Nye vaksineråd

En tråd i 'November 2021' startet av Påsan, 18 Aug 2021.

Endre kallenavn | Kom i gang/Hjelp
 1. Påsan Flørter med forumet

  Jeg vil egentlig vente med vaksinen til etter fødsel, men blir litt usikker nå som de nye rådene har kommet. Er det noen av dere andre som skulle vente som nå har ombestemt dere?
   
 2. Sol.i.hjertet Gift med forumet Novemberbarna 2021 Assistert-jentene

  Nei. De aner ikke hvilke potensielle følger det kan få for barnet. Dersom mitt barn i fremtiden vil ha noe som helst plager (utviklingsforstyrrelser etc) så vil jeg for alltid spørre meg selv om det kan ha vært vaksinen. For min egen del (dersom jeg ikke hadde vært gravid) hadde jeg tatt den på dagen. Er absolutt ikke mot vaksinen. Men potensielle følgene den kan ha for barnet vet vi ikke noe om før etter ett, to, tre år frem i tid. Mitt barn skal ikke være prøvekanin. Det sagt så respekterer jeg virkelig de som ikke ser en annen utvei enn å ta den! Og mest trolig så går det nok helt fint. Jeg er bare i en posisjon hvor jeg ikke trenger, da jeg kan isolerere meg og ikke har barn i bhg etc.
   
  • Enig Enig x 12
  • Liker Liker x 2
 3. Azu Nurk i mors mage <3 Tilgangsansvarlig Junibarna 2015 Novemberbarna 2021 Sommerfuglene 2017 ♡ Maibarna ♡

  Jeg skal vente uavhengig av de nye retningslinjene, og er 100% enig med Sol.I.hjertet. ❤️
   
  • Enig Enig x 3
  • Liker Liker x 1
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 4. Olsa Første møte med forumet

  Jeg synes det er sykt vanskelig :( er jo en stund til termin enda, men er veldig usikker..
   
  • Enig Enig x 2
 5. Kitty2019 Forumet er livet Tilgangsansvarlig Novemberbarna 2021 Novemberbarna 19 ♡Julekulene 2021♡ Julegavene 2019

  Jeg har tatt dose en, og skal ta dose to 28. Er også i risikogruppe, og fikk anbefalt av fastlegen å ta den før disse anbefalingene kom
   
  • Liker Liker x 1
 6. Mamacita Gift med forumet Novemberbarna 2021

  Jeg hadde tenkt til å vente til etter fødselen, men har ombestemt meg etter fhi sin nye anbefaling. Dette fordi vi har levd i en pandemi i 1,5 år nå, og jeg har valgt å følge fhi sine retningslinjer hele veien, da dette også er de anbefalingene leger og jordmødre følger. Jeg har også fem barn fra før i skole&barnehagealder, og siden samfunnet skal åpne opp nå i september føler jeg meg veldig utsatt selv om jeg er sykemeldt og mannen jobber hjemmefra. Foreløpig er det per dags dato flere gravide som har fått alvorlig sykdom ved Coronasmitte, mens det er ingen kjente bivirkninger blant gravide etter studier fra bla USA og England. Så jeg velger å ‘hoppe i det’ etter nøye gjennomtenking og får første dose allerede på fredag:) Kommer absolutt til å fortsette å være forsiktig siden selv fullvaksinerte kan bli smittet, så koronameteren all The way fortsatt her altså:joyful:
   
  • Liker Liker x 2
  • Enig Enig x 1
 7. Påsan Flørter med forumet

  Sitter på gjerdet selv. Jeg har bhg-barn og jobber med kor, så da er det umulig å unngå smitte. Syns det virker skummelt at det er større risiko for alvorlig sykdomsforløp for gravide, men liker heller ikke tanken på å la baby bli prøvekanin. Det blir litt som å velge mellom pest og kolera.
   
  • Enig Enig x 2
 8. Påsan Flørter med forumet

  Ja, jeg føler jo at jeg burde stole på FHI sine retningslinjer, men jeg sitter med en litt uggen følelse
  Ja, jeg tror at hvis samfunnet ikke hadde åpnet opp i september, så hadde jeg ikke hatt noen problemer med å vente med vaksinen til etter fødsel. Blir veldig usikker. Føler jo at jeg burde følge FHI sine retningslinjer, samtidig som jeg føler at jeg gjør babyen til en prøvekanin dersom jeg gjør det.
   
  • Enig Enig x 1
 9. Stjernefrø Glad i forumet ♡Julekulene 2021♡ Assistert-jentene Påskekyllingene 2020

  Jeg venter til etter fødsel:)
   
  • Enig Enig x 3
  • Liker Liker x 1
 10. Nurket1 Andre møte med forumet

  Jeg er fortsatt ganske usikker. Men jeg har selv vært smitta med covid mens jeg var gravid (uke 11-12). Så fosteret har kanskje allerede uansett blitt «utsatt» vil jeg tro. Heldigvis ser alt bra ut foreløpig!:HeartredSiden det er under 6 mnd siden jeg var syk, så tror jeg at jeg kun trenger 1 dose vaksine. «Koronapasset» er grønt til 19.oktober, samme dag går jeg ut i perm. Derfor har jeg egentlig tenkt hele veien at jeg skulle vente til etter fødsel. Men med de nye rådene tenker jeg kanskje å ta den før , så jeg slipper to doser etter 19.okt. Hm, hva hadde dere tenkt i min situasjon? :)
   
 11. LinnSukkerspinn Glad i forumet

  Jeg synes også at dette er veldig vanskelig :Heartred
  Hadde bestemt meg for å avvente. Har også hatt den støtten i ryggen fra fastlege, jordmor og øvrige rundt meg. Slått meg til ro med å vente til etter fødselen med vaksinen :Heartred

  Helt til i går da FHI kom med nye anbefalinger.... nå er jeg bare så usikker..... Føler meg ambivalent. Som om jeg må velge mellom eventuelt pest eller kolera.

  De nye anbefalingene baserer seg jo på økt smitte i samfunnet parallelt som mindre smittevernshensyn - og at man ser at gravide har økt risiko ved sykdom OG foreløpig forskning viser at det går generelt bra for den gravide å ta vaksinen ... men man kan parallelt ikke si noe om langtidskonekvenser for foster... og det er sistnevnte jeg hele tiden har vært bekymret til ift denne vaksinen. Den er ikke godkjent for barn ennå, hva da med barn i magen :shaking ... veldig vanskelig. Som å velge mellom to helt umulige valg...

  Er pr nå sykemeldt , men ikke gitt at jeg forblir det fram til fødsel selv om kroppen ikke er på topp. Men uavhengig av det så eksponeres jeg likevel i stor grad. Med tre barn i skolealder som også er på fritidsaktiviteter. En mer og mer normal hverdag med mindre smittevernshensyn. Stigende smitte her vi bor.
  Senest i dag fikk vi melding fra skolen om endring ved eventuell smitte på skolen. At nærkontakter (barn) ikke lenger må i karantene men kun utføre hurtigtest hjemme, ellers fortsette som før. Sier seg selv at eksponering er en annen enn tidligere. Og mindre smittevern vil det bli framover.

  Er ikke enkel tid å være gravid nå når kommer til akkurat dette..:Heartred
   
  • Enig Enig x 7
 12. Nessa85 Flørter med forumet Novemberbarna 2021

  Jeg tok dose to en uke før jeg fant ut at jeg var gravid. Så jeg ble lettet nå når det kom anbefalinger om vaksine tll gravide. Kan da puste litt lettet ut at det nok har gått bra med lille i magen :)
   
 13. Fru.86 Elsker forumet Novemberbarna 2021 Januarlykke 2019

  Du satte ord på akkurat de tankene jeg selv også har. Synes det er skikkelig vanskelig.
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 14. T.O Andre møte med forumet

  I likhet med de fleste andre her synes jeg dette med vaksine ble kjempevanskelig… :(

  Hadde som utgangspunkt tenkt å vente, begrunnet både i at vi som ikke er i risikogruppe ikke ble anbefalt å ta den og at ingen vet noe om langtidsvirkninger og at jeg ikke vil at baby blir en prøvekanin.

  Med de nye anbefalingene nå og situasjonen ellers har jeg - etter nøye vurderinger og samtale med lege - besluttet å ta vaksinen, og får antakelig time til første dose neste uke. Det jeg synes er mest skummelt er funnene om at gravide er noe mer utsatt for alvorlig sykdom, og at risikoen øker utover i svangerskapet, samtidig som samfunnet nå åpner mer og mer opp og delta-varianten brer om seg.

  Hadde dette vært første barn, og jeg kunne mer eller mindre isolert meg både før og etter fødsel så hadde jeg neppe tatt den. Men her har vi tilsammen 6 særkullsbarn/storesøsken i alder fra småskole til student som bor hos oss deler av tiden, og som alle går på ulike skoler. Barnefar har en jobb hvor han ikke kan ha særlig mye hjemmekontor, og må møte både kollegaer og andre på jevnlig basis. Med andre ord vil det bli nærmest umulig for meg å isolere meg, og det blir vanskelig å beskytte seg dersom smitten øker og smitteverntiltakene reduseres. Kun barnefar og eldste søster er vaksinert så langt, og delta-varianten medfører jo at også de i større grad enn tidligere varianter vil kunne bli syke og smitte videre.

  Skulle man være så uheldig å bli alvorlig syk av korona så vil jo dette i verste fall kunne medføre risiko for prematur fødsel, for dårlig oksygenopptak for mor og gjerne høy feber og dårlig ernæring, og det er jo på ingen måte optimalt for babyen i magen det heller. Og ingen vet noe om langtidsvirkninger av det heller. Eller konsekvensene dersom baby blir syk som nyfødt. Vaksine nå vil jo også beskytte baby en tid etter fødsel. I vår situasjon vil det bli veldig vanskelig å beskytte han tilstrekkelig mot smitte samtidig som vi skal kunne ivareta de andre barna våre, særlig om samfunnet åpner mer og smittetrykket øker.

  Så etter en totalvurdering er jeg som sagt kommet til at det beste for oss er vaksine.
   
  • Enig Enig x 3
  • Hjertelig Hjertelig x 2
  • Liker Liker x 1
 15. Bkno4157420 Andre møte med forumet

  Jeg har også vært smittet i graviditeten. Men det var helt i starten for min del. Uke 4-6 ca. Det er vel kanskje rundt den tiden hjertet begynner å slå. Jeg var veldig heldig og var helt symptomfri. Det klødde ikke i halsen engang. Derfor tenker jeg at risikoen for alvorlig sykdomsforløp for meg er mindre enn eventuell bivirkning av vaksinen. Jeg har landet på å vente til etter jeg har født. Det føles som gambling uansett hva man velger, kun tiden vil vise om man velger rett. Det er jo en god dose flaks involvert også (om man blir smittet eller ikke).
   
  • Hjertelig Hjertelig x 1
 16. jubelscener Andre møte med forumet

  Står og vipper i likhet med mange av dere. Foreløpig vurdert å vente med vaksine til etter fødsel, men men nye retningslinjer blitt mer usikker. Klarer ikke å bestemme meg…Lite smitte her jeg bor nå, så avventer i hvert fall litt (det er lettere ) Men blir det mye vil jeg nok vurdere det mer ettersom jeg har tre barn i bhg/skole…
  Har også lest at modena vaksinen har mer effekt enn pfizer mot delta varianten. Men man får jo ikke velge vaksine…Ikke lett å være gravid ✌️
   
  • Liker Liker x 1
 17. Lillegull92 Forelsket i forumet Novemberbarna 2021

  Her får jeg velge! Jeg spurte om det var mulighet for moderna og fikk til svar av vaksinekordinator at den skulle komme i september og at jeg kunne få den da :) siden det var avgjørelsen til legen min
   
 18. Rognebær Første møte med forumet

  Hei dere, jeg er helsepersonell og vaksinert, skal få dose to til uka, det er jeg veldig glad for og føler meg trygg med det. Dette er spesielt fordi jeg ikke har mulighet til å isolere meg, noe jeg heller ikke ønsker. Jeg har en gravid venninne som har vært svært opptatt av dette temaet, og har satt seg inn i forskning og det man vet så langt. Hun har laget et innlegg jeg fikk lov til å dele:

  "Skjønner godt at man blir usikker❤️

  Her er noen fakta som ihvertfall hjalp meg til å være helt trygg på at vaksine er det tryggeste valget, både for baby og meg. Legger ved kilder på hvert punkt slik at de som vil kan lese mer selv.
  (mulig TW for de som har valgt å ikke vaksinere seg eller har hatt korona)
  .
  .
  .
  Oppsummert: Det er ikke påvist negative konsekvenser av vaksinen for fosteret, men det er påvist negative konsekvenser av korona (også for fosteret). Fra midten av september kommer det til å bli mye vanskeligere å skjerme seg fra smitte, siden samfunnet gjenåpner når alle voksne har fått tilbud om vaksine.
  1. Det er ikke påvist noen negative konsekvenser av vaksine (Pfizer og Moderna) hos gravide, selv om mange hundretusen gravide nå er vaksinert på verdensbasis. Det er gjort flere STORE studier på gravide og Moderna/Pfizer-vaksinen - blant annet en stor studie med 35.000 gravide i USA (se link) og en tilsvarende i Israel. Her har de undersøkt forekomsten av uheldige utfall i svangerskapet (for tidlig fødsel, svangerskapsforgiftning osv.), og her fant man INGEN FORSKJELL på de som var vaksinert og de som ikke var det. I tillegg har man i USA et system som heter V-Safe, som følger opp flere hundretusen gravide som har vaksinert seg. Her har det heller ikke blitt rapportert noe som har gjort at man fraråder vaksine for gravide. Kilde: https://www.nationalgeographic.com/...safe-for-pregnant-people-major-study-confirms
  2. Det er mer og mer som tyder på at det å få korona i graviditeten ikke bare er negativt for mor (større risiko for innleggelse og respirator enn ikke-gravide), men også for baby i magen. Funnene tyder på at gravide med korona er mer utsatt for for tidlig fødsel, svangerskapsforgiftning og dødfødsel. Delta-varianten er antagelig også verre på dette punktet enn de "gamle" variantene. Kilde: https://edition.cnn.com/2021/07/31/health/delta-variant-pregnancy-vaccination-cmd-intl/index.html
  3. Flere som er skeptiske til vaksinen er bekymret for potensielle senvirkninger av vaksinen. Det mange imidlertid ikke tenker over, er mulige senvirkninger av korona. Det finnes flere sykdommer mor kan få som gir negative konsekvenser for baby, for eksempel røde hunder. Man vet like lite om senvirkningene av korona som senvirkningene av vaksinen. (står også om dette i kilden over)
  4. I midten av september forsvinner alle innenlands smitteverntiltak i Norge. Regjeringen har da sagt at alle som ikke er vaksinert, på et eller annet tidspunkt vil bli smittet. Valget er da med andre ord ikke om man vil ta risikoen med vaksine, men hvordan man vurderer risikoen for vaksine kontra smitte (med mindre man har mulighet for å isolere seg og familien sin helt fra smitte frem til fødsel). Kilde: https://www.vg.no/nyheter/innenriks...e-kan-leve-som-normalt-i-slutten-av-september
   
  • Liker Liker x 8
  • Nyttig Nyttig x 3
  • Enig Enig x 1
  • Vinner Vinner x 1
  Last edited: 21 Aug 2021
 19. jubelscener Andre møte med forumet

  Å da må jeg høre her også om det er mulig. Takk for info
   
  • Liker Liker x 1
 20. jubelscener Andre møte med forumet

  Veldig bra informasjon! Takk!
   
  • Liker Liker x 1

Del denne siden