Stramt tunge og leppebånd

En tråd i 'Januar 2018' startet av Verpesyk90, 15 Feb 2018.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. Verpesyk90 Forumet er livet Septemberlykke 2021 Snøfnuggene 2018 Januarlykke 2016

  Hei! Vil bare tipse dere om at veldig mange blir født med stramt tunge/leppebånd. Det kan føre til mange andre plager som ikke er så lett å se sammenhenget med.
  Hvis barnet sin tunge får hjerteformet tunge så er det for stramt. Eller hvis det blir skålformet når det skriker.
  Andre symptomer er f.eks lite vektoppgang, dårlig sugetak, mye luftsmerter (svelger luft under amming), renner melk ut av munnviken under amming.
  Min datter har stramt, men vet ikke om det er for stramt til at de klipper.
  Jeg har selv stramt tungebånd og har masse plager pga det.
  IMG_0607.JPG IMG_0608.JPG
   
  • Informativ Informativ x 1
  • Nyttig Nyttig x 1
 2. Murre Elsker forumet Snøfnuggene 2018

  Så fint at du deler! :) Ser at jenta mi og jeg har mange av disse punktene men hvor mange bør man ha for at man bør sjekke det ut? Har tenkt at mye av det skyldes sterk utdrivning og overproduksjon hos meg.
  Har snakket med helsesøster pga sårhet ved amming og hun mente det ikke virket som hun hadde stramme bånd pga grepet på brystet så så bra ut men vi sjekket ikke ut veldig nøye heller da.
  Hvordan ser man at tungen er hjerteformet?
   
  • Liker Liker x 1
 3. Lil-17 Forumet er livet Septemberbarna 2019 Oktoberlykke 2019 Desemberlykke2017 Assistert-jentene Snøfnuggene 2018

  Oj! Mi hadde alle symptomene som er merket med rødt. Nå har jeg nesten ikke melk igjen da jeg ble nødt til å gi flaske pga svært liten(les: null) vektoppgang de fem første ukene.
  Veldig kjipt at ikke hs/barsel sjekker/infornerer om det, da kunne det kanskje endt annerledes med denne ammingen og vektproblematikken.
   
 4. LeneSvima Forumet er livet Febbisbebbis'18 Snøfnuggene 2018 Januarlykke 2016

  Er igjennom denne runden nå og blir avfeid med at det ikke er for stramt over alt. Selv om jeg har sendt inn bilde og film til noen med masse erfaring, og fått beskjed om at det ser stramt ut. Vurderer sterkt å kontakte noen privat.
   
 5. Verpesyk90 Forumet er livet Septemberlykke 2021 Snøfnuggene 2018 Januarlykke 2016

  Siden dette er veldig vanskelig å få hjelp til så er det nok best å gå privat. Veldig mange som skulle hatt hjelp som ikke får det desverre :(
   
 6. Lilleklomp18 Forelsket i forumet

  Begge guttene mine hadde stramt tungebånd og ble klippet før vi dro hjem fra barsel. Ta det nå enn senere sa de.
  Men på elste mann var det så stramt at de kunne ikke klippe alt uten å frakte ham til et annet sykehus, så de klippet det de kunne også får vi se om han har problemer med snakking og evt klippe mer når vi vet om det er et problem.

  Begge mine har hatt elendig sugetak på puppen og derfor har jeg brukt skjold som har hjelper veldig.

  Med elstemann ble jeg fryktelig sår fra første gang jeg ammet

  Murre: man ser det som oftest når de skriker
   
 7. Verpesyk90 Forumet er livet Septemberlykke 2021 Snøfnuggene 2018 Januarlykke 2016

  Hvis strengen strammet såpass at tuppen på tungen blir litt dradd så ser den hjerteformet ut.
   
 8. Polying Forumet er livet Septemberbarna 2019 Oktoberlykke 2019 Snøfnuggene 2018

  Vi gikk til privat spesialist med en gang, for det offentlige har så lite kunnskap om temaet. Spesielt når det er bakre tungebånd som er stramt.
  Klippet for to uker siden, og har fått en helt ny unge. Sover bedre, spiser bedre, lettere å amme, mindre hyling... Ja, i det hele tatt. Det var vel vært de 3500kr vi betalte.
   
  • Liker Liker x 3
 9. Frumommy Forelsket i forumet Snøfnuggene 2018

  Gutten vår er født 15/12. Jeg hadde problem med ammingen på sjukehuset. Var ikke før vi fikk privat jordmor hjem rett før jul hun såg/kjente at det var litt stramt. Var på helsestasjonen og de tok meg på alvor å ringte inn på sjukehuset så vi fikk komme inn å klippe det samme dag. Han hadde ikke den typiske hjerteformen på tungebåndet, men legen sa han kjente det var stramt. Fra nyttår har vi bare fullammet. Litt skuffet over barsel med ammepress at de ikke sjekket det bedre.
   
  • Liker Liker x 1
 10. Pisil Gift med forumet Sommerfuglene 2017 ⭐ Julestjernene 2020 ⭐️

  Sniker fra juni 2017.

  Tungebåndsproblematikk er tøft å stå i! Vi ble avfeid av både føde, barsel, ammepoliklinikk, IBCLC-jordmor, helsestasjon og ammehjelpere selv om vi hadde over 90% av symptomene på listen over. Det offentlige har lite eller ingen kompetanse på stramt tungebånd, spesielt ikke på bakre tungebånd. Stramt tungebånd er ofte mye mer enn den synlige strengen som gjerne klippes på barsel. Så ikke ta alt for god fisk det som blir sagt på nevnte instanser, følg magefølelsen og oppsøk hjelp hos noen som faktisk kan hjelpe.

  Vår historie er lang og vond, og endte nesten i fødselsdepresjon og ammeslutt fordi vi ikke ble hørt. Vi endte med å gå privat og fikk en helt ny baby og en mamma uten smerter og flere innleggelser på føde/barsel, etter klipp av både leppe- og bakre tungebånd. Anbefaler alle som mistenker stramt tungebånd om å melde seg inn i Norsk Støttegruppe for stramt leppe- og tungebånd på FB. Der er det masse god informasjon om både offentlig og privat tungebåndsbehandling. Kompetansen der inne reddet iallefall vår amming :)
   
  • Liker Liker x 2
 11. Ceccii86 Forumet er livet Desemberlykke2017 Snøfnuggene 2018

  Da har vi fått time hos Nordahl i Bergen om to uker for sjekk og evt klipp. Hadde mange av symptomene når jeg ammet, og det blir bare verre og verre å få i lille A flaske. Hun mister vakumet hele veien. Kiropraktor mente hun kanskje hadde litt stramt tungebånd, men kunne ikke gjøre en vurdering. Barnelegen så bare på om tungen var hjerteformet, og om hun kunne stikke tungen ut og konkluderte med at tungebåndet ikke var stramt på bakgrunn av dette. Så blir spennende å se hva Nordahl sier.
   
  • Liker Liker x 3
 12. Skach Elsker forumet Oktoberlykke2020❤ Febbisbebbis'18 Snøfnuggene 2018

  Lykke til!
   
 13. Frk. Lost Forelsket i forumet Febbisbebbis'18

  Obs mange leger har dessverre for lite eller utdatert kompetanse på dette feltet. Mistenkte det selv (fra googling) da de vare bare noen få uker gamle, men barnelegen på helsestasjonen sa på kontroll at tungebåndet fint (jeg hadde også fortalt om ammeproblemet med ene tvillingen).. så da stolte vi på det.

  Da vi dro til kiropraktor så tippet hun kort tungebånd bare ut fra min forklaring av hva som var galt! Og hun var enda mer sikker da hun kikket på ham. Vi trodde ikke på henne. Hun anbefalte oss en ammeveileder (sykepleier) som sa det samme og at det ikke var tvil! Ble henvist til sykehuset men det tok også en måned. Så da var han 4 mnd da det ble klippet av lege der. Da begynner de ble så store at det er mer utfordring ifht tøying og å trene opp tunga på ny etc.. var for sent å få til amminga men håper å ha unngått evt andre problemer senere :)

  Poenget er, stol på egen magefølelse eller Google! :p og oppsøk gjerne andre leger eller profesjonelle om du ikke er føler deres diagnose er rett!
   
 14. Frk. Lost Forelsket i forumet Febbisbebbis'18

  Samme gjorde barnelegen her.. men det er visst forskjell på foran og bak eller noe, og denne metoden for å sjekke er bare den «gamle» måten.. for å kunne amme må man kunne løfte bakre tungedel opp mot ganen, som blir problem med kort tungebånd, slik jeg har forstått det. Da vår baby var et par mnd så vi også at han hadde hjerteformet tunge plutselig, så lurer på om dette er noe som kan komme litt etterhvert :/
   
 15. Frk. Lost Forelsket i forumet Febbisbebbis'18

  Helt enig! Så bra dere ikke måtte gi det opp og det ordna seg til slutt :)
   
  • Liker Liker x 1
 16. Ceccii86 Forumet er livet Desemberlykke2017 Snøfnuggene 2018

  Ja, skulle stolt på magefølelsen i begynnelsen, men jeg var så dårlig selv da at det var vanskelig å få gjort noe som helst. Hadde egentlig time til Nordahl (privat lege, som både kiropraktor og fb-gruppen anbefaler), men kansellerte den pga det barnelegen sa og fordi det var så lenge til timen. Ammingen gav jeg opp etter ørten betennelser, så litt kjipt hvis det hadde løst problemene. Men no når hun sliter med vakum på flaske i tillegg vil jeg helst få det sjekket, slik at vi (som du sier og) håper å unngå problemer senere.
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 17. Verpesyk90 Forumet er livet Septemberlykke 2021 Snøfnuggene 2018 Januarlykke 2016

  Vi klippet 12. Mai og holder på med tøyeøvelser. Men her gikk det fra sulten baby med stagnering på vekt og brystvegring til puppeekstase dagen etter klipp og nå er hun sååå fornøyd og begynt å bli skikkelig bollete [emoji173]️
  Vi var hos Nordahl og klippet bakre tungebånd og leppebånd.
   
  • Liker Liker x 3
 18. Tja Andre møte med forumet

  Hvilket område/hvilken klinikk fikk dere klippet på?
   

Del denne siden