Det skal gå greit å reise, men du må være veldig obs på hva du spiser og drikker.
F.eks.. alt av kjøtt må være helt gjennomstekt (det må det da uansett som gravid). Du bør unngå salat (da disse gjerne er vasket i kranvann; og kranvannet i mange land kan inneholde bakterier.). Frukt og grønt burde være kokt, eller så må du kunne skrelle det. Kranvann er forresten også grunn til å unngå isbiter.
Meieriprodukter må være pasteurisert (kan vel oftere finne ikke-pasteurisert meieri i utlandet)
Unngå reisemål med risiko for malaria eller zikavirus.
Også var det vel også noe med å unngå iskrem, vet ikke om det hadde med salmonella å gjøre eller pasteurisering..
Egentlig en ganske fin liste av ting man burde unngå, både pga tingene man er redd for i Norge også (listeria, toxoplasma), men også fordi selv "enkle" matforgiftninger kan for gravide gi større komplikasjoner. (Usikker på om risikoen mulig er større i sent svangerskap enn tidlig, men likevel greit å prøve å unngå).
Så.. ja. Du kan reise. Men det er jo litt å passe på da.
Men, det er det jo i Norge også.
Sushi med noen fiskesorter er trygt, men spekemat, noen myke oster og rakfisk bør du ikke spise. Begrens også andelen kaffekopper i løpet av en dag.
www.helsenorge.no
Her er de norske anbefalingene, og det summerer jo mesteparten av kostrådene. Så blir det jo litt ekstra i tillegg.
Vil anbefale å gå gjennom det med enten lege eller jordmor også.
Nhi anbefaler helst vest-europa som reisemål om man må dra.
Generelt gjelder at den gravide bør unngå land eller områder hvor det er økt forekomst av eksotiske sykdommer.
nhi.no
Jeg har så sjukt lyst til å reise av gårde selv, men synes liksom jeg har nok å passe på og er så redd for smitte
Det finnes jo gravide i alle land, og det går jo oftest fint, men i føre-var er det litt å ta hensyn til