Hei. Her er svar jeg fikk når jeg kontaktet bama.no :
Hei!
Grønnsaker
Det er egentlig bare å spise i vei når det gjelder grønnsaker – det er lite karbohydrater ute og går, og mye kostfiber. Men her er noen å være oppmerksom på:
Søtpotet: Like mye karbohydrater som en potet, men inneholder et stoff som senker blodsukkerstigningen etter inntak. Smart valg! Spis ca. 1 dl som en middagsporsjon.
Jordskokk: Rik på inulin som demper blodsukkerstigning etter inntak. Karbohydrater omtrent som potet. Spis ca. 1 dl som en middagsporsjon.
Løk av alle slag: Lite karbohydrater, og det som er, er i stor grad inulin. Smart valg.
Brokkoli og blomkål: Lite karbohydrater, masse kostfiber. Smart valg.
Salat, agurk, tomat, paprika: Veldig lite karbohydrater, smart valg.
Avokado og oliven: Fete grønnsaker, sunt fett for hjertet. Lite karbohydrater. Smart valg!
Det kan være greit å ikke spise massevis av rotgrønnsaker (gulrot, kålrot, beter, sellerirot, persillerot, pastinakk etc), de inneholder tross alt mer karbohydrater enn bladgrønnsakene, tomatene, paprikaen og agurken, men ikke dropp dem. De metter godt og er svært næringsrike. Anbefalingen for deg med svangerskapsdiabetes er som for alle andre: Ca. 3 porsjoner grønnsaker om dagen – en porsjon er 100 gram spiselig (renset) vare.
Frukt og bær
Du kan meget vel fortsette å spise frukt og bær - faktisk bør du det, for helsens skyld - men du bør holde deg til 2 porsjoner om dagen, ikke mer. En porsjon frukt/bær er 100 g eller ca 1 dl.
Jeg vil anbefale deg å velge frukter og bær som er fiberrike, slik som blåbær, bringebær, multer, eple, pære, appelsin, klementin, grapefrukt og ananas. Mango og banan, samt vannmelon/andre meloner og druer er ganske sukkerholdige og bør høre til unntaket.
Det aller viktigste er NÅR du spiser frukten og bærene! Med tanke på blodsukkeret bør du spise frukt i et måltid, ikke alene som mellommåltid eller snacks. Spis en porsjon frukt som dessert etter lunsj og etter middag, så har du fått porsjonene dine uten at det fører til stor blodsukkerøkning.
Du spør om oppskrifter – det finnes masse på Lises blogg på
bama.no. Og her er en fin en som kombinerer grønt og bær:
2 dl blandet, kuttet salat
½ avokado i terninger
1 ss friske urter, slik som bladpersille
1 dl friske blåbær
2 ss flakede mandler eller hakkede valnøtter
1 ss god olivenolje
Bland alle ingrediensene i en bolle og hell over på en tallerken. Nyt denne lille salaten som et friskt mellommåltid eller kveldsmat! Avokadoen og nøttene gjør at ikke blodsukkeret stiger pga blåbærene.
Med vennlig hilsen/With best regards
Gunn Helene Arsky
Ernæringsfysiolog cand. scient. /Nutritionist MSc
BAMA Gruppen AS
Besøksadresse/Visiting address: Nedre Kalbakkvei 40
Postadresse/Mail address: Postboks 263 Alnabru,
0614 Oslo
Mob:
+47 93217413
Tlf:
+47 22880716