Her kommer en liten oppsummering av en studie. Stikkordet her er Nitrat!
Rødbetsaft bedrer utholdenheten og kan medføre at du for eksempel sykler 3-4 minutter raskere i Birkebeinerrittet. Det viser funn fra nye studier. Salat og spinat er alternativer til rødbetsaft. Noen grønnsaker inneholder ekstra mye nitrat. Nå ser det ut til at dette kan øke prestasjonene under fysisk aktivitet.
Nitratrike grønnsaker som rødbeter, spinat og salatblader kan derfor både være prestasjonsfremmende og helsefremmende. I en ny studie ga britiske forskere rødbetsaft til åtte menn og testet prestasjonene deres. Overraskende nok trengte de mindre oksygen når de fikk rødbetsaft enn når de fikk solbærsaft.
Utgangspunktet for forskerne ved universitetene i Exeter og Aberdeen var at de ønsket å se hvilken virkning nitrat fra matvarer kunne ha på utholdenheten. En enkel måte å gjøre dette på, var å la de 8 forsøkspersonene drikke rødbetsaft.
Personene drakk en halv liter rødbetsaft daglig i seks dager. De tre siste dagene i periodene ble det gjennomført tester med moderat og hard intensitet. Testresultatene ble så sammenliknet med tilsvarende i en periode med solbærsaft. Resultatene er publisert i tidsskriftet Journal of Applied Physiology (Bailey m fl).
Mindre oksygen Når forsøkspersonene fikk rødbetsaft, forbrukte muskulaturen mindre oksygen. Deltakerne kunne holde på med hard aktivitet i 11,25 minutter, mot 9,72 minutter på solbærsaft. Forskjellen er 16 prosent. BBC skriver at dette kan overføres til 2 prosent kortere tid på en gitt distanse – tilsvarende 3-4 minutter på for eksempel Birkebeinerrittet. En av forskerne bak studien er Andy Jones, som også er rådgiver for maratonløperen Paula Radcliff. – Vi var forbauset over den effekten rødbetjuice hadde på oksygenopptaket, sier han til BBC.
Svenske forskere ved Karolinska institutet i Stockholm (Larsen m fl) var også overrasket da de i en liknende studie fikk tilsvarende virkning ved å gi forsøkspersonene en nitratforbindelse i pilleform. Her ble det målt 15 prosent lavere oksygenforbruk. Nitrat reduserte oksygenbehovet under submaksimal belastning. Forskerne skriver at dette var høyst overraskende og tyder på at energiomsetningen ble mer effektiv.
Fra tidligere er det kjent at nitrat har andre helsefremmende egenskaper, blant annet reduserer det blodtrykket, demper blodlevringen og motvirker infeksjoner.
Biologisk mekanisme ikke avklart Hvorfor musklene forbruker mindre oksygen når man drikker rødbetsaft eller spiser andre nitratholdige grønnsaker er ikke helt klart. Det må ha sammenheng med at nitrat omdannes til nitritt i kroppen, og at nitritt omdannes videre til nitrogenoksid – som så har en rekke gunstige virkninger.
Nitritt kan omdannes til nitrogenoksid i muskelcellenes mitokondrier, hvor forbrenningen av fett og karbohydrater skjer. Men forskerne vet ennå ikke hvorfor forbrenningen da kan bli mer effektiv. Uansett må forklaringen ha sammenheng med at mer nitrat fra grønnsaker gir muligheter for at det kan dannes mer nitritt og nitrogenoksid i kroppen.
Det er for tidlig å gi et generelt råd om at du bør drikke en halv liter rødbetsaft eller spinatsuppe daglig for å øke utholdenheten. Flere og større studier bør gjøres, og de detaljerte virkningsmekanismene bør kartlegges.
I mellomtiden kan vi jo følge helsemyndighetenes råd om å spise ”5 om dagen”, og legge hovedvekten på grønnsaker, herunder nitratholdige grønnsaker som rødbeter, spinat, stangselleri, salat og kinakål. Men mange grønnsaker inneholder noe nitrat, så bare det å spise mer grønnsaker vil gjøre at du får i deg mer. Frukt og bær inneholder lite nitrat, bortsett fra rabarbrastilker (som egentlige er en grønnsak).
Tekst: Hanna Hånes, kosthold.com