Ost?

Hei!
Takk for spørsmål, dette er det nok mange som lurer på.

Ost kan inneholde en bakterie som heter Listeria som kan være skadelig for fosteret. Listeria finnes blant annet naturlig i vann og jord og kan derfor også forekomme i enkelte oster. Gravide frarådes å spise ost som ikke er pasteurisert, det vil si varmebehandlet, nettopp fordi pasteuriseringen dreper de farlige bakteriene. Om en ost er pasteurisert eller ikke kan du lese på ostens emballasje. De fleste vanlige ostene er varmebehandlet og trygt spises. Upasteuriserte oster kan også spises, så lenge du varmebehandler den selv.

Som gravid bør du i tillegg være forsiktig med å spise myke eller halvmyke oster laget med hvit- eller blåmugg, da de er mer utsatt for å inneholde skadelige bakterier, til tross at de er varmebehandlet. Her kan du lese mer nøyaktig om hvilke oster du bør velge og ikke velge som gravid. Lykke til, og nyt osten!
 
Hvor stor sjangse er det egentlig for å bli syk av oster produsert f.eks hos Tine (tenker ikke på lokale ysterier) finnes det statistikk?
 
Så lenge du følger disse rådene er det liten kjangs for å bli syk. Både Tine og de andre meieriene i Norge forholder seg til strenge hygienekrav, men så lenge osten ikke er pasteurisert har man ingen garanti. Bakterier som Listeria trives også godt i kjøleskapstemperatur og formerer seg fort der, så oppbevaring i hjemmet kan også være medvirkende. Jeg kjenner ikke til en statistikk som viser det du etterspør, men du kan prøve å kontakte Tine direkte.
 
Back
Topp