Saltinnhold

En tråd i 'Spør ernæringsrådgiveren' startet av Stolt mamma, 3 Apr 2018.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. Stolt mamma Forumet er livet Septemberbarna 2019

  Hei

  Små barn tåler ikke mye salt. Men hva er mye salt? Når man ser på saltinnhold i pålegg o.l hvilke produkter skal man da styre unna?
   
 2. Thea fra Melk.no Flørter med forumet

  Hei Stolt mamma,

  Det er riktig at små barn skal ha for mye salt. Særlig spedbarn under 1 år har redusert evne til å skille ut salt. Voksne anbefales å få i seg maks 5 g salt per dag, mens for barn mellom 2-10 år anbefales det å holde inntaket under 3-4 gram, og for spedbarn enda mindre. Det er derfor fint å være bevisst på saltinntaket.

  Der vi voksne normalt kanskje ville ha saltet maten (eks middagsmat) som en smaksforsterker, er ikke dette nødvendig for småbarn, da de ikke er vant til dette, og maten allerede smaker masse. Det anbefales derfor at man tar av barnets porsjon før man eventuelt salter middagsretten.

  Les mer: Hva skal små barn spise?

  Det er tilsatt salt i en del industrifremstilte matvarer, slik som hel- og halvfabrikata av fisk og kjøtt (eks ferdige retter, en del typer kjøttdeig o.l). Sauser og supper i pulverform kan også inneholde en del salt. Dersom man vil ha god kontroll på saltmengden er det lurt å lage slike retter fra bunnen av, dersom man har mulighet til det. Da kan man for eksempel spare litt salt i middagsretter og også i brød.

  Pålegg som inneholder mer salt enn andre, er f.eks kjøttpålegg som salami. Kjøttpålegg er imidlertid en god kilde til jern for små barn, og det å velge produkter merket med nøkkelhullet er lurt, da produkter med slikt merke skal være innenfor gitte maksgrenser for salt, sukker og fett, og minimumsgrenser for fiber og fullkorn.
   

Del denne siden