Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notat: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Bønner sender magen min rett i retur linser og kikerter går bra. Men samboer kan ikke ha kikerter pga chrons. Han sliter også med soyamelk og yoghurt, så vi bruker havremelk og lupin yoghurtHuff, nøtter også? Den er kjip!
Har en god venn med mange allergier og følsom mage, og han tåler ikke bønner/linser/soya
Han synes jeg synd på, for jeg har sverget slik til belgfrukter etter jeg kuttet ut kjøtt!
Nesten litt godt å høre at jeg ikke er den eneste Føler nesten ikke folk tror på meg! Men jeg blir helt slått ut av kjøtt.. Jeg også vrir meg i smerter og svetter. Ufattelig vondt! Blir dårlig av melkeprodukter også, men på langt nær så ille som kjøtt der rødt kjøtt er det verste!
Synes det er kjempedårlig at de ikke tilrettelegger bedre Burde ikke være vanskelig med utfylt matskjema.
Heldigvis er folk flink å tilrettelegge mat for meg, men jeg besøker jo bare de nærmeste
Og jeg er (minst) like flink å tilrettelegge tilbake. Tilrettelegger både for allergier og kresenhet hos de som kommer til meg
*hosthark* da er hun vel strengt tatt ikke veganer *hosthark*
Er ikke veganer selv altså, men kjenner jeg blir litt irritert når folk kaller seg veganere når de "jukser". Synes det er et kjempebra valg å ta, men når de likevel spiser animalske produkter skjønner jeg ikke hvorfor de sier de er veganere. De kan jo si at de er vegetarianere og legge til at de prøver å unngå egg/melk osv?
Samme med vegetarianere som spiser fisk...... Eller vegetarianere som har "cheat days" der de spiser en burger i mnd
Jeg er kanskje dømmende, men føler noen folk prøver å kaste seg på en trend en å ta et valg som føles riktig for dem.
Men ja, jeg bruker som regel å lage vegansk mat når jeg får familiebesøk. Jeg er veggis, og vi har laktoseintoleranse i familien og da blir det slik slik at alle kan spise det Ingen klager enda, og jeg tror faktisk noen har tenkt for seg selv at det var da rart jeg har hatt kjøtt i maten innimellom fordi jeg har blitt god til å fake/og det finnes så mange gode erstatninger for tiden
Nei hun er jo ikke det. Derfor legger jeg ikke en voldsom innsats i middag når hun kommer på besøk heller og det er ikke for å være frekk. Men hvis du spiser kake fordi du har lyst på kake og du vet at det er både egg og meieri i kaken så er man mer en fleksitaner en noe annet. Derimot skal hun ha for at hun har fått meg til å spise mye mer grønt en før og etter at datteren min ble utredet for intoleranser er jeg f eks flink til å lage næringsrike vafler på havremelk og bokhvete og andre gluten og melkefrie alternativer. Tror ikke noen har kommentert at det ikke var godt. Vi nordmenn er noen skikkelig brød og melkespisere. Vi burde være mye flinkere å berike tarmene og kroppen vår med plantebasert mat. Vi risikerer å miste mye av det viktige mangfoldet som et grønt kosthold gir. Å jeg mener så lenge man ikke blir syk av maten så er mottoen: litt av alt men mest av alt grønt et godt utgangspunkt for både å hindre næringsmangel og forbegygge overvekt/ sykdom.
Nå sier jeg ikke det for å skryte men når jeg spør mine barn hva de vil ha til middag begynner de alltid med grønnsakene... først på listen er brokkoli og gulrot. Eldste spiser mye salat mens lillemor ikke ville tatt i det med ildtang. Når vi får besøk av andre barn som bare spiser ris og ketchup tenker jeg alltid på hvordan de får i seg næring mange barn er kresne fordi de ikke ble introdusert for mange nok smaker og de samme smakene ofte nok og flere har problemer med å få barna til å spise variert nok. Vi lager også ofte f eks monster smoothie med avokado brokkoli spirer kokte grønnsaksrester fra dagen før banan og ananas mango kokosmelk linfrøolje chiafrø etc barna elsker det og de får i seg masse de ellers ikke ville som f eks spinat.
Ja, det er jo synd! Men samtidig godt å ikke føle seg skrulleteMye likt med meg her Egentlig synd at du vet hvordan det er å bli syk av kjøtt og meieriprodukter :/
Er nok lettere for de som jobber med mat når det er noen som har enkel problematikk. At man ikke tåler gluten eller laktose. Bare allergisk mot en type frukt f. eks. Når det blir sammensatt så går det i ball B-)
Jeg har nok for kompleks matproblematikk
Soyayoghurt synes jeg ikke er noe serlig, men koghurt, (altså av kokosmelk) er ganske godt! Bare dumt det er en del mettet fett i kokos, men det får bare væreBønner sender magen min rett i retur linser og kikerter går bra. Men samboer kan ikke ha kikerter pga chrons. Han sliter også med soyamelk og yoghurt, så vi bruker havremelk og lupin yoghurt
Ja, det er jo synd! Men samtidig godt å ikke føle seg skrullete
Men jeg har fått mye mer energi og bedre form etter at jeg kuttet ut kjøtt, og et mer variert og grønt kosthold.
Så egentlig ikke så dumt at jeg fikk en ekstra push
Huff! Har en god venn som nesten ikke tåler noe stakkars.
Han har kryssallergi pga pollen og tåler ikke mange grønnsaker, og han tåler (eller ønsker ikke spise, der er jeg faktisk usikker) heller ikke kjøtt (han spiser fisk da, hvis ikke hadde han nok fått mangler) I tillegg reagerer han på belgfrukter. Han får det til å fungere på et vis da. Lurer på hva han hadde fått servert
Omg...........På sykehuset så har jeg for eksempel opplevd at det er kjøtt og kålstappe til middag. Da er nå poteter og gulrot i utgangspunktet OK, men litt lite hold å spise bare det. Det er som oftest smør og melk/ fløte i stappa, men siden jeg har opplyst at jeg ikke tåler det så har jeg fått uten. Så da har jeg i utgangspunktet litt mer næring og mat på tallerkenen
Så lukter jeg og ser blank kraft på stappa og tallerkenen og mistenker at det er kjøttkraft. Pleier sjekker med kjøkkenet og det stemmer. De har smelt til med kjøttkraft i kålstappa. Når pleier da spør hvorfor så var svaret: den blir jo så smakløs og kjedelig ellers.....
Pleier: jamen hun er jo vegeterianer.
Kjøkkenet: ja, men litt kraft er vel ikke så farlig. Er jo ingen kjøttbiter i den B-)
Det samme når det er fiskeretter. Da har jeg fått saus på maten fordi at den er glutenfri og laktosefri, men akk: ikke fiskefri. Jeg har også fått fisk for at den som lagd mat til meg har venner som er vegeterianere som spiser fisk, så da trumper det det som jeg har skrevet at jeg ikke spiser.
Får brødskiver som er innafor, men oster jeg ikke tåler og makrell i tomat så jeg må mase om/ gå på leting etter ost jeg kan spise og syltetøy.
Dette er bare noen eksempler som gjør at det blir mange runder frem og tilbake med mat før jeg ender opp med noe å spise. Noen ganger har jeg fått middag like før det igjen er kveldsmat. Så føre var denne gangen så jeg ikke blir helt gåen etter KS og mange sykehusdager.
Små riskjeks uten palmeolje blir nok med, Änglamark/Hippo/Nestlè skviseposer med grønnsaker og frukt, Harvest energibarer, Chiaknekkebrød, noe gluten- og laktosefri bakst til de første dagene. (Boller/ sunne muffins). Så satser jeg på at sykehuset har frukt til meg.
Lettere?! I Norge er det ikke lett...ingen steder:/Jeg blir dårlig av både kjøtt, fisk og melk (og nøtter). Å bli veganer gjorde det plutselig lettere for meg å få mat ute. Sykehuset i Tyskland var fantastisk, og jeg fikk mye god mat. På sykehuset i Arendal levde jeg stort sett på brødskive med bringebær syltetøy
Må si meg uenig her mtp kresne barn. Jeg har nemlig 1 av hvert. Det barnet som er 8 år og har melkeallergi har slitt med mat siden han da ble født, og det henger igjen. Han spiser det samme året rundt-ett påleggsslag og aldri grønnsaker. Kan til nød spise epler uten skall. Dette er ikke fordi han ikke er introdusert for andre ting. Lillebror som ikke hadde samme allergi starten spiser eller smaker på alt og elsker gulrøtter. Vær glad du har barn som spiser alt, det er slitsomt med barn med både allergi og matprobmelatikk mtp hva han klarer spise. For han brekker seg og kaster opp hvis han må prøve noe.Nei hun er jo ikke det. Derfor legger jeg ikke en voldsom innsats i middag når hun kommer på besøk heller og det er ikke for å være frekk. Men hvis du spiser kake fordi du har lyst på kake og du vet at det er både egg og meieri i kaken så er man mer en fleksitaner en noe annet. Derimot skal hun ha for at hun har fått meg til å spise mye mer grønt en før og etter at datteren min ble utredet for intoleranser er jeg f eks flink til å lage næringsrike vafler på havremelk og bokhvete og andre gluten og melkefrie alternativer. Tror ikke noen har kommentert at det ikke var godt. Vi nordmenn er noen skikkelig brød og melkespisere. Vi burde være mye flinkere å berike tarmene og kroppen vår med plantebasert mat. Vi risikerer å miste mye av det viktige mangfoldet som et grønt kosthold gir. Å jeg mener så lenge man ikke blir syk av maten så er mottoen: litt av alt men mest av alt grønt et godt utgangspunkt for både å hindre næringsmangel og forbegygge overvekt/ sykdom.
Nå sier jeg ikke det for å skryte men når jeg spør mine barn hva de vil ha til middag begynner de alltid med grønnsakene... først på listen er brokkoli og gulrot. Eldste spiser mye salat mens lillemor ikke ville tatt i det med ildtang. Når vi får besøk av andre barn som bare spiser ris og ketchup tenker jeg alltid på hvordan de får i seg næring mange barn er kresne fordi de ikke ble introdusert for mange nok smaker og de samme smakene ofte nok og flere har problemer med å få barna til å spise variert nok. Vi lager også ofte f eks monster smoothie med avokado brokkoli spirer kokte grønnsaksrester fra dagen før banan og ananas mango kokosmelk linfrøolje chiafrø etc barna elsker det og de får i seg masse de ellers ikke ville som f eks spinat.
Må si meg uenig her mtp kresne barn. Jeg har nemlig 1 av hvert. Det barnet som er 8 år og har melkeallergi har slitt med mat siden han da ble født, og det henger igjen. Han spiser det samme året rundt-ett påleggsslag og aldri grønnsaker. Kan til nød spise epler uten skall. Dette er ikke fordi han ikke er introdusert for andre ting. Lillebror som ikke hadde samme allergi starten spiser eller smaker på alt og elsker gulrøtter. Vær glad du har barn som spiser alt, det er slitsomt med barn med både allergi og matprobmelatikk mtp hva han klarer spise. For han brekker seg og kaster opp hvis han må prøve noe.