Noen oppskrifter til jul

mybabygirl07

Glad i forumet
Kakemenn

Ingredienser100 gr smør
3 1/2 dl sukker
1 ts hornsalt
2 1/2 dl melk
ca 12 dl hvetemel

Slik gjør duSmelt og avkjøl smøret. Bland alt det tørre. Rør inn den smeltede avkjølte smøret + melken og arbeid deigen hurtig sammen. Legg plast over deigen og la deigen stå kjølig i 1-2 timer. Elt deigen lett sammen, og kjevl den til en 3-4 mm tykk leiv. Stikk ut kakemenn. Legg figurene på smurt plate og stek dem ved 200c i 7-10 min. De skal være hvite og porøse når de er ferdige. Avkjøl kakene på rist.

Pynt med konditorfarve blandet med litt vann, eller melisglasur iblandet litt kakao.
 

Konfektkaker

Ingredienser200 gr smør
300 gr sukker
2 egg
300 gr hvetemel
1 ts bakepulver
litt hjortesalt
50 gr skolda hakka mandler
1 plate hakka kokesjokolade

Slik gjør duRør smør og sukker hvitt. Tilsett egg og resten av ingrediensene. Sett røra på plate med tesje til topper.
 

Nøttetopper

Ingredienser200 gr kokesjokolade
130 gr hasselnøtter

Slik gjør duSmelt sjokoladen over vannbad. Tilsett nøttene. La det avkjøle litt. Form små topper ved hjelp av 2 ts. La det stivne.
 

Sandkaker

Ingredienser250 g smør eller margarin
190 g melis
1 egg
60 g malte mandlar, skålda eller uskålda
375 g kveitemjøl

Slik gjør duRør smør/margarin og melis kvitt. Ha i egg, malte mandlar og kveitemjøl. La deigen stå kaldt natta over. Trykk deigen ut i usmurde sandkakeformer. Steik dei gyldne i ca 15 min ved 180 °C. Kvelv formene på ei plate. Når kakene er litt avkjølte dett dei ut av formene av seg sjølve. Dersom vi må hjelpe til, må vi berre trykkje lett på formene.
 

Sirupssnipper

Ingredienser150 g lys sirup
150 g sukker
50 g margarin
1 ½ dl fløte
425 g hvetemel
¼ ts pepper
¼ ts ingefær
¼ ts anis
1 ¼ ts natron
mandler til pynt

Slik gjør duHa sirup, sukker margarin og fløte i en kjele og gi det et oppkok. Avkjøl blandingen til ca. 35 °C. Sikt i mel og krydder og bland sammen. Deigen må ikke arbeides for mye.

Kjevl tynt ut. Skjær ut til jevne snipper. Legg eventuelt ½ skoldet mandel midt på hver snipp. Stek snippene ved 180 °C til de er lys brune.


Lussekatter

Ingredienser150 g smør
1/2 liter H-melk
50 g gjær
1 1/2 dl sukker
1 drøy ts kardemomme
1 1/2 g safran eller 1 drøy ts gurkemeie
1 sukkerbit
1/2 ts salt
850 g, ca. 14 dl hvetemel
rosiner

Slik gjør duSmelt smøret og tilsett lunken melk. Væsken skal ha 37 grader. Rør ut gjæren i litt av væsken, og bland. Knus safran og sukkerbiten sammen, eller gurkemeie, sammen med mel, salt, sukker og kardemomme. Rør i væsken, og arbeid deigen godt. La den heve til dobbel størrelse, dekket med plastfolie. Det holder på fuktigheten i deigen.

Rull ut emner som er 2 cm i diameter x 16 cm lange, og form som en S. Stikk rosiner i svingene.

Du kan også forme emnene på andre måter. For eks. to C'er med ryggen mot hverandre. Det er kanskje den mest typiske måten å gjøre det på. Deigen formet som en lilje, øse, flette eller julekors, ser også fint ut.
 

Krumkake

Ingredienser2 egg
125 g sukker
90 g hvetemel
100 g potetmel
1 ts vaniljesukker
125 g smeltet smør
4 ss vann

Slik gjør duPisk egedosis av egg og sukker. Bland hvetemel, potetmel og vaniljesukker. Avkjøl det smeltede smøret litt og bland i vann. Bland alt forsiktig sammen og sett kaldt 1/2 time. Stek krumkakene. Hvis røren blir for fast under stekingen kan du tilsette litt kaldt vann.
 

Havregrynskonfekt

Ingredienser75 gr smør
1,5 dl sukker
1 ss vaniljesukker
4 dl små havregryn
2 ss kakao
3 ss sterk kald kaffe
kokosmasse

Slik gjør duRør smør, sukker og vaniljesukker lyst og porøst. Bland i havregryn, kakao og kaffe. La massen stå kjølig ei stund så den stivner litt. Form massen til valnøttstore kuler. Rull dem i kokosmasse. Sett dem i kjøleskapet for å stivne.
 

Karameller

Ingredienser2 dl sukker
2 dl fløte
2 dl sirup
Hvis du ønsker det:
hakkede nøtter eller mandler

Slik gjør duHell sukker, fløte, sirup i en stor gryte. Rør sammen, må koke lenge og røres med jevne mellomrom. Ta vanntesten (se under) slik at du vet når karamellemassen er ferdig. Hell massen i en form med oljet bakepapir i bunnen. Avkjøl. Skjær i passende
biter, pakk eventuelt inn i cellofan.

Hvis du vil ha nøtter/mandler i, rør dem inn i karamellmassen før den helles i form. Og vær forsiktig, karamellmassen blir svært het, hold små barnefingre unna.

Vanntesten: Det er lurt å ta "vanntesten" på karamellene. Det vil si at du drypper litt av karamellmassen i et glass kaldt vann. Grunnen til dette er at du ser hvor harde karamellene blir når de er ferdig stivnet.
 

Marsipan

Ingredienser250 g skoldede mandler
2 dl vann som skal fosskoke
125 g sukker
ca. 300 g melis

Slik gjør duDet kokende vannet helles over mandlene i egnet bolle. La stå i 3 timer.

Sil av evt. overflødig vann. Kjør i food prosessor med sukker. Kjør alt til en glatt masse. Legg i bolle og bland i så mye melis at det blir en smidig konsistens.

Marsipanen formes deretter som man ønsker. Små frukter, kuler og figurer. Isteden for å blande konditorfarge i massen, pleier Lars Lian å sminke marsipanen i forskjellige farger med pensel eller liten svamp. Til slutt ser det lekkert og proft ut å rulle bitene i melis eller sukker og børste av med kost.


Brente mandler

Ingredienser250 g mandler
250 g sukker
2 1/2 dl vann
75 g smør

Slik gjør duHa mandler, sukker og vann i en kjele og la det småkoke 1 1/2 time til mandlene er tørre. Tilsett smøret og la det og sukkeret smelte sammen i ca 10 min så massen blir gyllenbrun og blank. Rør hele tiden. Hell ut på smurt bakeplate. Avkjøl - og brekk mandlene fra hverandre. Oppbevar mandlene i tett boks eller glass.
 

Harding lefse

Ingredienser2 kg hvetemel
1/2 kg farin
200 gr smør
1 liter kefirmelk
1 ts hjortesalt
4 ts bakepulver

Slik gjør duAlt det tørre røres godt sammen. Smeltet smør røres inn i og det hele eltes sammen med kefirmelka. Oppbevares tørt, og ved servering dynkes de med vann og smøres med smør og farin.
 

Julegløgg

Ingredienser2 dl vann
1 stykke hel kanel
2-3 hele nellik
1/2 ts kardemommefrø
1 fl rødvin eller god saft
1 dl rosiner
1 dl mandler, skoldet
sukker

Slik gjør du1. Kok opp vann og krydder, la det trekke i 10 minutter.
2. Sil krydderne fra.
3. Bland alt, varm forsiktig opp til kokepunktet.
4. Smak til med sukker.
 

Punsj

Ingredienser3 sitroner
1 liter vann
375 g sukker
1/2 liter rom
1/4 stang vanilje

Slik gjør duPress saften av sitronene. Kok opp sitronsaft, sukker, vann og vaniljestang. Når sukkeret er helt smeltet, tilsettes rom. Varm opp til 70 grader. Ikke mer for ellers fordamper alle promillene. Server i punsjglass eller andre egnede glass eller krus.

Helnorsk festmeny på nyttårsfesten med nasjonale delikatesser. Forslag: ørretpate, viltsuppe, tyttebærsorbet, reinsdyrstek, marinert gammelost og multedessert.
 

Cappuccino med kakao

Ingredienser1 stor ts kakao
1 stor ts melis
1 pose cappuccion kaffe

Slik gjør duRør kakao og melis ut i litt varmt vann. Hell i cappuccionepulveret og fyll koppen med kokende vann. Dryss litt kakao på toppen.
 
Masse godt[:)]
 
You must log in or register to reply here.
Back
Topp