Salami som vi kan spise! :)

En tråd i 'Mai 2018' startet av Snartmammatilto?, 1 Des 2017.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. Snartmammatilto? Flørter med forumet

  Lev lettere fra Grillstad kokt salami :)
   
  • Liker Liker x 2
 2. Snorkfrøkna_90 Elsker forumet Mailykke 2018 Himmelbarn ❤️ Augustlykke 2020 ❤️

  Jeg er veldig glad i salami, så jeg prøvde å kjøpe den, men syntes dessverre ikke den smakte så godt :(
   
 3. Mulan Prøver Mailykke 2018

  Jeg spiste litt dansk salami i forrige svangerskap! Helsemyndighetene mener altså at man kan spise salami fra de største produsentene og at det ikke er livsgrunnlag for bakteriene i kjøtt fordi forholdene ikke ligger til rette for det!

  https://altformamma.no/artikler/141/article/item
   
 4. *MissMe* Gift med forumet

  Kan man ikke spise salami?!?:bored:
  Hvorfor ikke det?
   
 5. Linnerla Flørter med forumet

  Fordi det er spekemat [emoji6]
   
 6. *fluffymama* Glad i forumet Mailykke 2018

  Jeg spiser salami med måte og nyåpnet :)
   
 7. Mammalicious Glad i forumet Mailykke 2018

  I den artikkelen er det vel ikke helsemyndighetene som sier at salami er trygt, det er kvalitetssjefen i Nortura (som jo selger salami).

  På helsemyndighetenes sider står det fremdeles:

  «Spekemat (fårepølse, salami, fenalår, morrpølse, parmaskinke, serranoskinke osv.) kan være problematisk for gravide både med tanke på bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma. Av den grunn har norske matmyndigheter valgt å holde seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat, med mindre det er varmebehandlet godt.»

  Mattilsynet sier dette:

  «Verken parma- eller serranoskinke bør spises av gravide fordi begge deler er speket kjøtt. Andre eksempler på spekemat er fårepølse, salami, fenalår, morrpølse osv. I all spekemat vil det være en viss risiko for å finne bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma. Norske matmyndigheter har derfor valgt å gi gravide det enkle rådet at de ikke bør spise spekemat i løpet av svangerskapet.»


  Så jeg forholder meg til dette og klarer meg uten salami i disse månedene. :)

  Med mindre den er varmebehandlet da, salami på ostesmørbrød er sååå godt, nammi..
   
  • Liker Liker x 7
 8. Spiren2018 Glad i forumet Mailykke 2018

  Signerer!
  Denne diskusjonen har vel vært oppe her før, og jeg blir så provosert over å lese om "alt med måte"-holdningen som eksisterer rundt om på nett, så jeg bør egentlig holde kjeft [emoji85] Det er en liten sjanse for forekomst av disse bakteriene i spekemat, inkl salami. Derfor står dette på nei-lista fra myndighetene. Om man spiser en eller ti skiver salami i uka er helt uten betydning. Det som er av betydning er om du får i deg en skive med bakterien, og det handler ikke om måtehold. Jeg har møtt et barn som ble utsatt for toxoplasma-smitte i mors liv. Dette barnet et sterkt preget av dette, og har ikke det jeg definerer som god livskvalitet. Toxoplasma finner man også i katters avføring så god håndhygiene er viktig i møte med katter. Den skiva med salami klarer jeg meg uten disse få mnd. Tenk så godt den smaker når du endelig kan spise den igjen , og tenk så vondt du vil ha det med deg selv om barnet ditt får påvist smitte og blir alvorlig skadet pga dette.
   
  • Liker Liker x 9
 9. Spiren2018 Glad i forumet Mailykke 2018

  PS. Det er ikke ment som kritikk. Jeg bare kjenner dette engasjerer meg så innmari gang på gang fordi jeg har sett konsekvensene dette har hatt hos et barn, og det unner jeg ingen, hverken barnet eller foreldrene .
   
  • Liker Liker x 2
 10. Mammalicious Glad i forumet Mailykke 2018

  Helt enig med deg. Jeg mener ikke å kritisere de som velger å ta sjansen, det får være opptil hver enkelt hvordan man velger å forholde seg til retningslinjene.

  Jeg syns bare det er viktig å understreke at det ikke er risikofritt å spise salami. Slik at ingen tror det er trygt og deretter opplever å bli smittet. Dersom man velger å ta sjansen så bør det være et bevisst valg, ikke fordi man har fått feil informasjon.

  Bare for å understreke: listeria oppstår senere i prosessen, så selv om salamien er kokt på fabrikken så kan den inneholde listeria. Eneste måten å unngå det på er å varmebehandle den før spising.

  Selv om norske spekematprodusenter sier at listeria har vanskelige leveforhold i spekepølse så betyr det ikke at det er umulig. FDA (mattilsynet i USA) sier følgende:

  «Listeria monocytogenes is a remarkably tough organism. It resists heat, salt, nitrite and acidity much better than many organisms.»
   
  • Liker Liker x 3
 11. flubber Elsker forumet *MIA* Mailykke 2018

  Det er så sant!
  Sånn sett kan man jo tenke på hvor ofte man kræsjer bilen. Det skjer vel rimelig sjeldent for de fleste av oss, som jo da gir en svimlende liten prosent sjanse for at noe galt skulle skje om man ikke har på seg bilbelte. Men pga de veldig store konsekvensene det vil ha å kjøre bil uten bilbelte hvis man skulle være en av de svimlende få som havner i en kræsj, så bruker man da bilbelte hver gang man kjører. Prinsippet blir litt det samme for meg.
   
  • Liker Liker x 3
  • Enig Enig x 1
 12. Snorkfrøkna_90 Elsker forumet Mailykke 2018 Himmelbarn ❤️ Augustlykke 2020 ❤️

  Gleder meg så sinnsykt til etter fødsel. Da skal jeg fråtse i salami[emoji39][emoji16]
   
  • Liker Liker x 1
 13. Mammalicious Glad i forumet Mailykke 2018

  Godt poeng. Eller tenk deg et lotteri med 10.000 gravide damer som skal spise en skive salami hver.
  Én av de mister babyen sin. Ville du tatt sjansen?
   
  • Liker Liker x 5
  • Enig Enig x 1
 14. Vbt Elsker forumet Marsboerne 20 18 Himmelbarn Februarbarna 2020

  Knallbra innlegg. Flott måte å forklare på.
  Jeg har mistet et barn, og vet du hva selv om alle sier at jeg ikke gjorde noe galt og det ikke er noe jeg kunne gjort, så er skyldfølelsen over å ikke klare å ta vare på barnet sitt til tider lammende. Om jeg ikke hadde fulgt retningslinjer og hadde fått påvist en slik bakterie, så vet jeg rett og slett ikke om jeg hadde klart å leve med det.
   
  • Enig Enig x 1
 15. Mammalicious Glad i forumet Mailykke 2018

  Ja, jeg husker deg godt fra et annet forum. Får fremdeles frysninger på ryggen av å tenke på din skjebne, det er helt ufattelig grusomt hva du har vært gjennom. Det er mye på grunn av din sterke historie at jeg er såpass «hysterisk» som mange mener jeg er. Det blir ikke tydelig hvor skjørt allting er før det skjer med noen man «kjenner». Og når noe sånt kan skje helt uten grunn, da skal jeg hvertfall ikke utsette meg og lille for noe som øker risikoen. Takk for at du deler og er så åpen. :Heartred
   
  • Liker Liker x 1
 16. Vbt Elsker forumet Marsboerne 20 18 Himmelbarn Februarbarna 2020

  Nå skjer ikke det som skjedde oss ofte. Det skjer faktisk så sjelden at det ikke vises i statistikken engang.
  Men ja man blir litt "hysterisk" når man opplever slikt, eller "kjenner" noen som gjør det.
  Det sagt så er det forskjell på anbefalingene, der risikoen er listeria og toxoplasmose så holder jeg meg helt unna, der det er sporstoffer og nivåer av ting, så holder jeg meg mer til "med måte".
   
 17. Mammalicious Glad i forumet Mailykke 2018

  Ja, samme her. Drikker litt cola zero og spiser litt lakris, feks.
   
  • Liker Liker x 2
 18. Lillefrø Flørter med forumet Påskekyllingene 2020

  Hva med kokt skinke? Vi varmebehandler heller ikke den før vi spiser den? Den er også varmebehandlet på fabrikken? Generelt ingen pålegg som vi selv varmebehandler
   
 19. Mammalicious Glad i forumet Mailykke 2018

  Nei, det stemmer det.

  Oppskåret, kokt kjøttpålegg (kokt skinke, rull, servelat etc.) er et mulig risikoprodukt. Ved produksjon av kjøttpålegg kan listeria oppstå etter at produktet har blitt varmebehandlet, for eksempel fra en skjæremaskin som ikke er ordentlig rengjort, eller dersom produktet har blitt pakket feil. Listeria trives godt i produksjonsmiljøet på fabrikker og andre steder der mat produseres og pakkes.

  Sist jeg var gravid ble det to ganger funnet listeria i produkter som ble tilbakekalt fra butikkene, både i salatkylling (ferdigstekt) og så i stekt kyllingfilet. Begge deler er jo egentlig «trygt» siden det er varmebehandlet.

  Så jeg spiser ikke avkjølt, kokt kjøtt mens jeg er gravid. :)

  Hvus jeg skulle spist det så ville det hvertfall vært fra en nyåpnet pakke, da listeriose trives godt i kjøleskap og formerer seg raskt der.
   
  • Liker Liker x 1
 20. Snartmammatilto? Flørter med forumet

  Denne salamien jeg la frem er kokt og kan spises. Det var midt poeng. Ikke vanlig salami, men denne :)
   
  • Liker Liker x 2

Del denne siden