølging med ekstra UL da babyen ble målt under gjennomsnittet.
Eg gikk også ned 2 kg fra start til mål i det svangerskapet. Følte meg helt hol, og klarte ikkje få i meg nok næring. Leste meg ikkje opp nok på næringstett dia.kost da det var 10 uker igjen "bare" :rolleyes:

Har forstått det slik at eg har forhøyet risiko i dette svangerskapet, og har laget en plan med lege for oppfølging og forebygging.
- måle sukker før og etter måltid en dag i uken (tenkte gjøre det på lørdager, da er er litt mindre streng med kosten da)
- måle langtidssukker tidlig
- selvsagt må eg ha glukosebelastningstest (det må vell de fleste uansett)
- forebygge med noen lunde dia.vennlig kost fra starten av

Noen andre som har økt risiko og som har laget en plan? :happy:

Det ble egentlig litt ubehagelig med oppfølging fra sykehuset sist, da legen der var veldig lite konsekvent. I tillegg til at da babyen ble målt til å være liten ble det gjort et stort poeng av at dette var veldig unormalt (burde vært stor). Da ble det noen lange ti uker hvor eg følte meg sulten og svak/energiløs i kroppen.

Noen som har tips til sider med gode oppskrifter til dia.kost?

:happy::happy:
 
Jeg hadde også svdiabetes på slutten forrige gang. Husker ikke når det ble oppdaget, men en gang i siste trimester. Jeg hadde da for det meste lavt blodsukker, så jeg skjønner ikke at jeg kunne hatt det. Kostholdsregulert. Gikk ned i vekt for å si det sånn, og hadde føling to ganger, da blodsukkeret lå på 2,5. Legen trodde nesten ikke på at det gikk an uten å ha brukt insulin.

Har ikke noen spesielle oppskrifter. Men yoghurt naturell med funsaft oppi og bær. Blåbær og kanel senker blodsukkeret. En sjokoladebit eller en frukt rett etter et måltid med lite karb fungerer fint. Fikk beskjed om at det var bedre å spise det sammen med middag enn alene.

Jeg fikk veldig lite info den gangen og søkte det meste opp selv. Vet ikke hvordan det blir denne gangen.
 
Har vanlig type 1 diabetes fra før så holde streng kontroll men jeg må jo ha insulin uansett da, kan ikke kontrolleres med mat og mosjon før min del.
Hvis dere trenger noen tips eller triks ang. matvarer, påvirkning av blodsukler eløer whatever så er det bare å spørre Har litt erfaring etter å ha levd med det i 12 år nå :hilarious:
 
Hei ladies :happy:
Hadde svangerskapsdiabetes i forrige svangerskap. Ble oppdaget i uke 30 (glukosebelastningstesten var innenfor i uke 12ish).

Klarte å holde det i sjakk med kosthold og aktivitet. Fikk ekstra oppfølging med ekstra UL da babyen ble målt under gjennomsnittet.
Eg gikk også ned 2 kg fra start til mål i det svangerskapet. Følte meg helt hol, og klarte ikkje få i meg nok næring. Leste meg ikkje opp nok på næringstett dia.kost da det var 10 uker igjen "bare" :rolleyes:

Har forstått det slik at eg har forhøyet risiko i dette svangerskapet, og har laget en plan med lege for oppfølging og forebygging.
- måle sukker før og etter måltid en dag i uken (tenkte gjøre det på lørdager, da er er litt mindre streng med kosten da)
- måle langtidssukker tidlig
- selvsagt må eg ha glukosebelastningstest (det må vell de fleste uansett)
- forebygge med noen lunde dia.vennlig kost fra starten av

Noen andre som har økt risiko og som har laget en plan? :happy:

Det ble egentlig litt ubehagelig med oppfølging fra sykehuset sist, da legen der var veldig lite konsekvent. I tillegg til at da babyen ble målt til å være liten ble det gjort et stort poeng av at dette var veldig unormalt (burde vært stor). Da ble det noen lange ti uker hvor eg følte meg sulten og svak/energiløs i kroppen.

Noen som har tips til sider med gode oppskrifter til dia.kost?

:happy::happy:

Sjekk ut diabetesforbundet sine sider og funksjonellmat.no
 
Jeg hadde ikke svangerskapsdiabetes sist, men ble fulgt opp ekstra pga mor med diabetes 1 og høy startvekt. Nå gikk jeg ned 15 kg i svangerskapet pga hyperemisis, så det ordna seg med vekta..
Nå er startvekta enda høyere dessverre, og mamma har jo fortsatt diabetes, så jeg følges opp ekstra nå også :)
 
Jeg hadde også svdiabetes på slutten forrige gang. Husker ikke når det ble oppdaget, men en gang i siste trimester. Jeg hadde da for det meste lavt blodsukker, så jeg skjønner ikke at jeg kunne hatt det. Kostholdsregulert. Gikk ned i vekt for å si det sånn, og hadde føling to ganger, da blodsukkeret lå på 2,5. Legen trodde nesten ikke på at det gikk an uten å ha brukt insulin.

Har ikke noen spesielle oppskrifter. Men yoghurt naturell med funsaft oppi og bær. Blåbær og kanel senker blodsukkeret. En sjokoladebit eller en frukt rett etter et måltid med lite karb fungerer fint. Fikk beskjed om at det var bedre å spise det sammen med middag enn alene.

Jeg fikk veldig lite info den gangen og søkte det meste opp selv. Vet ikke hvordan det blir denne gangen.

Tydeligvis en ting å informere lite - det var det eg syns var mest slitsomt!! Det og det faktum atvde gjorde så mye ut av at baby var liten - det var liksom ikkje mulig det med sv.dia... Følte eg gjorde alt galt for eg klarte jo ikkje å legge på meg :p

Denne gang har eg fått tatt litt kontrollen selv, med en lege som er enig i det eg har foreslått av forebygging og kontroll på sukker (til en viss grad) fra start.
Har ikkje begynt å måle enda, mest fordi eg fremdeles føler meg veldig usikker på om eg kommer til uke 8/12 osv... Men begynner nok om alt ser fint ut pp TUL i uke 8 :D

Håper eg slipper ekstra oppfølging ved sykehus denne gangen, men at eg kan ta det med lege (om eg får sv. dia da) :)
 
Har vanlig type 1 diabetes fra før så holde streng kontroll men jeg må jo ha insulin uansett da, kan ikke kontrolleres med mat og mosjon før min del.
Hvis dere trenger noen tips eller triks ang. matvarer, påvirkning av blodsukler eløer whatever så er det bare å spørre Har litt erfaring etter å ha levd med det i 12 år nå :hilarious:

Supert å ha en med god peiling ‘på laget’ - ser ikkje bort fra at eg kommer til å spørre mye :happy::happy:

Eg lurer allerede på en ting. Er veldig skeptisk til søtningsstoffer som ikkje er naturlige..
Hva kan brukes i stede for sukker som er mest mulig naturlig? Eller finnes ikkje det?
Har du peiling på hva eg kan bruke som er trygt for barnet? :happy:


Sjekk ut diabetesforbundet sine sider og funksjonellmat.no

Skal sjekke ut :happy: Takk :singing:
 
Tydeligvis en ting å informere lite - det var det eg syns var mest slitsomt!! Det og det faktum atvde gjorde så mye ut av at baby var liten - det var liksom ikkje mulig det med sv.dia... Følte eg gjorde alt galt for eg klarte jo ikkje å legge på meg :p

Denne gang har eg fått tatt litt kontrollen selv, med en lege som er enig i det eg har foreslått av forebygging og kontroll på sukker (til en viss grad) fra start.
Har ikkje begynt å måle enda, mest fordi eg fremdeles føler meg veldig usikker på om eg kommer til uke 8/12 osv... Men begynner nok om alt ser fint ut pp TUL i uke 8 :D

Håper eg slipper ekstra oppfølging ved sykehus denne gangen, men at eg kan ta det med lege (om eg får sv. dia da) :)
Det høres bra ut! Her fikk jeg ingen utslag på urinprøve. Var med i en studie, så det var egentlig tilfeldig at det ble oppdaget gjennom studien. Alle i studien måtte ta sånn glucosetest. Var ikke veldig høyt til meg, men nok til at jeg måtte regulere kosten min. Tenker også at jeg skal prøve å holde meg unna sukker og karbohydrater fra starten av, men ikke helt lavkarbo.
 
Supert å ha en med god peiling ‘på laget’ - ser ikkje bort fra at eg kommer til å spørre mye :happy::happy:

Eg lurer allerede på en ting. Er veldig skeptisk til søtningsstoffer som ikkje er naturlige..
Hva kan brukes i stede for sukker som er mest mulig naturlig? Eller finnes ikkje det?
Har du peiling på hva eg kan bruke som er trygt for barnet? :happy:




Skal sjekke ut :happy: Takk :singing:

Jeg har ikke hørt at søtningsstoffer ikke er bra for barnet av legene mine. De anbefaler å spise som normalt og sette insulin deretter

Stevia mener jeg er plantebasert søtningsmiddel. Jeg personlig er ikke noe fan av det pga. smak og hvordan det oppfører seg i matlaging. Jeg tyr til noe som heter Sukkr som jeg kjøper på thights.no. Det er jo kunstig, men oppfører seg likt som sukker i fbm matlaging osv
Thights.no har forresten også mye lavkarbo mat som er fin. Kjøper spaghetti, ris, nudler, sukker og tortillalefser derifra.. og non stop;) :D
 
Back
Topp