Vi bruker ikke så mye salt i maten ellers, så jeg synes det meste av pinnekjøtt blir for salt om man vanner det ut noe mindre enn ca et døgn, men det er jo smak og behag. Du kan gjerne bytte vann en gang eller to underveis også.
Når du skal tilberede pinnekjøttet tar du en stor kjele og legger pinner (fås kjøpt, eller så kan du spikke til selv) på kryss og tvers i bunnen, slik at det blir som en rist. Eventuelt kan du bare legge mandelpoteter nederst - de blir faktisk ikke ihjelkokt, smaker fantastisk, og så slår du to fluer i en smekk!
Så fyller du på vann til rett oppunder toppen av pinnene/potetene. Legg deretter i kjøttet og sett på lokk. Kok opp vannet, skru deretter ned varmen slik at det står og damper. Pass på at det ikke koker tørt, følg med underveis, og fyll på mer vann ved behov. Kjøttet er ferdig når det løsner fra beinet, du må beregne hvert fall 3-4 timer.
Klassisk tilbehør er vossakorv, poteter og kålrotstappe. Hvis du har plass i kjelen kan du gjerne grovkutte grønnsakene og dampe dem oppå kjøttet, og ta dem ut når de er møre nok til å stappes. Mot slutten av dampetiden kan du gjerne slenge pølsa på toppen av kjøttet så den blir gjennomvarm.
Det er sikkert forskjellig hvordan man lager kålrotstappe, men her bruker vi i hvert fall litt gulrot og potet i tillegg til kålrot. Stappes med en god dæsj smør, og spes ut med litt kraft fra pinnekjøttet og en klunk med fløte. Salt trenger du neppe, men gjerne litt pepper. [emoji4]
Som hun over her pleier jeg også å ta pinnekjøttet under grillen i stekeovnen rett før servering.
Vi pleier også å lage saus av kraften, vi da, selv om noen sikkert vil steile av det. [emoji85][emoji23] Lager en vanlig jevning av smeltet smør og mel, tilsetter pinnekjøttkraft, litt mørk sirup og fløte. [emoji39]