Panikk

Twinkle

♥Februar 2015♥
Februarlykke 2015
Aprillykke 2016
Er jo nygravid og tenker ikke helt over ting. Istad var vi jo på subway, bestiller det jeg alltid gjør med pepperoni og salami!!!! Den er heldigvis varmet. Fikk helt panikk


❤️ Desember 2014 ❤️

Taster på appen :)
 
Uten at jeg skal si noe sikkert så tror jeg ikke det egentlig har noe å si så tidlig da det sto her på babyverden i den informasjonen om babyen i magen i uke 4, at stilken som skal bli navlesnoren og frakte næring ikke blir tatt i bruk før om noen uker :) men ja, så lenge det er varmt skal det ikke ha noe å si uansett ;)


To gutteklumper født 08&13 og lilleklump termin 01.12.14 :) <3
 
Hehe kjenner meg igjen der. Vo var på hard rock kafe og fikk noe jeg tror var blåmuggost dipp til løkringene, dyppet to tre ganger og følte panikken. Godt å vite at navlestrengen ikke er fullt utviklet enda:D ;)

Sent from my GT-I9505 using BV Forum mobile app
 
Hva er det som er FYFY å spise egentlig?


Sent from my iPhone using BV Forum
 
Hva er det som er FYFY å spise egentlig?


Sent from my iPhone using BV Forum
Spekemat er fyfy og det gjelder jo alt fra sånn fenalår til salami. Det er vel delte meninger omkring den der salamien, hvorpå noen mener det er trygt så lenge den er nyåpnet og fersk. Jeg leste mye om dette i forrige sv.skap, og egentlig så er det vel slik:


Toksoplasmose

Ved inntak av kjøtt som ikke er tilstrekkelig kokt, ved inntak av matvarer som er forurenset på overflaten, eller ved håndtering av katter eller jord som er forurenset av smitteførende ekskrementer.
Parasitten drepes ved at kjøttet gjennomkokes eller gjennomstekes. Den drepes også ved dypfrysing i flere døgn ved minst -18 ° C. Derimot overlever den trolig graving, speking og kaldrøking av kjøtt.

Med det betyr all kjøtt, salat/frukt som ikke er vasket ordentlig(bakteriene kan finnes i jord).

Listeria


Listeria er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. I motsetning til mange andre bakterier kan Listeria også vokse ved lave temperaturer. Den vokser riktignok saktere ved kjøleskapstemperaturer enn ved romtemperatur, men i matvarer med lang holdbarhet, kan den vokse til høye antall. Bakterien overlever frysing, men dør ved koking og gjennomsteking. Varmebehandling til temperaturer over70 grader i flere minuttervil drepe bakterien. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet og som spises uten oppvarming. Hvilke matvarer som er aktuelle, kan du lese om lengre nede i teksten.



Kjøtt
I rått kjøtt kan det finnes Toxoplasma. Sørg for at alt kjøtt du spiser er fullstendig gjennomstekt, kokt eller grillet. Dette gjelder også hamburgere, kjøttkaker, pølser og lignende. Ikke smak på rått kjøtt eller kjøttdeig mens du lager mat. Kjøkkenredskaper som har vært i kontakt med rått kjøtt, bør vaskes før de brukes til annen mat. Oppmalt kjøtt slik som kjøttdeig og kjøttfarse, utgjør en større risiko enn annet kjøtt når det gjelder Toxoplasma.

Oppskåret kjøttpålegg kan forurenses med listeria ved selve sliceprosessen. Vakuumpakket kjøttpålegg har flere ukers holdbarhet. Hvis pålegget er smittet av Listeria og bakterien kan vokse i produktet, kan antallet bakterier nå skadelig nivåer. Derfor bør gravide spise oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg ferskest mulig, dvs. godt innenfor holdbarhetsdatoen.

Pga risikoen for Toxoplasma, holder norske matmyndigheter seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat, med mindre det er varmebehandlet godt.Eksempler på spekemat er fårepølse, salami, fenalår, morrpølse, parmaskinke, serranoskinke osv.

Frukt, bær og grønnsaker
Sørg for at frukt og grønnsaker blir grundig vasket eller skrelt dersom de skal spises rå. Toxoplasma kan finnes i jordrester på frukten eller grønnsakene.

Ost
Det kan forekomme Listeriabakterier i meieriprodukter av upasteurisert melk/rå melk. Det generelle rådet til gravide er derfor å unngå meieriprodukter av upasteurisert melk/rå melk. Faste oster av upasteurisert melk/rå melk anses som tryggere, fordi Listeria ikke har mulighet til å vokse, i produktet. I løpet av den lange modningstiden, vil Listeriabakterien ikke ha mulighet til å vokse og formere seg slik de andre andre bakterietypene i osten kan.

Listeria er også påvist i halvfaste og myke oster av pasteurisert melk, som for eksempel Brie, Camembert og blåmuggoster som Gorgonzola. Pasteurisering dreper alle skadelige bakterier i melka, men man vet at osten kan bli forurenset med Listeria etter pasteuriseringen. Listeriabakterien har svært gode vekstvilkår i disse ostene og kan derfor vokse seg tallrike og gi sykdom.

Alle andre typer ost anses å være trygge i forhold til Listeria, og kan spises av gravide. Eksempler på dette er smeltet ost og smøreost av alle typer. Disse selges som regel på tube eller i beger, samt faste oster som "Gouda", "Jarlsberg", "Norvegia", brunost og parmesan.

Om man varmebehandler godt, kan alle typer oster trygt spises av gravide. Eksempler på dette kan være ost på pizza, ostesmørbrød, lasagne eller bruk av ost i sauser.

Fisk og skalldyr
Gravide bør ikke spise raket fisk, for eksempel rakørret, fordi spesielle forhold ved produksjonsmetoden gir økt risiko for Listeria.

Rå fisk kan inneholde små mengder av bakterien Listeria. Hvis bakterien får anledning til å vokse, for eksempel i vakuumpakket vare med lang holdbarhetstid, kan bakterienivået bli for høyt. Gravide bør derfor spise gravet og røkt fisk som er ferskest mulig. Det vil si at produktene bør være godt innenfor holdbarhetsdatoen. Det er også av stor betydning at slike produkter hele tiden holdes nedkjølt ved angitt oppbevaringstemperatur.

Rå fisk som brukes i sushi skal være så fersk som mulig, og oppbevaringstemperatur er også her av stor betydning.

I utlandet
Mange land har en høyere forekomst av skadelige bakterier og parasitter enn vi har i Norge. Det er derfor klokt av deg som gravid å være ekstra forsiktig med mat i utlandet. De hygienereglene du praktiserer i Norge, må praktiseres enda strengere i utlandet. Unngå spesielt rått kjøtt og rå fisk. Vask eller skrell rå grønnsaker, frukt og bær. Ha rådene i bakhodet også når du er på restaurant.

I mange land er sjansen for å bli smittet med Toxoplasma langt høyere enn i Norge. Forekomsten av toksoplasmose viser store geografiske variasjoner. Infeksjonen er hyppig i milde og fuktige strøk, sjelden i tørre og varme områder. Land med høy smitterisiko er blant annet Frankrike, Italia, Portugal, Spania og Kanariøyene - der ca. 60-80 prosent av den yngre befolkningen har hatt infeksjonen og er immune. Muligheten for å bli smittet er ca. 20 ganger større i sydlige land enn i Norge. I Syd-Tyskland og Østerrike er 40-60 prosent av den yngre befolkningen immune. De britiske øyer, Nord-Tyskland og de nordiske landene har omtrent samme smitterisiko som oss og reising hit innebærer ingen større risiko.

Gravide som velger å reise til land med høy smitterisiko, bør være ekstra nøye med å følge rådene nevnt over og unngå kontakt med katter.
 
Back
Topp